icon

Mám deťom obmedziť kamarátstvo?

2. sep 2021

Ahojte takto vecer. Chcela by som iba pocut nezaujaty nazor na to, co riesim prave doma. Aj ked podany jednostranne, budem sa snazit popisat ho dostatocne. Nase deti si v cinziaku nasli kamaratku, vekovo sedi k nasim. Ale z mojho uhla pohladu je to mala zaskodnicka a ma vychovu ulice. Nahovara ich na voloviny, aby nam nevraveli veci, co vonku robia, nepytali si dovolenia a pod. Dokaze zahodit smet na schodoch a tyzden okolo nej chodit, necha mlaku po psovi, viackrat sme mali aj nakakane od jej psa pred dverami. Parkrat som s nou narobila poriadky, vudy sa mi potom tyzden vyhyba a ked jej daju kosom starsie kamosky, zase pride k nam. Na jednej strane my je to luto, nem to asi doma najlepsie, na druhej si nenecham deti vyuzivat. Dnes ich vymkla vonku napriklad. Je dost rozlazovacna a nase ju v tomto dobrosrdexne teliatka. Nakazala veci mechat dnu, vysli von a vyhlasila, ze musia obehnut blok a pusti ich az druhou sreanou. Samozrejme ich nepustila po case mi s placom zvonili, ze su vymknuti. Vtaj to uz aj druhej kamoske spravila. Kamoska samozrejme pocula, ze idem dole, tak zdrhla. Ale do tyzdna bude zase spat. A teraz rada. Okrem vyplachu zaludku, ktory jej dam, nech sa deje cokolvek, mam ju poslat do haja? Manzel doteraz tvrdil, ze ich mam nechat, ze deti si aj takym kamaratstvom musia prejst, ale ked som mu vravela o dnesku, uz mal dost aj on.

evabb35
3. sep 2021

Niekedy už na druhom stupni základnej školy musí mať dieťa v sebe ten morálny kompas, aby sa jednoducho vyhlo takýmto typom.

autor
3. sep 2021

Naše su na prvom stupni. Aj kamoška.

negymama
3. sep 2021

a preco prisli tvoje deti po kolac? ona ich oblbne ze ma kolac a oni jej klamstvo "odmenia" ze jej donesu svoj kolac? dufam, ze nie... takto dievca vidi, ze staci viac fantazie a tvoje opat na novu situaciu skocia.

evabb35
3. sep 2021

Niekedy sú situácie, keď musíš byť aj k vlastnému dieťaťu krutá a do očí sa mu vysmiať, že vôbec trávi čas s takýmto týpkom.

blabla22
3. sep 2021

No jasne, veď ja som tiež nemyslela že vôbec neriešiť. Len ich nejak pripraviť na to, že s takýmito ľuďmi sa budú stretávať stále (veď asi v každom kolektíve sa 1-2najdu..) a tieto typy si vedia vybrat práve takýchto slabších jedincov na šikanu. A deti čo na ňu hovoria, vedia nejak verbalizovat že prečo ju poslúchajú na slovo, majú z nej napríklad strach, prípadne sa jej chcú zapáčiť? Možno by som skúsila pokecať aj konkrétne o situáciách ktoré sa stali, ako vtedy uvažovali, prečo sa neohradili ale poslúchli a tak, je možné že prídete na to čo je vo veci. 🙂

autor
3. sep 2021

No, lebo nan mali chut. Nosili von sladkosti, co si kupili za vreckove, vzdy to skoncilo tym, ze dali aj jej, vraj ona prinesie nabuduce. Nabuduce nebolo nikdy, to uz zbadali aj bez mojho zasahu, aj ked ma.manzel musel drzat, aby som bola ticho. S kolacom tiez nepoxhodila. Budem tu mozno za hnusnu, ale zjedli si ho doma a isli sa potom dalej hrat. Lebo po dvoch navstevach v nasej kuchyni sa kamoska spravala ako doma. Sama do chladnicky, spajze... ale ked som ju nasla v mojej skrini v spalni, isla z bytu.

