icon

Mám bojovať, alebo odísť?

ajka_paradajka
2. nov 2016

Ahojte zeny. Prisla som si po radu,lebo naozaj neviem ako dalej...So snubencom mame vo vztahu prvu velku krizu. Momentalne som na materskej dovolenke s vyse rocnym syncekom. Za cely ten rok som si nikdy nebola nikde vecer vyrazit. Cely ten cas som sa venovala len malemu,mojmu chlapovi a nasej domacnosti. A vlastne keby len vecer...bola som na dzus jeden raz s kamoskou,ked som isla cestou od kadernicky. To bol cely moj spolocensky zivot. Maly je na mna dost naviazany,hlavne v noci sa potrebuje casto kojit a musi citit,ze som pri nom. Minuly tyzden sme mali stretnutie zo strednej skoly po siestich rokoch,tak som nejak mojho chlapa presvedcila (je dost majetnicky a panovacny,co sa tyka mna), aby vecer s malym zostal a postaral sa o neho a ja si na par hodim vyjdem von. Dohodli sme sa,ze o pol jedenastej pridem domov. Ja som sa zachovala velmi nezodpovedne a v ramci dobrej nalady a partie som vypila toho viac ako som planovala ( 4 pohare vina), no a kedze som rok alkohol nepila velmi mi to udrelo do hlavy. Zo zaciatku sme si volavali,ci je vsetko v poriadku a ci to s malym zvlada, potom sme si vsak isli sadnut do baru,kde nebol ziadny signal,tak som musela vychadzat von,aby sme sa mohli kontaktovat. Dohodli sme sa,ze zostanem o cca hodinku dlhsie. Medzitym ma to vino tak vzalo, ze si pamatam vsetko uz len matne,nemala som pojem o case a ratovala ma jedna byvala spoluziacka. Prisla som domov o jednej v noci. Priatel bol este hore a hrozne vytoceny. Pisal mi dve esemesky,ze maly sa budi a place ale mne noc neprislo. Zistila som,ze stale nemam signal az na druhy den rano,ked som sa zobudila. Cestne sa priznavam,ze v takom stave som musela maleho nakojit...nikdy som to predtym nespravila a ani to uz nikdy nespravim. Bohuzial u neho ziadny iny prostriedok upokojenia nefungoval,ja som ho nosit na rukach nedokazala. Na druhy den som sa snazila snubencovi ospravedlnit, ze som to naozaj nezodpovedne prehnala a ze sa to uz nikdy nestane,ze mi alkohol udrel do hlavy z nicoho nic...jeho odpoved ma tak velmi zranila. Povedal mi,ze proste neznasa ozrate zeny, naviac som este aj ublizovala malemu a ze je so mnou uz len kvoli nemu. Ze mi je chlast a kamarati prednejsi, nez oni dvaja. Odpovedala som mu,ze teda ak sa mu hnusim,tak uz nema vyznam aby sme boli dalej spolu a premyslim si,ako si rozdelime veci. Potom som uz len plakala ako dazd. Dalsie dni som stravila s malym u rodicov,aby som nemusela byt doma,kedze chlap sa so mnou vobec nerozpraval, snazila som sa ho objat a ospravedlnit sa mu,dat mu pusu,ale vzdy ma odmietol. Vcera sme cestovali s mamou a s malym na hroby mimo mesto a ked sme sa vecer vratili snazila som sa s nim zase porozpravat. Pytala som sa ho,ci mi je schopny este niekedy odpustit a ci ma este lubi. Jeho odpoved bola: " Prestan a nedavaj mi teraz taketo otazky.". Tak som mu vysvetlila,ze potrebujem vediet na com som,ci mam o nas vztah bojovat,alebo sa zmierit s rozchodom, ze sa s nim chcem o tom vazne porozpravat. Jeho odpoved znela, ze on nema naladu sa o tom bavit. Zase dalsia rana do srdca a ja bezradna. Ten vecer mi nanestastie maly skaredo spadol v kupelni, ale stihla som ho na poslednu chvilku zachytit. Samozrejme, ze plakal a moj chlap mi vykrical, ze nielen ze maleho ozieram ale ho chcem este aj prizabit, ze takeho nezodpovedneho cloveka ako som ja este nevidel...a mne je strasne. Od toho incidentu ubehlo uz 5 dni a jeho spravanie sa nijak nezmenilo. Ja placem kazdy den, som zufala. Nechcem o nasu rodinku prist...uz len kvoli malemu. Moja hrdost je uz poslapana uplne. Na jednej strane viem, ze som urobila velku chybu. Na druhej strane, zasluzila som si az taketo jednanie z jeho strany? Co mam robit? :(

