icon

Mám dať dieťa starým rodičom?

3. aug 2022

Ahojte, chcem sa poradiť, ako reagovať.
Najskôr opíšem sitáciu.
Moji rodičia sú ten typ ľudí, čo sa tešia, že sú deti odchované a venujú sa sebe. Mama mala odjakživa také reči, že deti sú náročné, otravné, únavné. Radi si užívajú, cestujú, nakupujú značkové veci, pritom majú len 1 príjem na 3 dospelé osoby (žije u nich aj moja študujúca sestra). Mamu pred rokmi prepustili a viac sa nezamestnala. Napriek tomu, že jej nič nie je, pracovať môže, rozhodla sa, že bude žena v domácnosti. No príjem môjho otca nie je žiadne terno, okolo 1000 eur. Sú to podľa mňa chválenkari a sebestrední ľudia. Snažím sa tieto vlastnosti v sebe potláčať, napriek tomu, že výchova ma poznačila. No nikdy mi nebola blízka a aj preto som od 14 rokov mimo domov (internát stredná, internát výška, odchod do zahraničia, návrat na SR, založenie vlastnej rodiny). Naši sa o nás nejako extra nezaujímajú, pritom žijeme v jednom meste. Mama mi párkrát týždenne napíše, čo nové, ale príde mi, že len aby mala o čom rozprávať, premýšľať, skrátka pre zaujímavosť a následne mi vždy napíše dlhé info o tom, čo majú nové oni. Pravidelne zabúdajú na moje sviatky. O dieťa javia len mierny záujem. Napíšu, čo nové, ako sa má, keď je choré, no keď sme spolu osobne, radšej mi mama rozpráva, čo má nové, akoby si všímala dieťa, ktoré sa na ňu teší a chce jej všetko povedať, ukázať, pohrať sa s ňou. V pohode, je taká, nezmením ju, zvykla som si. Napriek tomu, vždy keď mi napíše, že má čas a môžeme sa zastaviť, tak idem, aby si dieťa s nimi budovalo vzťah.
No teraz si zmysleli, že chcú zobrať dieťa na noc k sebe. Len mi to oznámili. Dieťa má 4 roky. Ešte tam samé na noc nebolo, ani so mnou vlastne, vždy sa len na 2 hoďky (cca 2x mesačne) zastavíme spolu, 1-2x tam bolo samé bezo mňa na pár hodín, lebo veľmi chcelo, tak sa mama obetovala, aj to väčšinu času spalo cez obed.
Ostala som prekvapená. Otec si dokonca kvôli tomu vezme dovolenku - chcú to cez týždeň - ani tomu nerozumiem, veď by mohli aj cez víkend. S mužom sme vydedukovali, že každý víkend asi majú program, ktorý nechcú meniť. A že môj oco si má vziať dovolenku, aby sa hral s dieťaťom a mama sa nemusela venovať. Tak potom aký je v tom význam? Načo to robia? Predpokladám, že sa chcú len ukázať známym na facebooku, akí sú parádni starí rodičia a aby mali o čom rozprávať rodine počas návštev. To oni radi. Skrátka si chcú len akoby splniť svoju povinnosť, čo sa od nich očakáva.
Muž je vyslovene proti tomu. Vraví, že naše dieťa nie je objekt, ktorým sa môžu chváliť, len keď sa im zachce. Že keď reálne potrebujeme pomôcť, napríklad so strážením, nikdy sa neponúknu, aj keď o tom vedia, ale keď to vyhovuje im, zrazu sa idú hrať na dokonalých starkých.
Ja by som tam dieťa aj dala, ale len preto, že viem, že sa z toho bude tešiť. A bude mať zážitok. A možno si postupne aj vybudujú bližší vzťah. No zároveň súhlasím s mužom.
Ako by ste reagovali vy? Dali/nedali by ste? Ak nie, ako by ste to odôvodnili rodičom? Len upozorňujem, že priamo im povedať dôvod nie je cesta. Pokazilo by to vzťahy, ktoré máme neutrálne a chcem ich také udržať. Aj tak by sa len urazili a nič by sa k lepšiemu nezmenilo, len k horšiemu. Mám povedať, že sme ochoreli? Alebo že dieťa nechce ísť - pričom dieťa chce a asi by im to neskôr aj povedalo. Nejaké nápady a riešenia?
Ďakujem za pomoc a vaše názory.

