icon

Mám 25 a nebaví ma žiť

28. máj 2022

Od rodiny som musela doslova utiecť, vládnu tam toxické vzťahy a nenávisť. Mam síce už pokoj a nie som svedkom hádok, ponižovania a týrania, ale som sama. Kamarátky zo strednej majú vzťahy a rodiny, vždy sa povysovali, lebo sa narodili do lepších rodín, tie, co za chrbtom ohovarili, som už odstrihla. V práci po VŠ intrigy, donášanie, zo strany niektorych snaha vyštvať ma. Žijem v podnájme v BA so spolubývajúcou ktorá nie je zlý človek, len je dosť zvedavá a napr celý deň má na svojej izbe otvorené dvere a počúva všetko, aj keď idem na záchod. Keď idem do spoločnej miestnosti, v momente pride za mnou a spusti monológ o veciach, ktoré ma nezaujímajú. Vôbec jej nevadí, že sa pritom hrám na telefóne alebo robím niečo iné. Moje sociálne zručnosti sú veľmi slabé, ľudí si držím od tela a nedôverujem im. Mužov ignorujem, lebo ma chcú len na sex, vyzerám celkom k svetu, ale je mi to k ničomu, priťahuje to len intrigy, zlobu žien a povrchnych mužov. Práca by ma bavila, keby mi ju ľudia, s ktorými pracujem, neznechucovali, po práci nie som unavená z prace, ale z ľudí, s ktorými tam musím tráviť čas. Nemám v živote žiadnu lásku, ani som ju nikdy nepoznala, žiadnu oporu, žiadne priateľstvo, žiaden zdravý vzťah. Ani neviem, prečo žijem, asi len tak zo zvyku. Ak by sa dalo nejak bezbolestne opustiť tento svet, urobím to už dávno, alebo dám život niekomu, kto o neho má záujem. Rozmýšľam už nad rôznymi spôsobmi, ale žiaden mi nepríde lákavý.

kattrin5
29. máj 2022

Ufff, akoze…Vies co, uz len to ako pises je naozaj katastrofa a fakt sa teda necudujem ze nikto nechce mat s tebou nic spolocne..zrejme dalsia teenagerka co sa doma nudi🙄

vibamaja
29. máj 2022

V prvom rade, nepochopim ludi, ktori si potrebuju "kopnut", rypat do inych, zvacsa cudzich ludi... Co z toho mate? Ak dana osoba chce radu a ja neviem slusnym neurazujucim sposobom poradit, tak "idem" dalej, nekomentujem, neriesim... uz vobec neriesim a nekomentujem ludi, ktori radu ani neziadaju, len niekde na soc. siet daju foto. Ci uz za ucelom "pochvalit sa", alebo len tak... Ich vec... Nepaci sa mi, nesledujem... Paci sa mi, sledujem...
Autorka tohto prispevku mozno hlada porozumenie, empatiu, normalnu radu... urcite nechce, aby si tu niekto na nej "honil" svoje ego...
Ja sa priklanam k nazorom, ze urcite by pomohol dobry psycholog. Je to nestranny clovek, ktory vypocuje a ma na to vzdelanie, aby fundovane poradil a pomohol... Myslim si, zeby Ti vedel pomoct pohnut sa dalej, vidiet svet aj v inych ako ciernych farbach, nebyt prilis negativnou...
Ver, ze na svete existuju aj dobri a empaticki ludia, aj chlapi... aj ked ich mozno nieje vela... No nato, aby si ich stretla, potrebujes zmenit aj seba, svoj negativny postoj...
Drzim palce.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
gleep1
29. máj 2022

@nestastna21 dúfam že autorka ti odpustí a že tak ako ona chcela pochopenie, tak aj ona nájde v sebe pochopenie a uzná že si len chcela pomôcť a že si nič z toho čo ona pochopila zle a ako útok, nemyslela ako útok.
Som naozaj rada že sa ti v správnej situácii dostalo presne takej rady a pomoci aká u teba zafungovala a nakopila ta. U autorky to tak nie je, je niekde inde než si bola ty, ma iné okuliare cez ktoré sa pozera na svet. Potrebuje inú dioptriu než si mala ty, aby videla svet trochu triezvejšie.