elenka.k
3. nov 2016

@ajka_paradajka ako to dopadlo so snúbencom? daj potom vedieť 😉
@mysicka36 pravdu máš! veľa mamičiek - žien, totiž zabudne, že má radiť autorke a nie sa tu hádať - veď väčšina témy sa tu končí hádkou ☹ Ako keby fakt tie ženské nemali čo robiť "iné"

sardinka336
3. nov 2016

@0silvia0 myslíš ze ide niekomu o to teba konkretne presvedčit? asi nie...ty si lapej doma na riti aj do maturity svojho dietata, my ostatné ,,zlé matky,, si potrebujeme občas vyčistit hlavu aby sme potom mohli byt prijemne, usmiate a znova nastupit do kolotoča povinnosti.
Ja zase nechapem toto mučeníctvo. Stala som sa matkou tak uz nemam ziadne práva len povinnosti byt 24/7 k dispozicii rodine, len nič nechciet, nevyzadovat a len a len dávat....asi tak mi to pride aj ked beriem ze to je prehnane povedane. ALe tu na koniku zeny rozumeju len extremom.

0silvia0
3. nov 2016

@sardinka336 milá sardinka, upokoj sa, čisti si hlavu koľko chceš, ja to beriem s dlhodobého pohľadu, nakoľko moje deti sú dávno odkojené, odrastené, na riti nesedím a som zaradená do pracovného procesu už 9 rokov po rodičovskej dovolenke. Ja už ani neviem, čo sú to plienky a prebdené noci... je to už dávno preč a som rada, že keď sa ma to týkalo, tak som bola tam, kde ma moje deti potrebovali... Vôbec si nepochopila o čom som písala... ale prepáč, nepôsobíš na mňa veľmi pokojne pri tvojom adrenalínovom štýle komunikácie, nepotrebuješ si ísť v piatok večer zažúrovať??? 😝

esther03
3. nov 2016

@sardinka336 tak tak no mne by asi uplne preplo keby sa nemozem z domu vzdialit a ak hej len s dietatom v satke 😀

bluka2
3. nov 2016

Naco sa tu bavite o kojeni? Ved je to jej vec, ci a kedy chce svoje dieta odstavit, o tom tato tema nie je.

Autorka, nevracaj sa zajtra, skoda to natahovat. Sama pises, co ocakavas, stoji to zato?
Zacni vybavovat zverenie do starostlivosti, ako pise niekto predo mnou, aby ta nevydieral aj tym (rad pouziva take techniky)

hedka23
3. nov 2016

blud podla toho co pišeš si nejako neopila dieťa z toho množstva ak to boli 4 pohare druhu alkoholu vina, ktore si vypila a v kombinacii z jedlom a este kym si prisla domov asi si uz nepila len mozno aj kombinaciou unavy ktory mi matky mávame a možno aj konečne uvolenia ti to stuplo viac do hlavy ale dieťaťu si určite tym že si ho nakojila neubližila. To že tvoj snubenec chybtil nervy je druha blbosť normlany partner nemá problém s tým ak jeho partnera ide vonku.........ok mala si byt na signale a ked maly plakal dôjsť ale to je iba zhoda blbych nahod žiaľ a ak hovoriš že si sa ospravedlinla a snažila sa s nim udobriť mal pravo sa torchu nahnevať možno chvilu ticha domacnoť a toje všetko ale odchdzať k rodičom a taketo veci kvoli takymto maličkostiam čo budete robiť ak nastanu reálne problémy utek ešte nikdy nič nevyriešil, shlasim s tymi čo písali nechať ho vychladnúť ale byť pri ňom a nie utekať za mamkou 😒

