icon

Mám deťom obmedziť kamarátstvo?

2. sep 2021

Ahojte takto vecer. Chcela by som iba pocut nezaujaty nazor na to, co riesim prave doma. Aj ked podany jednostranne, budem sa snazit popisat ho dostatocne. Nase deti si v cinziaku nasli kamaratku, vekovo sedi k nasim. Ale z mojho uhla pohladu je to mala zaskodnicka a ma vychovu ulice. Nahovara ich na voloviny, aby nam nevraveli veci, co vonku robia, nepytali si dovolenia a pod. Dokaze zahodit smet na schodoch a tyzden okolo nej chodit, necha mlaku po psovi, viackrat sme mali aj nakakane od jej psa pred dverami. Parkrat som s nou narobila poriadky, vudy sa mi potom tyzden vyhyba a ked jej daju kosom starsie kamosky, zase pride k nam. Na jednej strane my je to luto, nem to asi doma najlepsie, na druhej si nenecham deti vyuzivat. Dnes ich vymkla vonku napriklad. Je dost rozlazovacna a nase ju v tomto dobrosrdexne teliatka. Nakazala veci mechat dnu, vysli von a vyhlasila, ze musia obehnut blok a pusti ich az druhou sreanou. Samozrejme ich nepustila po case mi s placom zvonili, ze su vymknuti. Vtaj to uz aj druhej kamoske spravila. Kamoska samozrejme pocula, ze idem dole, tak zdrhla. Ale do tyzdna bude zase spat. A teraz rada. Okrem vyplachu zaludku, ktory jej dam, nech sa deje cokolvek, mam ju poslat do haja? Manzel doteraz tvrdil, ze ich mam nechat, ze deti si aj takym kamaratstvom musia prejst, ale ked som mu vravela o dnesku, uz mal dost aj on.

Strana
z4
nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
2. sep 2021

Zaver si citala?

autor
2. sep 2021

Nechcem im behat za zadkom donekonecna. Aj toto sme nechceli nijako riesit. Ale dnes ma dozrala, dost dlho som to doma ukludnovala.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
2. sep 2021

A ak tie tebou spomenute kvietky v puberte pridu, zase im poviem avoj nazor na to, rovnko ako sme im povedali nas nazor na tuto kamaratku

autor
2. sep 2021

Rec je o 9, 10 rocnych detoch. Vedia, ze robi nespravne veci, ale asi sme ich vychovali prilis dobrosrdecne. Starsia viackrat povedala, ze uz s nou nepojde von, nakoniec sa nechala ukecat

janinah
2. sep 2021

Tiež som to riešila.Vrchol bol.ked dotyčný nespratnik kázal môjmu synovi zem lízať.chytil vážny bacil a ten vyvolal zápal slepého čreva a skončili sme na operačnej sále.Rozbila som toto " kamarátstvo".

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
daddyasmr
Odpoveď bola odstránená
taskataska
2. sep 2021

a povies I'm co? predpokladam, ze sa bavime o detoch do 10r, ale este hodne mladsie...

skor vysvetlit, ze nie je kazdy kamarat, nemusi byt s kazdym kamarat, nemusi robit co robi ten druhy a stale je to ok. chodte na preliezky (je to stale in?) cokolve...ale zakazovat je velky spatny

0silvia0
2. sep 2021

Ja by som detom vysvetlila, nech nerobia nejakej blbani cvicene opice, nech to skusa na niekom inom, hadam jej nebudu robit blbeckov. Vysvetli im razne, ze toto nie je dobry clovek. Aj mlada musi pochopit, ze toto sa kamosom nerobi a nemoze jej to prechadzat donekonecna... Az ked sa s nou nikto nebude chciet kamosit, sa herecka zbada

autor
2. sep 2021

Ona je to na jednej strane dost nestastne dievca. Rozvrdena rodina, dost na nu kaslu obaja, na zalepenie oci dostala psa a tam to skoncilo. Cele dni je samorast. To ju ale neospravedlnuje. Zacinalo to nenapadnymi vetami, ci musia nasi vsetko vraviet mamicke ako maznacikovia, potom sa ich pokusala rozhnwvat. Ked som s nou robila poriadok kvoli tym hovienkam, tak vyhlasila, ze uz nepride o zyzden už bola u nas varena pecena aj veceru si dala... ze si vymysla a klame zistili aj bez nas, ale kym zistia, ze su aj zakerne deti, este to zjavne potrva, lebo z okolia to nepoznaju.

