Mám byť na Vianoce s mamou a bratom, ktorý ma napadol?

nela22323
3. dec 2023

Ahojte
V septembri pred troma mesiacmi som tu písala že ma napadol 14rocny brat. Rozbil mi ústa. Žijem sama v inom meste ďaleko nich. Odvtedy ako sa to stalo som za nimi nebola.... bližšia sa Vianoce. Bývam sama v jednoizbovom byte. Mám byť na Vianoce s nimi?
Brat, ktorý ma zbil sa mi odvtedy neozval. Viem, že keď sa stretneme neospravedlní sa.
Je ovplyvnený mamou a tá mi ešte minulý týždeň v telefóne povedala, že ,,ma mal zbit aj z druhej strany". Nerozumieme si....strasne sa trápim. Okrem brata a mamy nemám inú rodinu. Mám strach čo mám urobiť
Napíšte prosím

alexandraas
3. dec 2023

Vianoce ci nie..nesla by som

deti95060810
3. dec 2023

ja by som nešla...

thereisabear
3. dec 2023

Nechoď k nim a pouvažuj nad psychológom. Vyrastať v takom prostredí určite nebolo ľahké.

lilyianka
3. dec 2023

@nela22323 a ty by si chcela byť na vianoce s takýmito ľuďmi? Tak to radšej byť sama ... pripadne nemáš kamošku, kolegyňu,ku ktorej by si mohla trebárs skočiť po večeri?

nela22323
autor
3. dec 2023

Každé predošlé Vianoce som s nimi trávila. Aj keď to bolo vždy všetko zle,.keď mám ich stále rada. Mám 29r. Kamarátka býva s rodičmi. Volala ma k nim.. keď neviem.

deedol
3. dec 2023

urcite by som nesla. a vyhladaj psychologa cim skor.

aliziana
4. dec 2023

@nela22323 nechoď

vler
4. dec 2023

@nela22323 preco by si Vianoce alebo hocijaky iny den stravila v spolocnosti ludi ktori konaju alebo schvaluju nasilie voci Tebe?! Nemyslis vazne ze sa este pytas ci k nim mas ist
Ked nemas kamosku alebo niekoho ineho kde stravit Vianoce, urob si pohodu sama doma.

h2
4. dec 2023

@nela22323 Je mi to veľmi ľúto a chápem, že nechceš byť na Vianoce sama. Ale na tvojom mieste stokrát radšej sama, než s takou rodinou. Brat ťa fyzicky napadne a mama ho v tom ešte podporuje?! Neviem, ako si na tom finančne, ale ja na tvojom mieste by som na sviatky išla niekam na hory.

annm81
4. dec 2023

@nela22323 Vravíš, že ťa volala kamarátka a jej rodičia. Máš teda niekoho, komu na tebe záleží. Nie je dôležité byť na Vianoce s tými, s kým ste pokrvná rodina. Dôležité je byť s niekym, kto ťa má rád. Využi tú príležitosť a uži si pokojné a veselé sviatky.

nin12345
4. dec 2023

@nela22323 chod kdekolvek inde alebo ostan sama, kup si nieco co ta potesi sprav si dobre jedlo,otvor vinko zapni rozpravky a zabudni na taku ,,rodinu"

denda18
4. dec 2023

@nela22323 sprav si sama pekne vianoce ked aj so susedou, rodina sa takto nesprava

maminkadeticiek
4. dec 2023

Urcite netrav vianoce so svojou mamou a bratom.Nemas ziadnu povinnost.Vianoce su cas pokoja,porozumenia,lasky.Nie kazdy ma stastie nanl rodinu.Ja osobne by som radsej bola sama ako s nimi.Nikdy by som ta nevkrocila.A mas velke stastie,ze mas kamosku ktora ta pozvala.Ak ste ai take blizke,ze sa vies u nich na sviatky citit dobre tal urcite chod.Ak nie,bud radsej sama,nie je to predsa koniec sveta!

monikkatt
4. dec 2023

@nela22323 uz minule sme ti tu pisali ze tam nemas chodit. Nechcu ta tam, proste sa s tym zmier. Na svete su miliardy ludi, najdi si novu "rodinu", bude ti tak lepsie. Krv nie je vsetko.

eva112014
4. dec 2023

@nela22323 Potrebuješ bitku zase od nich?

fiafia
4. dec 2023

@nela22323 mama co by mi toto povedala by ma viac nevidela. Rodina, narodina. Začni nový život,nedaj si ubližovať a už vôbec nie od najbližších.

domak2
4. dec 2023

@nela22323 najväčší problém v tom co si napísala aj vzhľadom na to co si písala minule je, že ti mama niečo hovorila do telefónu minulý týždeň. Ty jej nevolaj a nedvihaj, vôbec sa s nimi nebav. Ti ľudia ta nemajú radi. Ja viem, že toto musí byť hrozne ale ty ich musíš úplne odstrihnut a nájsť si svoj okruh ľudí čo ta majú radi, aj keď nie sú rodina. S tým psychológom súhlasím. Na vianoce s nimi ani nepomyslaj. Chod ku kamoške.

ruxandra
4. dec 2023

Chod na vianoce k tej kamarátke, ked ta volala 🙂
Ak sa k tebe rodina cely cas sprava zle, nevidim dôvod, aby si sa s nimi dalej bavila.. verim tomu, ze ak ta bude volat na vianoce, tak len pre to, aby mali do koho rýpať.

ivik4
4. dec 2023

COZE TI TO POVEDALA MATER ???? 😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱
V ziadnom pripade tam nechod, co su to za odporny ludia😱

kandelabra
4. dec 2023

@nela22323 vies co urob? Chod do obchodu, kup zopar malych drobnosti ako darceky, potom chod domov, pusti si vianocne piesne, darceky zabal, urob nejaky kolac, .... a uzi si vianoce s kamaratkou a jej rodinou.
Domov by som na tvojom mieste uz ani nepachla, rodina-nerodina, nikto nema pravo spravat sa k tebe ako k handre!

ivik4
4. dec 2023

Ani by som si s mamou nevolala

jumama
4. dec 2023

Chod k tej kamaratke.

Je mi to velmi luto, viem si predstavit, ake velmi tazke je zostat sama. V pripade tvojej povodnej rodiny naozaj potrebujes urobit cervenu ciaru. Pozri si tuto nadpisy 108. a 109. casti podcastu: https://podcasty.sme.sk/t/8737/ludskost-tyzdenn... A potom si ich vypocuj a potom postupne, prosim, ako ti aj vyssie radia, hladaj pre seba psychologicku pomoc. Na to, aby si nasla samu seba a mala silu sa im postavit, tu cervenu ciaru urobit, zastat si bez vycitiek svoje hranice.

Branit si svoje hranice je prejav sebalasky. Mat sam seba rad znamena nenechat si ublizovat, nikym. Ani fyzicky, ani psychicky.

Mozu to byt pre teba praveze zlomove a silne Vianoce - najkrajsi darcek, ktory sama sebe das - ze ubranis svoje ja, svoje hranice a budes sa mat rada, samu seba, nenechas drhym, aby ti ublizovali. Aj ked maju nalepku mama alebo brat. Mama a brat sa maju spravat uplne inak. Ich zlemu spravaniu sa musis postavit a povedat mu nie.

Mozno ak ti to neda, napec kolaciky, a kup kazemu z nich nejaku symbolicku malickost (naozaj nie viac) - ale posli im to balikom. Nic viac. A aj to len, takto na zaciatku "odlucovania sa od nich", ako prejav svojej dobrej vole, a zaroven taku barlicku pre seba, aby si nemala vycitky, ze si ich odignorovala. Nemusis to robit, len si viem predstavit ich tlak na teba a moze ti to tento krat pomoct. Ale ak by si skutocne pracovala s nejakym psychologm ci koucom, tak podla mna by si dospela do bodu, ked to odlucenie zvlasnes aj bez barliciek...

katkami123
4. dec 2023

Očividne ťa nemajú radi, aj keď sú tvoja pokrvná rodina, takto sa milujúci ľudia nechávajú. Maj aspoň trochu sebaúcty. Sviatky sú čas pokoja, chceš dostať na Vianoce od brata aj z druhej strany ako sa vyjadrila tvoja matka? Či zrazu sa budete za stolom na niečo pretvarovať, aspoň ty, čo vôbec medzi vami neexistuje? Načo? Načo by bolo dobré to divadlo z tvojej strany?
Je na čase aj pre teba, vyhľadať odbornú pomoc, budovať aj iné vzťahy v okolí a nevysieť toľko na bratovi s mamou, keď sa k tebe tak odporne chovajú.

svetlonos
4. dec 2023

@nela22323
Prosim ta, uz ti tu zeny vtedy pisali co mas robit!
Chora si doma, von sa ti nechce ale ch es byt s takouto debilnou rodinou ?!
Ty nad psychologom neuvazuj ale rovno urob termin u psychiatra.
Nie, na Vianoce ak mas peniaze, chod niekde do hotela s welnesom. Uvaria ti, zbehnes tam na kavu, drink.
Taky ludia by uz davno neboli mojou rodinou a este by som na bratricka = matku podala trestne pznamenie za ublizenie na zdraví.
To nie je rodina ale dvaja agresivny burani. Je lepsie v zivote takych nemat a nie za nimi smútiť !!!

svetlonos
4. dec 2023

@katkami123
problem je v tom, ze autorka by pri stole vobrc nepredstierala. Jej to hlava neberie a treba jej pochopit, ze ich pokojne ma restat mat rada.

kassandra25
4. dec 2023

@nela22323 podľa mňa, tvoja matka čaká uz roky, ze ju tvoj brat zbije a tú bitku iba na jednu stranu ti strasne závidela, tak tam nechoď, lebo ked ty prídes na Vianoce, znovu zbije iba teba a na matku nevystane! Takto jej dozicis plnym priehrstím toho, co na tvojom bratovi tak nezdolne miluje! Ked ta volala kamarátka a túzis po pokojnych Vianociach v rodinnom kruhu, tak skús prijat to pozvanie a uvidiet Vianoce aj z inej vtáčej perspektívy, nez na aké si doposial bola zvyknutá. PS: ja viem, co vsetko iné by si si zelala, a ver tomu, ze ani ja nemam vobec to, co by som tak strasne chcela a nie som tam, kde by som byt chcela, ale ludia sa mozu posúvat zas iba tam, kde sa mozno majú, kde vedie pre nich cesta...... kde je aj cesta pre teba, tam ty pojdeš

kleopatra114
4. dec 2023

Úprimne ? Radšej žiadna rodina ako takato . Neviem , kto sa správal ako väčší debil , či brat , či matka .

veronikaszabova
4. dec 2023

Baby, zbytocne jej pisete. Ona tam aj tak pojde.

Tolkokrat tu uz napisala, ze za nimi nepojde, nebude volat.. a vzdy to porusi.
Takze po Vianociach mozme cakat jej dalsiu diskusii, ako ju jej brat zmlatil s papucou a mala zasa problem so sluchom....ako ju matka neznasa...
Tu su uplne zbytocne rady.

babulkomale
4. dec 2023

@nela22323 aj ked je to rodina, su to len hlupe socky, bohuzial. Vykaslala by som sa na nich.

limoncino
4. dec 2023

Pamätám si Ťa. A čím skôr s nimi prerušis kontakt, tým lepšie sa Ti bude žiť. Navstiv psychológa, začni myslieť v prvom rade na seba.
A k téme, ja by som nešla. Príjmi kamarátkinu ponuku a choď k nim.