sardinka336
3. nov 2016

@esther03 sak ano.....vrchol kulturneho zažitku zeny na materskej je navšteva Tesca a Lídla...s dietatom v košíku. Ja som tiez uz vyše roka k dispozicii non stop dcere ktora je teda neposedna, budi sa v noci...ale ked idem raz za neviem 2 - 3 mesiace s kamoškou konečnééé do Ikea alebo niekde na kavu sama tak je to zažitok. KOnečne nemusim malu nahanat, davat pozor aby niečo nebrala, nezhodila, nestratila sa...mozem si zobrat normalnu kabelku čo som vzdy nosila a nie ako teraz vrchol luxusu je kabela od kočika...a potom sa vratim a som spokojna, uvolenena, vyklabosena a mozem naskočit na kolotoč domacnost, deti.

tinuskamartinuska
3. nov 2016

ty sa ideš vrátiť domov zajtra ?:O to fakt ako? k hentakému? Bože bože na nebi..
k témam tu je už odveci reagovať,aj tak to dopadne vždy rovnako.žena sa naprv príde vysťažovať, lebo jej neičo partner prekrivdí, nadáva najprv nanho,potom sa to nejako schladí tu, prípadne vychladne ona, nič si z toho nevezme, a žijú obaja spolu šťastne, teda nešťastne vlastne dalej,akoby sa nič nebolo stalo a nechumelilo...načo su tie diskusie ?ja neviem sama

natalym
3. nov 2016

No hádam sa kvôli tomu nebudú rozchádzať. Č by sa domov nevrátila? Sa ukľudní jeden aj druhý pekne si to vydiskutujú a basta.

sardinka336
3. nov 2016

@0silvia0 ale pochopila som o čom si pisala - neodstavovat dieta koli problémom rodičov. Inak mas pravdu....zajtra ideme s mužom konečneee...po roku a pol von aj dvaja spolu, uz to potrebujeme troška sa vyvetrat nevidim na tom nič zle. O tom som zase hovorila ja, ze materstvom neprestavam byt aj manzelkou, priatelkou, dcerou...a vztah s muzom treba pestovat. Na stare kolena deti odidu...potom mnohí zistia ze sa uplne odcudzili lebo sa o svoj vztah nestarali.

0silvia0
3. nov 2016

@sardinka336 presne presne, vzťah treba pestovať, ja som teraz v štádiu, že deti sa nie pomaly, ale rýchlo odstrihli od rodičov, majú vlastné záujmy, dnes sú deti veľmi rýchlo samostatné. Preto som rada, že keď boli malé, dala som im čo som mohla, venovala som sa im dosť a teraz ich vlastne už vyprevádzam od seba. Samozrejme som nezabudla ani na to, že som aj manželka aj kamoška atď. My s manželom chodíme už cca 2 roky von sami dvaja, bez detí, deti by už s nami neišli, a chodíme takmer každý týždeň niekam spolu... čiže všetko nás to počkalo a teraz môžeme žiť sami pre seba do dôchodku, roky rokúce, ďalších 20-30 rokov možno budeme žiť bez detí, ktoré o chvíľu vyletia z hniezda. Mne vôbec nevadilo počas prvých troch rokov veku dieťaťa trocha ubrať zo svojich potrieb a viac sa venovať deťom a teraz s odstupom času vidím, že som urobila dobre. Teraz mám more času pre seba, môžem mať aktivít koľko chcem, aj mám, o nič som neprišla, nič som nestratila, len som získala dobrý pocit, že som dala deťom to najlepšie, čo som mohla vtedy, keď to najviac potrebovali... lebo teraz potrebujú moju starostlivosť a pozornosť fakt minimálne...

catherinah
3. nov 2016

Nečítala som nič z komentárov, ale pre toto Ta chce chlap opustiť?
Kvôli jednému jedinému večeru? Predtým ste nemali žiadne problémy?