autor
3. sep 2021

Blabla22 starsia je velmi citliva. Od babatka. Kamaratska a chce kazdemu len dobre. Podla toho, co vacsinou vravi sama vycitila, ze u nich doma je to inak ako u nas. Neviem, co vsetko jej osamote kamoska povie ale asi ju aj lutuje a chce aby sa mala ako oni dve.

karolinakr
3. sep 2021

Ja som to zažila na vlastnej koži na zakladnej a strednej. tiež som bola príliš dobra a najväčšie manipulátorky sa vždy na mňa prilepili, z vlastnej skúsenosti ti vravím, utni to, ked su decka možno doborsrdečné, raz kruto zaplačú, lebo ich namočí do niečoho a ujde, a oni si to odpykajú a potom už bude neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Mňa ešte zatiahli vydieranim do vyvolavania duchov v 4. triede, a to som už fakt mala povedať nie Spolužiačke mama zakazovala sa s ňou kamarátiť a tá unikla všetkým jej neduhom...

negymama
3. sep 2021

Vies, ty stale operujes s tym, ze oni potrebuju dalsie dieta na kamaratstvo, a ze im ty nestacis na hru. tak poprve s 10 a 8 rocnymi detmi sa uz mama naozaj nemusi vyslovene hrat, ak nejde o nejake spolocenske hry po veceroch v ramci budovania rodinnych vazieb.

a po druhe...dane dievca nie je s nimi na hry...to teda vobec. Jej cela "hra" je o zabavani sa na ich ucet a zneuzivani. Ano urcite sa ona citi aj sama, ale skor by potrebovala bazu rodicov...a az potom by vedela rozvijat hry s detmi. Takto jej tvoje deti nesluzia na hru a kamaratenie, ale na kompenzaciu frustracie. problem je, ze kazdy chce nieco ine...tvoje deti kamaratku a ta mala susedka chce normalnu rodinu a rodicov. Navzajom si to nevedia dat.

autor
3. sep 2021

Karolinkakr ona ich uz pozatahovala. Vzdy drobnosti, ale ja vravim, ze raz to drobnost nebude. Napr ich ukecala, aby vzali novu loptu s nou a isli so psom do vybehu. Samozrejme tam bol iny pes a loptu zlikvidoval. Kamoska zdrhla domov a nase s franforcom lopty a tetou majitelkou psa tam nechala. Ta sa samozrejme detom ospravedlbovala, ale novu loptu si kupili same. Su dost velke, aby vedeli, ze tam nepatri ani ked ich kamoska prehovara. Tak sme im to vysvetlili. Pani im priniesla potom bublifuky a ten chcela samourejme aj kamoska.

angelyana
3. sep 2021

Si moc dobrosrdecna. By som naziapala na nespratnicku, ze si nezelam, aby sa s mojimi detmi hrala a ze ju tu uz nechcem vidiet. A svojim detom vysvetlit, ze nie vsetky deti su, bohuzial, slusne. Ze si sa dlho snazila nechat vsetko v “pozorovacom rezime” je fajn, ale podla mna zbytocne…

autor
3. sep 2021

Negymama ja som s tym neprisla prva. Prisli s tym deti. Ze teda ok, super, zahrajú sa aj s nami, aj same, ale trebars cez tie prazdniny im kamos chybal. To su ich slova. Preto som a tesila na taciatok skoly. Deuzina, kruzky, a hadam to bude ine.

evabb35
3. sep 2021

Nebudeš veriť, ale bežne deti z normálnych rodín, slušne vychované, robia inventúru domácnosti, povymieňajú vlastné pokazené veci za nepokazené.

