icon

Mám 50 a žijem sám

7. okt 2025

Sedím v tichu, ktoré má dnes zvláštnu váhu... Päťdesiatka. Keby mi to niekto povedal pred tridsiatimi rokmi, asi by som sa len pousmial. Päťdesiat rokov, polovica storočia, no pre mňa skôr zrkadlo, v ktorom konečne vidím všetko, čo som predtým nechcel. Narodil som sa ako jediný chlapec medzi sestrami a matkou, v dome plnom ženských hlasov, vôní, emócií. Otec tam nikdy nebol, fyzicky možno áno, ale duchom nie. A tak som sa naučil žiť vo svete, kde dominovala jemnosť, intuícia, cit... Naučil som sa čítať medzi riadkami, rozpoznávať, kedy žena hovorí ..nič mi nie je.. a kedy v skutočnosti kričí o pozornosť. Bol som dieťa, ktoré si osvojilo ženský jazyk, ženské ticho, ženské pohľady....Lenže som v tom nevidel dar, ale zbraň....Keď sme sa presťahovali, všetko okolo mňa bolo zase ženské, spolužiačky, kamarátky, susedy.... Chlapcov som nikdy nemal rád, nerozumel som im. Ich surovosť, súťaženie, snaha niečo dokázať, mne to nič nehovorilo. Zato dievčatá... tie som chápal. Príliš dobre. A keď som zistil, že im rozumiem viac, než ony samy sebe, niečo sa vo mne zlomilo. Tá schopnosť pochopiť sa zmenila na potrebu ovládať...Zistil som, že empatia je ako kľúč, otvára srdcia. A keď srdce otvoríš, môžeš s ním robiť, čo chceš. Nebol som zlý človek, len som sa bavil. Tak som si to hovoril. Chcel som len pozornosť, uznanie, tú sladkú silu, ktorú máš, keď vidíš, že žena pre teba dýcha, keď ťa čaká, keď ti verí. Bol som ako herec, ktorý hrá rovnakú rolu v desiatkach scén, zakaždým iná žena, iný príbeh, ale scenár ten istý..Bol som úprimný v neúprimnosti. Miloval som, áno, ale krátko. Intenzívne, no plytko. Vedel som presne, čo má ktorá rada, čo potrebuje počuť, kedy ju pohladkať, kedy nechať priestor. Bolo to ako hra, rafinovaná, niekedy až poetická. Každá z nich dostala presne to, po čom túžila. Myslela si, že som jej muž, že som ..ten... Ale vždy to bolo podľa mňa..A keď už som cítil, že príbeh sa končí, pripravil som rozchod ako divadlo. Tak, aby si myslela, že odchádza ona... Aby som bol ten zranený, nie ten, kto zranil.... A tak odchádzali, s pocitom dôstojnosti, s malou slzou a s vierou, že to tak malo byť. A ja? Ja som šiel ďalej. Vždy s novou ženou, novou hrou, novým začiatkom..Dnes sa mi to zdá ako dávny sen, no vtedy to bol život. Ženy prichádzali a odchádzali. Niektoré zanechali stopy, iné len vôňu. Viem, že mnohé na mňa ešte myslia. Možno ma majú v denníku, medzi tými pár, čo zmenili ich srdce. A ja? Hanbím sa priznať, že si na niektoré ani nespomeniem. Len matne tuším ich tváre, dotyky, slová...Prvá smutná fáza prišla, keď som začal dostávať svadobné známenia.. Bývalé lásky sa vydávali, zakladali rodiny. Na fotkách s inými mužmi sa usmievali rovnakým úsmevom, aký kedysi patríl mne.... A ja som pochopil, že svet ide ďalej, aj bez mojej hry...Druhá fáza bola tichšia. Keď som si uvedomil, že rodinu mať nebudem. Že som všetky svoje city rozdal po kúskoch, ako mince, ktoré už nikto nevráti. Že môžem mať všetky ženy sveta, ale žiadna so mnou nezostane. Lebo každá nakoniec pochopí, že to, čo dávam, nie je domov, ale ilúzia... A tá tretia faza... tá prišla nedávno. Keď som videl, ako moje bývalé partnerky majú vnúčatá.... Ako sa ich muži držia za ruky, ako sa smejú, ako žijú jednoduchý, obyčajný, no pravdivý život. A ja? Ja som zostal len pozorovateľ. Muž, ktorý mal všetko, okrem skutočnej blízkosti..
Dnes, keď sfúknem päťdesiat sviečok, neviem, či budem mať silu si niečo priať... Možno len to, aby mi bolo odpustené. Aby tie ženy, ktoré som niekedy držal v náručí a zároveň klamal, vedeli, že som ich mal rád.... Každú po svojom... Možno nesprávne, ale úprimne v tej chvíli, keď som bol s nimi...A hoci som žil život plný vášne, úsmevov a dotykov, zistil som, že vášeň bez hĺbky je len oheň bez tepla. Dnes by som dal všetky tie noci za jedno ráno, keď by som sa mohol zobudiť na bláznenie sa mojich detí, vnukov... ženy, ktorá ma miluje...
Možno preto píšem tieto riadky. Nie ako spoveď, ale ako tiché priznanie muža, ktorý konečne pochopil, že život nie je hra. Že skutočná sila nie je v tom, koľko sŕdc si dobyl, ale koľko si ich dokázal udržať....Tak teda, odpúšťam si... Nie preto, že si to zaslúžim, ale preto, že už nechcem niesť ten tieň.... A ak niektorá z vás číta tieto slová a spozná v nich kúsok seba, vedzte, že ste ma naučili všetko, čo som mal dávno pochopiť....