Lebo mne to ako dôvod na rozchod teda nepríde.
Bud je tam iný problém (resp. problémy) alebo je Tvoj chlap príšerne majetnícky a chorobne žiarlivý....Velmi divné správanie. Toto milujúci chlap nespraví.

majaxy
3. nov 2016

@0silvia0 Ja som nechcela plieskať kabelkou po hlave. Som otvorená každému názoru, tvoje trošku sledujem na MK, sú mi sympatické, preto som reagovala, a naozaj nešlo o plieskanie kabelky, ale možno o nejakú konfrontáciu názorov dvoch dospelých žien🙂

majaxy
3. nov 2016

@0silvia0 Vidíš, ja som presne toto nezvládla, ten prechod..Že brrr,som sama doma..

majaxy
3. nov 2016

@elenka.k Možno to nie je o hádaní, ale konfrontácii vlastných názorov. Nemusím byť psycholog aby som videla, že autorku manžel chce manipulovať. Neviem prečo to ona nevidí, radšej si sype popol na hlavu, ale ano, aj ja by som sa ospravedlnila, lebo cítila by som zlyhanie, ale nie sto krát. A tu sa bijú názory, alkoholička? Chudera ? Nie, normálna, ľudská žena

0silvia0
3. nov 2016

@majaxy ále o tých kabelkách to nebolo vôbec o tebe, to bolo všeobecne... ja ešte nie som doma sama, ale blíži sa to, ale v porovnaní s obdobím, keď boli deti malé a furt na mne viseli a stále niečo potrebovali a stále som musela niečo riešiť ja si toto obdobie celkom užívam, keď už na mne tak bytostne nevisia. Mám svoje aktivity, konečne ich môžem bezstresovo vykonávať a nemusím čumieť na hodinky, že už musím utekať domov atď. A aký si mala problém s obdobím, keď dieťa odišlo z domu? Ja mám pocit, že si s manželom vystačíme 🙂

majaxy
3. nov 2016

@0silvia0 No ja som bola taká stratená...Ale aj sem som písala,možno to mi pomohlo,, všeobecne som začala hľadať stratenú energiu, a teraz som začala riešiť nejaké obchody, ani nie tak kôli peniazom, ale aby sa vrátili moje magerske schopnosti...Ja ti neviem, MK čítam možno tak z nudy, ale ked vidím čo tie niektoré žienky nechajú so sebou robiť od manželov, tak mi nedá, musím nejaké písmenká napísať, ale stále to nechápem. Ja teraz neviem či boh stál pri mne ked som si vyberala manžela, ale nikdy by som mu nedovolila aby mi robil to,, čo tu niektoré žienky poveddia

vejula
3. nov 2016

@0silvia0 tak nemyslím si že ak ide žena raz za pol roka posedieť s kamoškou na 3 hodiny, napriek tomu že dojčí (nemyslím tým od novorodenca ale od dieťatka vyše roka) že by mu niečo odopierala 😕 Ja chapem, že su ženy, ktorým to nechýba, a berem že je to uplne v pohode. Ale potom su ženy, ktoré to raz za čas potrebuju, a ked takým povieš že od dojčeného dieťaťa sa nesmu pohnuť tak maju na výber. Bud dieťa pre istotu odstavia, aby si mohli isť sadnuť, alebo dieťa neodstavia a veria, že tie 3 hodiny to dieťatko raz za pol roka vydrží. Ja napríklad dojčím už takmer 7 rokov vkuse a kedže vo februari čakam štrté miminko, tak ešte asi 4 roky dojčiť budem, takže to by som sa ja osobne nemohla bez detí nikam pohnuť cca 11 rokov. Milujem svoje deti najviac na svete, ale po 11 rokoch bytia len pri deťoch bez žiadnych vlastných aktivít, to by mi možno už aj udrelo trošku na mozog. Alebo štyri deti môžu mať len matky, pre ktoré je ok byť 11 rokov nonstop v doprovode svojich detí? Tak to sa potom nečudujem, že europa pomaličky vymiera.

