icon

Mám dať dieťa starým rodičom?

3. aug 2022

Ahojte, chcem sa poradiť, ako reagovať.
Najskôr opíšem sitáciu.
Moji rodičia sú ten typ ľudí, čo sa tešia, že sú deti odchované a venujú sa sebe. Mama mala odjakživa také reči, že deti sú náročné, otravné, únavné. Radi si užívajú, cestujú, nakupujú značkové veci, pritom majú len 1 príjem na 3 dospelé osoby (žije u nich aj moja študujúca sestra). Mamu pred rokmi prepustili a viac sa nezamestnala. Napriek tomu, že jej nič nie je, pracovať môže, rozhodla sa, že bude žena v domácnosti. No príjem môjho otca nie je žiadne terno, okolo 1000 eur. Sú to podľa mňa chválenkari a sebestrední ľudia. Snažím sa tieto vlastnosti v sebe potláčať, napriek tomu, že výchova ma poznačila. No nikdy mi nebola blízka a aj preto som od 14 rokov mimo domov (internát stredná, internát výška, odchod do zahraničia, návrat na SR, založenie vlastnej rodiny). Naši sa o nás nejako extra nezaujímajú, pritom žijeme v jednom meste. Mama mi párkrát týždenne napíše, čo nové, ale príde mi, že len aby mala o čom rozprávať, premýšľať, skrátka pre zaujímavosť a následne mi vždy napíše dlhé info o tom, čo majú nové oni. Pravidelne zabúdajú na moje sviatky. O dieťa javia len mierny záujem. Napíšu, čo nové, ako sa má, keď je choré, no keď sme spolu osobne, radšej mi mama rozpráva, čo má nové, akoby si všímala dieťa, ktoré sa na ňu teší a chce jej všetko povedať, ukázať, pohrať sa s ňou. V pohode, je taká, nezmením ju, zvykla som si. Napriek tomu, vždy keď mi napíše, že má čas a môžeme sa zastaviť, tak idem, aby si dieťa s nimi budovalo vzťah.
No teraz si zmysleli, že chcú zobrať dieťa na noc k sebe. Len mi to oznámili. Dieťa má 4 roky. Ešte tam samé na noc nebolo, ani so mnou vlastne, vždy sa len na 2 hoďky (cca 2x mesačne) zastavíme spolu, 1-2x tam bolo samé bezo mňa na pár hodín, lebo veľmi chcelo, tak sa mama obetovala, aj to väčšinu času spalo cez obed.
Ostala som prekvapená. Otec si dokonca kvôli tomu vezme dovolenku - chcú to cez týždeň - ani tomu nerozumiem, veď by mohli aj cez víkend. S mužom sme vydedukovali, že každý víkend asi majú program, ktorý nechcú meniť. A že môj oco si má vziať dovolenku, aby sa hral s dieťaťom a mama sa nemusela venovať. Tak potom aký je v tom význam? Načo to robia? Predpokladám, že sa chcú len ukázať známym na facebooku, akí sú parádni starí rodičia a aby mali o čom rozprávať rodine počas návštev. To oni radi. Skrátka si chcú len akoby splniť svoju povinnosť, čo sa od nich očakáva.
Muž je vyslovene proti tomu. Vraví, že naše dieťa nie je objekt, ktorým sa môžu chváliť, len keď sa im zachce. Že keď reálne potrebujeme pomôcť, napríklad so strážením, nikdy sa neponúknu, aj keď o tom vedia, ale keď to vyhovuje im, zrazu sa idú hrať na dokonalých starkých.
Ja by som tam dieťa aj dala, ale len preto, že viem, že sa z toho bude tešiť. A bude mať zážitok. A možno si postupne aj vybudujú bližší vzťah. No zároveň súhlasím s mužom.
Ako by ste reagovali vy? Dali/nedali by ste? Ak nie, ako by ste to odôvodnili rodičom? Len upozorňujem, že priamo im povedať dôvod nie je cesta. Pokazilo by to vzťahy, ktoré máme neutrálne a chcem ich také udržať. Aj tak by sa len urazili a nič by sa k lepšiemu nezmenilo, len k horšiemu. Mám povedať, že sme ochoreli? Alebo že dieťa nechce ísť - pričom dieťa chce a asi by im to neskôr aj povedalo. Nejaké nápady a riešenia?
Ďakujem za pomoc a vaše názory.