marika39
3. sep 2021

Ja by som to jednoznačne prerušila , lebo to je časovaná bomba, kým od nich nebude chcieť naozaj niečo , čo by im už aj ublížilo. Podľa mňa skúša, koľko vydržia a používa ich ako svoje hračky. Kamarátka má syna, 10 ročný chalan , šikovný. Nalepil sa na neho jeden spolužiak zo sociálne slabšej rodiny, stále som ho vídala iba von na ihrisku, či pršalo , snežilo, ktovie ako to mal doma. Ale tiež začal na tom chlapcovi skúšať, čo vydrží, až to skončilo tým , že kamoška videla ako boli hore na preliezkach a on sa na jej syna normálne vycikal . Takže poľutovať niekoho kto sa má horšie , beriem , ale všetko má svoje hranice a ty ako mama v prvom rade rieš či to je dobré pre tvoje deti , nie pre ňu.

negymama
3. sep 2021

Este ked sme byvali na sidlisku , bola tam jedna vyslovene sockoidna rodina s viac detmi, deti boli vyslovene samorasty, rodicia ich nutili zobrat pred tescom, vecne ostrihane hlavy dohola kvoli vsiam, aj dievcata... v skole ziadni kamarati, problem s dochadzkou pomockami, v skole prepadali ..skratka tie deti kompletni luzri, od malickeho veku sami na ihrisku. cela rodina v malickom 1izb. bytiku. sa cududujem ze vobec najomne platili.

a dve z tych deti, dievcata, sa vyslovene lepili a vtierali kazdemu na ihrisku, hrali sa s malymi detmi, mladsimi od nich aby sa votreli ich mamam, dostali nejaky keks ci piskotu, mladsia sa jeden cas prikmotrila ku mne, pred cudzimi sa tvarila ze patri k nam, ze je moja dcera, prisadala si k nam na lavicku, silou mocou mi chcela tlacit kocik az domov, nukala sa na navstevu. aKO Ona nebola zla ci zakerna, ale nepustila som ju domov, raz nam vzala kolobezku, potom ju vraj jej otec predal na alkohol , nemali tie deti zabrany, klamat, ukradnut, predstierat... citila som zmes lutosti aj odporu, v zahranici by im ich davno vzala socialka.

evabb35
3. sep 2021

Tam je problém ten, že takéto deti, to nechápu ako krádež alebo že niekomu zavinili škodu. Robia to zo závisti. Nechcú, aby iní mali to, čo ona nemá. Nevie sa s tým zmieriť. Ona to berie tak, že ona je ukrátená, že ona je ten úbožiak. A keď raz si niekto žije v takom luxuse a ona nie, tak to berie ako strašnú nespravodlivosť.

maminkasisa
3. sep 2021

Preco riesis cudzie dieta, ries svoje. Ak nabuduce nedonesu z vonku hracku, vrat ich, nech idu nazad a donesu ju, a vyhnes sa problemom. A s tym kolacom? Oklamala ich, oni prisli domov po kolac a poslala si aj pre nu? Ja by som kazala zjest doma a potom mozu ist zase von. Dievca chodi rado k Vam, dostane najest, pohra sa a s Tvojimi detmi aj tak moze cvicit ako chce. Vsak povedz svojim detom, ze ak ju posluchaju na slovo aj vo veciach, ktore sa im nepacia, tak nech povedia nie, a ak ju posluchnu, tak nech nechodia domov s placom, alebo sa nestazuju, vsak to bolo ich slobodne rozhodnutie

autor
3. sep 2021

Negymama zase toto nie. Teraz any si niekto nemyslel. Dievca je v cistom, alkohol netusim, cigarety neriesim, to uz fajci takmer kazdy. A co a kolko je pravda trebars s tym jedlom, ze ranajky tiadne, obed ziadny, to z jej ust beriem s rezervou, kludne moze byt, ze ma nachystane v chladnicke a len je leniva si to ohriat. Takto do ich domacnosti nevidim. Ja vidim iba to, ze je nonstop sama, vonku, obcas s tym psom , zo skolou to posudit tiez neviem, chodi do inaj ako nase. Chodi rano sama, ked som obcas okolo desiatej, jedenastej vykukla von oknom uz sa prechadzala po okoli aj cez skolu... tazko povedat...