0silvia0
3. nov 2016

@vejula ale ja som to takto nemyslela ako to píšeš... ja som reagovala len a len na niektoré diskutujúce, ktoré radili zakladateľke témy v roku odstaviť dieťa. Ja som vôbec nikomu nepísala, že nikam nesmie chodiť počas obdobia dojčenia. Každý si pozná svoje dieťa, jedno dieťa je v pohode, vypije aj z fľašky odstriekané mlieko, iné dieťa bude 3 hodiny vrieskať keď nedostane prsník. Reagovala som na toto... Ja som tiež zopárkrát bola niekde počas dojčenia, síce si už nepamätám kde, ale viem, že som prišla domov nadojčiť a išla som späť. Ale bolo to možno 2-3 krát, určite som nemala potrebu chodiť niekam každý týždeň... Všetko sa dá vyriešiť keď sa chce, aj dojčiace matky nech si chodia kam chcú, mňa rozhorčili rady typu ročné dieťa je najvyšší čas odstaviť nech sa otecko po stará... Do polohy, do akej si to položila ty, som to ja pokladať vôbec, ale vôbec nechcela...

vejula
3. nov 2016

@0silvia0 oki chápem. Inak moje deti nikdy nepili z flašky. ani tých pár ráz, čo som si bola sadnuť, ja som totiž nikdy žiadnu detsku flašku doma ani nemala 😕

0silvia0
3. nov 2016

@vejula ani moje deti nikdy nepili z fľašky, ani som žiadnu doma nemala, dokonca nepoznali ani cumle, aj vodu hneď pili z pohárov s náustkami... ale toto nesúvisí ani minimálne s témou 😎

gita17
3. nov 2016

@ajka_paradajka ale co si. Preco slubujes take hluposti, ze alkohol uz do ust nikdy nedas. To su take detinske sluby

ajka_paradajka
autor
3. nov 2016

Tak konecne sem mozem po celom dni prispiet,ten moj krpec je asi na baterky. Nezastavil sa za cely den, len druhy den som pri nasich a uz ma dost aj moja mama 😀 o deviatej konecne zaspal na 6ty pokus.
Ano, partner je uz rozvedeny a ma jednu dceru,ktora je odomna o rok starsia. Musim sa priznat,ze mam niekedy pocit,ze ma naozaj berie este ako dieta...dokonca sa uz parkrat aj prekecol a vtedy mi to bolo velmi neprijemne. Cez vikend u nasich uz nemozem zostat, zajtra teda pojdem domov a skusim sa s nim poslednykrat rozumne porozpravat. Uz som som si premyslela par podmienok,ktore mu chcem dat. Ak nebude mat zaujem sa so mnou porozpravat,tak to ukoncim. Predtym sme taketo problemy nemali,zrejme aj preto,ze som sa vzdy poslusne podriadila. Samozrejme, ziadne alkoholicke vystrelky,ak sme si aj vypili tak vzdy spolocne. Za ten rok,co som na materskej bol parkrat von aj on, s kamosmi na pive, s kolegami si sadnut v meste a tiez sa vratil po polnoci. Nikdy sme sa velmi nehadali, a ak sme sa aj pohadali, tak sme sa rychlo udobrili. To hlavne preto,ze ja neznasam zit v rozhadanej domacnosti.

