icon

Príbeh o láske, ktorá začala v ordinácii psychiatričky

14. sep 2026

Po ťažkom rozchode som mal pocit, že sa mi život rozpadol na malé kúsky. Navonok som fungoval a chodil som do práce, rozprával sa s ľuďmi a robil všetko, čo bolo treba, ale vo vnútri som bol úplne vyčerpaný. Depresia sa miešala s úzkosťou a boli dni, keď bolo aj obyčajné ráno dôvodom, prečo som nechcel vstať z postele. Nakoniec som pochopil, že sám to nezvládnem a objednal som sa k psychiatričke. Pamätám si našu prvú návštevu dodnes. Myslel som si, že prídem, pár minút porozprávam o svojich problémoch, dostanem lieky a pôjdem domov. Lenže namiesto niekoľkých minút som tam zostal takmer 2 hodiny. Spočiatku som bol opatrný. Hovoril som jej iba to, čo som považoval za potrebné. Ona však nepočúvala iba moje slová no zdalo sa mi, že vníma aj všetko to, čo som medzi nimi nepovedal. Na druhej návšteve sme sa rozprávali znova dlho. Na tretej už naše rozhovory neboli iba o diagnózach, liekoch a príznakoch. Začali byť o živote. Rozprávali sme sa o sklamaniach, o ľuďoch, ktorí nám ublížili, o veciach, ktoré človek niekedy nosí v sebe celé roky. Občas sme sa smiali a práve ten smiech bol pre mňa vtedy možno dôležitejší než všetky lieky. Postupne som si začal všímať, že keď od nej odchádzam, cítim sa inak. Ľahšie. Nie preto, že by moje problémy zázračne zmizli, ale preto, že som po dlhom čase mal pocit, že niekto skutočne počúva. Liečba začala účinkovať, depresia pomaly ustupovala, úzkosť strácala svoju silu a dni, ktoré boli kedysi sivé, začali mať farby. A potom sa stalo niečo, čo som vôbec nečakal. Začal som sa na naše stretnutia tešiť. Nie iba preto, že som sa po nich cítil lepšie ale tešil som sa na ňu. Časom sme spolu trávili viac času a objednávala ma mimo bežných ordinačných hodín. Naše rozhovory sa predlžovali a postupne sme si začali hovoriť aj veci, ktoré s depresiou nemali nič spoločné. Zdieľali sme svoje skúsenosti, spomienky, radosti aj sklamania a často sme sa smiali nad vecami, nad ktorými by sa možno nikto iný nezasmial. Vtedy som si začal uvedomovať, že človek, ktorý mi mal pomôcť dostať sa z najhoršieho obdobia môjho života, sa mi pomaly stáva jedným z najbližších ľudí v mojom živote. Jedného dňa som ju pozval na zmrzlinu. Bola to obyčajná pozvánka na obyčajnú zmrzlinu, aspoň tak som si to vtedy nahováral. Lenže zmrzlina sa zmenila na prechádzku, z prechádzky na spoločný výlet a jedného dňa sme už neboli sami. Boli s nami aj jej deti. Pamätám si ten deň ako jeden z prvých okamihov, keď som pochopil, že sa v mojom živote deje niečo úplne nové. Nebol som už iba muž, ktorý sa snaží dostať z depresie ale bol som muž, ktorý sa znovu učí žiť. A ona sa stávala súčasťou toho života. Čím viac sme sa poznali, tým menej sme sa dokázali tváriť, že medzi nami nič nie je. Začali sme si byť bližší, najprv v rozhovoroch, potom v obyčajných gestách, pohľadoch a v tom zvláštnom tichu, ktoré už vôbec nebolo nepríjemné. A napokon sme prekročili hranicu, o ktorej sme si možno obaja dlho mysleli, že ju nikdy neprekročíme. Naše priateľstvo sa zmenilo na lásku. Nebola to láska z filmu.Bola skutočná. S neistotou, otázkami, pochybnosťami aj chvíľami, keď sme sa museli rozhodovať, či má zmysel pokračovať. Ale pokračovali sme. A niekde medzi tým všetkým som si uvedomil jednu zvláštnu vec. Do jej ambulancie som prišiel ako človek, ktorý si myslel, že potrebuje lieky, aby prežil najťažšie obdobie svojho života. Odchádzal som odtiaľ ako človek, ktorý znovu našiel chuť do života a postupne aj ženu, s ktorou ho chcel prežiť. Roky plynuli. Jej deti vyrástli, dospeli a odišli žiť vlastné životy. A z dvoch ľudí, ktorí sa kedysi stretli v čase, keď jeden z nich hľadal pomoc, sa stali manželia. Dnes sme spolu už štrnásť rokov. Keď sa niekedy večer pozriem na ženu, ktorá sedí vedľa mňa, premýšľam nad tým, aká zvláštna vie byť cesta životom. Keby mi vtedy niekto povedal, že návšteva psychiatričky zmení celý môj život, neveril by som mu. Keby mi povedal, že práve tam, v období najväčšej bolesti, stretnem človeka, s ktorým raz zostarnem, asi by som sa iba pousmial. Prišiel som za ňou zlomený a odchádzal som postupne poskladaný. Nie preto, že by ma zachránila ona. Zachránil som sa spolu s ňou. A možno je práve v tom celý príbeh. Niekedy človek vstúpi do dverí iba preto, aby požiadal o pomoc, a vôbec netuší, že za tými dverami naňho čaká úplne nový život. Môj nový život začal jedným ťažkým rozchodom, pokračoval v jednej psychiatrickej ambulancii a dnes má podobu spoločného domova, spoločných spomienok a ženy, ktorú po štrnástich rokoch stále ráno rád vidím vedľa seba. A keď sa ma niekto spýta, ako som ju stretol, vždy si v duchu spomeniem na tú prvú návštevu. Mal som tam byť pár minút. Sedel som tam dve hodiny. A našťastie som vtedy nikam neponáhľal.