autor
2. sep 2021

Presne tak sme to doteraz riesili, ako taskataska pise. Robila zle s ich htackami, ok, hrajte sa vonku na preliezkach. Tak aj tam sefovala a robila rozbroje. Mali v partii aj starsie dve dievcata, tie sa sa jej uz vyhybaju, preto skusa u nasich. O tych je kusok starsia.

anjelaa
2. sep 2021

ja by som to riešila, isto nenechám vlastné deti, aby niekomu robili otroka/trpeli šikanu/či inú neprávosť. Isteže sa v živote stretnú so všelijakými ľuďmi, ale od toho som tu ja ako rodič, aby som ich naučila, čo je ok a čo už je cez limit. Tak, aby v budúcnosti sami vedeli rozoznať, ktorí ľudia stoja za ich pozornosť a ktorých ľudí vymazať so svojho života čo najrýchlešie.

matovicova
2. sep 2021

Nezakazovala by som im kontakt - zakázané ovocie najlepšie chutí.. Vase deti maju sancu dostat lekciu do života, ako sa nenechať využívať. Ja by som ten kontakt nechala v sledovanom rezime 🙂

autor
2. sep 2021

Prave ten sledovany rezim sa velmi neda. Ak sa ponuknem, ze idem s nimi na ihrisko, nejde. Pritom som nikdy nezasahovala, neriesila, aluzila som iba ako podavac snackov. Ale som rada, ze nielen mne sa to zda, ze to uz hranici so sikanou. Uz som aj po par hraciek u nich bola, co si pozicala a po mesiaci nevracania a tvrdenia, ze uz ich vratila a nase deti ich museli stratit, sa u nej nasli.

nika23t
2. sep 2021

Ja by som svojim deťom nedovolila toto kamaratstvo. Neviem, asi by som svojim citlivo vysvetlila, čo je vo veci a aspoň na čas to celé stopla. Možno časom aj tá slečna z toho vyrastie. Ale nemyslím, že by som tomu dala toľko času a šancí ako Ty...

matovicova
2. sep 2021

A keby ste jej skusili prehovoriť do duse medzi 4 očami? Ze viete o co jej ide, ze nebude mať nikdy priateľov, že jej ešte 1 šancu date s vasimi detmi, tak nech si to zas nepo*ere, ako u tych starsich, co od nej bocia...? Ci som moc naivna, ak si myslím, ze by to s ňou mohlo pohnúť 🙂?

autor
2. sep 2021

Prihovor som mala. Nejeden. O starostlivosti o psa, o kamaratoch, o neklamani, ona kym daco chce ci potrebuje, tak je to jedno mile, usmievave a poslusne dievcatko. Ak chcela u nas jest palacinky, vedela pozdravot, rzky umyt, podakovat, upratat taniere... ale ak ju neposuchnu, alebo jej daco preleti nosom konecna. Munule nevedela, ze manzel je na medziposchodi, tak pocul, ako nasu starsiu otocila, ze nesmie ist aj ona von, lebo ju tam nechce. A to nase teliatko sa zvrtlo a poslusne islo domov. A to prrsne nechcem. Musi sa sama naucit byt priebojnejsia, duplom, ked su v pare a slecna iba sama. Nech sa v zivote vedia presadit. Ale tu sa asi nezdrzim a utnem to ja.

marseillefan
2. sep 2021

Ak tu treba niečo riešiť, tak v prvom rade s vlastnými deťmi, aby neboli ako cvičené opice a vysvetiť im, prečo by sa s ňou nemali kamarátiť. Takýchto ľudí stretnú v živote ešte veľa a čo urobia potom, keď ich mamička neochráni? "Vyčistiť žalúdok" cudziemu decku? Tým uľavíš len sebe a ničomu to nepomôže...

