Mám deťom obmedziť kamarátstvo?
Ahojte takto vecer. Chcela by som iba pocut nezaujaty nazor na to, co riesim prave doma. Aj ked podany jednostranne, budem sa snazit popisat ho dostatocne. Nase deti si v cinziaku nasli kamaratku, vekovo sedi k nasim. Ale z mojho uhla pohladu je to mala zaskodnicka a ma vychovu ulice. Nahovara ich na voloviny, aby nam nevraveli veci, co vonku robia, nepytali si dovolenia a pod. Dokaze zahodit smet na schodoch a tyzden okolo nej chodit, necha mlaku po psovi, viackrat sme mali aj nakakane od jej psa pred dverami. Parkrat som s nou narobila poriadky, vudy sa mi potom tyzden vyhyba a ked jej daju kosom starsie kamosky, zase pride k nam. Na jednej strane my je to luto, nem to asi doma najlepsie, na druhej si nenecham deti vyuzivat. Dnes ich vymkla vonku napriklad. Je dost rozlazovacna a nase ju v tomto dobrosrdexne teliatka. Nakazala veci mechat dnu, vysli von a vyhlasila, ze musia obehnut blok a pusti ich az druhou sreanou. Samozrejme ich nepustila po case mi s placom zvonili, ze su vymknuti. Vtaj to uz aj druhej kamoske spravila. Kamoska samozrejme pocula, ze idem dole, tak zdrhla. Ale do tyzdna bude zase spat. A teraz rada. Okrem vyplachu zaludku, ktory jej dam, nech sa deje cokolvek, mam ju poslat do haja? Manzel doteraz tvrdil, ze ich mam nechat, ze deti si aj takym kamaratstvom musia prejst, ale ked som mu vravela o dnesku, uz mal dost aj on.
take deti su naozaj vsade. pamatam na jedno dievca z dediny, my sme boli cerstvo pristahovani a miestne deti dcera nepoznala a velmi ju medzi seba nechceli, ...tak sa k nam do domu nanominovala diecinka podobneho typu ako vasa.
Rodicia ju so sestrou zanedbavali, mali dlzoby, exekucie, alkohol tam bol - a tiez som ich lutovala, ze vsak chudence, vzdy boli u nas hladne, pytali si jedlo, pitie, uterak do bazena, plavky, korcule /vzdy vsetko "zabudli"/. Pozicane vzdy "stratili" alebo doniesli znicene. a na otazku ci doma nemaju nejaku vec...tak maju vacsie , krajsie, vacsí bazen, lepsiu dovolenku, krajsi dom bla bla. Realita bola uplne ina... deti boli same cele dni /12 a 5 rocne/, na suchom pecive, v starom zanedbanom dome. nemali bicykle , korcule, ani maly bazenik, nic rodicia nekupovali, vsak aj zaco. ked prepili.
to su kompenzacne mechanizmy. Zanedbavane deti klamu, manipuluju, zvelicuju,...aby si kompenzovali skutocny nedostatok lasky, pozornosti alebo opatery od svojich rodicov. Zvyknu sa na niekoho nalepit, a oni uz ani sami nevedia tu hranicu medzi realitou a vymyslami. Na jednejj strane sa vedia liskat, manipulovat so sucitom, obcas ale prepadne zavist, zlost... ze ine deti maju to, co ony nie. Preto tak sikana, rozkazovanie. Bohuzial ty ci ja nemame velky dosah na ich rodicov a rodinne zalezitosti, aby sa to napravilo. Oni su zaroven obete i sikaneri.
