Mám bojovať, alebo odísť?
Ahojte zeny. Prisla som si po radu,lebo naozaj neviem ako dalej...So snubencom mame vo vztahu prvu velku krizu. Momentalne som na materskej dovolenke s vyse rocnym syncekom. Za cely ten rok som si nikdy nebola nikde vecer vyrazit. Cely ten cas som sa venovala len malemu,mojmu chlapovi a nasej domacnosti. A vlastne keby len vecer...bola som na dzus jeden raz s kamoskou,ked som isla cestou od kadernicky. To bol cely moj spolocensky zivot. Maly je na mna dost naviazany,hlavne v noci sa potrebuje casto kojit a musi citit,ze som pri nom. Minuly tyzden sme mali stretnutie zo strednej skoly po siestich rokoch,tak som nejak mojho chlapa presvedcila (je dost majetnicky a panovacny,co sa tyka mna), aby vecer s malym zostal a postaral sa o neho a ja si na par hodim vyjdem von. Dohodli sme sa,ze o pol jedenastej pridem domov. Ja som sa zachovala velmi nezodpovedne a v ramci dobrej nalady a partie som vypila toho viac ako som planovala ( 4 pohare vina), no a kedze som rok alkohol nepila velmi mi to udrelo do hlavy. Zo zaciatku sme si volavali,ci je vsetko v poriadku a ci to s malym zvlada, potom sme si vsak isli sadnut do baru,kde nebol ziadny signal,tak som musela vychadzat von,aby sme sa mohli kontaktovat. Dohodli sme sa,ze zostanem o cca hodinku dlhsie. Medzitym ma to vino tak vzalo, ze si pamatam vsetko uz len matne,nemala som pojem o case a ratovala ma jedna byvala spoluziacka. Prisla som domov o jednej v noci. Priatel bol este hore a hrozne vytoceny. Pisal mi dve esemesky,ze maly sa budi a place ale mne noc neprislo. Zistila som,ze stale nemam signal az na druhy den rano,ked som sa zobudila. Cestne sa priznavam,ze v takom stave som musela maleho nakojit...nikdy som to predtym nespravila a ani to uz nikdy nespravim. Bohuzial u neho ziadny iny prostriedok upokojenia nefungoval,ja som ho nosit na rukach nedokazala. Na druhy den som sa snazila snubencovi ospravedlnit, ze som to naozaj nezodpovedne prehnala a ze sa to uz nikdy nestane,ze mi alkohol udrel do hlavy z nicoho nic...jeho odpoved ma tak velmi zranila. Povedal mi,ze proste neznasa ozrate zeny, naviac som este aj ublizovala malemu a ze je so mnou uz len kvoli nemu. Ze mi je chlast a kamarati prednejsi, nez oni dvaja. Odpovedala som mu,ze teda ak sa mu hnusim,tak uz nema vyznam aby sme boli dalej spolu a premyslim si,ako si rozdelime veci. Potom som uz len plakala ako dazd. Dalsie dni som stravila s malym u rodicov,aby som nemusela byt doma,kedze chlap sa so mnou vobec nerozpraval, snazila som sa ho objat a ospravedlnit sa mu,dat mu pusu,ale vzdy ma odmietol. Vcera sme cestovali s mamou a s malym na hroby mimo mesto a ked sme sa vecer vratili snazila som sa s nim zase porozpravat. Pytala som sa ho,ci mi je schopny este niekedy odpustit a ci ma este lubi. Jeho odpoved bola: " Prestan a nedavaj mi teraz taketo otazky.". Tak som mu vysvetlila,ze potrebujem vediet na com som,ci mam o nas vztah bojovat,alebo sa zmierit s rozchodom, ze sa s nim chcem o tom vazne porozpravat. Jeho odpoved znela, ze on nema naladu sa o tom bavit. Zase dalsia rana do srdca a ja bezradna. Ten vecer mi nanestastie maly skaredo spadol v kupelni, ale stihla som ho na poslednu chvilku zachytit. Samozrejme, ze plakal a moj chlap mi vykrical, ze nielen ze maleho ozieram ale ho chcem este aj prizabit, ze takeho nezodpovedneho cloveka ako som ja este nevidel...a mne je strasne. Od toho incidentu ubehlo uz 5 dni a jeho spravanie sa nijak nezmenilo. Ja placem kazdy den, som zufala. Nechcem o nasu rodinku prist...uz len kvoli malemu. Moja hrdost je uz poslapana uplne. Na jednej strane viem, ze som urobila velku chybu. Na druhej strane, zasluzila som si az taketo jednanie z jeho strany? Co mam robit? :(
@januarova2016 vies co je na tvojom prispevku najlepsie? Ze 90 percent zien, co ostava s chlapom kvoli detom, nie je zanho vydata.