Strana
z3
zdenka11081983
3. aug 2022

Ja by som dala... však nerieš do spiku kosti, daj im šancu a uvidíš. Možno to tvoje dieťa bude spokojne, šťastné, že šlo k babke a dedkovi... a uvidíš ako sa to vyvinie ďalej. Nie každá babka a dedko sú ideálni.. možno raz ich budeš potrebovať , choroba,pracovná cesta , nikdy nevieš...

stanulienkat
3. aug 2022

Dala by som. Ako pises-dieta sa bude tesit, bude mat zazitok. Na inom nezalezi.

mogaa
3. aug 2022

tak im ho nedávajte keď chcú oni, ale potom ani neočakávajte že dieťa povarujú keď budete chcieť vy...

pietra
3. aug 2022

Ak dieta chce ist a tesi sa, pustila by som ho tam.

sovica
3. aug 2022

Ak dieťa chce ísť a teší, tak by som dala. Vôbec nerozoberaj dôvod, prečo Ti to rodičia navrhli. Ak si ešte otec berie dovolenku, tak asi to chcú proste vyskúšať a na vnúča sa tešia. ...a nezabúdaj, že ľudia sa menia, niekedy aj k lepšiemu😉

autor
3. aug 2022

@mogaa veď ani neočakávame 🙂 zvykli sme si, že ich o pomoc nežiadame, veď sme dvaja dospelí, vieme sa zaobísť aj bez nich.. tak ako doteraz.. ale tiež si vravím, že je to také detinské teraz z našej strany, že doteraz nechceli oni, tak teraz nebudeme chcieť my.. lenže ma bude mrzieť, ak im dieťa dáme a oni budú mať potom reči, ako nám pomáhajú a venujú sa.. to už budem ťažšie rozdýchavať.. :D

jajanka31
3. aug 2022

Ja by som dala ale len pod podmienkou ze by tam neboli cudzi ludia, nejake navstevy.. Odovodnila by som to chorobami. Ked tam budu oni sami 3ja co tam byvaju ok.. A tiez by som povedala ze si neprajem aby zverejnovali fotografie na fb, alebo posielali cudzim ludom.. Nasi sa tiez pochvalia fotkami, pri osobnom stretnuti, ale nezverejnuju a nikomu ich neposielaju. Neprajeme si to a oni to respektuju.

0silvia0
3. aug 2022

Dolezite je dieta. Ak dieta chce ist, nech ide. A neanalyzuj preco naco zaco, nezabudaj, nechces byt taka ako tvoji rodicia🤔, skus byt velkorysa.

anastasiagrey
3. aug 2022

Skusila by som sa dohodnúť len na celý deň. S tym, ze dieťa ešte v noci mimo domu nebolo. Alebo keď dcérka súhlasí, skusiť na noc ale určite zavolať keby plakala, ze chce ist domov, nie ju tam nasilu drzat (lebo aj take pripady boli). Držím palce 🍀

inana11
3. aug 2022

Kľudne by som dala,vy si oddýchnete a dieta si uzije. Veď tam chce ísť🤷‍♀️A aké pohnútky majú oni,by mi bolo jedno,ak by som si bola ista že to dieťaťu nijak neuškodí a bude mu tam dobre. My mame síce inu situaciu ale dieta chce byt u starkých a má s nimi super vztah😃tak to má byt,bez ohľadu na to,čo všetko za tým dospeli vidia alebo nie…

autor
3. aug 2022

@jajanka31 vidíš, toto je dobrý nápad! Tiež moc nedávame foto dieťaťa na siete, to by mohli chápať.. aspoň niečo..

@0silvia0
@inana11
@anastasiagrey
@sovica
@pietra
@stanulienkat
@zdenka11081983 A teraz mi poraďte, ako to odkomunikovať s mužom :D :D on je proti..

