icon

Mám byť ticho?

19. dec 2021

Dobrý deň. Idem si k vám po radu. Ide o to, že nás je v dome 5. Mám brata, ktorý má dávno po dvadsiatke. Nič nerobí. Chodí síce do niekoľkých robôt, no doma je celý deň na PC alebo mobile, jeho jediná veta je "Čo je jesť?", so všetkým búcha, v ničom nepomáha, nesprchuje sa, v jeho izbe nebol poriadok už možno 5 rokov, pričom všetky plasty, fľaše, krabice od pizze položí vedľa postele, asi raz za 3 mesiace, možno aj dlhšie na príkazy a neustále prosenia tie plasty vyhádže, ale nič viac (3plné vrecia?) Ja mám manžela, prerobili sme si vrchné poschodie, pričom tam má izbu aj brat. Všetko, čo poviem, že nič nepomáha, sa obráti proti mne. Keď občas položím neumytý tanier do drezu, je zle, že som si za sebou neumyla, pričom nie vždy sa mi chce umyť hneď, tak proste do mňa vojde taká zlosť, že brat si ani len po sebe neuprace, každý okolo neho ťuťu muťu, ešte to mu kúpia, ešte pivko mu donesú a nič ich nezaujíma, nikto ma nepočúva, že tam nie je spravodlivosť, že mi chodí v topánkach na po chodbe, ktorú som si prerobila, áno, oni ho možno upozornia, ale nič sa nezmení. Ide o to, že manžel je potom proti mne, na čo sa ozývam...prosím, čo si o tom myslíte? Mám byť ticho pre pokoj v rodine? Keď ja ale neviem len tak držať jazyk za zubami, proste ma to kvalitne štve, čím ďalej, tým viac, no nechcem sa s nimi hádať...

Strana
z2
alvaluka
19. dec 2021

@autorka uprimne by som nikdy nechcela zit s partnerom/manzelom a este aj bratom, vy ste si prerobili poschodie rodicovskeho domu, kde s vami byva aj brat ale aj pre neho je to rodicovsky dom.
Vidis sama, ze ked povies cokolvek obrati sa to proti tebe, ja by som hladala samostatne byvanie spolu s muzom.

autor
19. dec 2021

@danieladeley chcela som odpovedat na otazku...ja sama viem ze najlepsie sa je odstahovat..sle chcela som odpoved na nieco ine

zmrzlinka2021
19. dec 2021

tak nech ti rodicia daruju dom a ty ho potom vyhod a problem je vyrieseny

loginexistuje
19. dec 2021

odpoved na otazku ano mas byt ticho a nehrot to podla toho co pises ti to rodicia nikdy neprepisu len na teba takze zvykaj si je asi jedina rada okrem tej co nechces pocut

xena0
19. dec 2021

Ako keby si písala o mojom bratovi.. my sme po svadbe boli chvíľu u našich ale s bratom sa nedalo tak sme šli dočasne k svokrovcom kým sa vybudujeme

luccija
19. dec 2021

Veď sa ozvi a uvidíš čo sa zmení, ale čo čakáš, že dohovoria bratovi, aby si viac upratoval izbu?Alebo??neviem akú zmenu čakáš.Vies možno si aj zaujatá píšeš, že brat nič nerobí a zároveň, že pracuje na viacerých miestach a potom je len v izbe.Tak žije veľa chalanov.chces, aby umýval okná, dlážky, vaňu...veď si poznáš brata nie?vieš aký je čo môžeš očakávať.Si sadnite do kuchyne povedz mu čo očakávas a uvidíš reakcie a ci sa niečo zmeni

danieladeley
19. dec 2021

aha, tak v tom pripade "drz hubu a krok" a nechaj si skakat po hlave

dilino
19. dec 2021

Oni chcú prepisať dom na mňa tvoje slova preto som do toho dala peniaze do prerabky.Ja najprv by som si dala do poriadku papiere aby bol prepisani na teba s možnosťou dožitia rodičov a potom tam nalievala peniaze.Otázne či to bude tak že budu chcieť na teba prepisať a bratovi ostane prepáč hola riť ked máš brata.Môže sa stať že brat dostane taku istu časť že neprepišu na teba a budeš mať brata na krku celý život.Najprv si si mala dať do poriadku papiere a až tak davať tam penaize vlastné do cudzieho.Lebo sice do rodičovského ale žiaľ nie tvojho a ak by prišlo k situácii budeš musieť vyplatiť brata.Take to veci treba vopred ošetriť.Nič ešte neni tvoje a už si tam dala kopec penazi nikdy by som to neurobila aj keby to bol dom mojich rodičov.

dadis
19. dec 2021

7 rokov tam byvate? Tak tu rekonstrukcia sa uz vam asi vratila, ak by ste 7 rokov byvali v najme, zaplatite 10x viac, nehovorim o tom, ze pocas VS by ste si to ani nemohli dovolit. Bud vdacna, ze vam 7 rokov dovolili byvat. Ste uz po VS, tak hajde hypoteka a vlastne byvanie,napr. nejaky startovaci 2-izbak. Ak aj na teba rodicia prepisu dom, budes musiet rodicov niekam odstahovat a byt potom ako protihodnotu mozes nechat bratovi.

bennn
19. dec 2021

Okamžite si uvedom, že sa musíš odsťahovať. Nebyť nalepená na rodičoch. Ty kks, maš frajera, má to z čoho zaplatiť, hoc aj podnájom na pár mesiacov, budete mať svoj kľud, a po čase, keď aj ty už budeš pracovať, pôjdete snáď do hypotéky. Dom nech na teba prepíšu keď chcú, to je ďaleká budúcnosť. Ale ty máš život len jeden. Máš ho žiť a užívať si keď máš s kým a vládzeš. Pekné, že ste prerobili vrchné poschodie, ale ty neprikážeš nikomu aby sa správal podľa tvojich predstáv. Brat alebo kto to je tam evidentne bude bývať ešte veľmi dlho, takže uplne najlogickejši krok je odísť do podnájmu. Prvé splátky môže zatiahnuť tvoj frajer, hned ako budeš mať ty prácu a výplatu, sa môžte skladať. Dlhodobo to nema zmysel ťahať, ale premyslíte si ďalšie kroky, niečo málo našetríte, a pôjdete do toho.

Je to absolútne najlepšie riešenie. A kludne aj v odľahlejšej obci, keď vám to je drahé, choďte ďalej a za lacnejším. Kokos neexistuje, že by som ja išiel bývať k budúcim svokrovcom, ... ani k mojim rodičom... nie. Čo to je za nápad, tak buď chcem konečne žiť, a naučiť sa byť samostatný, alebo budem stále behať za mamičkou a ockom, nech mi s niečim pomôžu. Čím ďalej budeš, tým menej za nimi budeš môcť chodiť, tým viac sa naučíš spoliehať sama na seba, tým viac budeš samostatnejšia a naučíš sa veci robiť sama. A nehovorím, že máš ísť 300km preč, ale no takých 40-50 by som určite išiel minimálne. Aby sa mi za každu hovadinu neoplatilo chodiť za rodičmi a mal som aj svoj život.

h2
19. dec 2021

Máš čerstvo po VŠ, čiže si mladá. Tak asi ani rodičia ešte nebudú nad hrobom. Aj keby Ti prepísali dom hneď teraz (mimochodom, brat ako k tomu príde? Bude mať nejakú kompenzáciu?), tak určite v ňom budú chcieť dožiť, čo môže trvať ešte dlhé desaťročia. Keď píšeš, že Ti vyčítajú neumytý tanier, znamená to, že ani kuchyňu nemáte vlastnú. Píšeš, že ste si prerobili vrchné poschodie, ale brat tam má izbu a chodí "Ti" po "Tvojej" chodbe. Takže: to nie je vaše poschodie a vaša chodba. Je spoločná s bratom. To, že vy ste do nej investovali, nie je jeho problém. Je najvyšší čas vypadnúť a osamostatniť sa. Argument, že "ale tu sme už investovali", veľmi neobstojí. Ste tam už 7 rokov, čiže tou investíciou ste si to 7-ročné bývanie zaplatili. Navyše, o veľkých investíciách sa zrejme nedá hovoriť, keď ani kuchyňu nemáte vlastnú. A nábytok, ktorý ste kúpili, si môžete zobrať do vlastného bytu.

stonoz
20. dec 2021

Nie, nemas byt ticho! Povedz rodicom,ze sa odstahujes,ak to bude takto pojde dalej. Si dj toho investovala, mas pravi sa ozvat. Bratovj treba najst inu izbu v spodnej časti domu alebo v zahrade mu dat unimobunku,ak nepracuje, nech si tam robi bordel.

loginexistuje
20. dec 2021

@stonoz jej brat chodi do niekolkych prac sucasne pose to v prvom prispevku a preco by on mal ist zo svojej detskej izby prec ak to rodicom nevadi a je to ich dom

h2
20. dec 2021

@stonoz Brat pracuje. A keby aj nie, akým právom má mať autorka polovicu domu a jej rodičia + brat druhú?

ivkazba
20. dec 2021

@stonoz to, že do domu investovala nemení nič na tom, že má v dome rovnaká práva ako jej brat - žiadne. Dom patrí rodičom, majú 2 deti, ty by si akože jednému dala celé poschodie a druhého poslala bývať na záhradu do unimobunky? No fuj, ľutujem tvoje deti ak k ním máš takýto postoj. Autorka nemá na vrchné poschodie žiadne právo a keď, tak rovnaké ako jej brat. Že investovala do niečoho, čo jej nepatrí, bola jej osobná voľba.

katpizur
20. dec 2021

@ivkazba asi tak nejak by som to zhrnul aj ja

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
akbara77
20. dec 2021

Akože....si u rodičov ktorým to nevadí tak co? Radšej ste mali investovať do svojho ako do rodičovského.
Teraz len drzat hubu a krok.Rodicia by ho mali riešiť,čím skôr,darebák.

zamcanka79
20. dec 2021

@zmrzlinka2021 darovacia zmluva sa dá napadnúť a stiahnuť, ak sú na to dôvody.

anja27
21. dec 2021

To ako keby som citala o svojom bratovi akurat ten uz ma po 30ke a este k tomu ma zenu taku istu lenivu ako on 😂 sami nic nespravia poriadne ale druhych komandovat vedia obaja ukazkovo. Brat vzdy chodil mamu kritizovat ako co robi presne ze ma aj riad neumyty po jednom dni a on s tou jeho maju drez plny aj dva tyzdne neupratuju v kupelni sa im po zemi valaju prazdne obaly zo sprchacov ja ked som k nim raz prisla mi zle ostalo. Ale na druhych ma plnu hubu reci..tiez ma to stvalo a stale skrie hlavne ako sa sprava k mame bez hanby sa chodi k nej najest ale zena mu neuvari..no povedala som si ze je to vec vychovy rodicov a ako si vychovali tak maju. Tiez bol vzdy chranenec nikto mu nic nepovedal tak to aj vyzera. Uprimne ti radim odstahuj sa ja by som uz s takym clovekom nezila bude vas len vyuzivat a vyciciavat a ty budes mat nervy stale viac

zuzliq
21. dec 2021

Nie, neozývaj sa. Brat je tam doma, má právo žiť si, ako chce. Ty si jeho sestra, nie mama. Ak rodičia s jeho životným štýlom nesúhlasia, nech to riešia. Stále ide o dom rodičov, v ktorom majú deti rovnaké práva. Ak to nevieš zniesť (ja by som nevedela), .... Vieš sama, aké je riešenie.

Strana
z2