A pokial bude nadalej trvat trend, ze naco svadba, tak taketo kazanie, ako si predviedla ty, bude uplne zbytocne
Boze dobrotivy, tak ty si si ho zobrala koli tomu, ze si ho obdivovala a naucila si sa ho milovat aj s chybami? A teraz zoberies dieta, vyklidis pole, v piatok sa vratis a budes cakat, co pan milostivy vykouma, ako ta este vytyra a potom ti milosrdne da este sancu s 200 klauzulami? A takto si svojpravna?
Mna vzdy udivuje, co mlade baby vidia na starych chrenoch, lebo ano, ten tvoj partner moze byt tvojim otcom a uz len z tohto pramenia problemy vo vasom vztahu. Ty si si ho pravdepodobne zobrala koli tomuto: uspesny chlap, pekne sa sprava, ma charizmu, ma svoj byt/dom, auto, zabehnutu karieru, peniaze, urcite spolocenske postavenie a obletuje ta ako taky cmeliak.
On je ale na druhej strane chudak, ktory nevie ocarit zenu svojej vekovej kategorie, pretoze je psychicky niekde zaseknuty o 10-20 rokov nizsie. Nema jej co ponuknut, preto ze to, co on ma vo svojom veku ma kazdy NORMALNY clovek, ci zena, alebo muz. Preto bude musiet byt niecim vynimocny, aby zenu svojej vekovej kategorie ocaril. On je vsak iba obycajny chudak, ktory by este chcel byt aj dominantny (nechce mat demokraticky vztah) a k tomu by este chcel, aby niekto hladkal jeho ego (v tvojom pripade je to to tvoje obdivovanie).
Nuz, co ti poradit, chytila si sa na lep, ma ta poistenu dietatom, ako k dietatu k tebe pristupuje. Je to predsa ON, co ma skusenosti a vedomosti. Ty nemas nic, ani ten zdravy usudok, slobodnu volu a snahu nieco zmenit.
Ak si teraz nedupnes nohou, tak si s nim s pokazis celu mladost. Urobi z teba trosku, financne, emocionalne a co ja viem este ako zavislu na nom.
No vela stastia prajem.
@januarova2016 Bolo by dost zaujímavé zistiť, koho zaujíma štatistika rozvodovosti,a koho to, aby prežil svoj život v šťastnom harmonickom manželstve, vzťahu rodine. Je naozaj smutné ked si dvaja nesadnú na prvý krát, a ešte horšie ked sú tam deti, ale otázka je, budem pozerať štatistiku, či niečo spravím so svojím životom...
