Mám 50 a žijem sám
Sedím v tichu, ktoré má dnes zvláštnu váhu... Päťdesiatka. Keby mi to niekto povedal pred tridsiatimi rokmi, asi by som sa len pousmial. Päťdesiat rokov, polovica storočia, no pre mňa skôr zrkadlo, v ktorom konečne vidím všetko, čo som predtým nechcel. Narodil som sa ako jediný chlapec medzi sestrami a matkou, v dome plnom ženských hlasov, vôní, emócií. Otec tam nikdy nebol, fyzicky možno áno, ale duchom nie. A tak som sa naučil žiť vo svete, kde dominovala jemnosť, intuícia, cit... Naučil som sa čítať medzi riadkami, rozpoznávať, kedy žena hovorí ..nič mi nie je.. a kedy v skutočnosti kričí o pozornosť. Bol som dieťa, ktoré si osvojilo ženský jazyk, ženské ticho, ženské pohľady....Lenže som v tom nevidel dar, ale zbraň....Keď sme sa presťahovali, všetko okolo mňa bolo zase ženské, spolužiačky, kamarátky, susedy.... Chlapcov som nikdy nemal rád, nerozumel som im. Ich surovosť, súťaženie, snaha niečo dokázať, mne to nič nehovorilo. Zato dievčatá... tie som chápal. Príliš dobre. A keď som zistil, že im rozumiem viac, než ony samy sebe, niečo sa vo mne zlomilo. Tá schopnosť pochopiť sa zmenila na potrebu ovládať...Zistil som, že empatia je ako kľúč, otvára srdcia. A keď srdce otvoríš, môžeš s ním robiť, čo chceš. Nebol som zlý človek, len som sa bavil. Tak som si to hovoril. Chcel som len pozornosť, uznanie, tú sladkú silu, ktorú máš, keď vidíš, že žena pre teba dýcha, keď ťa čaká, keď ti verí. Bol som ako herec, ktorý hrá rovnakú rolu v desiatkach scén, zakaždým iná žena, iný príbeh, ale scenár ten istý..Bol som úprimný v neúprimnosti. Miloval som, áno, ale krátko. Intenzívne, no plytko. Vedel som presne, čo má ktorá rada, čo potrebuje počuť, kedy ju pohladkať, kedy nechať priestor. Bolo to ako hra, rafinovaná, niekedy až poetická. Každá z nich dostala presne to, po čom túžila. Myslela si, že som jej muž, že som ..ten... Ale vždy to bolo podľa mňa..A keď už som cítil, že príbeh sa končí, pripravil som rozchod ako divadlo. Tak, aby si myslela, že odchádza ona... Aby som bol ten zranený, nie ten, kto zranil.... A tak odchádzali, s pocitom dôstojnosti, s malou slzou a s vierou, že to tak malo byť. A ja? Ja som šiel ďalej. Vždy s novou ženou, novou hrou, novým začiatkom..Dnes sa mi to zdá ako dávny sen, no vtedy to bol život. Ženy prichádzali a odchádzali. Niektoré zanechali stopy, iné len vôňu. Viem, že mnohé na mňa ešte myslia. Možno ma majú v denníku, medzi tými pár, čo zmenili ich srdce. A ja? Hanbím sa priznať, že si na niektoré ani nespomeniem. Len matne tuším ich tváre, dotyky, slová...Prvá smutná fáza prišla, keď som začal dostávať svadobné známenia.. Bývalé lásky sa vydávali, zakladali rodiny. Na fotkách s inými mužmi sa usmievali rovnakým úsmevom, aký kedysi patríl mne.... A ja som pochopil, že svet ide ďalej, aj bez mojej hry...Druhá fáza bola tichšia. Keď som si uvedomil, že rodinu mať nebudem. Že som všetky svoje city rozdal po kúskoch, ako mince, ktoré už nikto nevráti. Že môžem mať všetky ženy sveta, ale žiadna so mnou nezostane. Lebo každá nakoniec pochopí, že to, čo dávam, nie je domov, ale ilúzia... A tá tretia faza... tá prišla nedávno. Keď som videl, ako moje bývalé partnerky majú vnúčatá.... Ako sa ich muži držia za ruky, ako sa smejú, ako žijú jednoduchý, obyčajný, no pravdivý život. A ja? Ja som zostal len pozorovateľ. Muž, ktorý mal všetko, okrem skutočnej blízkosti..