Ďakujem vám, za každú slzu, za každý úsmev, za každé „navždy“, ktoré som pokazil. Dnes už viem, že aj z manipulátora sa môže stať človek, ktorý túži po láske. A možno je práve toto moje pokánie, osamelé, tiché, no úprimné....A teraz sedím..., pozerám na sviečky, a v duchu sa pýtam „Žil som správne?“ Odpoveď zatiaľ nepoznám.... Ale po prvý raz v živote sa ju nesnažím ovplyvniť.... Len ju nechávam prísť.....

Strana
z3
spite1102
11. okt 2025

Velmi pekný pribeh zo skutočneho zibota. Mohol by som jo použit do svojho podcasu Bez Filtra prosím? Určite by bol zaujímavý pre poslucháčov.

trixinka56
12. okt 2025

@anonym_autor celkom zaujimave čítanie. Ozvi sa. Popiseme. Pokecame ci kavu dame. Hm?

anonym_37c49e
12. okt 2025

@anonym_autor takéto psychopatické výlevy sa chce niekomu citat? Stačilo mi prvé 2 riadky 🤦‍♀️

naturlenka
12. okt 2025

Nechcem byť sprostá, ale ani príliš dôverčivá, lenže tu sa mi akosi nedarí nájsť stred, v zmysle, že tieto slová píše "uzdravený" muž. Aj keď áno, môže tak pokojne byť. Možno si fakt pochopil, že premýšľať rozkrokom sa nevypláca, lebo aj ten raz prestane fungovať a zostane len obité svedomie.
A možno som len ja neveriaci Tomáš, ale tomu ma naučili presne takí "muži", ako Ty opisuješ seba v minulosti.
Alebo tu máme zasa raz príklad AI. Ale to je jedno. Reagujem na slová v príspevku.

Poviem Ti teda môj pohľad, sťaby zrelej ženy.
Keby mám teraz začať partnerský vzťah s niekým, kto je síce ku mne dobrý (lebo si sa teda polepšil), chcem poznať Tvoju minulosť. Celú a bez výnimky. Rozhodne by mi nestačilo aktuálne ťuťu-muťu.
Ak by si sa mi priznal dobrovoľne k tomu, koľko penisokilometrov máš najazdených a ako si manipuloval ženy, tak by si mohol mať aj svätožiaru na hlave, ja by som Ťa nechcela. Prečo? Lebo si sakra dobre vážim svoje telo na to, aby som bola ďalšou v galérii vagín, kde sa budeš ohrievať.
A ak by si mi minulosť zatajil (alebo by si mi klamal) a ja by som sa pravdu napriek tomu dozvedela, tak či tak by som Ti ukázala chrbát a do sveta by som išla s poznaním, že si len ďalší bezcharakterný záchod.
Ja sa úplne vážne pýtam:
Čo máte z toho, že tak bezcharakterne osierate ženy a že sa kurvíte? Pretože hoci Vás mnohých Ego ženie jak na závodoch, tak raz Vás Vaša Duša a srdce zastavia a budú žiadať odpovede. Akurát že vtedy už neujdete nikam, lebo Vás to zastaví pred Vašim vlastným zrkadlom...

grof_monte_christo
12. okt 2025

Mňa to vôbec nezaujalo 🙄.