No podla mna to tvoj partner maximalne prehana robi z komara somaara .. stavaaju sa aj horsie veci ano prehnala si to a co snad on je bez chyby? Maly ma rok a je jeho otec maal by ho vediet upokojit ak by sa ti nedajboze nievo stalo a nemmohla by si byt vodne vnoci s maalym? Ty uz neplaac netrap sa ocividne mu to robi dobre taku ta vidiiet myslim ze too ze si ssa osppravedlnila a olutovalaa bohate staci nedavaj mu pocotit ze ta ma v hrsti nechaj jo vychladnut a uvidis ak sa "neukludni" tak si ta nezasluzi
no ja nemam pocit ze by si sa nejako extra previnila...Pravda vsak je ze ten tvoj dedo ta ma precitanu do bodky a vie ako na teba... teraz je na tebe aby si mu ukazala ,ze si clovek a nie vec s ktorou moze manipulovat ako sa mu v danej chvili paci ci hodi...ja by som sa zbalila,chladne oznamila ze odchadzas k rodicom a ak by sa nahodou dozadoval rozhovoru povedala by som mu to iste co on tebe,ze nemas naladu sa o tom teraz bavit,zabuchla dvere a dovi..on ma prehodnotit svoje spravanie ..nie ty.. Tak si si vyhodila z kopytka a co...ak sa nespijas den co den,nechapem co riesi..To ze mas dieta neznamena ze prestanes zit spolocensky zivot...Ano vzdy sa deti kladu na prve miesto to je jasne,ale ak si okolo nich urobis co treba ,su nakrmene,ciste ma ich kto strazit a spia nevidim dovod preco by si zena nemohla vyjst s kamoskami.. @ajka_paradajka
necitala som ostatne komentáre, ale myslim si ze si nic take strasne nespravila a to ako sa sprava tvoj chlap je dost cudne ....dava ti najavo ze si spravila nieco neospravedlnitelne a pritom to tak nie ej kazdy ma pravo niekam si vyrazit a popripade dat si aj nejaky ten poharik vina ked je to raz do roka tak akoze preco nie....no naozaj sa stavaju horsie veci .....a otec by sa mal vediet trochu viac postarat o dieta a nie vsetko hadzat na teba
ja nebudem obhajovat ani jedneho z vas. Podla mna mate na tomto co sa medzi vami deje obaja svoj podiel a mali by ste si ho priznat a zacat ten problem riesit 🙂
@januarova2016 Unikol ti malý detail, oni nie sú manželia!!! Takže žiadne sľuby pred oltárom ešte neboli, ak vobec nejaké budú. Ja osobne by som s takým manipulátorom neostávala a nech si každý myslí čo chce. Mne keby sa stalo niečo podobné, tak muž by bol možno naštvaný, možno by trochu pofrflal, ale určite by sa so mnou nerozcházdal a podobne. Ja som bola vonku, ked mal malý 3 mesiace a tiež som prišla neskoro, lebo sme sa dobre bavili, síce som nepila alkohol, ale prišla som o 2 hodiny neskor, muž trochu pofrflal, lebo nevedel pochopiť ako sa možeme s kamoškami rozprávať 6 hodín vkuse, ale hned som ho uzemnila, že ostatné baby ešte sú tam. 😀
@janickacrazy ale sak nech sa aj chlap postara....ja mam takeho znameho ze ten nevedel lebo nechcel vediet okolo deti nič..a on vie, ze čím väčšieho trula zo seba bude robit tým menej mu zena dá robit okolo deti..lebo on ,,nevie,, ani plienku vymenit...a hovorim si a čo aj som vedela? šak nech sa naučí! Raz mu dcera spala v kočiku a zena išla preč na 2 - 3 hodiny no to ani špendlik nemohol padnut na zem lebo čo by on robil kebyze sa malá zobudi???? Vela si to zeny robia aj samé, lebo jednak tých chlapov nenechaju niečo robit s tým dietatom lebo si myslia, ze oni to urobia lepšie, rychlejšie, krajšie...tak potom to maju a mozu robit všetko. Ja nekojim sice, ale ako von idem a neriešim ani za pána čo muz doma...on sa postarat vie sice tak ,,po chlapsky,, ze pridem domov a dcera ma na sebe take veci čo by som jej asi ja neobliekla a ani neni tak upratane ako mam ja ale toto nemozem riešiť lebo by som mohla len doma trčať. Takze raz za čas no nech raz za 2 mesiace idem s kamoškou na kavu, bez deti a teda teším sa vzdy ako kura na zrno lebo inak naozaj len domacnost, deti a deti, vrcholny kulturny zažitok týždna je navšteva Tesco, Lídl... 😀 😀 😀 😀
@sissy27 správne hovoríš a mozno dobre ze sa tak stalo malo ti to otvoriť oči hneď na začiatku a ak ešte furt nie tak čítaj citaj
@sardinka336 s tým obliekaním ja o mojom pomlcim radšej😂,ale postarať sa vie rovnako ako ja,a rada ho nechám..rodičia sme obaja..