Dnes, keď sfúknem päťdesiat sviečok, neviem, či budem mať silu si niečo priať... Možno len to, aby mi bolo odpustené. Aby tie ženy, ktoré som niekedy držal v náručí a zároveň klamal, vedeli, že som ich mal rád.... Každú po svojom... Možno nesprávne, ale úprimne v tej chvíli, keď som bol s nimi...A hoci som žil život plný vášne, úsmevov a dotykov, zistil som, že vášeň bez hĺbky je len oheň bez tepla. Dnes by som dal všetky tie noci za jedno ráno, keď by som sa mohol zobudiť na bláznenie sa mojich detí, vnukov... ženy, ktorá ma miluje...
Možno preto píšem tieto riadky. Nie ako spoveď, ale ako tiché priznanie muža, ktorý konečne pochopil, že život nie je hra. Že skutočná sila nie je v tom, koľko sŕdc si dobyl, ale koľko si ich dokázal udržať....Tak teda, odpúšťam si... Nie preto, že si to zaslúžim, ale preto, že už nechcem niesť ten tieň.... A ak niektorá z vás číta tieto slová a spozná v nich kúsok seba, vedzte, že ste ma naučili všetko, čo som mal dávno pochopiť....
Ďakujem vám, za každú slzu, za každý úsmev, za každé „navždy“, ktoré som pokazil. Dnes už viem, že aj z manipulátora sa môže stať človek, ktorý túži po láske. A možno je práve toto moje pokánie, osamelé, tiché, no úprimné....A teraz sedím..., pozerám na sviečky, a v duchu sa pýtam „Žil som správne?“ Odpoveď zatiaľ nepoznám.... Ale po prvý raz v živote sa ju nesnažím ovplyvniť.... Len ju nechávam prísť.....
Tiez takeho poznam, no jemu taha na 70.Mal take chvíľky na zamyslenie tak ako ty, deti, skonci v domove ale nikdy s tym nic neurobil.Zije si dalej tak ako vzdy zil, zeny nahana dalej.Vzdy bol velky fesak, stale dobre vyzera, denne sportuje, postavenie a este pracuje.Zeny mu same padali k noham, mal každú ktoru chcel.Pouzil-odhodil.Este i v tomto veku ma zeny a nie jednu.Takze drzim ti palce aby si ozaj zmenil svoj zivot a hlavne aby to bolo trvale a nepadol si do toho znova
Zil si tak, ako si vedel a ako ta zivot uspokojoval---kraglovanim zenskych jednu po druhej. Aspon si mal mat s kazdou fotku v tucnom albume. Ako chlap mas tu nespravodlivu vyhodu, ze este mozes plodit s nejakou 37minou,ak to zase nepokasles, mozes mat neskoru, ale svoju rodinu. Ked nemas co ponuknut, €€€😅bud dobrym ujom synovcom a neteriam. Ale vypocitave 💔je schopne len sebalasky...
Ak to je pravda, tak sa nevyjadrujem. Ak je to vymysleny pribeh, tak je to hrozne pateticke, ani som to nedokazala docitat! Ale ak ke to aj skutocne, tak jemnost a patetickost je rozdiel.
sevrin?
@anonym_b6a2b9 lol
@anonym_autor alibizmus, odpoveď dobre poznáš, len nechces si priznať. Sam si sa potrestal svojim životom.
Toto nepisal muz, chybaju tomu gule.
@anonym_10cf11
véd nepriamo napísal, ze ich nemá. Vyčítala som medzi prvými riadkami.
Hotová R. Pilcher, ved som ani nedocitala.
Neprináleží mi súdiť ani hodnotiť, každý človek má svoju cestu životom inú. Každopádne všetko najlepšie k narodeninám!