miadi
2. sep 2021

Presne ako pise
@marseillefan ty nemas co vychovavat cudzie dieta. Ale tie svoje. Moja mà od 4r taku kamosku v skolke a Ta je zas taka sekera chce ju ( kazdeho ) komandovat. Co som ju par x videla na bday parties a play dates tak vsetko co Moja robila bolo podla nej “zle”. Ja to beriem ako lekciu pre nu do zivota . A vysvetlovala som jej ze kamaratku nemusi pocuvat robit ako ona kaze .. ze poskuchat mà rodicov starych rodicov ucitelky., oni su 3 kamosky vzdy boli spolu trojka no vdaka Covid im ucitelky cez prestavku dovolia hrat sa len s. 1 spoluziakom., tak ona si vyberala tu druhu kamosku ta bossy taku co viac poslucha a opakuje po nej. A Moja si aspon oblubila ine deti. Nelutuj to dievca z akej je rodiny nedavaj jej palacinky. .. nepustaj k vam do bytu. Zober dcery niekde von mimo vas barak nech si najdu ine kamosky popripade si pozvete kamosku zo skoly .. a zabudnu aj na toto dievcatko co je po ruke no nechova sa k nim pekne ..ty nezmenis ako sa ona chova ale mozes svojim ukazat ine moznosti .

autor
3. sep 2021

Zial tu v okoli su toto a to starsie dievca jedine deti, nemaju nikoho na blizku. Spoluziaci byvaju daleko a jedine dalsie dieta v cinziaku je v kociku. Ale, ak sa vsetko podari, tak buduci rok nas caka stahovanie. Co bolo tiez vtipne, lebo ked tejto kamoske spomenuli, ze je tu moznost, ze sa prrstahujeme, oznamila im, ze ona sa stahuje skor, do vacsieho a dokonca podla adresy do nasho mozneho buuceho susedstva 🙂
Dakujem kazdemu za nazor. Debatovali sme o tom este aj doma, predebatujeme to aj s detmi. Ja si svoj nazor poviem aj pred nou, hned ako pride a ak nahodou budu chciet ist s nou nebudem branit. K nam uz ju nepustim, na tom sme sa doma zhodli. Nie raz sme ju nasli v nasich suplikoch a skriniach a deti v izbe, takze ak by sa to niekomu nepacilo, toto si viem obhajit aj bez spomenutia vecci co robi detom.

negymama
3. sep 2021

Ja som sokovana, ze viac neriesis svoje deti. Tebe pride normalne ze 9-10 rocne su ako teliatka poslusne, uplne bez vlastneho nazoru?

Dievca je problematicke, ale v tomto pripade velmi napomahaju situacii tvoje deti. Kde by nasla takych truhlikov co obehuju bytovky, nejdu von, daju sa nahovorit na hocijaku ponizujucu blbost , len aby jej vyhoveli... Uc svoje deti asertivite, spravnemu vyberu kamaratov, komunikacii kde je potrebne vyjadrit svoj jasny postoj... a to dievca s nimi nepohne. Dobrosrdecnost nie je o blbosti.
ale co sa cudujem, vsak ty si podobna, este jej palacinky nukas, pozyvas domov... a ona ti klame, nechava hovna pred dverami, oblbuje deti... no pekne.

autor
3. sep 2021

Negymama, starsia je velmi citliva, empaticka a snazi sa, aby bol kazdy v pohode a spokojny. Je taka od narodenia, je to jej povaha. Pre dobro niekoho, koho si oblubi, by sa aj rozkrajala. Postupne ju ucime, ze takto v zivote nepochodi, uz teraz je to velky pokrok, ale este to potrva. Toho som si vedoma. Uz sa vie pekne ozvat, povedat nazor, nesuhlasit, co bol pre nu predtym problem. Len pri tejto kamoske akoby to vsetko zabudla. Mladsia je priebojnejsia, ale pri o hlavu vsvsej babe tiez nejako vypne. Snazime sa zapracovat na tom doma, ja sama vidim, ze starsia robi pokroky. Zial zdedila moju povahu a mne tiez dlho trvalo zistit, ze ludia su aj mrchy a ja musim byt obcas tiez.