@ajka_paradajka troška sa pozbieraj, aj keď zatiaľ to tvoje sebavedomie pokrivkáva. Si dospelá žena a nikto ti nemá čo dávať "večierku". Odísť k rodičom je dobrý nápad, ale žiadne také, že v piatok sa budem pýtať, ako sa milostivý rozhodol. Len na to čaká. Kedy zas prídeš a kajúcne si vypočuješ jeho ortieľ. Ja by som u rodičov ostala tak dlho, kým by sa sám neozval a nech sa teda vymáčkne, čo chce. Môže oznámiť svoje predstavy a SPOLU si to preberiete, povieš si svoj názor a dohodnete sa na takom fungovaní, ktoré bude obom vyhovovať. Dieťa rastie a nebude na tebe také závislé, to budeš sedieť stále doma? Si mladá žena. Nejde o žúrky a pitie, ale možno budeš chcieť ísť s kamoškou do divadla, do kina, na kávičku, na babský víkend...to sa to tvoje 50 ročné decko rovno zblázni? Alebo sa ty naplno prispôsobíš jeho predstavám a potlačíš v sebe všetko, čo je ti prirodzené? To nebude šťastná rodinka, ani pekný život. O 10 rokov z teba bude frustrovaná a nespokojná, ešte stále mladá žena, ktorá sa podriaďuje 60 ročnému dôchodcovi, aby ju nespucoval ako malé decko, keď pôjde niekam von?
to fakt on ma o 24 rokov viac ?ci to ste si tu srandu robili?
Žienky moje krásne, čo tu čítame v niektorých diskusiách, je des. Je pravda že žena je slúžka, milenka managerka...Ale nech aj manžel je sluha, gigolo a manager...Ved predsa máme tú rolu manželky, či partnerky a naopak, rozdelenú spoločne,jaj zabudla som funkciu rodič, rodička. Lenže vy, niektoré to so svojou pokorou a uctou prehánate...Ano, hlboko si vážim svojho manžela, ale na oplátku očakávam to isté...Sme rovnocenný partneri pri hrncoch plienkach, aj zábave. My sme založením rodiny neumreli, ani sa nezakopali, naopak, svoj život sme umocnili, vo vzajomnej ucte a porozumení nás oboch, a radosti zo spoločnej výchovy našich úžasných detí. Ja už fakt neviem ako by som to zrozumitelnejšie napísala, ved ma skúste doplniť 🙂
@marianeta mas uplnu pravdu....a treba pochvalit, byt rada ale preto aby sme ich povzbudili a nie koli tomu ze sa hram na ,,puťku,, ale viem ze mojho muza poteší a povzbudí ked ho pochvalim a som rada, proste vie ze to malo zmysel sa snazit...chlapom ta starostlivost o deti v zmysle prebalovanie, kupanie zvyčajne nie je az taka blizka ako zene. Vela zien vidi ze muz je neisty, nevie si poradit ale snazi sa a oni ,,aaale nechaj ja to spravim,, čize ich z tej starostlivosti len vytlačia a potom si všetko robia same lebo ,,on nevie,, čo by nevedel len si ho nenechala!!! tak hovorim mojim kamoškam čo furt mrnčia ako ,,muz nevie,,. Pritom by vedel keby oni ho aj nechali, aj pochvalili....ale tak kazda ako chce. Nadavat je najjednoduchsie.
@ajka_paradajka Dnes je streda a ty už v piatok chceš prísť domov? To je príliš skoro. Ja na tvojom mieste by som proste ostala u rodičov, dokiaľ sa ti neozve tvoj chlap s prosíkom, že idete niečo riešiť. V žiadnom prípade ho už o nič nepros, ved si nikoho nezabila. Zachovaj si trochu dostojnosti. A začni chodiť niekam na terapiu, kde si posilníš svoje sebavedomie. Nenechaj sa deptať. Tvoj chlap sa nikdy neopil? On je dokonalý alebo čo? Ved mu vymenuj tie jeho chyby, ktoré si spomínala, že si sa s nimi naučila žiť. Kurz asertivity by ti prospel. Drž sa. 😉
@ajka_paradajka toto je typický príklad toho, že rodičia majú vždy pravdu a treba trošku rozmýšľať nad ich názormi.
Ako 22 ročná porodiť dieťa o 24 rokov staršiemu chlapovi, to je asi nočná mora každej matky, resp. každého rodiča. Prepáč, ale toto urobiť moja dcéra, tak ma asi načisto drbne.
A po roku wuaalááá nastáva prvý problém.
Ty, čo tiež si trošku asi nerozmýšľala, nechať kojace dieťa bez prísunu tekutín, lebo ty si si odskočila.