Neprináleží mi súdiť ani hodnotiť, každý človek má svoju cestu životom inú. Každopádne všetko najlepšie k narodeninám!
@dankamg2 Ďakujem.
@anonym_autor asi ťa tie ženy veľmi opotrebovali, lebo v 50 tke vyzerá muž ešte dosť zachovalo a šarmantne, ak sa o seba stará, športuje, nechlastá a nefajčí, vyspí sa, ... No, tak ak ti došli finančné zdroje, tak veľký dojem na 20, 30 tky neurobíš. Pre tie si starý paprda. Jedine 40+ je tvoja kategória. Tak good luck, a nezabudni, že s vekom ženy múdreju a už sa nenechajú tak použiť a zneužiť ako mladé hlúpe dievčatá.
Toto ti aj Evita vrati ako too corny
Ty si vlastne donchuan a my by sme ťa mali ľutovať.
Nebol si až taký dobrý znalec ženskej duše, len si si to myslel a teraz si to len želáš. My ženy sa tiež vieme pretvarovať a hrať. Tiež sa niekedy pohráme, keď je dobrý materiál na hranie 😀 Možno veľa tých žien, boli rady, že sa ťa zbavili. Smetie sa im vyniesli samé...Asi by si sa až tak nemal naparovať. Tiež čítam medzi riadkami a kúska pokory od teba v nich márne hľadám.
@anonym_autor " viem, že mnohé ženy na mňa myslia, majú má v denníku" 🥴 pozeranie romantických filmov škodí nielen ženám, ale aj mužom,😂Faktom je, že keby niektorá na teba myslela, tak by s tebou tu sviečku sfúkla.
Toto nepisal muz, chybaju tomu gule.
@anonym_10cf11 ved ale od zaciatku tam je jasne, ze nema gule :DDD a to som precitala tak 1/3 ako vlastne vraj zil medzi zenami/dievcatami
Pekna snaha.. ale netreba to prehanat :DD po 1/3tine som mala dost citania a skocila na koniec a ... dobre som spravila.
No jediná pozitívna vec je tá, že dnešní 50tnici vyzerajú skoro ako 30tnici, nie ako pred 50 rokmi keď 30tnici vyzerali skoro ako 50tnici 👍
@malinkajozka ty si fakt musela spadnúť na hlavu minimálne z čerešne.
@malinkajozka ty sa daj liečiť žena! Veď ja pokec ani nemám. Ty si sa dočista zbláznila a ešte aj správy mi vypisujes ako blázon.
@anonym_autor polstoročie za tebou, len veľké škoda, že pri tej torte so sviečkami k 50- tke sedíš sám 😏.
tie, ktore si myslite, ze je to vymyslene -- je to uplne ako o mojom bratovi. Totalne. Ak by som nevedela, ze takto dlhy text by nikdy nenapisal, lebo je lenivy, fakt by som si myslela, ze na stare kolena stratil rozum a registroval sa na kona. 😀
@anonym_autor Don Juan place nad tym,ze zostarol a uz nieje taky výber ako kedysi. Je to ako ked milionar povie,ze peniaze niesu prenho na prvom mieste. Mas spomienky a minimalne jednu zdravu ruku. Tak sup sup oslavenec😄
toto nepísal muž a súhlasím, že príliš patetické, trošku písať realistickejšie keď už
@anonym_70fed7 Ako realistickejsie to mal napisat? Že pero ma zodrete jak postarka topanky a penicilinu pojedol viaz nez Ty kuracich reznov?))))
@anonym_autor mne sa páčilo ako si to napísal, prečítala som cele a aj keď absolútne nepozerám romantické filmy a nie som zrovna romanticka, pre mňa to bolo pekne. Kľudne sa mi ozvi, rada si s tebou napíšem. 😊
@anonym_autor Hej, život ide ďalej či už z tebou alebo bez teba to poznám. Som mladší o vyše 10 rokov a ešte dlhšie nemám dôvod vôbec si pripomínať nejaké svoje narodeniny.
