Mám 28 rokov a bývam s rodičmi
Ahojte, chcela by som sa poradiť so skúsenými žienkami, ako ste vy tu na MK 🙂. Mám 28 rokov, bývam stále s rodičmi, som bez partnera. Veľmi by som sa už chcela pohnúť ďalej, osamostatniť sa, zariadiť si vlastný život. Priateľa momentálne nemám ani nechcem, prešla som si nejakými vzťahmi a aktuálne už ani neverím, že sa niekto normálny ku mne nájde. Čo sa týka práce, tak zarábam cca 990€ v čistom. Ja som rozmýšľala nad garsonkou, ale keďže ich ceny sa momentálne šplhajú nad 110 000€, reálne netuším, či by som si to mohla dovoliť, a či by mi vlastne schválili hypo. A zase dávať cca 500€ mesačne na cudzie mi príde hrozné, priam dlhodobo neudržateľné...Áno viem, dá sa ísť do prenájmu s inými ľuďmi, ale to naozaj môžem zostať aj tu v rodičovskom. Ja už veľmi potrebujem svoj priestor a kľud.
A kamarátky s ktorými by som mohla takto ísť bývať nemám, všetky už majú svoje zázemie s partnermi.
Ako by ste sa na mojom mieste zariadili vy?
Som z toho nešťastná 😞
Ja by som bud hľadala garsónku ci jednoizbový ak by to vyšlo na hypo a chcela by som bývať sama. Alebo druhá možnosť by bola kúpiť dvojizbovy a nájsť si študentku aspoň dočasne. Ale hľadaj rýchlo do pol roka budú také úroky na hypo , ze sa ti to pomaly neoplatí...a bude lepšie počkať 2-3r s hypo.
Rodičia nemajú pozemok?Malý montovaný 3izb.dom?určite by aj rodičia pomohli.
Hlavne ak vstúpiš do vzťahu-osetrit,aby ta neskôr niekto nevyužil.
Možno by nebolo zle zobrať úver,keďže máš stály príjem a potom hľadať niečo lepšie platené resp.zahranicie.
Ja sama v tvojom veku, uz davno zbalene kufre a palim kade lahsie...
V pentagon 2 garsónky nie sú drahé.
pozri sa, ja mam par nehnutelnosti, robim s nimi. Ale to je jedno. Mas pekne nasterene. odporucam ti - najdi si finančneho poradcu, ale nie dákeho degeša, niekoho normálneho. dá sa nájsť aj normálny. povedz mu o tvojom plate, pláne, čo máš našetrené. si mladá, dá sa kadečo. on ti povie tvoje možnosti, koľko dostaneš hypo, splátky atď. vedia vybaviť lepší úrok a pod. A ďašia vec - ak máš dobrý vztah s rodičmi, vedia za tvoju novú nehnuteľnosť ručiť svojou nehnuteľnostou. A to je mega plus. Každopádne choď to toho. Lepšie mať vlastné, ako platiť nájom.
@slunce3 v pentagone aj za 50 000 kupis ale to by som ich radsej prehrala v las vegas 🙈
autorka - vsak mas 30 000 tak co riesis? ty si presne ten typ ze ani o rok ju mat nebudes 😂
@zuzanka.zuzu no byty sú tam pekne, aj chodby, výťahy.... Len ti,, susedia"no 🤭
Ale ide tok lepšiemu, pomaly ale ide no 🤷♀️
Ale dajú sa kúpiť ajlacno byty, tu šiel 4i. Za 75000 zmizol ale ako prd z ponuky. Bol fajnovo po zberateľovi 🥴 ale aj rak, náklady na celkovú rekonštrukciu a kúpa bytu vyšli menej nového ako keby kúpil polozrekonstruovany obývateľný.... Aj to je cesta.. Len také byty idú rýchlo preč, rýchlo myslím do par minút ak sa vôbec dostanú niekam na net. To skôr musíš dostať tip
Kup 2-izb a keby cosi jednu izbu das do najmu. Hlavne necakaj ale konaj.
@slunce3 no len pomaly, veľmi pomaly to tam ide v Pentagone. Kým to tam bude normálne otázka desiatok rokov a to sa autorka alebo niekto iný okolo 30tky čo má teraz buď nedozije alebo už bude stará s demenciou a bude jej to jedno.
Pri tych cenach a tom prijme by som pekne suchala nozkami pri rodicoch😅To bude aka splatka toho uveru,kolko ti zostane mesacne z prijmu? Neviem si to velmi prestavit takto zivorit len preto ze silou mocou sa chces osamostatnit. Ok,ked na to mam ale ked nie..
@zuzanka.zuzu rozostavana novostavba v ba? za kolko? a tam ma byvat? a peniaze na dokoncenie zoberie odkial? hypoteku 100% jej nedaju na dofinanc zoberie uver. A este dalsi uver na dokoncenie?
No urcite nie.
@modraslamka ????? wtf 😂😂😂 rezervovat byt v nejakom rozostavanom projekte.... hej urcite som jej radila aby kupila zakladovu dosku a tam sa nastahovala 🙈 jezisi
Ak môžem poradiť a si pojazdná tak sa skús popozerať aj po bytoch v Rajke. Dostupnosť do BA je dobrá a ceny bytov sú tu nižšie. Okrem iného teraz tu práve dokončujú novostavby bytoviek..Hypo by si si mohla zobrať na rodičovský dom/byt a splácať…my sme v rajke síce v dome ale neviem si vynachváliť..
Kup si byt na svk, daj ho do prenajmu, najomnici ti budu platit hypoteku a ty si chod do zahranicia zarabat ...... a kex sa vratis zo zahranicia maz svoj byt a kopec zarobenych penazi .... keby nemam rodinu tak by som sa zariadila takto
@zuzanka.zuzu no ved uz som pozerala ze wtf co to za rada🤣🙈 no ale dobre, ked jej garantuju ze sa cena dostavby sa nezvysi....
Ja tomu nerozumiem. Prečo si nenájdeš finančného poradcu alebo nezájdeš do banky a nezisťuješ možnosti pre seba ako kúpiť nehnuteľnosť? Radšej napíšeš na MK keď každý jeden žiadateľ o hypotéku sa posudzuje individuálne.
@tncka preco by mala zivorit? Ved je mlada, slobodna, bez zavazkov, stihne v pohode popri praci brigadu, alebo si najde lepsie platenu pracu, co v BA ide podstatne lahsie ako v Hornej Dolnej. Ma 30000 nasetrenych, hypo do ceny garsonky alebo jednoizbaku nie je pre slobodnu, bezdetnu zenu koniec sveta. Ak si ju nezoberie teraz, o pat rokov to bude mat 2 v 1, ceny vyssie, ale aj hypo vyssia, lebo bude kratsia doba splacania
Mestský byt alebo chod do banky a len sa spýtaj koľko by ti vyšla hypo,ľudia sa bežne chodia spýtať a uvidíš čo dalej

Začala by som zháňať niečo v zahraničí alebo nejakého partnera do života, sama v ťažkostiach budes iba živoriť ak by si si zobrala teraz hypotéku.