To, že on sa urazil a rieši to tak ako to rieši? Neviem, nepíšeš nič o jeho minulosti, ale možno má tiež dieťa z prvého manželstva v tvojom veku a berie to jednoducho u teba tiež ako také otcovstvo.
Vzťah perspektívny do budúcna. Mamina bude mať isto radosť, keď k nej prídeš na stálo aj s malým.
@sardinka336 Čistý súhlas a s tým vrcholným zážitkom týždna že návšteva Tesca si zabila, u mna momentálne presne to isté. 😀 Ja som taká rada, že mám kamošky, čo už majú veľké deti alebo deti nemajú a ísť s nimi na kávu je pre mna balzam na dušu. 🙂
@majaxy suhlasim stebou,myslim,ze to nebolo zo strany pisatelky Z take vazne,stane sa toobcas kazdemu,ale tvoj snubenec sa zachoval k tebe hrozne!a ostavats partnerom koli malemu to nie je to prave,si myslim...drzim ti palce
A tiez si myslim,ze treba ist obcas s kamoskami niekam,aby si chlapi zvykali,ze aj oni su rodicom nasich spolocnych deti.Ja nastastie takehotolerantneho chlapa mam.S kamoskami kava je aj pre mna oddych 😉 😉
Že chlapom prebalovanie nie je blízke.... nemôžem súhlasiť. Ja si nechcem sypať popol na hlavu, ale ked som prišla z pôrodnice, som bola taká pokakaná, a to som sebavedomá, tvrdá žena, že keby bolo na mne, tak neviem ako by som sa vysporiadala s hygienou svojho dieťatka,, asi špongiou 🙂 ,bol taký krehký, maličký, a ja som sa zrazu bála, a to som najstaršia s 5 súrodencov,stará škola, tak si viete predstaviť moje opatrovatelské skúsenosti...A pri mojom zrazu blok, ale ved mám manžela, a hygiena dieťatka bola zachranená, resp kupali sme spolu, ukazoval mi že dieťatku sa nič nestane, ked ho držíš správne a pevne. Chodil do prace a každý den kupal, a nezomrel z toho, mal to rád vynahradil si čas strávený v práci, poučovaním zbabelej manželky 🙂 a blízkosti syna.
@maminkajanka84 ty si si asi pomylila odpoved, inak nechapem
@janickacrazy ved to je tak...vrcholny kulturny zažitok týždna je nakup v Tescu...čo ti poviem. Posledne dieta sme mali prvy rok fakt naročne klop klop zlepšilo sa to ale plakavala neskutočne len čo som odišla napr. k lekarovi a moja mama na to nema nervy, utišit nijako sa nedala len rev, rev ako by ju z kože drali...tak tiez som nemala to srdce ze ja si pojdem niekkde sadnut na kavičku a decko s babkou reve...takze len na mužovi to bolo ked som išla von, ale neuškodilo mu to 😀 😀 😀 😀 ale on je pohodak musim povedat sice ,,po chlapsky,, ale postara sa, deti nezahynu 😀 😀 😀
@majaxy väčšina chlapov sa do toho nehrnie čo si budeme hovorit, vynimky samozrejme su.
@januarova2016 no len oni si ešte nič nesľubovali...a mne sa niečo marí, že v tom sľube sa hovorí aj niečo o úcte k partnerovi... a kde má on k nej akú úctu? veď ju má za nesvojprávnu handru...
vzťah je o dvoch ľuďoch, treba aj dať, aby si mohla dostať... a ona len dáva, dáva, dáva a dostáva čo?? odutého majetníckeho povýšeneckého chmuľa...