Negymama presne toto si obaja uvedomujeme. Ma tu mamu, mama noveho fesaka s velkym autom, otec byva tiez tu kusok, ale vlastne je cele dni sama. Vychova ziadna, rodinny cas ziadny, a preto to mne bolo luto. Ale akonahle ju pozvali, ponukli a podobne tak miesto prstu chnapne celu ruku, prenuri byt, vsetko vraj maju lepsie. Chodili spolu na gymnastiku. Cez koronu mali par hodin online, ona nikdy nebola pripojena, ked som sa pytala preco, aj vyucujuca zistovala cez nas, vsak sme v jednom cinziaku, tak povedala, ze nema sa ako pripojit, nikto nie je doma, sama to nevie. Ponukla som, ze moze prist, ved priestoru dost a aj nasu by viac bavilo cvicenie v spolocnosti, ako iba pred displejom. Tak to zmenila, vraj ona ma lepsi pocitac na pripojenie ako my, ale sa jej nechce, lebo ma bordel a nech to nikto nevidi. Tazko s nou. Cloveku je to na jednu stranu luto a na druhu stranu by som ju hnala. Uvidim, co povedia deti, ked pridu zo skoly, ale po debate pred spankom si myslim, ze dlhsie pojdu von iba vo dvojici. A ha budem drzat palec, aby nam to stahovanie vyslo. Naokolo druheho bytu uz na prvy pohlad boli deti.
ono nejak ju prehovarat alebo tak nema podla mna zmysel, ak je to tak, ze zakazdym ma proste silou mocou na vrch, tak to pre teba veru ziadn zmysel nema a treba ju proste nechat tak
Na mna zakazovanie kamaratstva malo vzdy opacny efekt. Moja mama videla v kamoske tu zlu, vo mne anjelika ktore ona nahovara na vsetko😄 ale prd. Kamosku mi zakazala tak som jej jednoducho klamala 🤷♀️. To bolo podla mna este horsie. Mala ma nechat nech si tym prejdem
Ivik4 ale v tomto veku? Anjelici nie su ani jedna, to mi je jasne, ale takmer z kazdeho hrania pridu bud s placom, alebo dourazane, pripadne bez hraciek. Vcera som ich aj spucovala, preco si dali zobraz batoh s klucom, aj si poplakala starsia, aj uznali, ze toto kamoska nerobi a ze sa im nepaci, ako sa k nim sprava. Ale velmi by chceli niekoho, s jym by chodili von. A ja to uz zial nie som vzdy.
Deti treba naučiť jedni dôležitú vec, nekamaratit sa s niekým len preto že nikto iný není poruke ak je proste nevhodný tak zmieriť sa s tým že kamoša teraz nemám raz sa niekto nájde no nie za každú cenu. Už odmala to učiť lebo potom sa pretaví do ďalších vzťahov s výhovorkou že mám byt sám sama? No keď nie je vhodná partia tak áno byť radšej sám. Niekto normálny sa časom nájde.
No žiaľ, nie vždy máme to čo chceme, alebo to príde neskôr. Keď nemajú iné kamarátky, musia si vystačiť samé. Zbytočne lamentujú. to situáciu nezmení. Keď nie je v okolí nikto iný, nepričarujú ho. Možno sa časom niečo zmení. Ale teraz asi nemajú inú možnosť iba sivystačiť jedna s druhou.
neviem koľko majú rokov ale čo keby k nim prišla nejaká spolužiačka na víkend alebo aspoň na sobotu? V piatok zo školy príde rovno k Vám a celú sobotu sa môžu spolu hrať.
Kvetinka75 za mňa kludne mozu prist cele ich triedy. Len tazko je to v tejto dobe. Kazdy sa boji, nechcu ich pustit, obcas dohodneme daco v parku. a inak stale dookola opakujem, ze musia iba vydrzat, snazime sa co najskor zmenit prostredie a verim, ze tam deti budu.
A s rodicmi si sa nerozpravala? Ja by som s nimi hodila rec hlavne a potom by som sa rozhodla. A ak by to pokracovalo, toto kamaratsvo by som nepodporovala.
Otca prakticky nestretam, toho som videla asi dvakrat. A s mamou velmi nie je rec. Ak ju nahodou stretneme, bud je prave na odchode, s fesskom pri aute v objati a vtedy sa mi ozaj nechce s nou debatovat, alebo nadava. Muz sa s nou stretol raz, po nastahovani, v pivnici. Vybrhla na neho spoza rohu nadavajuc, ze nefunguje vypinac, ona je zena, toto chlapska praca a kedy to niekto opravi, ze ju chuda to moze kopnut. Odvtedy s nim neprehovorils, asi ze hned nesiel opravovať. Ja som sa snazila naposledy, ked som bola po mesiac pozicane a stratene hracky. Vraj o nicom nevedela, malu sprdla, hracky sme hned dostali a bum dverami.