rubinka
3. sep 2021

Samozrejme ak je kamarát nevhodný deti usmerňujem prečo není vhodny kamarát ja toto považujem za normálnu súčasť výchovy. Veľmi sa čudujem ostatným ktoré svoje deti nechajú len tak nech si samé vyberajú a potom prídu decká do puberty a stiahne ich zlá partia. Ak sa kamaráti s vrcholne nevhodným dieťaťom tak to predsa nenechám len tak. Čiže uvazuješ správne. Keď budú deti väčšie už budú vedia takých a takých kamarátov nemáme mať a už to rozoznaju sami a nebudú chcieť takých. Moja vlastná skúsenosť.

negymama
3. sep 2021

Tu nejde ani tak o to, aby pochopila ze niektori ludia su mrchy. Ide o to, aby tvoje deti pochopili, ze oni maju svoju hodnotu, sebauctu... a ze laskavost a dobroprajnost nesmie nikdy narusat ich osobu, ich hodnoty, uctu.

Priklad niekto chce aby klamala, kradla, ci robila ponizujuceho poskoka ci ublizovala inym....tak staci povedat NIE. jednoduche kratke slovo, toto robit nebudem. Moze sa podelit, moze byt mila, napomocna, sucitna atd... ale nie cez hranicu svojej vychovy, svojej ucty, integrity, Ty musis svojim dceram dat jasne hranice, co si voci nim mozu ludia dovolit... a povahu nech maju dalej ako su prirodzene. to netreba menit.

Tu nejde len o toto dievca z panelaku, tu ide o to aby tvoje chcery boli chranene aj pred inymi ludmi, ktori ich mozu zneuzit. ci sikana, ci sexualne zneuzitie, kybersikana... toto su bohuzial tiez mozne nastrahy v ich zivote, deje sa to bohuzial castejsie ako by sme chceli a cakali.

autor
3. sep 2021

A he, obcas som jej ponukla jedlo. Cez prazdniny som nasich volavala k obedu a viackrat si vypocula debatu, ako ona domov nechysta, mamina tam nie je, raňajky nemala, lebo isla domov a podobne.

kvetinka75
3. sep 2021

preboha, veď takéto deti boli aj za našich čias. A to mám 46 r. Kto chcel sa im vyhol, kto chcel, sa s nimi kamarátil. Každý s nimi prišiel do styku. Aj vo vedľajšom vchode sme mali pár takých. Bolo také obdobie že vyrývali a potom si našli iné ,,obete,,. Ty nemáš v okolí zákerných, protivných dospelých? Či deti, či dospelí, všade sa nájdu takí. Treba sa naučiť tým prechádzať, brániť sa, ingorovať, podľa situácie.

autor
3. sep 2021

Negymama je vela veci, v com to chapu a vedia si takpovediac dupnut. Aj na tie komentare, ci mi musia vsetko vraviet ju zrusili, ze nemaju tajomstva a viem, ze nezatajili nic. Tam v zaciatku islo o deobnosti, ako ze jedli jablka z diveho sttomu vo vybehu pre psov a nase sa spytali, ci mozu, ci si jablka ok. Rovnako viem, ze ked naschval urobila pred vchodom bordel sohovorili jej, a vtedy este s tou najstarsou to upratali. Tiez sa zastali najstarsej, ked chcela bezdovodne vyclenit ju. Ale este su momenty, ked sa nevedia postavut proti nej. Ona je v celku preapekulivana a ma fantaziu na klamstva. Ak nase povedali, ze tajtra ideme na kupalisko a nebudeme doma, ona isla na lepsie kupalisko, stahuje sa do lepsieho bytu, idu na lepsiu oslavu... a toto im esre robi problém. Veria jej. Mne napr na tie psie hovienka bez zaváhania povedala, ze to nebol jej pes, ale susedov. Susedia ziadneho nemaju a ona zvykla sedavat na schodoch pred nasimi dverami, aby pocula, ci su deti doma. Obcas, ked boli napr s manzelom prec som otvorila dvere a sedela tam aj o psom a cakala.

autor
3. sep 2021

Kvetinka75 mne je to jasne. Zial je to jedine dieta v okoli, potom uz len ta starsia a ta uz teraz zase zarezava, je tuším siestacka. A na ihriska z oboch stran iba malinke deti chodia. Toto je jedina vrstovnicka.

Strana
z4