hapkova
3. sep 2021

Ono niektore deti su take, ze sa mozno aj obavaju prist o kamaratov, aj takych ktori im skodia, aby neostali same. Otazka je v akej miere do toho zasahovat. Tiez som aj ja mavala rozne kamosky a kamosov, aj dobrych aj zlych, ktori nejakym sposobom formovali aj mna. Sama som zhodnocovala co je dobre a co nie, ale to bola ina doba, kde decka chodili stale von a neboli zavrete doma za pocitacmi cele dni no. Tazko povedat, co v takom pripade robit.

evabb35
3. sep 2021

Postupne aj tvoje deti pochopia, že žijú okolo nich aj neprajníci, ktorí im nedoprajú vlastniť niečo, čo sami nemajú. Takí neprajníci v živote nepochopia, že nič nie je zadarmo. Že za všetkým je námahy. Ale to majú tieto deti z domu. Ak doma počúvajú rodičov ako ohovárajú niekoho, kto si kúpil čo i len nové auto a nedôjde im, že ten vlastník sa namáhal omnoho viac ako oni, či už v škole alebo v práci, tak to nenaučia ani svoje dieťa. To je v tých ľuďoch.

negymama
3. sep 2021

su rozne typy zanedbavania, niektore deti su zanedbavane hlavne psyhicky, nezaujmom, osamelostou, niektore aj hladom, slabym obliekanim, nedostatocnou opaterou , hygienou , skolskymi problemami atd.

autor
3. sep 2021

Maminkasisa neposlala. Pisem, ze to uz bolo aj na.mna stop. Zjedli si ho doma a sli von bez jedla. Ona je v tomto prisposobiva. Zbada, ze nieco prekuknu a pride a dacim inym. Prestali nosit sladkosti, tak vymyslela bunkre a pikniky. Povynasali spolu obrovsku kopu hračiek von od nas a po chvili jej daco preletelo cez nos a usla. Nechala ich tam obklopene dekami a hromadou veci... az pri tretom kolecku, co to nosili dnu sa mi priznali. Odvtedy uz ani hracky nenosia von.

allie458
3. sep 2021

Tu musis ist cez deti a nastavit hranice. Ja som mala tiez taku kamaratku ako dieta a celkom zle dopadla chuda, drogy, basa (to nehovorim ze kazda sidliskova dievcina tak skonci ale skor moj pripad). Najlepsie je proste detom vysvetlit ze klame a navadza ich na zle a ze kazdy clovek nemusi byt tvoj kamarat zvlast taky nie, co ti chce zle a apelovat aby si deti povedali nie a nenechali sa nahovorit. Mne nasi nezakazovali sa s tou kamaratkou hrat ale casto som od inych rodicov pocula ze "robi rozbroje" a postupne som preferovala kamosky, ktore take neboli. Chapem ta ze je ti toho dievcata luto aj mne je ked to tu citam ale nemyslim si ze to bude dobry vplyv na tvoje deti, skor to viest tak aby to bola pre nich skusenost z ktorej sa poucia. Ona je dominantna a preto si dovoli, tvoje deti sa jej proste musia postavit a ked s nimi nebude moct manipulovat najde si novu obet.

evabb35
3. sep 2021

Samorejme, že je to celé smutné. Ale lepšie keď deti okradnú a využívajú kadejako v detstve "kamaráti" ako keď potom v dospelosti naletia nejakému podvodníkovi. Je to škola života, pokiaľ to nezažijú, tak si na takéto typy nebudú v živote dávať pozor.

autor
3. sep 2021

Dakujem kazdemu za nazor. S detmi si este pohovorime, uplny zakaz urcite nebude. Ale hranice si urcim jasne a ak to bude za nimi, tak dovi dopo. Ziadne maskrty, hracky, a podobne. A hrat sa mozu vonku.