Nič lepšie ako keď deti už v detstve spoznajú takéto typy. To je neprenosná životná skúsenosť. To je najlepšia príprava do života a potom sa budú takýmto typom oblúkom vyhýbať celý život.
Prave preto, že tvoje detičky su ako dobrosrdečné teliatka, budú sa na nich celý život lepiť zlosynovia a využívať ich. Teraz máč jedinečnú čancu udeliť im životnú lekciu im naliať múdrosť do hlavy a vysvetliť, prečo ano a prečo nie sa s niekym kamaratiť, a ked neuposluchnu a popalia sa na vlastnej hluposti, lebo takíto ľudia vždy budú zákerní, zistia, že mama mala pravdu
neviem, neupinate sa velmi na "nutnost" mat dvorovu kamaratku?
Ja mam dve dcery /a dvoch mladsich synov/ a v case ked boli male skolacky, tak sa v pohode doma vyhrali same dve, sem tam cez prazdniny prisla ich sesternica, v skole boli na prvom stupni v druzine, tam sa vyhrali s kamoskami, doma uz len porobili ulohy, pohrali sa a spat. Dalsich kamaratov mali v ramci kruzkov, sportov, Cez prazdniny mali aktivity, vylety, u babky, na tabore, u sesternic, sesternice u nas. hocikedy boli na ihrisku len 2-3x za cele leto. nemam pocit ze by boli spolocensky izolovane a vystacili si aj bez nejakych nahodnych susednych kamaratstiev.
Dalsie kamaratky okrem skolskych im nechybali, a to dochadzaju do skoly, takze v blizkosti tiez nemaju moznost sa stretnut s kamaratkami v pesej vzdialenosti. Neskor ako starsie na druhom stupni, si to uz riadili sami, bezne sli po skole ku spoluziacke a az potom domov.
Negymama cez prazdniny to dost riesili. Hej, boli v tabore, boli s nami na vyletoch, u babky, u dedka na zahrade. Ale chceli sa aj hrat s niekym. A ja uz im na hry zjavne natolko nevyhovujem. Vedia sa zahrat aj spolu a velmi pekne, ale vhapem aj, ze im chybal kamos zvonka.
Akože nepomôže ti ľútostiť sa nad cudzím dieťaťom. Jednoducho sa narodila do rodiny, ktorá ju takto ovplyvňuje a ona sa správa ako sa správa. Buď máš na ňu nervy a zoberieš si ju pod krídla a skúsiš jej vštepiť nejaké morálne zásady, alebo sa na to vykašli, keď na to nervy nemáš a vidíš, že sa to všetko aj tak míňa účinku. Mám kamošku, ktorá sa venuje aj cudzím deťom, ale nie je každý takto naladený. Takže stačí sa rozhodnúť, berieš túto osobu so všetkým negatívnym alebo túto osobu odstrihneš od svojich detí?
Ale ved normalne zazvonim pri dverach a vyklopim to na nu. Pekne od srdca jej poviem co robi jej decko a co si o tom myslim a hlavne ze oni su tu na to aby si vychovali dceru nech nerobi zlobu. A poviem ti, ze podla toho co pises o nich, na takych ludi treba byt tvrdy a nekompromisny, ziadne tutuli mutuli. Bud razna a povedz jej ze si nezelas aby toto robila ich dcera tvojim detom, koniec bodka.
Mam dojem, ze ty si moc makky typ a tvoje deti to opakuju. Ja by som to MATKE vytmavila len taky fukot.
V rodine ine deti nie su, maju iba starsiu sesternicu, ale ta uz ma 16, ta uz sa nehra. Takze ak niekam idu s rodinou, su len dve.