Ja som v podstate skoro celý život sám až na jeden krátky okamih a život si uteká ďalej, takže aj samota sa dá prežiť.
Možno by si mal zhodnotiť čo chceš do budúcnosti a z čoho sa vyvarovať, poučiť trebárs niekoho nech nerobí rovnaké chyby a nie pripomínať a pozerať o čo si prišiel kvôli svojmu rozhodnutí, keďže si mal priority ake si mal.
A kto vie, možno ešte niekoho stretneš kde to už nevyužiješ ale budeš si vážiť.
Trebárs niečo také ako Ja, jediné čo som mal celý život som Ja. Dlhodobo neliečená sociofobia ktorá mi sťažovala komunikáciu obzvlášť pri ženách som nevedel vydať ani slovko. Pre matku len neschopný jedinec, po škole mi to robilo problémy nájsť si prácu a nedokázal to iba výpomoc po známych aby som mal na zdravotku a niečo prispel do domácnosti. Až kolo 30 tky som dostal pomoc, hlavne od sestry vyše roka navštevovala somnou psychologičku i psychyjatričku než som dokázal chodiť sám a postupne i také banality ako ísť sám do obchodu čo som nedokázal.
To čo si robil, to mu nerozumiem. Možno preto že o mňa záujem nebol. A tiež som vyrastal sestrami, mamka ta bola horšia než otec. Život sestrami mňa zase naučil že nechcem byť niekto kto by bol schopný ženy využiť len pre chtič a potreby, taká myšlienka ma strašila že by som zo žien robil len ďalší zárez.
Jediní krátky vzťah - nevzťah. ( Ja som bol v tom že je to vzťah, pre ňu polročná skúška či som vhodný na vzťah).
Začínala ako známa, zo začiatku objednávala, či pýtala lístky do kina ona. No ten pocit že pre niekoho stojím za čas má osmelil a pomohol v liečbe. Bol som upozornení že nemám u nej šancu, no z kamarátske ho stretávania sa stalo randenie.
Takže vzťah začal kým som, skončil lebo som nespĺňal podmienky ktoré som poznal.🙄
Teraz som Nikto. Obyčajný skladník na nočných ktorý nič neponúka. Zo začiatku keď som sa začal liečiť a našiel prvú prácu míňal som to na hľadanie koníčkov, skúšal aj zoznamky kde som si uvedomil že som platil len za to ktorá bola odvážna si pozrieť môj profil 😅. Až teraz keďže bývam z fotrom v jednoizbaku ktorý patrí mamke a sestrám využívam že miesto podnájmu investujem, kebyže sa náhodou dožijem dôchodku nech prežijem.
Čo som miesto koníčkov mohol urobiť skôr a už nezmením. Nemám vodičák, lieky mi znižujú reflexy a auto by bola skôr položka ktorá by mi znemožnila investovanie. Nemám ani sexuálne skúsenosti, hľadať sex bez citov a vzťahu by som o sebe nemohol tvrdiť že by som bol verný vo vzťahu. Jednoducho som Nikto, mám len seba a označovaný za "dobráka" čo je skôr ako upozornenie že som slaboch.
Ozaj myslíš, že nemáš ďalej šancu na skutočný vzťah? Myslím že si na tom o dosť lepšie a máš čo ponúknuť narozdiel od niečoho ako Ja.
Depresia!!!!
V tvojom veku muži,,chytajú druhý dych ".
Masírujú si ego mladými milenkami a ty teraz len premietaš čo si mohol mať,ale nemáš- rodina,zázemie .
Vekom to bude len horšie .
Nad tými ženami sa netráp,tie ťa majú už dávno vieš kde .