Autorka: už sem nepíš, prosím. Títo ľudia ti nechceli zle, ale nevedia ti ani pomôcť. Hneváš sa na nich ale tak ako sa oni hnevajú na teba že si k nim arogantna a ty chceš len pochopenie, tak ty prosím pochop ich- nemajú momentálne schopnosti k tomu aby sa citlivo a vecne reagovali na tvoje problémy. Nemôžu za to tak ani ako ty nemôžeš za tvoje problémy, tak prosím na ľudí za to, za čo nemôžu neutoc. Ja viem ze si myslíš ze za to môžu, veď oni to napísali sami a oni su taki. Proste tiež mali v živote udalosti, ktoré ich prijmeli k danej odpovedi a naozaj len minimum z nich to myslelo zle.
Obetovali svoj čas aby ti v najlepsej vôli pomohli tak, ako to vedia. Skús im to uznat- ze chceli len pomôcť, aj keď nevhodne. A skús im poďakovať- aj keď nie sem, len v svojej hlave, za to ze sa apson pokúsili. Vieš ako, účel svätí prostriedky. Účel bol dobrý, prostriedok nie tak. Poďakuj za účel, nie za prostriedok.
Ja ti naozaj želám aby si v tej čiernej zbadala apson kúsok ružovej. Alebo žltej. Alebo zelenej? Modrej? Aku máš rada?
Ak budeš chciet, napis mi súkromnú spravu, poteší ma to 🙂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
tululu
29. máj 2022

Chyba ti zmysel zivota,ocividne ta neuspokojuju bezne alebo plytke veci a vztahy,chces viac,tak treba hladat hlbsie. Ak by si sa chcela len tak porozpravat,pokojne mi napis 🙂

gleep1
29. máj 2022

@zoro9836 prečo zovšeobecňujes? Kde kope do každého navôkol? Nekope do každého navôkol, je tu nejedna ktorá bola citlivá a vôbec nemala potrebu si do nej kopnúť- vieš prečo? Lebo ona kope len do tých, čo podľa nej kopli ako prví do nej. To je ti ľudia to ako kopanec nemysleli neznamená, že ona to tak necítila. Takze je jedna vec, kopať do každého na vôkol a je druha vec kopať do ľudí ktorých ona vníma tak že útočili- a vieš co, ja sa jej nečudujem, ja vo veľa komentároch tiež vidím útoky a nepochopenie. Ona to nerobí len tak a to že ty nie si schopný pochopiť prečo to robí, neznamená že ona nemá pre ňu oprávnený vnútorný dôvod. Ty nie si ten co určuje oprávnenosť jej chovania a pocitov, je to ona sama. A keby si a viac zaujímal o príčiny jej chovania viac než o následky jej chovania v tvojom vnútri, tak by si možno pochopil aj ty.

Je jedna vec byt empaticky a druha vymedziť sa voči chovaniu jednotlivca, to áno, ale naco tu si keď vo svojom vnútri dobre vieš, a nevrav mi že nevies, že tato žena potrebuje empatiu a pochopenie a ty nie si schopný jej ju poskytnúť a si schopný sa len vymedziť voči jej chovaniu aj keď vieš, že to nie je to, co ona potrebuje? Keď sa ti nepaci jej chovanie tak máš možnosť odísť z témy. Ona ta neprosi aby si tu bol, ona neprosi aby si komentoval jej chovanie a reakcie- a ver mi, ona je múdra, ona dobre vie ako sa chová. Nemusis sa tu voči tomu vymedzovať, o tom tato diskusia vôbec nemá byt. Keď neviem pomôcť odchádzam a nevylievam si svoju zranenú dušičku čo dúfala že pomôže a dostala kopanec. Chod si ju vyliečiť niekam inam. Kopance sú zle, predstav si že ona to vie. Momentálne nemá v sebe nástroje pomocou ktorých by konala inak. Vieš to pochopiť alebo chapes len seba a svoje vymedzovanie sa?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
gleep1
29. máj 2022