mimka1402
3. aug 2022

Úprimne ťa chápem, no i napriek tomu by som im malého dala, z ich strany je tam ochota a možno ktovie je tam aj úprimný záujem. Niekde sa to začať musí a niekto musí byť na začiatku ten "rozumnejši" a asi to musíte byť vy dvaja.
A ten voľný čas sa môžeš venovať s manželom sebe. Dieťa, keď chce ísť a rodičia ho chcú a aj si vzali dovolenku, tak čo viac? 🙂
V žiadnej rodine to nie je ideálne. Ale možno teraz, keď je väčší je to pre nich lepšie, preto možno ho chcú viac spoznať. Chápem tvoj aj manželov postoj, ale nenechala by som aby dieťa skrz toho možno prišlo o fajn starých rodičov. Veď aj kedysi to bolo tak, že babku deti nevideli polroka a zrazu boli deti u babky a dedka aj celé leto. 😄

A manželovi? Asi iba to, že dieťa ísť chce a možno to prelomi ľady a ak nie, tak dieťaťu to neuškodi a vy si môžete spraviť pekný týždeň.

Edit: zle som prečítala ak ide iba o jednu noc tak by som vôbec nerozmýšľala. 🙂

dada0902
3. aug 2022

Ja by som dala tiež pokiaľ je dieťa také ze vydrží nemusí byť tebe za zadkom teší sa z nich aj keď nemajú nejaký extra vstah k deťom predca len keď už tam bude s nimi same budú sa musieť postarať a za ďalšie sú telefóny keby niečo brnknu možno jej chcú spraviť nejaký program aj keby to mal byť chvalenkarsky a mozno máte len predstavu ze ju chcú kade tade na fb ukazovať a pri tom to tak nebude možno im bude dobre a budú si ju častejšie pýtať a k mame mala by sa zamyslieť robota je dôležitá

0silvia0
3. aug 2022

A preco je muz proti? Ze sa nespravaju stari rodicia podla jeho predstav?

dada0902
3. aug 2022

Muža by som presvedčila ze na skúšku ze nech ide keď maju záujem ze aj pre dieta to bude niečo nove možno robíte skore závery ze sa chcú vychvalovat a nakoniec to bude úplne inak

zdenka11081983
3. aug 2022

Neviem to ja by som len oznámila mužovi, že dieťa ide. No v každom vzťahu je to iné. Neviem si ani predstaviť, že by môj muž zakázal ísť k starým rodičom vnucatu (pokiaľ ho tam nebiju, netýraju, jest mu nedajú.. viem prehanam) . Nepoznám naozaj takéto niečo a príde mi to prehnane. Takže tu ja asi neporadim

janinah
3. aug 2022

Príliš okolo toho filozofujes.dala by som.

autor
3. aug 2022

@0silvia0 ano presne preto 🙂 jeho rodina je usporiadana, milujuca, starostliva, ochotna.. preto to ocakava od vsetkych.. myslim, ze keby bol z nejakej rozvratenej, nefunkcnej rodiny, bol by vdacny za tu moju :D lenze on to vzdy odvodni tak, ze ich nepotrebujeme, a ak ich zaujem nie je uprimny, nechce, aby tam dieťa šlo.. ale ja si vravim, ze su proste taki, svoje deti odchovali, teraz si chcu vydychnut a zit si po svojom a ak by sa aj niekomu pochvalili, ze mali dieťa u seba a starali sa, tak ok, veď je to normalne, budu mat z toho radost aj oni aj dieta..

@janinah asi ano, prilis to riesime.. :D

@zdenka11081983 tak mne by sa tiez nepacilo, keby mi muz len oznamil, ze niekam dieta ide odniest na noc, ak by vedel, ze to nemame vo zvyku a existuju tam iste zadrhely 🙄

0kristina0
3. aug 2022

Muzovi by som povedala, ze ked nepojde k tvojim rodicom nepojde ani k jeho rodicom na prespatie ked budu dieta pytat.

stanulienkat
3. aug 2022

Noooo.....manzelovi povedz, ze bude HOT evening😁 vinko, pradielko.... Uvidis, ze odnesie dieta aj sam.😁

martul
3. aug 2022

Ale minulosť sa týka teba, to si musíš ty v hlave upratať, prečo to tak bolo.
Dieťa s tým nemá nič, spýtaj sa ho v prvom rad7 či chce ísť. Ak áno, dala by som. Veď to nie je bábätko čo plače, nevie povedať čo chce čo ho bolí. A bývajú v tom istom meste.
Moc to riešiš a rozpyplavas.

autor
3. aug 2022

@0kristina0 hmmm, taketo vyhrazky sa mi nepozdavaju. Ale kedze muz chce byt vzdy ferovy, mohla by som to podat tak, ze je fer, ak chodi na noc k jeho rodicom, aby siel teraz na noc aj k mojim.. lenze ani u jeho rodicov nebolo dieta same na noc este.. vzdy len s nami..