anonym_1247c9
14. sep 2026

@anonym_autor a to je ktora lekarka? Tu v okoli len lieky capnú 🫣🫣🫣 takych lekarov je malo, mal si štastie .. drzim palce

anonym_b41304
14. sep 2026

Kde bolo, tam bolo...a teraz tu o Karkulke. Slabe.

anonym_a06ff9
14. sep 2026
@anonym_1247c9

@anonym_autor a to je ktora lekarka? Tu v okoli len lieky capnú 🫣🫣🫣 takych lekarov je malo, mal si štastie .. drzim palce

@anonym_1247c9 a este ked si clovek predstavi,ze dalsi pacient caka za nim on si tam 2hod.vykecava,asi by tam kazdeho mrle zrali.Hoci pred 14timi rokmi,to ludia az tak nepotrebovali ako dnes,ze??

moonlight1210
14. sep 2026

@anonym_autor myslim, ze sa do teba zalubila ihned, ako si prisiel. Minimalne okamzite poctila sympatie a povedala si, ze sa jej pacis. Tak si ju zaujimal viac, nez jej klienti obvykle. Aj ked ti to neprezradila.
A preto sa k tebe chovala inak, nez k inym klientom. Viac ustretovo. Snazivo.
No, a zabralo to. Zalubil si sa do nej nakoniec tiez.

Sice to nie je profesionalne, ale na druhej strane dobre pre teba, kedze ste nakoniec zistili, ze viete spolu zit a si stastny. Takze to dobre dopadlo.

Kedysi sem chodil Oldman50plus (alebo tak nejak). On mal po rozvode dlhodoby vztah s psychologickou (alebo psychiatrickou, nepamatam si). Ale neviem, ci sa aj vzali.

anonym_b41304
14. sep 2026
@moonlight1210

@anonym_autor myslim, ze sa do teba zalubila ihned, ako si prisiel. Minimalne okamzite poctila sympatie a povedala si, ze sa jej pacis. Tak si ju zaujimal viac, nez jej klienti obvykle. Aj ked ti to neprezradila.
A preto sa k tebe chovala inak, nez k inym klientom. Viac ustretovo. Snazivo.
No, a zabralo to. Zalubil si sa do nej nakoniec tiez.

Sice to nie je profesionalne, ale na druhej strane dobre pre teba, kedze ste nakoniec zistili, ze viete spolu zit a si stastny. Takze to dobre dopadlo.

Kedysi sem chodil Oldman50plus (alebo tak nejak). On mal po rozvode dlhodoby vztah s psychologickou (alebo psychiatrickou, nepamatam si). Ale neviem, ci sa aj vzali.

@moonlight1210 Ja neverim tej storke ani slovo. Ma to presne ten styl ako tie ostatne bajky, co tu byvaju obden. Ak toto pisal chlap, zjem kefu.

biba_18
14. sep 2026
@anonym_b41304

@moonlight1210 Ja neverim tej storke ani slovo. Ma to presne ten styl ako tie ostatne bajky, co tu byvaju obden. Ak toto pisal chlap, zjem kefu.