h2
3. aug 2022

Ale to, že sú tvoji rodičia iní, ako svokrovci, neznamená, že sú zlí, že nie sú milujúci a že vaša rodina je rozvrátená. Tvoj muž by sa mal trošku krotiť. Vaši nerobia nič zlé. Teraz prejavili o vnuka záujem a už ich obviňuje zo zlých úmyslov!

ludka1402
3. aug 2022

Ved toto. Poznam to, my sme vam vtedy a vtedy postrazili dieta a budu jedno postrazenie vytahovat roky, hoci ste to nepotrebovali, tak vy teraz toto a toto, vybavte, opravte, zariadte. Ja neviem, sama neviem, co by bolo ok, ale ja osobne nemam z toho dobry pocit ale asi by som dala dieta kvoli nemu samotnemu. Nech ma dieta zazitok a tak a co bude dalej, tak to by sme riesili neskor. Mozno slusne a asertivne odmietnut, ked budu za to nieco chciet.

0silvia0
3. aug 2022

@h2 presne, ved zatko sa sprava pomaly ako svokrovci. Spekuluje a robi prietahy.

h2
3. aug 2022

Veď to otoč proti nim. Nie oni, ale vy s mužom ste sa obetovali a vyhoveli im, keď chceli vnuka na noc, hoci ste ho dať nechceli a nepotrebovali.

autor
3. aug 2022

@zdenka11081983
@0silvia0
obe mate pravdu

Asi tam teda dieta dame, len som si musela vypocut nazor viacerych ludi, aby som to vedela lepsie obhajit pred svojim svedomim a aj pred muzom.
Ďakujem vám.

0kristina0
3. aug 2022

Pre mna by bolo dolezite co chce moje dieta, ak by ist chcelo, dovolila by som to. Ved tvoji rodicia nie su sockari, ze by sa nevedeli postarat. Preco by mala chodit iba k jednym starkym a druhym nie? Myslis, ze toto ti k dobrym vztahom pomoze? Tvoji rodicia su neni padnuti na hlavu, ze to nezistia, este len potom si pokazite vztahy. Ak sa obavas, ze vam to neskor budu vyhadzovat na oci tak s tym trhente a uz viac tam nepojde a hotovo. Sancu ste im dali, svedomie budete mat ciste.

autor
3. aug 2022

@h2
@0kristina0
ano, mate pravdu.. vysvetlim to takto aj muzovi. Dakujem za triezve nazory!

h2
3. aug 2022

Prípadne, ak doteraz malého nemali na viac, než na pár hodín, skúste pre začiatok kompromis: nech je u vašich celý deň, môžu ho zobrať niekam na výlet a večer pôjde spať domov. Keď to dobre dopadne a všetci budú spokojní, spať u nich môže nabudúce.

mogaa
3. aug 2022

tak zatiaľ máte len jedno dieťa a má len 4roky.....počkaj keď začne chodiť do školy a budete musieť vykryť prázdniny....potom pomoc rodičov budete potrebovať, len potom už nemusia chcieť varovať oni keď im ho nechcete dávať na noc ako malé.....rovnako ak dieťa nebýva kao malé mimo domu a rodičov na noc, potom je na smiech u detí v škole keď sa ide napr.do školy v prírode😉 a ono tam plače, lebo nikdy nespalo bez rodičov....

cacianka
3. aug 2022

Radšej by som nechala dieťa cez deň na pár hodín, viac x , nech sa vyskúšajú navzájom, až potom na noc. Netuším ako dieťa zaspávať večer, či nebude plačlivé lebo maminka, večer bývajú deti citlivejšie, menej otrle. Ty si dieťa poznáš, ty zváž ako postupovať. Veď ešte nespalo nikde bez teba, tak uvazuj najskôr o dennom programe u starkych, veď dedo si berie dovolenku cez deň, nie v noci

autor
3. aug 2022

@mogaa ano, ved ja to podporujem, nech ide, nech prespava, ja som nebola ina, tiez som bola aj cele 2 mesiace u starych rodicov a boli to najkrajsie casy.. a dieta aj chce ist, pyta sa byt bez nas, ci uz u svokrovcov alebo nasich.. len ten pristup mojich rodicov, poznam ich a mam z toho skratka zmiesane pocity.. ale poradila som sa s vami a mam v tom jasnejsie..