karolina196
12. okt 2025

@anonym_autor Či už to píšeš ty ako muž alebo Al alebo nejaká žena,je to úplne jedno.Takíto chlapi ozaj existuju.Ja som jedného podobného stretla s tým,že on si stihol do 50ky spraviť dieťa,ale vo svojich hrách pokračuje ďalej.Do jednej takej hry som sa aj ja zamotala,ale tým,že mám už niečo odžité,tak ma to nejak priveľmi nepoznačilo..Najhoršie je to uvedomenie,že z dobrého muža je v podstate blbec,ktorý sa celý život len zahráva so ženami.Asi nemiloval žiadnu,ale môžem uznať,že aj jeho si karma počkala..Síce ma rodinu,ale partnerka mu dáva vyžrať každý jeden nesprávny pohyb a je otázka času kedy ostane sám ako ty..Potom nebude bojovať len so samotou,ale aj o dieťa..

juraj771
12. okt 2025
@nyusika

nie je to dobre...nebude z teba spisovatelka

@nyusika tak napíš niečo to, ukáž aká si ty spisovateľka

autor
12. okt 2025
@karolina196

@anonym_autor Či už to píšeš ty ako muž alebo Al alebo nejaká žena,je to úplne jedno.Takíto chlapi ozaj existuju.Ja som jedného podobného stretla s tým,že on si stihol do 50ky spraviť dieťa,ale vo svojich hrách pokračuje ďalej.Do jednej takej hry som sa aj ja zamotala,ale tým,že mám už niečo odžité,tak ma to nejak priveľmi nepoznačilo..Najhoršie je to uvedomenie,že z dobrého muža je v podstate blbec,ktorý sa celý život len zahráva so ženami.Asi nemiloval žiadnu,ale môžem uznať,že aj jeho si karma počkala..Síce ma rodinu,ale partnerka mu dáva vyžrať každý jeden nesprávny pohyb a je otázka času kedy ostane sám ako ty..Potom nebude bojovať len so samotou,ale aj o dieťa..

@karolina196 miloval som, a bola to skutocna laska. boli dve.

autor
12. okt 2025
@juraj771

@nyusika tak napíš niečo to, ukáž aká si ty spisovateľka

@juraj771 neklesaj na jej uroven.

karolina196
12. okt 2025
@anonym_autor

@karolina196 miloval som, a bola to skutocna laska. boli dve.

@anonym_autor To mi tvrdil aj on,že také čo aj ľúbil boli dve.A otázka na telo..Podvádzal si tie ženy?

autor
13. okt 2025
@karolina196

@anonym_autor To mi tvrdil aj on,že také čo aj ľúbil boli dve.A otázka na telo..Podvádzal si tie ženy?

@karolina196 tie dve nie. Lepsie povedane aj tie, ale iba na uplnom zaciatku vztahu, kedy to bol este vztah-nevztah

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
anonym_e07e05
13. okt 2025

Ty máš riadnu krízu.Koľká je už v poradí?

karolina196
13. okt 2025
@anonym_autor

@karolina196 tie dve nie. Lepsie povedane aj tie, ale iba na uplnom zaciatku vztahu, kedy to bol este vztah-nevztah

@anonym_autor OMG.Ty si normálne ako cez kopirák.A môžem ešte vedieť aký je tvoj typ ženy?

autor
13. okt 2025
@karolina196

@anonym_autor OMG.Ty si normálne ako cez kopirák.A môžem ešte vedieť aký je tvoj typ ženy?

@karolina196 Idealne blond, pokial mozno cim najvyssie, nakolko mam skoro dva metre, som dost vychudnuty teraz tak aby nebola privelmi pevna. Nemam zrovna dojem ze by som bol tvoj exmanzel.

karolina196
13. okt 2025
@anonym_autor

@karolina196 Idealne blond, pokial mozno cim najvyssie, nakolko mam skoro dva metre, som dost vychudnuty teraz tak aby nebola privelmi pevna. Nemam zrovna dojem ze by som bol tvoj exmanzel.

@anonym_autor Nebol to moj exmanzel.Len si ma vyhliadol,zbalil a po roku som to ukončila.Nechcela,ale bola som nútená vyhodiť zo života takého človeka...
Ja nevravím,že si on,ale nechápem kde a kto vás na takéto správanie vyškolil...

yosi
13. okt 2025

@anonym_autor A čo teraz čakáš? Že ti niekto ponúkne dcéru na vydaj? Dnes sa ľudia o seba viac starajú, 50-ka nie je dnes žiaden strašný vek. Keď sa posnažíš, tak nejakú do 40 v pohode nájdeš, a aj vlastných detí sa môžeš ešte dočkať. Len sa do toho treba pustiť čím skôr lebo čakať ďalších 10 rokov už nemôžeš keď túžiš po rodine

lucioques
14. okt 2025

@anonym_autor dobré AI ChatGPT text 🙂)

andrea2667
14. okt 2025

@anonym_autor Vymyslená spoveď vymysleného narcistu.

Strana
z3