Ten fukot viem spravit iba ked som vo vyvrtke. V tej som bola po vcerajsku a to mama doma nebola. Keby tam idem dnes, uz nepochodim, lebo som vychladla.
Keď môjmu dieťaťu sa niečo takéto prihodilo, tak som vždy mala sto chutí odniesť tomu vinníkovi veľkú bonboniéru. To je najlepšia lekcia do života takíto dvorní huncúti.
A hlavne ma scasti nahlodavala pochybnost, ci sa mam do toho montovat. Lebo som si takmer ista, ze mamou to nehne. Zasmeje sa, ze deti, ze ja som helikopterova matka a vybavene. Aj z reakcii tu je to tak pol na pol. Podla polovice mam nechat, nech sa naucia zit, polovica by to riesila...
aky ma ale zmysel robit fukoty? ti ludia dieta zanedbavaju vedome a zrejme aj povahu ma dievca po nich. uz vidim ako sa zlaknu rozculenej susedy a buchnu si po hlave, ze Jaaaaj, mali by sme sa dietatu venovat a vychovavat ho.
Ja si teda huncuta inak predstavujem.
Neviem či tu už bolo niečo také spomínané..ale problém sa mi zdá skôr v tom, aké submisivne sú tvoje deti. Treba sa skôr zamyslieť prečo to tak je/čo sa s tým dá robiť. Spomínaš tu zakázanie kamarátky - ale to máš k nim opäť dominantný prístup, kde oni sa musia submisivne podriadiť zákazu (presne tak ako poslúchajú na slovo túto kamošku) - využi situáciu a skús s nimi jednať viac ako s partnermi, opýtaj sa na ich názor na ňu, ponukni pomoc, radu ako reagovať keď je panovacna, ako sa brániť a nech si s ňou skúšajú poradiť samé- s tvojou pomocou z pozadia. Určite taký skill budú potrebovať aj neskôr v živote, aby potom zas nečakali kto im čo prikáže alebo zákáže, ale skúšali si poradiť so situáciou aj samé, už sú dosť veľké aby vedeli pochopiť čo a ako
Negymama, ved toto. Po mojomnpreslove ich len tak neosvieti. Ona je samorast uz dlhsie. Nase zacali tento rok chodit von aj bez nas a jej sa to hodi, kedze nij iny tu nue je.
Snažím sa vyjadrovať spisovne a nepoužívať vulgarizmy, preto som použila slovo huncút.
to je strašne ťažko, lebo sú situácie, keď ako rodič musíš zasiahnuť, všetko má svoje medze, samozrejme. Ale deti sa musia samé naučiť pohybovať v spoločnosti a hlavne musia sa naučiť vyberať si kamarátov. Lebo keď budú na strednej či vysokej škole, to už neustriehneš. Dovtedy musia deti dozrieť na také vyspelé osobnosti, aby sa takýmto typom vyhýbali.
Blabla22 presne ro eobime teraz. Vysvwtlujeme, vysvwtlujeme dookola stale. Co robi, co sa nam nepaci, co sa im nepaci, co je spravne, co nie. Od zaciatku roka vidim posun vpred, vedia jej povrdat svoje, ale raz za cas zase pride s dacim novym a zase jej na to skocia. Naposledy jej priamo povedali, ze s nou uz von nejdu, bez mojho zakazu,, ci zasahu. Prisla o tri dni s tym, ze nech idu iba pred dom, ze ma trdelnik v batohu. Po polhodine prisli deti po kolac od nas, lebo nemala nic. Ono, nemyslela som zakaz ako: nejdete von, je zla hotovo. Skor to, ze jej uz milionty raz poviem, co sa mi nepaci, uz nepojde k nam dnu a pod. Proste nezakazat uplne, ale nejako to obmedzit.

tak sa musia naučiť s ňou ,,vychádzať,,. Reagovať tak, aby mali navrch. Keď niečo nechcú spraviť, naučiť sa povedať nie. Ak sa to teraz nenaučia, budú mať problém aj v dospelosti. Čo môže byť ešte horšie