sono2
3. sep 2021

Ja ti poviem jedno že rob ako cítiš.
Na jednej strane som tiež názoru že deti majú spoznať čo je zle čo dobre.
Ja som sa nikdy nedala zviesť na zlú cestu pritom môj muž je absolútne ovplyvnený človek.
Takže ak cítiš že treba ešte ochrániť tvoje deti tebou. Urob to.
Neni na tom nič

domak2
3. sep 2021

Úplne kludne by som ju zakázala, ved sa s ňou v podstate ani hrať nechcú. Skúsili ste po dobrom, po zlom tak hádam aj stačí. Nechápem tieto "lekcie zivota" na prvom stupni, ešte ich bude dosť ale teraz ešte máš aspoň sancu ich ochrániť, potom už to naozaj bude na nich.

Tu mi to príde, že odmena za slušnosť a ochotu, je ich nechať napospas, ved nech sa naučia o com je život hneď zamladi. Tak načo ich to potom vobec učiť, nech sú drzé a moju ísť tiež k susede lasovat skrine.

janinad
3. sep 2021

Asi by som to ja nestopla, len detom vysvetlovala, ze aj taki ludia su, ze si nemusia take veci nechat robit a mozu povedat nie. A nebrat ohlad, ze ona uz ziadnych kamarotov nema, nema sa kto o nu starat. Ona si tiez musi uvedomit, ako sa sprava a hlavne tie slusne deti sa musia naucit branit same a same povedat nie. Este to budu vela v zivote potrebovat. Ak by sa nieco vazne dialo, samozreme by som zakrocila, aby videli, ako veci treba riesit. Aj pozorovaním sa vela naucia.

elementissa
3. sep 2021

Teraz je to manipulatorska "kamarátka" o 10 rokov to bude nejaký príživník, manipulátor a citový vydierac, čo si ich bude držať na krátko, oni budú skákať ako on píska a budú tu písať na koňa, aký majú nahovno život a muža tyrana, ale nemôžu od neho odísť, lebo sa boja že budú samé. Vychovala si z deti cvičené opičky, možno na to mali predispozíciu, ale v prvom rade treba deti naučiť najdôležitejší skill 21.storocia- vlastný úsudok, vlastný názor, priebojnost a schopnosť zaujať ostatných. Také úbohé ovečky, čo len počúvajú niecie príkazy a nikdy sa ani nezamyslia nad tým, či by sa to nedalo aj inak a efektívne končia za kasou alebo za pásom. Toto "zlé" dievča majú v živote preto, aby sa obe naučili základnú životnú lekciu- po hlave ti nikdy nikdy skákať nesmie a nebude. Základ je mať vlastnú integritu a svoje vlastné presvedčenie o svojom živote. Nie len slepo niekoho nasledovať. Možno sa im to podarí a vyrastú z nich silné osobnosti. A možno budú také "teliatka" navzdy a celý život budú na svoju naivitu doplácať. A ak dievčatá vidia samé, že má na nich zlý vplyv, stačí povedať- nejdeme, nechceme sa s tebou už stretávať, lebo robíš veci, čo sa nám nepáčia. Finito a bodka. A nie sú ani odkázané na ňu. Tak si nájdu iných kamarátov. Je lepšie byť sám ako v zlej spoločnosti, nie naopak. Sebaúctu si musia dievčatá vybudovať. Cudzie dieťa nevychovas, ale svoje vieš výrazne ovplyvniť

slecnalemonova
3. sep 2021

@elementissa super👍👏🏻

autor
3. sep 2021

Tak neskromne si dovolim tvrdit, ze ovecky nie su. Maju vlastny nazor, vedia sa rozhodovat, v skole na kruzkoch, nikde nie je problem. Vedia sa presadit, povedat nie. Akurat s touto jednou kamoskou to akosi nejde. Asi to dost ovplyvnili aj zakazy a karanteny, ked sa do skoly nechodilo, dlho boli doma, len vo dvojici a toto je jediny vrstovnik v okoli.