@cacianka je to bezproblemove dieta, zaspava same vo svojej izbe, to u starkych bude mat praveze luxus, lebo bude asi starka lezat/spat pri nom.. o toto nejde, ja viem, ze tam bude spokojne, stastne, zase nasi su zodpovedni, pedantni, cistotni, starostlivi (v zmysle, ze zabezpecia pravidelnu zdravu stravu, hygienu, spanok, program atd.). Su to veseli ludia, budu sa vela smiat, rozpravat..

len viem o ich temnej stranke :D

0silvia0
3. aug 2022

Skus tu ich temnu stranku odfiltrovat. Moja mama ma tiez temnu stranku, ale nase deti v tomto veku ju zboznovali. V puberte uz od nej bocili, lebo temnu stranku deti casom vedia vacsinou uz identifikovat.

h2
3. aug 2022

@0silvia0 😂 Tá "temná stránka" znie dobre. Ako keby sa mama v noci prezliekla za maskovaného tajomného zločinca a chodila na cintorín vykrádať hroby. 😁

denden77
3. aug 2022

ked dieta chce a ono asi chce.. zvysok by som vobec neriesila.. a spravila si pekny vecer s muzom 😎

mogaa
3. aug 2022

nuž isto máš aj ty negatívne vlastnosti ktoré vníma aj tvoje okolie a vidíš, nikto ti ich nevyčíta a ani ťa za ne neodsudzuje...každý máme svoju "temnú stránku".....že sa radi pochvália vnúčaťom- a kto nie? nevidím na tom nič zlé....že majú väčšinou svoj program - a kto nie? veď majú svoj život a sú radi že ich deti už odrástli a môžu si užívať voľnosť....to sú podľa mňa uplne normálne veci...

autor
3. aug 2022

@0silvia0 ano, casom dieta vyciti, aka je skutocna povaha toho cloveka.. teraz sa dietatu paci, ze starka je vesela, hlucna, ukecana, vsetko dovoli..
@h2 :D :D :D
@mogaa ano, toto vsetko beriem.. len ide o to, ze nam to potom pri najblizsej prilezitosti pravdepodobne oplieskaju o hlavu, ako sa oni snazia a preto by sme mali my to a hento.. u nich nie je nic nezistne..

cacianka
3. aug 2022

Tak ak je dieťa takto pohodové, vyfiskutuj si to s mužom s dajte ho obom starkym. Nech zažije to detské vzrúšo, zmenu prostredia s povzbudzuje dá v samostatnosti
Ak budu potom oplieskavat o hlavu, tak ich zhaltujte a zabrzdite.

autor
3. aug 2022

@cacianka 👍

mogaa
3. aug 2022

ale veď reči sa hovoria a chlieb sa je...veď ústa máš a si svojprávna, tak im odpovieš že nech neprehánajú že dieťa u nich spalo len raz/pár krát...veď hádam sa vieš brániť ked ti niekto niečo povie s čím nesúhlasíš....

kubkovamama
3. aug 2022

Ahoj,nečítam všetky komenty. No,ja som momentálne v situácii tvojho muža. Máme nie rovnakú, ale podobnú situáciu v rodine.Ja s tým nie som stotožnená,ale zas ak dieťa chce a nech sú starí rodičia akýkoľvek,zrejme tie vnúčatá predsa len majú radi..a vychovávame ich my takže zle vplyvy vieš vždy eliminovať.Ja by som kvôli dieťaťu skúsila.Je to prvý krát a ak to nedopadne,tak aj posledný.Aj muž môže urobiť kompromis.Zas ak mu intuícia hovorí,že ani za nič,tiež na.tom niečo bude,isto to nie je iba "dupol som si nôžkou."Zvážte spolu pre a proti a ak dieťa chce fakt by som skúsila,dajme tomu nie hneď teraz,možno o pol roka.Hlavne aby to nedopadlo,že budete vy dvaja doma.bojovat a gro situácie celkom unikne

nika11103
3. aug 2022

Nečítam komentáre … vieš čo by niektoré ženy dali za to aby im starí rodičia pýtali dieťa ? Aj keď len vtedy keď sa im to hodí ? Veľakrát spomínaš že dieťa sa k ním teší tak už dupľom by som nerozmyslala ani sekundu , dieťa im dala a s muzom si užila divokú noc 😅