@zoro9836 s čím nesúhlasíš? Nepísala som toho viac, môžeš byt konkrétny? Vieš, aby som si to mohla obhájiť, nerada rozpravam len tak hala bala.
Kamosko ona rozmýšľa nad smrťou, naozaj si myslíš ze ona sama si mysli ze Jej konanie a myslienky sú v poriadku? Myslíš si že ona si neuvedomuje že sa vymyká normálu? Prečo si myslíš ze jej pomôže keď budeš hovoriť veci ktoré ona pravdepodobne vie?

Poviem ti to ako malému decku, aby si to pochopil.
Tuna dievčina ma v jednej ruke nôž a v druhej varechu.
Pristupuje k ľuďom s týmito nástrojmi a ich to boli. Chce objatie od človeka, ten ju objime ale ona ho pri tom pichne. Väčšina ľudí ju začne obviňovať a odsudzovať že k ním pristupuje týmito nástrojmi, prestanú si všímať ju a vidia už len svoje zranenia ktoré spôsobila, okej, vidíš, vyhradili ste sa tu voči tomu správaniu a nazvali to nevhodným. Chcete od nej aby chytila iný nástroj. Ale hádaj čo, ona iný nemá a ani nepozná. Nôž a varecha je to čo dostala a s čím teraz pracuje.
Môžeš sa vymedziť voči jej chovaniu, môžeš ju odsúdiť, ale jej to nepomoze a nemôžeš ju obviňovať následne z toho že jej to nijako nepomohlo.
Príde empaticky človek, objime ju, ona ho pichne a ten človek nezačne vidieť len seba a svoje zranenie. Vidí stále aj ju a povie “joj moja, pozri sa čo máš v ruke. Toto mi ublížilo. Nemáš iné? Pozri sa, toto je pierko. To je nástroj ktorým hladkas a objimas iných ľudí. Ty take nemáš? To mi je ľúto. Pod, pôjdeme spolu a nájdeme nejake pierko aj pre teba”

Ja dúfam že na tomto infantilnom príklade si schopný konečne pochopiť prečo nesúhlasíš, prečo ty a iný ľudia píšete to čo píšete, prečo máte pravdu aj vy, ale ma svoju pravdu aj ona a prečo vaše reakcie na pravdu nie sú ničomu nápomocné, prečo jej nemôžu pomôcť a ako asi skúsiť pomôcť nabudúce.
A ak si to nepochopil tak je mi to ľúto a potom aj viem, že ty ani nechceš chápať a ani nechceš vidieť niekoho ineho. Ak je to pre teba v poriadku tak je to v poriadku pre každého.
Želám ti pekný deň plny úcty a vzajomneho pochopenia.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
karmen118
29. máj 2022

Mala by si vyhľadať pomoc, ktorá bude vyhovovať tebe. Aj ja som vyrastala obklopená toxickými ľuďmi, takže viem čo to dokáže narobiť s človekom, ktorý je tou toxicitou zahltený od mala. Treba to dať všetko von, niekedy si človek naplno neuvedomí ako veľmi je v skutočnosti poznamenaný svojou minulosťou, pokým so sebou nezačne pracovať (či už s pomocou alebo bez) a začne sa to z neho odbúravať. Pocíti doslova až fyzickú úľavu. Ja som napr. doteraz nedokázala vyhľadať pomoc psychológa, ale pomohla mi liečiteľka, ktorú som si sama vybrala po skončení VŠ, sadli sme si a po dlhej dobe to bol jediný človek, ktorému som dokázala povedať úplne všetko, otvoriť sa. Pomohla mi dosť, teraz sa snažím sama na sebe ďalej pracovať.

nela82
29. máj 2022

@chiaraaaa si velmi negativne naladena a pofla toho co pises;ludi od seba odhanas...nechces...ignorujes ich...kazdy ti vadi atd.Tym oadom sa niet comu cudovat,ze si sama
Preco si drzis od kazdejo odstup a u kazdeho vidis len to zle?Co tak zacat od seba z skusit vypnut?Skus vyhladst odbornu pomoc.

gleep1
29. máj 2022

@zoro9836 to je ako keby si povedal že človek čo ma rakovinu je dospelý a zodpovedný za svoju rakovinu. Depresia je choroba na úrovni mozgu a človek nie je za ňu zodpovedný a nie je ani zodpovedný za to ako v danej situácii vidí svet. Vôbec nevies o čom rozpravas keď tvrdis tieto veci. Áno, v konečnom dôsledku je to na nej, v tomto máš pravdu, ale odsudzovanie a obviňovanie jej k tomu nepomoze. To je to čo robíš ty
Ale vieš čo, od teba pochopenie a mat silu vidieť niečo z inej perspektívy určite už necakam, je jasne že stále si tu len budeš obhajovať svoj dôvod na odsudzovanie.

Aby som ti odpovedala na tvoju poslednú otázku:
Keby si ma vypicoval lebo máš zlu naladu tak by som ta vo svojom vnútri len polutovala že si na úrovni zvieratka ktorému správanie neovláda rozum ale city a pudy. Nijako by sa ma to nedotklo, poďakovala by som sa za názor a odišla prec, keďže je pre mna take správanie neprijateľné a ja nemienim tolerovať take správanie- jednoducho kde nie je prijímač nie je ani vysielač.
Keby si mi dal facku tak by som sa jej v prvom rade snažila vyhnúť. Preto aby som sa ako tak vedela brániť voči fyzickému násiliu iných primitívnych ludi, som chodila na kickbox a jiujitsu. Keby sa mi nepodarilo sa tej facke vyhnúť tak by som ta nahlas polutovala a povedala ti že fyzicky mi ublížiť nemôžeš. Ja som bola v živote bita dost a hádaj čo, dospela som k záveru že fyzická bolesť nie je bolesť. Následne by som ti zaželala aby si našiel v sebe lásku a šťastie a odišla by som od teba, keďže zas a znovu, take správanie netolerujeme- tak sa mu nebudem vystavovať a neostanem tam kde je take správanie.

(Vidíš, týmto som sa vrátila k tomu čo som ti už vravela- keď sa ti nepaci jej správanie, odíď)

Spokojná by som nebola, prečo by som bola spokojná pre niekoho slovne a fyzické útoky? Vedela by som že nie sú môj problém a že si ich nemám brat osobne. Keby to bol niekto blízky slebo niekto, o kom by som si myslela že mu môžem pomôcť, tak by som sa možno pokúsila pomôcť. Keby som videla, že je to márne ostala by som pri možnosti odchodu.
Takých ľudí živia negatívne emocie obete, plac, krik, prosby, hanba… nie som na tej úrovni kde budem živiť toxického človeka.

nela82
29. máj 2022

Este by som dodala...poznam osobu,ktora sa vkuse stazuje aky ma po.... xivot a kazdemu naokolo nici zivot svojou lutostou.Alkohol a agresia vyhrava.
Preto ja nemam uz sucit nad tskymi ludmi-kazdy sme strojcom svojho stastia!!!!Budes nadalej tskato....budes cely zivot sama.Cize tak.Ak chces byt protivna-bud,ake na seba-nie na okolie.Ak nevyhladas odbornu pomoc....si v koncoch.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
vibamaja
29. máj 2022

@zoro9836 ked si empaticky, tak vacsinou tu hranicu vies posudit spravne...
Myslim, ak som to spravne pochopila (tie prispevky som len letmo preletela, nakolko je ich tu vela), ze aj autorka Ti iba napisala nazor na Teba, nic hanlive... Ak Tvoju radu nechce, tak jej viac nerad... Aj ked ja v podstate s Tvojimi prispevkami suhlasim, no neradis mne...
A k tomu vrazdeniu sa nebudem vyjadrovat, to si uz odbocil 🙈

nela82
29. máj 2022

@chiaraaaa asi som sa pomylila pri oznacovani.Prepac.To bolo na autorku.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
marfikchov
29. máj 2022