@anonym_b41304 taká červená knižnica - a tam nie sú dôležité uveriteľné detaily - a niektoré ženy čítajú len červenú knižnicu, tak im by sa to hádam mohlo páčiť ...

anonym_b41304
14. sep 2026
@biba_18

@anonym_b41304 taká červená knižnica - a tam nie sú dôležité uveriteľné detaily - a niektoré ženy čítajú len červenú knižnicu, tak im by sa to hádam mohlo páčiť ...

@biba_18 Len neviem, preco to tu vesia na MK stale...

biba_18
14. sep 2026
@anonym_b41304

@biba_18 Len neviem, preco to tu vesia na MK stale...

@anonym_b41304 možno si robí prieskum 😒

ivicatolic
14. sep 2026

@anonym_autor v správnom čase, na správnom mieste...👍👍👍....bolo to dojímavé čítanie, precitené..😭

domkakvet
14. sep 2026

@anonym_autor neverim tomu, ale ak je to pravda, tak prajem vela dalsich stastnych rokov.

anonym_a3ed10
14. sep 2026

@anonym_autor načo tu tie príbehy vesiaš? Však skús nejakému vydavateľovi poslať, možno sa to chytí. Ale tie pasáž o 2 hodinovych vykecavaniach v ordinácii škrtni, to môže pekne nasrať, hlavne pracujúce ženy, čo musia kvôli " rodiacej sa láske" vysedávať v čakárni o pár hodín viacej. 😤

anonym_ba39b8
14. sep 2026

Bolo by to nacisto neprofesionalne. Psychiater si velmi velmi musi dat pozor na prenos a protiprenos - aby nezavdal pricinu na taketo pocity u pacienta a aby pacient na neho neprenasal svoje myslienky a tuzby. Neverim dokonca, ze vies, co je to skutocna depresia.

anonym_9cc613
14. sep 2026

Žiadny normálny psychiater so nezačne so svojím pacientom. Ani iný lekár, ale psychiatrický pacient je obzvlášť veľké riziko, aby do toho lekár šiel a riskoval svoju povesť a kariéru.

abbey1
14. sep 2026

@anonym_autor Ja by som od takého lekára utekala. Veď akú musí mať povesť, ked k nej nikto nechodí. Ako inak by mohla 2 hodiny kecať s 1 pacientom.
Bežne sa u psychiatrov dvere nezarbiria, čo si pacienti kľučky podávajú.
Celý kôň ide do....

anonym_a3ed10
14. sep 2026
@anonym_9cc613

Žiadny normálny psychiater so nezačne so svojím pacientom. Ani iný lekár, ale psychiatrický pacient je obzvlášť veľké riziko, aby do toho lekár šiel a riskoval svoju povesť a kariéru.

@anonym_9cc613 tiež si myslím, že jeden súdny psychiater nemôže toto urobiť. Ale tak, zase je tu ten prípad z Kutnej Hory, kedy psychiatrička bola súčasťou sekty!!!! a dokonca vypovedala pred súdom v prospech !!!! vodcu sekty, ktorý sa nechal zavraždiť stúpencami sekty a tvrdil, že sa po smrti rozplynie. !!!!! Rozumej jeho telo sa rozplynie. Takže toľko ku psychiatrom.

anonym_b41304
14. sep 2026
@anonym_a3ed10

@anonym_9cc613 tiež si myslím, že jeden súdny psychiater nemôže toto urobiť. Ale tak, zase je tu ten prípad z Kutnej Hory, kedy psychiatrička bola súčasťou sekty!!!! a dokonca vypovedala pred súdom v prospech !!!! vodcu sekty, ktorý sa nechal zavraždiť stúpencami sekty a tvrdil, že sa po smrti rozplynie. !!!!! Rozumej jeho telo sa rozplynie. Takže toľko ku psychiatrom.

@anonym_a3ed10 Hm, akurat to bola zubarka, nie psychiatricka. Takze trochu vedla.

anonym_a3ed10
14. sep 2026
@anonym_b41304

@anonym_a3ed10 Hm, akurat to bola zubarka, nie psychiatricka. Takze trochu vedla.

