Mám dať dieťa starým rodičom?
Ahojte, chcem sa poradiť, ako reagovať.
Najskôr opíšem sitáciu.
Moji rodičia sú ten typ ľudí, čo sa tešia, že sú deti odchované a venujú sa sebe. Mama mala odjakživa také reči, že deti sú náročné, otravné, únavné. Radi si užívajú, cestujú, nakupujú značkové veci, pritom majú len 1 príjem na 3 dospelé osoby (žije u nich aj moja študujúca sestra). Mamu pred rokmi prepustili a viac sa nezamestnala. Napriek tomu, že jej nič nie je, pracovať môže, rozhodla sa, že bude žena v domácnosti. No príjem môjho otca nie je žiadne terno, okolo 1000 eur. Sú to podľa mňa chválenkari a sebestrední ľudia. Snažím sa tieto vlastnosti v sebe potláčať, napriek tomu, že výchova ma poznačila. No nikdy mi nebola blízka a aj preto som od 14 rokov mimo domov (internát stredná, internát výška, odchod do zahraničia, návrat na SR, založenie vlastnej rodiny). Naši sa o nás nejako extra nezaujímajú, pritom žijeme v jednom meste. Mama mi párkrát týždenne napíše, čo nové, ale príde mi, že len aby mala o čom rozprávať, premýšľať, skrátka pre zaujímavosť a následne mi vždy napíše dlhé info o tom, čo majú nové oni. Pravidelne zabúdajú na moje sviatky. O dieťa javia len mierny záujem. Napíšu, čo nové, ako sa má, keď je choré, no keď sme spolu osobne, radšej mi mama rozpráva, čo má nové, akoby si všímala dieťa, ktoré sa na ňu teší a chce jej všetko povedať, ukázať, pohrať sa s ňou. V pohode, je taká, nezmením ju, zvykla som si. Napriek tomu, vždy keď mi napíše, že má čas a môžeme sa zastaviť, tak idem, aby si dieťa s nimi budovalo vzťah.
No teraz si zmysleli, že chcú zobrať dieťa na noc k sebe. Len mi to oznámili. Dieťa má 4 roky. Ešte tam samé na noc nebolo, ani so mnou vlastne, vždy sa len na 2 hoďky (cca 2x mesačne) zastavíme spolu, 1-2x tam bolo samé bezo mňa na pár hodín, lebo veľmi chcelo, tak sa mama obetovala, aj to väčšinu času spalo cez obed.
Ostala som prekvapená. Otec si dokonca kvôli tomu vezme dovolenku - chcú to cez týždeň - ani tomu nerozumiem, veď by mohli aj cez víkend. S mužom sme vydedukovali, že každý víkend asi majú program, ktorý nechcú meniť. A že môj oco si má vziať dovolenku, aby sa hral s dieťaťom a mama sa nemusela venovať. Tak potom aký je v tom význam? Načo to robia? Predpokladám, že sa chcú len ukázať známym na facebooku, akí sú parádni starí rodičia a aby mali o čom rozprávať rodine počas návštev. To oni radi. Skrátka si chcú len akoby splniť svoju povinnosť, čo sa od nich očakáva.
Muž je vyslovene proti tomu. Vraví, že naše dieťa nie je objekt, ktorým sa môžu chváliť, len keď sa im zachce. Že keď reálne potrebujeme pomôcť, napríklad so strážením, nikdy sa neponúknu, aj keď o tom vedia, ale keď to vyhovuje im, zrazu sa idú hrať na dokonalých starkých.
Ja by som tam dieťa aj dala, ale len preto, že viem, že sa z toho bude tešiť. A bude mať zážitok. A možno si postupne aj vybudujú bližší vzťah. No zároveň súhlasím s mužom.
Ako by ste reagovali vy? Dali/nedali by ste? Ak nie, ako by ste to odôvodnili rodičom? Len upozorňujem, že priamo im povedať dôvod nie je cesta. Pokazilo by to vzťahy, ktoré máme neutrálne a chcem ich také udržať. Aj tak by sa len urazili a nič by sa k lepšiemu nezmenilo, len k horšiemu. Mám povedať, že sme ochoreli? Alebo že dieťa nechce ísť - pričom dieťa chce a asi by im to neskôr aj povedalo. Nejaké nápady a riešenia?
Ďakujem za pomoc a vaše názory.