Slepica si sama, najmä zakomplexovana, ktorá neprekročí svoj tieň. Veľa šťastia, budeš ho potrebovať

gleep1
29. máj 2022

@zoro9836 povyšujem sa nad iných čím? Tým že nazvem primitívne správanie sa primitívnym správaním sa? Podľa teba nie je fyzické násilie primitívne? To sa človek nemusí povysovat nad iných aby si to myslel? Alebo čím sa povyšujem? Budem rada ak mi to uprimne zdelis, lebo ja si nemyslim že sa povyšujem a je mi ľúto ak to tak niekto vníma. A nie len fyzické a slovne násilie že podľa mna primitívne, ak take zbytočne komentovanie na modrom konikovi je podľa mna celkom primitívne. Takze v očiach samej seba momentálne konám celkom primitívne ale vidíš, nevadí mi to. Prijala som svoju primitívnosť. To že iného nazvem primitívnym neznamená že si o sebe myslím že som niečo viac.
V komecnom dôsledku, odsudzuješ tu aj mna aj autorku, súdiš nás, hovoríš aké sme a myslíš si aký si ty úžasný. Nemyslíš si že ten čo sa tu povyšuje si ty?
A čo konkrétne je podľa teba ilúzia? Dala som ti tu už viacero otázok a na ani jednu si neodpovedal. Ani jedna z toho nebola rečnícka otázka. Ja svoje otázky myslím vážne a chcem na ne odpovede. Chceš konverzovať ale svojou odpoveďou vôbec nenadvezujes na moje príspevky.
A ako reaguješ ty keď ti niekto vypicuje? Vypicujes naspäť? Naskočis na jeho hru, dáš mu to co chcel, vybúrite sa na sebe navzájom? A ktoré to správanie o ktorom vravíš je to správne? Lebo ty tu nič konkrétne nehovoris. Hovoríš o jednoduchom a ľudskom správaní že je správne, ale aké to v prípade že niekto na teba útočí slovne a fyzicky je? Ja si nemylsim že je ludske zapliesť sa a začať si navzájom nadávať, myslim si že ludske je ostať clovekom a dištancovať sa od takého spravania
Ja keby som mala take slabe nič nehovoriace argumenty na úrovni náhodného generátora slov, tiež by som sa možno cítila celkom menejcenne.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
gleep1
29. máj 2022

@zoro9836 aha, my sme sa tu bavili o tom keď ta niekto napadne fyzicky a verbálne viac krát? To si nešpecifikoval, zdalo sa mi že sa tu bavíme o jednom útoku. Tak si to napísal- ak máš blbu naladu a vypicujes mi. Nie ak mávaš blbu naladu a dlhodobo mi picujes.
Zda sa mi, že ja nie som ta, čo si tu píše veci podľa seba. To ty si ich tu prekrúcaš, vidíš? Jednonásobný útok prekrúcaš na pravidelne útoky a pravidelne si utieranie huby len aby si mi mohol oponovať a vravieť že nemám pravdu a ze moja reakcia by bola zaručene nesprávna.
A odchod JE reakcia. Nereagovanie je státie a prijímanie fyzických a slovných úrokov. Povedanie že daného človeka ľutuješ a zelas mu v živote lepšie než dostal JE reakcia.

Poslednou vetou si ma dostal, čo ti môžem povedať. Nie, človek čo ma rakovinu nemá právo sa spravat k iným nedôstojne. A co to ma s tým všetkým co som povedala ja? Ja som nepovedala ani že ona ma právo sa k niekomu spravat nedôstojne. Povedala som že momentálne iné nevie lebo nemá iné nástroje. Nie že ma na to pravo. Sama som ju požiadala aby to prestala robiť, nevšimol si si? Zas a znovu- to ty tu píšeš podľa seba a nevnímáš.
Tu sa uz s tebou naozaj rozlúčim lebo toto zašlo do takej úrovne primitívnosti ktorú nie som schopná prekusnut.
Tak pekný zvyšok večera a ďakujem ti za diskusiu. Ďakujem za ukázanie iného názoru a iného chápania tejto problematiky, síce s tebou nesúhlasím, ale rešpektujem ta a ďakujem.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
modryzrebec
29. máj 2022