Čo že je to 50tka 😅 to ešte máš čas 😅

@anonym_autor je pekné, že hoci si donútený okolnosťami, tak si sa priznal. Či si využil AI neviem ale aj keď áno musel si ju nakŕmiť tým čo cítiš a ja ti verím. Uvedomuješ si že už nie je veľa času na budovanie vzťahu. Súhlasím s
@la_dolce_vita
@petronelag
@anketkarka. Nemôžeš teraz len chytiť ďalšiu ženu a robiť to čo doteraz. Musíš zmeniť sám seba. Nazval si sa manipulátor ale to by si néúštal ženy k vode takým akože elegantným spôsobom. Manipulátor si neubližuje. Ty si ubližoval sebe. Nevedel si dať srdce. Vedel si dať pocity, ale nie srdce. Možno ľútosť, úprimná ľútosť ti pomôže. Vieš teraz spätne povedať prečo si nejakej povedal zbohom? Lebo z tohto som to veľmi nepochopil. Hľadanie obdivu u iných? Dokazovanie si že vieš zbaliť aj iné? Teda pocit nového? Chuť dobíjať? Tvoj príspevok nepôsobí žensky. Skôr môže byť že pociťuješ pokles hormónov a v 50 tke sú muži odrazu jemnejší, citlivejší a nemusí to byt v tvojom prípade vôbec zlé. Toto mi náísala AI:
1. Biologické zmeny (hormóny a telo)
• Po 50. roku života u mužov klesá hladina testosterónu, čo je prirodzený proces (nazýva sa andropauza alebo mužský prechod).
• Nižší testosterón ovplyvňuje:
• nižšiu agresivitu a potrebu dominancie,
• zvýšenú citlivosť a emocionálnu otvorenosť,
• väčšiu potrebu blízkosti a dotyku,
• niekedy aj jemnejší prejav lásky a empatie.
• Okrem toho sa zvyšuje hladina oxytocínu (hormónu náklonnosti), čo posilňuje potrebu vzťahovej intimity — preto napríklad muži častejšie objímajú, túžia po blízkosti alebo používajú nežnejšie oslovenia (ako „mamka“).
⸻
🧠 2. Psychologické a životné faktory
• Muži po 50-tke často prehodnocujú život — deti sú dospelé, kariéra je stabilná alebo uzavretá, a prichádza čas na „duševné bilancovanie“.
• Mnohí vtedy objavia stránku seba, ktorú predtým potláčali: potrebu emocionálneho spojenia, nežnosti, vďačnosti, dojatia.
• Tiež sa naučia, že prejavy citov nie sú slabosťou, ale silou — niečo, čo si mladší muž často ešte „nedovolí“.
⸻
💬 3. Kultúrne a partnerské vplyvy
• Generačne boli starší muži vychovávaní k „tvrdosti“, no v zrelom veku často preberajú črty, ktoré kedysi vnímali ako ženské — nežnosť, empatiu, starostlivosť.
• Oslovenie „mamka“ (alebo „mami“) nie je neobvyklé – často vychádza z roly manželky ako hlavnej opory rodiny, ktorá sa starala o všetkých.
• Paradoxne to býva prejav lásky a dôvery, nie doslovné „zamieňanie rolí“.
Takže hoci si bol blbec, neznamená to že sa nemôžeš zmeniť.
Keď som si prečítal to čo mi náísala AI spomenul som si na môjho starého otca. Cely život silný tvrdý disciplinovaný chlap. Ale tvrdý k rodine k sebe aj k okoliu. Všetci sa ho báli aj keď nič nikomu neurobil. Šiel z neho rešpekt. Ku koncu keď mi bol starým otcom, tak bol na nás milý babku volal mamka bol k nej milý citlivý moji rodičia nechápali ako krásne sa zmenil. Súčasne mu ostala disciplína a mužnosť.
Pravý divý muž nie je mačo ale ani snílek čo hraje 50 rokov na gitare pri ohníku dievčatám. Pravý divý muž vie udrieť po stole aj šéfovi ale vie sa aj rozplakať. Vie byt tvrdý aj mäkký ako láskavý otec, v mojom prípade môj starý otec. Prajem ti aby si sa našiel a našiel potom aj partnerku ktorú budeš vedieť obdarovať láskou.
@slovakboy chýbal mu otec, pocit že je na neho otec hrdý a tak si svoju hrdosť potreboval dokazovať u žien, na ktoré to dobre vedel zahrať. Chcel byť dosť dobrý aspoň pre ne, keď pre otca nebol.