@anonym_b41304 nie, nie nemáš pravdu a nemáš prípad nastudovaný. 😤 Najskôr treba naštudovať. Bola zubárka, tá ho zabila podala anestetikum a spolu s učiteľkou telocviku čakali až zomrie a rozplynie sa. Tie boli odsúdená na 9 rokov a 13? Tuším. A potom bola psychiatrička, ona je ďalšou ženou, ona bola stupenkynou sekty a robila rozbor psychiatrický na vodcu sekty a uviedla zopár zarábajúcich faktov, tak si ju policajti preklepli a zistili, že bola v sekte a že sa s tým vodcom kontaktovala za života a že jej kus preskakuje. Takže tak. Doporučujem podcast krimi príbehy, tam je všetko detailne vysvetlené.

anonym_b41304
14. sep 2026
@anonym_a3ed10

@anonym_b41304 nie, nie nemáš pravdu a nemáš prípad nastudovaný. 😤 Najskôr treba naštudovať. Bola zubárka, tá ho zabila podala anestetikum a spolu s učiteľkou telocviku čakali až zomrie a rozplynie sa. Tie boli odsúdená na 9 rokov a 13? Tuším. A potom bola psychiatrička, ona je ďalšou ženou, ona bola stupenkynou sekty a robila rozbor psychiatrický na vodcu sekty a uviedla zopár zarábajúcich faktov, tak si ju policajti preklepli a zistili, že bola v sekte a že sa s tým vodcom kontaktovala za života a že jej kus preskakuje. Takže tak. Doporučujem podcast krimi príbehy, tam je všetko detailne vysvetlené.

@anonym_a3ed10 Tak psychiatri su tiez ludia, ani oni nemaju patent na rozum. Teraz som citala, ze v CR kandiduje nejaky psychiater za SPD. A som presvedcena, ze aj u nas su nejaki, co su Smerohlasaci. Takze ma to nejak nesokuje,

anonym_5cebfe
14. sep 2026
@anonym_b41304

@anonym_a3ed10 Tak psychiatri su tiez ludia, ani oni nemaju patent na rozum. Teraz som citala, ze v CR kandiduje nejaky psychiater za SPD. A som presvedcena, ze aj u nas su nejaki, co su Smerohlasaci. Takze ma to nejak nesokuje,

@anonym_b41304 "som presvedcena, ze aj u nas su nejaki, co su Smerohlasaci" - mas pravdu, len ti nie su psychiatri, ale ich pacienti

anonym_8dde47
14. sep 2026
@anonym_b41304

@anonym_b41304 ja som to ani nedocitala

anonym_79e476
14. sep 2026

Toto nech si precita ta, co dlho cakala na urgente. Mozno sa tiez za dverami rodila takato laska a preto sa pomoci nedockala :D

anonym_a3ed10
14. sep 2026
@anonym_79e476

Toto nech si precita ta, co dlho cakala na urgente. Mozno sa tiez za dverami rodila takato laska a preto sa pomoci nedockala :D

@anonym_79e476 a potom choď k doktorom s dôverou. 🙈

anonym_2e2e9f
14. sep 2026

@anonym_autor hovadina jak oči.Psychiater nemá tolko času na jedného pacienta.Lekár si nesmie začínať s pacientom,neprofesionálne.
Kým začneš písať bájky,over si skutočnosti.

anonym_b41304
14. sep 2026
@anonym_2e2e9f

@anonym_autor hovadina jak oči.Psychiater nemá tolko času na jedného pacienta.Lekár si nesmie začínať s pacientom,neprofesionálne.
Kým začneš písať bájky,over si skutočnosti.

@anonym_2e2e9f Presne. Vsetci vieme, ako to s terminmi u doktorov je, takze tato lovestory je uplne smiesna😃

svetlonos
14. sep 2026

Pre 14 ročne pubertacky pred 20 rokmi by to bolo ok čítanie. Ale to už Angelika bola zaujímavejšia...

anonym_ff3c9e
14. sep 2026

Trochu slaba literatúra ale tak ešte popracuj môže s toho niečo byť ale skús mamtalent.sk to je určené zacinajucim autorom. Ale namet radšej nejaký realnejsi viac uveriteľný skus

moonlight1210
14. sep 2026
@anonym_b41304

@anonym_b41304 neviem. Oldman tu naozaj bol, mal po rozvode (zena ho podviedla) a zacal si s nejakou psychologickou. Ale to bola myslim, jeho davna kamoska, alebo byvala spoluziacka zo strednej. Alebo tak nejak.

anonym_7a6574
14. sep 2026

za mna je to AI.
"Myslel som si, že prídem, pár minút porozprávam o svojich problémoch, dostanem lieky a pôjdem domov. Lenže namiesto niekoľkých minút som tam zostal takmer 2 hodiny."

chlap nezvykne vysypat veci na 1.stretnuti.chlapi byvaju uzarveti a lekarka mava viacero stretnuti v 1 den a teda tiez si musi ustriehnut cas na ostatnych...

demodun
Včera o 18:55

Presne, prvé čo mi napadlo, že je to neprijateľné, neprofesionálne správanie od psychiatricky.