Ale najväčšia haluz je že už druhýkrát čítam takéto od človeka s ktorým by som hneď menil! Kolkí sú že sa motajú okolo stanice, pýtajú od ludí cigaretu, a neuvažujú nad ukončením života.

derdia
29. máj 2022

Ty si si sama vybrala, ze chces TAKTO zit... Keby mam toto pocuvat, mam dost...je to tvoje rozhodnutie. Tak prajem taky zivot aky si si vybra... To co si zazila je minulost a pitvat sa v tom pritomnosti, ked mas svoj zvito vo svojich rukach a stale sa na to vyhovart je ubohe... Ale tiez tvoje rozhodnutie. Tak si tl uzivaj.. A stracaj cas fnukaknim nad rozliatym mliekom....

111jozefina111
29. máj 2022

Ahoj, ❤️ ja som tiez chodila k psychologicke a VELMI mi pomohlo zopar uloh, ktore som mala urobit, aby som nemala hnev v sebe niekte vo vnutri z detstva. Ak ich urobis, urobis, ked nie, tak nie. 😊 Aj ked viackrat ich urobis, tym lepsie, zo zaciatku mi to tiez islo pomaly a tazsie. 😅 Ale ak sa do toho das, uvidis, bude Ti fajn. 🙏🏼👍🏼👍🏼👍🏼

1. Rozhovor so svojim vnutornym dietatkom

Pred spankom napriklad, alebo ked si v pokoji, a je ticho, zatvor oci, a predstav si nejake miesto, kde sa stretnes s tvojim "JA" dievcatkom, ked si mala 3-4 roky. Volaj ju normalne krstnym menom, zdrobneninou, volaj ju laska, zlatko, atd. Bud kvazi jej matkou. Hraj sa s nou, objimaj ju, hladkaj ju, hrajte sa, rozpravajte sa, ces jej vlasky, urob jej copik. Opytaj sa, ako sa ma, ubezpec ju, ze tu budes pre nu cely zivot. Nechaj ju, nech sa vyrozprava. Ked na pryvkrat bude ticho, nic neunahlaj... Ono to pride. Vyda zo seba vsetko. 🙏🏼 Daj jej tie hracky, ktore nemohla dostat. Bud na nu velmi, velmi mila. Kludne to mozes robit viackrat, aj kazdy den, podla potreby. Potom mozes ist aj na strasiu "JA".

Uvidis, ulavi sa Ti. ❤️

2. List odpostenia. 🖊️📋🗑️

Normalne si zober : PAPIER a PERO, a napis list odpustenia.
😒 V PRVOM bode: vynadaj mu/jej. Proste, co mas na srdci. Normalne sa vyvracaj na papier, vydaj zo seba vsetok ten hnev, nadavaj.

😏 V DRUHOM bode: napis, ze ho/ju chapes, a napis, preco ju chapes. Musel mat tazky zivot, tazke detsvo, to, co Ti dal/dala, viac nevedel/a. To bolo maximum, co ti mohol dat...

✌🏼V TRETOM bode (najtazsi): napis, za co si mu vdacna. Co Ti dal tym, ze Ti ublizil...

Ked budes hotova. Papier roztrhni. A vyhod to kosa.

Ulavi sa Ti uvidis. ❤️

Mne tieto veci velmi pomohli, a podla mna aj osttanym, ktori to mali za ulohu. A velmi dobre knihy: Vase citlive zony a mnich, ktory predal svoje ferari.

Drzim Ti palce. Si super silna baba. 🙏🏼❤️

svetlonos
29. máj 2022

Autorka, keby „len“ depresiu zavideli, to mnohi sa este medzi sebou dohaduju, kto je chorejsi a ma vaznejsiu diagnozu 😁