@stanulienkat tak jedine toto asi zaberie 😂 👍

ludka1402
3. aug 2022

Chapem tvojho muza. On to vidi asi tak, ze starki chcu byt za dobrych, chrumkavych, obdivovanych a k tomu potrebuju "objekt" to jest vase dieta. Aby sa bolo cim pochvalit "pozrite, ako sa mu venujeme, ako sa starame" pritom muz asi sipi, ze to je len na oko.
Neobava sa nahodou, ze za to "postrazenie" budu nieco chciet, neviem?
Zaujalo ma to "cez tyzden" - nebude u nich v tom case niekto? Hoci by som vedela, ze o dieta bude dobre postarane v zmysle najedene, vyspinkane, program, aj tak ja osobne by som mala z toho zly pocit. Ale urob ako ty citis a spytaj sa muza ako to on citi no a dohoda. Ale verim, ze starki budu robit, co len budu moct, aby sa bolo cim pochvalit.

h2
3. aug 2022

Niektorým ľuďom nevyhovieš. Jedna mamička tu píše, že starí rodičia chcú deti k sebe príliš skoro, tebe zase vadí, že 4 ročného doteraz nepýtali... Tak kedy ho mali pýtať? Vždy bude nejaký deň prvý. Kto rozhoduje, či je to priskoro, alebo "Mali ho pýtať skôr, prečo nepýtali? Nemajú záujem, sú zlí, chcú sa len chváliť!" 🙄 Čo ti poradiť? Ak tam syna dať nechceš, nedaj. Ale ak to má byť len kvôli tomu, že oni sa chcú chváliť a ty im to just nedopraješ, tak mne osobne to príde choré a divné.

0silvia0
3. aug 2022

Nerieste a neporovnavajte tvojich a jeho rodicov. To je take pubertalne. Oni su dobri, tam synacika dame a ti druhi su kakani, tam nas synacik nepojde. Tvoj muz si nezobral sirotu, cize je fakt nevhodne, aby takto odstrihoval syna od jednych starych rodicov.
Povedz muzovi, nech sa sprava ako zrely muz a nie nejaky pubertacik, co chce s niekym vypiect.

kliatana
3. aug 2022

no ja by som im ho dala, ved hlavne je, nema sa mu tam co stat, venovat sa mu budu a vy si aspon uzijete chvilku pre seba. treba sa na to vediet pozriet aj tak nejak pozitivnejsie

autor
3. aug 2022

@ludka1402 presne!!! uplne si to pochopila.. o to ide, ze neskor to budu pouzivat ako vycitku voci nam, ze ved sme vam dieta vzali, tak teraz .. ja neviem .. zvycajne ide o peniaze alebo sluzby, ktore odo mna ziadaju na pockanie..
@h2 nejde o to, ze ho nepytali skor, ide o to, ze on nejavili doteraz takmer ziadny zaujem.. ani svokrovci dieta nepytaju na noc, ale zaujimaju sa on, venuju sa mu, so vsetkym nam pomozu, aj ked ich neziadame.. nasi su opak..

autor
3. aug 2022

@h2 a nie je to na just, je to preto, ze nechcem, aby nam neskor vycitali, ako sa oni obetovali a co vsetko pre dieta spravili, lebo tak tu jednu noc urcite podaju :D

zdenka11081983
3. aug 2022

U nás by už 4 ročná povedala, že k babke chce ísť...tak ja si zas neviem predstaviť povedať nie, len preto, že to nie je podľa mojich predstáv..
Ak teda nemáte vážne dôvody, to co si uviedla pre mňa nie je nič hrozné. Ja keď som bola malá pred 30 rokmi tak nik takto nespekuloval, neanalizoval.. zbalili mi par svestiek k babke, s ktorou sa mama videla raz za rok a 3 týždne som tam ako 5 ročná bola a to boli prázdniny... to už naše deti nezaživaju tak ako my.

0silvia0
3. aug 2022

Jejha, tak budu neskor vycitat a co? Tak poviete, sami ste si ho pytali, nemali ste si vnuka pytat. Vybavene, vyriesene.

Strana
z3