0silvia0
3. aug 2022

Presne takato je moja mama, hlucna, teatralna, ukecana, vesela. Vo vnutri je to cisty narcis.

lucinika
3. aug 2022

V prvom rade by som sa zaujímala aké pocity má dieťa, či chce ono samé u starých rodičov prespať. Ak sa na to ono samo necíti a spat tam nechce, dala by som ho aspoň na celý deň, nech si užije prítomnosť starých rodičov, nech idú na výlet,na kúpalisko a večer by som pon prišla.Dieťa nemôže za to že máte nastrbene vzťahy.

autor
3. aug 2022

@0silvia0 ano, to je moja mama 😅

@kubkovamama presne tomu sa chcem vyhnut. Nechem, aby sme s muzom kvoli tomu mali doma dusno, cize sa musime nejako vzajomne dohodnut..

mandzula
3. aug 2022

Dieta by som im dala, hlavne, ked ono samo chce. Svojich rodicov poznas, asi cca vies, co od nich cakat, no aj tak by som im dala sancu. Mozno budes prekvapena, ze je to vlastne ok. Neskusis, nevies. Jedna noc s nimi dietatu nijako neublizi, a tebe mozno da lepsi obraz (ci uz pozitivny, alebo negatovny) ako dalej. Takto by som to odkomunikovala aj s muzom. A ak si dieta sami pytaju, vlastne sa oberaju o priestor na nejake vycitky, poziadavky.
Pozitivne hodnotim, ze sa snazis byt ina ako tvoji rodicia. Sama totiz viem, ake je zlozite vymanit sa zo vzorcov spravania "kmenovej" rodiny, ale ten pocit, ze to ide, je skvely.🙂

luccija
3. aug 2022

Ludia sa vekom menia, mama zostala doma a mozno vela veci prehodnotila.Kvoli dietatu a zazitku by som ju pustila skus tvoje a muzove ego utisit.Moja svokra roky mala vnuca len na ukazivanie na fotkach do prace teraz je druhy rok doma nudi sa a stale sa pyta 14 r kedy pride a nerozumie, ze nechce ist.Druha vec je, ze moja svokra to robi len proforma pred synom, aby sme videli, ze ma zaujem.Ked sme potrebovali nebol zaujem aj, ked cas bol svokra robila pol uvazok.Uvidis mozno si mama ten vztah vybuduje teraz a dcerke to len prospeje.Mozno pojdete o 22 hod pre nu🙂vyskusaj…

autor
3. aug 2022

@luccija mama je doma uz takmer 10 rokov, takze to nie je take, ze teraz sa rozhodla nieco prehodnocovat ;) a myslim, ze casom to bude presne take, ze tieto jednorazove navstevy, ked sa hodia len im, nevytvoria medzi nimi a nasim dietatom nejaky brutal vztah a ked bude dieta v puberte, zacne odmietat tam chodit a citit nejaku potrebu travit cas so starymi rodicmi.. a to bude smutne.. lenze to by sa museli snazit viac ako jednu noc v roku.. :/

@mandzula dakujem za mile slova 🙂

luccija
3. aug 2022

Velmi Ti rozumiem...nerozmyslaj co bude, ked bude v puberte vtedy nechcu deti travit cas s rodicmi nie este s babkou🙂mysli na malu, ak sa potesi a babka uz aj dedovi naplanovala dovolenku daj im ju.A potom vyhodnotis....

tinkavvv
3. aug 2022

Myslim, ze to az velmi analyzujes. Ak dieta chce, skusila by som. Pripadnym reciam v buducnosti sa hadam budes vediet slovne ubranit a uviest veci na pravu mieru. Nic viac, nic menej.
A myslim, ze ziadne deti v puberte nebudu chciet travit cas s babkami. Je to uplne normalne a nesuvisi to s tym, ako sa im venovali / nevenovali.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal