icon

Mám až príliš dobrú svokru

19. feb 2026

Mám dobrú svokru a vychádzame spolu fajn. Je starostlivá, láskavá, nemieša sa do výchovy, má ma rada a prijala ma bez výhrad. Aj ja mám rada ju. Nikdy sme nemali žiadny konflikt a je skvelá babka.

Ale... švagor sa pred dvoma rokmi oženil a čakajú s manželkou prvé bábo. (My máme tiež malé bábätko.) Švagriná je chronicky nezamestnaná a odmieta pracovať. Chce byť pani v domácnosti. Čo mi nevadí, jej vec.

Problém je, že švagor nie je na takej pozícií, aby si mohli dovoliť utiahnuť všetko z jedného platu. Zaskakuje teda vo všetkom svokra. Kúpila im celú výbavičku, zaplatila trisomy, dáva im peniaze na kočík, požičiava im svoje auto, platí za nich nájom, chodí im variť... Jednoducho, nechá sa poriadne zneužívať.
Švagor doluje na jej dobrote, vždy zahrá divadielko ako naša dcérka má a ich dcérka mať nebude...a svokra beží a dorovná "nespravodlivosť". Minulý týždeň akurát hovorila, ako im dala peniaze na kočík, lebo švagriná nechce hocijaký a sama si ho chce vybrať. Mrzí ma to, pretože sa cítim potrestaná za to, že sa snažím.

Naša dcérka má veci, pretože obidvaja pracujeme. Nikto sa nás nepýtal, či nechceme zaplatiť trisomy, alebo výbavičku, alebo krstiny. Ja sama som kúpila auto a sami aj platíme havarijné, servisy... Nikto nám nedáva na nájom.

Jasné, svokra sa sťažuje, aké je to vyčerpávajúce. Že švagriná vie byť aj panovačná a keď nedostane čo chce, je k nej protivná. Minule ju napr. zablokovala na Fb, lebo svokra jej odmietla darovať svoje auto, aby dorovnala nepravdu. Vraj načo jej treba auto, veď je už stará. A že nie je fér, aby sa moja dcérka vozila bez hanby a jej bábätko sedelo v starej kraksni. Lenže mne na moje auto nikto neprispel, ani mi ho nedaroval.

Švagor nemá síce podobné delúzie, ale zato závidí aj nos medzi očami. Napr. minule svokra kúpila našej dcérke hračky a kabátik. A už mal s tým problém, že načo míňa peniaze na decko, čo všetkého má. Nech odloží pre jeho dieťa. Veď vidí, že sú v núdzi. Tak som sa vytočila, že ma skoro trafil šľak. (Švagor a švagriná majú po 40tke. Čiže žiadna omladina.) Podotýkam, že všetka táto závisť je úplne nemiestna. Obaja s manželom robíme v zákazníckom servise, berieme aj nadčasy. A ani jeden z nás nemá ani približne 2500 eurový plat, ako je tu na koníku priemer.

Rozoberám môj pocit nespokojnosti už mesiace s chatgpt, ale ten mi vždy dá za pravdu. Je naprogramovaný súhlasiť...Ja viem, že nie som oprávnená na finančnú pomoc od svokry, ani ju nežiadam. Ale aj tak ma to s*rie...

Podobnú situáciu máme aj u nás doma. Môj dedo má tri deti a odkedy si pamätám, vždy sa všetko pchalo tomu istému strýkovi, lebo "chudáčik nemá"... Chudáčik by aj mal, ale je ľahšie vypýtať od tata. Teraz vidím ten istý vzor u svokrovcov a je mi to ľúto.

Strana
z2
anonym_df7467
19. feb 2026

Take zo zivota skoro kazdej rodiny😅 ty s muzom si tahun a aby bol svet v rovnovahe, mate v rodine hentie vyzirky. V inej rodine je to ttak, ze sa dava na vasu kopu-tych schopnejsich, bohatsich trebars len preto, ze synko je prvorideny a ten druhy, nie tak schopny sa nedocka nicoho, ma sa viac snazit... 🤕 Maloktory rodic si pri 2-3 detoch zachova zdrravy rozum, aby nestal len pri jednom ale meral vstetkym rovnako...

anonym_01513d
19. feb 2026

@anonym_autor No bastri ..🙅‍♀️ toto čítať akoby som čítala o klebetných,závistlivých a vychvaľujúcich tetách ma dedine! Hrôza ženy, vy čítate občas po sebe...! Nestaraj sa a máš pokoj 🤪

mysicka36
20. feb 2026

@anonym_autor
"Jasné, svokra sa sťažuje, aké je to vyčerpávajúce. Že švagriná vie byť aj panovačná a keď nedostane čo chce, je k nej protivná. Minule ju napr. zablokovala na Fb, lebo svokra jej odmietla darovať svoje auto, aby dorovnala nepravdu. Vraj načo jej treba auto, veď je už stará. A že nie je fér, aby sa moja dcérka vozila bez hanby a jej bábätko sedelo v starej kraksni"

Daj im čas, ono sa to samé vyvrbí. Svokra to dlhodobo nevydrží. Aj tak nič nezmôžeš. Poznám to.

mysicka36
Autor odpoveď zmazal
mysicka36
20. feb 2026

A počkaj ak sa malé narodí a švagrina bude nepríjemnejšia, nevyspatá.
A sťažuj sa aj ty, že už nemôžeš robiť nadčasy, lebo sa musíš venovať rodine a budú vám chýbať peniaze. Že máte vysoké splátky na úver/leasing.... proste niečo vymysli. 😉
Mne pomohlo sa vedome odosobniť od takých rečí. Furt som počúvala, že oni chudáci v prenájme a my máme dom. Boha no a??? No pretže makáme, zadĺžili sme sa úverom.
Ale švagrík nespláca dlhy, má exekúciu a nikto mu ani spotrebák nedá, tak je v nájme. Mám sa kvôli tomu trápiť? No ani náhodou...

maminkadeticiek
20. feb 2026

Nestaraj sa do toho.Nijako,budes vzdy za zlu.Ze je ona hlupa,jej problem.Kohutik nepotecie navzdy,raz ho sama zavrie ked si to vsetko uvedomi, ze zivi nevestu.Akurat ked sa ti bude stazovat tak jej povedz,ze nech ti o tomto nic radsej nehovori.Ze si este jakziv nevidela aby dochodkyna zivila mladych,ze by to malo byt skor naopak a ked chce v tom pokracovat tak ok,ale tebe nech sa s rym nestazuje.
Hanbila by som sa ako pes na ich mieste.Ale tak ona si syna vychovala na vyzirku.Pani vas nema nikoho povinnost dotovat,tak ani ty nezavid,lebo to tak trochu vyzera.Skryvas sa za dobry umysel,ale zavidis im ze to maju take lahke bez roboty.

anonym_6c7720
20. feb 2026

@anonym_autor bohuzial s ttm nic neurobis a len ty budes za zlu ....to musi stopnut svokra ale by somnsvagrinej povedala urobula si si dieta s muzom starajte sa ked chces aby sa malo dobre necakajte ze padnu z neba pecene holuby

cacianka
20. feb 2026
@la_dolce_vita

Fiha, tak to je fakt sila, ja ta aj chapem, ALE nic s tym nenarobis. Skus sa povzniest, pretoze tieto veci sa deju, hoci nie je to spravodlive. Je to matka tvojho muza a jej rozhodnutia. V podstate moze financovat hocikoho za svoje peniaze. Mozno by som jej skusila otvorit oci, ze jej dobrota je zneuzivana. Ti dvaja by sa mali hanbit, ale taki ludia nevedia, co to znamena, este maju pocit, ze takto je to spravne. Ja ako nevesta by som sa do toho nestarala, aby som si zbytocne nevytvarala stresy.

@la_dolce_vita ja ako nevesta by som sa " starala" iba vtedy, ak by svokra predo mnou viac x plakala, aká je fyzicky aj finančne vyčerpaná. Slušne vy som jej vysvetlila, prečo to tak je a že je to len voľba ako si to nechá vydierať.

la_dolce_vita
20. feb 2026
@cacianka

@la_dolce_vita ja ako nevesta by som sa " starala" iba vtedy, ak by svokra predo mnou viac x plakala, aká je fyzicky aj finančne vyčerpaná. Slušne vy som jej vysvetlila, prečo to tak je a že je to len voľba ako si to nechá vydierať.

@cacianka presne.. vtedy je to absolutne na mieste.

anonym_c8aa3c
21. feb 2026

Toto sa tak zle cita, chapem ta. Ale najhorsie je, ze s tym nic nespravis. Mame to podobne v manzelovej rodine, su traja bratia, jeden totalne neschopny, vie iba vyplakavat, ze nemaju peniaze, nema im kto pomoct atd atd. Svokor mu to zerie a dotuje ich, ked treba svokrovi nieco pomoct, opravit, hadaj, koho svokor bombarduje telefonatmi? No jasne, ze mojho muza. Minule sa mu pokazil televizor, tak v sobotu od siedmej rana vyvolal, ze kedy mu to uz prideme spravit. Ked mu to manzel opravil ani dakujem z neho nevyslo. Ale z toho syna neschopaka sa ide posrat.

Ja mam dve deti a len dufam, naozaj dufam, ze ked budu dospeli, nebudem s prepacenim taka jebnuta, a budem im pomahat v ramci mojich moznosti rovnako (ak bude treba)

anonym_083f2c
21. feb 2026

@anonym_autor prezradím ti verejné tajomstvo. Tak už to v živote chodí, že jeden zo súrodencov dostatočne parazituje. V 90% rodín. Priprav sa, ako bonus ešte schytáte starostlivosť o seniora s Alzheimerom a ten čo všetko zožral bude s úsmevom na tvári váľať šunky

anonym_083f2c
21. feb 2026
@slavomira236

@anonym_autor to ako vazne toto rozoberat s umelou inteligenciou? A co sa tyka teba ty s tym nemas nic komu svokra dava uz ked tak tvoj manzel. Neboj sa nieje to len vo vasej rodine vo vela rodinach sa tak deje ze sa dava viac jednej strane. Bud rada ze ste sebestacni

@slavomira236 vieš čo všeličo ľudia komunikujú s AI? Dokonca sú z toho celý happy. Ľudstvo osprostieva načisto.

anonym_083f2c
21. feb 2026
@anonym_5a7f33

@anonym_autor to je tá výchova žien, obetovať sa do posledného výdychu až cez limit. Ono to tak býva, že to najneschopnejšie decko rado prijíma a vie aj manipulovať. Čo s tým? Nič, nech si to rieši svokra so svojimi deťmi

@anonym_5a7f33 ja som to včera písal v inej diskusii. Neľutujem ani jednu mamku. Majú nacucnutého kliešta a ešte ho aj ľutujú. Sprosté sú.

anonym_083f2c
21. feb 2026
@anonym_5a7f33

@anonym_autor to je tá výchova žien, obetovať sa do posledného výdychu až cez limit. Ono to tak býva, že to najneschopnejšie decko rado prijíma a vie aj manipulovať. Čo s tým? Nič, nech si to rieši svokra so svojimi deťmi

@anonym_5a7f33 a ešte dodatok. Potom nech posraté plienky aj prebaľuje to decko ktoré najviac vyciciavalo a nech mamička nevolá súcemu synovi a neveste. Keď sa rozdáva, tam ma v hlave zatemnené a keď sa treba starať a prebaľovať, tam už má rozum obťažovať tých čo nič nedostali. Taká bežná prax života.

anonym_083f2c
21. feb 2026
@anonym_autor

Ani by som nepovedala, že závisť je problém. Skôr demotivácia. Svokra sa vždy vo veľkom sťažuje mne a potom sa vráti do starých koľají. Odo mňa sa očakáva, že zorganizujem (a zaplatím) rodinný obed, keď treba skladať skrine z Ikey, alebo niečo opraviť, vždy sa volá môj muž. Lebo "Kajko to nevie..." Proste, keď treba niečo vybaviť, sme na rade. Keď sa treba vyžalovať, máme počúvať... a za odmenu dostaneme vysvetlenie, že zato, že sa snažíme, pomoc pôjde švagrinej. Ktorá na ten zorganizovaný a zaplatený obed ani len koláč neprinesie.
Muž ten na to nič nepovie. Vraj Kajko bol vždy taký... Ale vidím, že ho to trápi.

(meno vymyslené, aj keď tajne dúfam, že si to niekto od nás prečíta a spozná sa v tom).

@anonym_autor a prečo svokre pomáhate? Ja som z tej skupiny, že by som mamke povedal, nech zavolá brácha, ja nemám čas, alebo jednoducho nech ti to zmontuje kto chce. Čau, maj sa.

anonym_083f2c
21. feb 2026
@anonym_8f804d

ty sa porozpravaj s manzelom, nech sa porozprava s mamou ze nie je v poriadku aby ich ona, stara zena, co ma smiesny dochodok aby na stare kolena davala peniaze dvom dospelym ludom v produktivnom veku. ano darceky ale nie ich zivit, starat sa o nich ako o maloletych. teraz este si aj dieta urobili, to aj o to dieta sa bude starat? a z coho bude ona zit? z odrobiniek, odpadkov? z coho zaplati vlastne vydavky? potom ju mate vy zivit aby ona prezila?
nenechavaj ju sa ti stazovat ale prave podporuj ju a utvrdzuj v tom, ze urobi dobre ak nastavi hranicu voci neveste, napr ze im to auto nedala- ved prave ona ho bude potrebovat najviac, ako sa dostane k lekarovi,a podobne. ze od svagriny je nemiestne aby sa k nej takto chovala, aby ju vydierala. stara laskava pani chce byt za dobre ale nech sa nenechava vyuzivat, zneuzivat, vydierat. prave oni by jej mali v starobe pomahat a nie ona im.
hlavne sa neporovnavaj so svagrinou pred svokrou. svokra musi bud padnut na dno a tak si uvedomi realitu, alebo sa sama rozhodne alebo sa necha nadalej zneuzivat. a ty s muzom sa musite tomu prisposobit, napr nastavte si hranice ( nebudete im skladat nabytok, lebo nie je cas, su ine povinnosti, pri zorganizovanom obede, vopred zahlasit na drzovku, nech aspon kolac donesu,
jednym znamym si svokra tiez nedala povedat a chudak svokor teraz v dochodku opat chodi na smeny do roboty, aby podporili rozvedenu dceru s 2detmi ktora nepracuje, lebo kto jej pomoze, chudatku, ked jej oni nepomozu. druhe dieta zaraba dobre, jemu pomahat netreba. to si musi pomoct samo alebo cez kamaratov/tky lebo rodicia mu nemaju ako pomoct. a tam je rovnaky pocit krivdy ale nema moc to zmenit, takto sa chovat, sa rozhodli rodicia

@anonym_8f804d stará žena asi nie je taká biedna, keď má euríčka na rozdávanie a utiahne 2 domácnosti. 😉 Dôchodca neznamená automaticky chudák. To je len taká zvyklosť vyplakávať a sťažovať sa a nakvasené na účte plus 13 dôchodok pre vnúčatá. To nie je chudšk. Chudák je ten, čo má 2 deti, hypo, plat 1000 eur a nespí, lebo sa bojí kedy ho prepustia.

anonym_df7467
21. feb 2026
@anonym_083f2c

@anonym_5a7f33 a ešte dodatok. Potom nech posraté plienky aj prebaľuje to decko ktoré najviac vyciciavalo a nech mamička nevolá súcemu synovi a neveste. Keď sa rozdáva, tam ma v hlave zatemnené a keď sa treba starať a prebaľovať, tam už má rozum obťažovať tých čo nič nedostali. Taká bežná prax života.

@anonym_083f2c to treba pisat dennicek, co, kedy, kto... Lebo po rokoch sa povie, ze to tak nebolo...
- 21.2.2026 som bol u nasich pre prepchat wc, bracho povedal, ze on to nevie... 🤣

anonym_df7467
21. feb 2026
@anonym_083f2c

@anonym_8f804d stará žena asi nie je taká biedna, keď má euríčka na rozdávanie a utiahne 2 domácnosti. 😉 Dôchodca neznamená automaticky chudák. To je len taká zvyklosť vyplakávať a sťažovať sa a nakvasené na účte plus 13 dôchodok pre vnúčatá. To nie je chudšk. Chudák je ten, čo má 2 deti, hypo, plat 1000 eur a nespí, lebo sa bojí kedy ho prepustia.

@anonym_083f2c ved kazdy sa narodi do nejakych pomerov, dnes hypo, za komanca sa platilo druzstvu a tiez to sranda nebola aj s pravom na pracu v Ustave! Teraz ide suseda dedit po mamke, hektare na vychode, radsej nenapisem kolko, lebo to tu najde, ale desiatky, to sa obycajne rozdedi na padrt cez 3 generacie a ona to tolko drzala-najom, naturalie, 🌾 🌾 🌾 🌾 🌾 ako najstarsia hepa, teraz to zdedia dvaja a uz sa trasu, ako to rozpredaju, to na margo bohatych dochodcov, cakali a dockali sa▪️

maryetta
21. feb 2026

Svokra ich podporuje v lajdactve. Fnukat budu do vtedy kym ona im v tom laskyplne vyhovie.... nuz....

Strana
z2