@tinkavvv no dobre, nie v puberte, ale napriklad v neskorsom veku. Ja som mala so svojimi starymi mamami vyborny vztah. Obe som navstevovala casto, jednu som dokonca dochovala. Kedze som mala homeoffice, nastahovala som sa k nej, ked uz bola nevladna a starala sa (utierala zadok, dvihala v noci zo zeme a pod.). Nie kazdy vnuk/vnucka by sa na to dal.. ale lubila som ju.. aj tu sa ukazalo, aka povaha je moja mama (bola to jej mama). Maximálne nam doniesla obed (stale to bolo v ramci rovnakeho mesta), kedze ja som aj full-time pracovala popri tom a nie celkom som to stihala. Pricom ona uz vtedy nepracovala a bola cele dni doma.
@bilberryday Neocakvam nic. Len ma tato ziadost z ich strany dat im zrazu dieta na noc prekvapila a muz s tym nesuhlasi. To je vsetko. Chcela som sa poradit, ako sa zachovat spravne. Dat na muza a nedat im dieta alebo muz prehana a dat im dieta, alebo nejaky kompromis.. padlo tu vela fajn rieseni. 🙂 Vies, prave taketo "malichernosti", vedia sposobit konflikty v rodine a ja sa im chcem vyhnut..
@nikolka1986 ale ved ja jej tiez pisem, zase nehladajme problem tam, kde nie je ;) Posielam jej denne fotky maleho, pisem kde sme, co robime, pytam sa, ako sa maju, pytam si rady do zivota, ja mam s mamou fajn vztah, taky pohodovy.. ale poznam ju, viem aka je.. len som chcela radu, ci dat na muza alebo nie a ak nie, ako to odkomunikovat s nim. A ak ano, ako to odkomunikovat s rodicmi.. Chcela som vediet, ako by sa zachovala vacsina zien tu na MK 🙂
Je to smutne, ze mate take vztahy a mozno by bolo lepsie, kebyze s manzelom sa snaite s nimi mat tie vztahy lepsie a menej ich súdili. Vsimajte si na nich tie pozitivne vlastnosti. su aki sú, ale su to tvoji rodicia a manzelovi svokrovci. Nevies dokedy tu budu. A co sa tyka pomoci, niekedy je dobre jasne formulovat prosbu danej osobe "mami, vtedy a vtedy potrebovala by som aby si bola par hodin s maly, mozem ta o to poprosit?". Proste komunikacia, - priama, jasna, slusna.
@zmrzlinka2021 Dakujem za preslov do duse. Skratka som napisala, ako to je realne, bez prikraslenia, samozrejme, ze sa snazime, aby boli vztahy dobre, preto sa pytam o rady, ako to vyriesit k spokojnosti vsetkych. Moj muz tiez nie je ziadny vyryvac, prave naopak, mysli si svoje, ale k nasim je vzdy slusny, usmeje sa, zazartuje, pohosti. Nesudime nasich, berieme ich, aki su, pisala som to velakrat. Mam ich rada, zaujimam sa o nich, sme v kontakte. Ale su, aki su a nezmenim ich. Ja im vzdy pomozem, ked sa da aj ked mi to moc nevyhovuje, prisposobim sa, ale ja radsej od nich nic neziadam, ani priamo, ani nepriamo, lebo viem, ze nie su ochotni a ak aj nejakym sposobom pomozu, vzdy za to nieco chcu na oplatku.
Ale to uz sme inde. Moja otazka bola, ci v tomto pripade tam dieta dat alebo nie a ako postupovat k jednotlivym stranam :D
Chapem ta a verim ti, ze taki su. Ja by som dala dieta. Pre dieta su stari rodicia super a ak by si vzajomne nasli k sebe cestu, bolo by to senzacne. Treba dat fakt za chrbat vsetky emocie, spomienky, pochybnosti... ked sa chcu pochvalit vnucatkom, nech sa chvalia. Ak nesulasite so zverejnovanim fotiek na fb, povedzte im to.
Baby tak vyriesene este skor, nez som stihla zareagovat 😏
Prave mi volala mama, ze im to nakoniec nevyhovuje, lebo sa jej ozvala kamoska zo skoly a pojde asi k nej. A potom uz idu na nejaky pobyt. Takze najdeme iny termin .. niekedy .. potom
Ze som vobec cakala iny pristup…
Aj tak dakujem vsetkym za komenty ❤️
@lija22 trochu sklamana, ale viac mi odlahlo, ze to nemusim teraz riesit.. 😂 mam cas sa pripravit do buducna. Najskor poslem dieta na prespavacku bez nas k svokrovcom a ak by si niekedy nasi znova spomenuli, poviem muzovi, ze je to fer a dieta pustime.

Mama ti napíše niekoľkokrát týždenne. Ako často jej píšeš ty? Z jej strany vidím snahu no z tej tvojej veľmi nie.