@ajka_paradajka Podla mna si nemas co vycitat, ty sama najlepsie vies ako sa staras o svoje dieta, vidis ze prosperuje, ze je stastné, ...... a to ze si isla na stretavku, ved to je normalna vec, aj ked mas doma rocne dieta, kde je napisane, ze nemozes, na to ste dvaja aby ste sa rovnym dielom starali o svoje dieta, a ze kojis???? MOze byt len raaaad! Ze si taka dobra matka, ktora este kojí. Dieta sa ma naucit aj s otcom byt, a nemusi to byt kvoli stretavke, ale aj ked sa nieco stane, ochories, budes musiet ist do nemocnice a podobne-. ... Podla vsetkeho si mlada, tak co si on myslel, ze co bude.... ze sa ty budes len jeho veku prisposobovat?? Tak si mal najst seberovnu, kedze ty si sa mu prisoposobila uplne, moze byt rad, ze si mu porodila dieta..... Ja tiez kojim, a moja mala je tiez zavisla , stale na mne.... tiez to potrebujem vypadnut, ale ospravedlnovat sa a prosikat sa??? Dnes je uz ina doba, zena sa vies uz postarat aj sama o vsetko, aj ked mozno nie tak ako ked su dvaja, ale aby niekto takto niekoho obmedzoval... radsej sám zostat a zit si s dietatkom kludny zivot
@sardinka336 Ja myslím že zato, lebo je pohodlnejšie nič nerobiť, a odvolať sa na mamku. Mám švagra, ktorý tvrdil že nevie, ale v krízových situáciách bol možno lepší jak mamka...Ale nie je tomu chlapovi lahšie ležať na gauči ako skákať okolo detí ?Ked nechce povedať nespravím, pre pokoj v rodine povie, zlatko ved deti teba chcu...A my sa pototo od radosti, ved tie deti mna chcú, ale tým deťom je to jedno, dôležité je, aby boli obriadené a v čistote
K jednemu aspektu tvojho problemu : nevycitaj si, ze si kojila opita. Podla mojich informacii (ziskanych od mojej laktacnej poradkyne), sa alkohol pri kojeni pit moze (na rozdiel od tehotenstva). http://www.poradkyneprikojeni.cz/news/kojeni-al...
http://ona.idnes.cz/tehotne-i-kojici-zeny-se-na...
To neznamena, ze obhajujem opit sa kazdy den ako doga, ale ak si zena z casu na cas vyjde von a da si par drinkov, nic sa fakticky nedeje. Ak by si sa napr. opila na mieru 1.5 promile (co uz je viac nez slusne), tak tvoje mlieko by obsahovalo 1.5 promile alkoholu (to je iba 0.15%, porovnanie s alkoholickymi drinkami - pivo ma asi 5%, vino 12%). Tych 0.15 je tak strasne malo, ze nikto by sa z takeho drinku neopil a organizmus tvojho dietata to sotva mohol zaznamenat.
Ak to uz niekto zmienoval a nepostrehla som to, ospravedlnujem sa za. To, ze je tvoj manzel starsi, neznamena, ze musi ignorovat nove poznatky.
Dokonca aj na toto si dostala odpoved, čo ja som radšej nespomenula, lebo je to skrátka trochu od veci, ale teraz si premysli svoju vinu...Ja ti ju poviem...Si od partnera o 25 rokov mladšia, doteraz si nikam nešla, a zrazu si nebola pod kontrolou. Tvoja vina -nebola si pod kontrolou.. Takže treba si s partnerom sadnúť, tieto absurdnosti vydiskutovať, a potom riešiť budúcnosť. Ale prosím, žiadne tvoje slzy a vina, ved tu nič zlé nebolo, trošku jašenia frustrovanej maminky, čo by mal tvoj manžel prijať s láskou, ked má alergiu na alkohol, troškou pohrozenia....

@ajka_paradajka Ty ale ja ti naozaj poznám chlapov, ktorí opité ženy vyslovene neznášajú. Hlavne tie staršie ročníky. Kedysi sme mali vyučujúceho, ktorý študentkám často hovoril veci ako: "Ak sa opijete, chalani sa možno s vami budú naďalej kamošiť, ale nikdy si vás nevezmú." 🙂
Akože napr. aj mne by spôsobilo duševný otras, ak by môj partner po rokoch spolužitia odrazu urobil niečo, čo nikdy pred tým, a čo sa mi protiví, tak napríklad ak by som ho uvidela vychádzať zo striptízového klubu, alebo ak by si z čista jasna na stretávke s kamošmi zafajčil trávu. Ani by som nemusela byť extra citový vydierač a pocítil by to riadne. 🙂
Čo on a alkohol? Dali ste o tom niekedy reč? Ako sa k tomu staval? Možné je fakt aj to, že je to z jeho strany čistá manipulácia, alebo mu ani tak neprekáža samotný incident, ako to, že si sa raz zachovala neočakávaným spôsobom.