maciatkolulu
3. nov 2016

@ajka_paradajka ako nic v zlom, ale mna by asi tiez slahlo, kebyze strazim dieta, ktore je zvyknute na kojenie a kojenie a dohodneme sa na nejaky cas a ty ho nedorzis a este sa aj sceckas, ked vies, ze kojis, to je riadne nezodpovedne, to by som bola nasrata ako svina na teba, ku kojeniu sa nevyjadrujem, lebo ja este vecer davam cicnut trojrocakovi 😉 ale nedam si viac ako dva pohariky vina par krat do mesiaca....A kebyze idem na nejaku zurku, tak to urcite tak isto neprezeniem a ked mal rok, tak nanajvys jeden pohar....A to ako sa chova tvoj muz teraz nie je urcite len kvoli tomuto jednemu razu, ty vies, co je za tym.... skus porozmyslat a potom konaj

maciatkolulu
3. nov 2016

@hedka23 ale zase uznaj, takto sa zridit po styroch poharoch, ze ju musela kamaratka zachranovat..... 😎

charity
4. nov 2016

@ajka_paradajka U rodicov ostat zrejme nemozes, tak kam teda pojdes ak bude rozchod definitivny?

Inak ta chybajuca podpora od rodicov by mohol byt kluc preco si s takymto partnerom. Mozno si bola vychovana v prostredi kde sa Tvoje pocity azaujmy uplne nerespektovali. Nenaucili Ta poriadne respektu k sebe samej atak si ochotna sa podliezat dlho partnerovi s kontrolujucim dominantnym spravanim. Proste si bola vychovana ako pbet a ako obet aj nadalej myslis.

Udobrovat sa pred zaspanim je fajn v rovnocennom partnerstve. Udobrovat sa pred zaspanim s dominantnym nerespektujucim partnerom poskodzuje Tvoje hranice - tipujem, ze si radsej ustupovala nez dosiahla korektne rovnocenne jednanie od partnera.

To Ti pisem v dobrom. Ked sa naucis udrzat svoje hranice a bojovat za svoje pravo aby s Tebou partner jednal korektne a s respektom, budes za vodou. A s nerespektujucim partnerom proste nebudes.

sardinka336
4. nov 2016

@0silvia0 aaale prosím ťa!!! Máš 12 a 14 ročné dieta a píšeš akoby uz mali 25...a ty si im všetko dala...ešte ta čaka kus roboty a zdaleka nemaš ,,preskakane,, tomu ver..ale ano, chapem do troch rokov si im dala to čo si mala to si chcela povedat, to sme urobili aj my ostatne len s tým ze sme si išli občas sadnut na kavu aj bez deti.

0silvia0
4. nov 2016

@sardinka336 stále sa bavím o dojčenskom veku o tom, že vtedy je tá väzba najdôležitejšia a vtedy ťa deti bytostne potrebujú cítiť pri sebe. Ja akože nechápem tvoje reakcie, normálne sa bavíme, diskutujeme a ty vždy treskneš príspevok plný adrenalínu a treskneš niečo z iného konca. Jasné že pri pubertiakoch nie som so starostlivosťou na konci, ale je to úplne o niečom inom. Veď je piatok, dnes ideš s mužom von, tak sa prosím ťa upokoj aj s tými výkričníkmi. A ešte raz opakujem po desiaty krát, pôvodne som reagovala na to, že tu niektoré ženy radili dieťa odstaviť kvôli nezhodám rodičov...

tinapa
4. nov 2016

@0silvia0 Skúste sa virtuálne pobiť...nejaké mečíky sa tu nedajú z tých výkričníkov a interp.zn. urobiť? Sorry, že sa miešam...

0silvia0
4. nov 2016

@tinapa a vieš, že ma to už nebaví? človek si napíše nejaký názor k istému bodu, niekto iný tam vidí nejakú súvislosť a už sa téma rozvíja široko ďaleko mimo tému...
ja sa nerada bijem, takže ja prvá nezačnem 😎