Mám ísť do toho, alebo mám zaradiť spiatočku?
Ahojte, potrebujem sa poradit so zenami, ktore si niecim podobnym presli. S priatelom sme spolu takmer 3 roky a prave sme sa zacali snazit o dieta. Ja dieta este nemam, on z byvalou zenou ano. Ja aj on sme rozvedeni, obaja sme sa rozviedli tesne predtym ako sme sa dali dokopy - obaja velmi velmi narocny rozvod. Od zaciatku vztahu sme obidvaja na tom istom a teda ze dalsia svadba nehrozi, chceme byt spolu ale ani jednemu sa znovu do tejto rieky vstupit nechce (min nie teraz a ani najblizsich 5-10 rokov). A teraz ten problem- ja som za to, aby sa dieta volalo po mne (len kvoli tomu som sa vratila k dievcenskemu priezvisku, aby sa nevolalo po byvalom😄). Partner nesuhlasi a trva na tom, ze dieta sa ma volat po otcovi. Dnes sme mali o tom dost dlhu diskusiu, v podstate obaja mame rovnake argumenty, obaja na to pozerame rovnako. Spolocna svadba naozaj nehrozi, nechceme to ani jeden a teda ani spolocne priezvisko. V podstate mi povedal, ze kym mu neslubim ze bude mat dieta jeho priezvisko tak do toho nejde. A teraz neviem co robit. Ci zahodit tri spolocne roky kvoli priezvisku a zacat s niekym odznovu (mam po 30 a fakt tusim po dietati) a cakat ci nebude mat rovnaku podmienku alebo sklonit hlavu a pomenovat dieta po otcovi aj ked mi to trha srdce a je to proti mojmu presvedceniu…
Urobte obaja jeden veľký kompromis a zvoľte svadbu. Už to tu bolo napísané, dieťa je oveľa väčší záväzok ako svadba.
Ty si sa postavila k tomu, že tak dáte obe priezviská. No nedáte, nakoľko tvoj partner ti dal jasnú podmienku - buď jeho meno alebo nič. To si ťa zrejme až tak neváži, a v podstate ani to dieťa s tebou nepotrebuje mať. Asi by som celý ten vzťah prehodnotila 🙄
OK, necitala som to cele, ale bolo uz vysvetlene, do coho to vlastne nechcete obaja znova vstupit? do svadby nie, ale dieta ano? aky je v tom rozdiel? To dieta predsa dvoch ludi spoji viac ako svadba. Ak sa rozhodnete pre dieta, uz do toho vlastne vstupujete, to co si obaja nahovarate?
@janka1011 ja by som sa nechcela volať ináč, ako moje dieťa, to je celé
ja som nevydatá mamička a dala som priezvisko svoje, nie otcove. Tiež s tým mal každý problém, ale ja som neustúpila a bodka. Ty si tá, čo bude chodiť s dieťaťom po lekároch, na vyšetrenia, voziť ho do škôlky, do školy, mne by bolo trápne, že ja sa volám nejako a moje dieťa má iné priezvisko. Keď otec dieťaťa chce, aby sa dieťa volalo po ňom, tak by mal spraviť patričné kroky k tomu smerujúce
Vidím, že kopec žien tu nečíta s porozumením! Normálne som zdesená. Takto potom vyzerá tento svet. Tu nie je diskusia o tom po kom bude mať dieťa priezvisko. Totiž ak nebude po ňom, žiadne dieťa nebude, lebo partner v tom prípade dieťa odmieta, to ste si prečítali? Autorka sa pýta či vôbec pokračovať v tomto vzťahu a mať dieťa tým že ustúpi a bude sa volať po otcovi.
@lenadka este raz, čo je na tom niečo neobvykle, ze partner chce, aby sa dieťa volalo po nom?
Je otec, je, tak nevidím problém. A tie keci okolo ako bude z ambulancie volat sestricka pani Kováčová (podla dietata) a ona sa vola Nagyova su len keci, sorry. Viem ze vola mna, tak zdvihne.zadok a idem. Bez kecov.
Svadbu nechcu obaja, ani autorka.
Ine by bolo, keby ona svadbu chcela, on nie, ale chcel by, aby sa doeta volalo po nom. Vtedy by som ani ja nesúhlasila. Inak nemám problém.
@lienka.7 preco? Pretoze velakrat po rozchode nechcu aby ich oslovovali priezviskom ich byvaleho ked sa tak nevolaju. Zvycajne su to chlapi co robia len problemy. Je ju milion tem kedy by zeny chceli mat po rozchode rovnake priezvisko s dietatom ale uz sa to neda pretoze chlap nedovoli. A nepomoze im ziadny sud ani nic. Kolkokrat ide chlap s deckom k lekarovi? Alebo nieco vybavit ked ho ma v starostlivosti matka? Tak asi preto by sa malo volat po matke.
Ci akoze ked ho splodil tak ma automaticky mat jeho priezvisko? Totalna blbost. A este ked ma autorka priatela s hentakym direktivnym pristupom tak just by som nedala jeho priezvisko.
@lienka.7 to je pekné že ty s tým problém nemáš ale veľa iných žien má 😊 mám dve kamošky v takejto situácii. Jedna dala meno po sebe, malý má uz rok a neľutuje, chlap to prežil. Druhá dala po partnerovi a tá už len čaká kedy sa konečne vezmú lebo chce mať priezvisko ako jej dcéra. Ja v prvom vzťahu som dala po partnerovi, teraz by som rovnakú hlúposť už nespravila. Vzťah skončil a ja som riešila zmenu priezviska na moje cez súd. Druhé dieťa sa mi narodilo polroka pred svadbou ale aj tak som na toho polroka dala svoje a po svadbe sa zmenilo. Každý máme na to iný názor. To že ty sa na to pozeráš svojim pohľadom neznamená že iný pohľad je zlý. Každý podľa seba.
Priezvisko po otcovi je prežitok z čias kedy tým chlap uznával otcovstvo dieťaťa narodeného mimo manželstvo. To dnes naozaj nie je potrebné.
@tomikejt nikde som nenapisala ze iny pohľad je zlý! a rozmýšľajúc tvojou logikou, to potom aj dieta narodené v ramci manželstva sa potom musi volat vylucne iba po matke, nakoľko v pripade rozvodu jemu ostáva meno po otcovi, ktorý so zmenou nemusi súhlasiť aby sa volalo po novom partnerovi (vychádzam z premisy ze matka po vydaji zmeni meno a dieta sa aj tak zase bude volat inak). Prečo by inak aj mal. A ked to preženiem do extrémov, to ked sa matka vyda a rozvedie co ja viem 3x, dieta bude stále menit meno? 🤯🤯🤯
To vy sa na to pozrite aj inou optikou ako tou svojou 😉
Dieta raz otca ma, pokial o neho prejavuje zaujem, stara sa, plati vyzivne, nevidím dôvod aby sa volalo inak.
Pokial je to chrapu, ktorý sa nestara, budis.
@amiaja vobec nemusi mat direktivny prístup, to je prezentácia autorky... ja byt chlapom, rozmýšľam rovnako.
U nás chodi s dieťaťom k lekárovi ked je treba aj otec, to len niektoré matky si uzurpuju, ze musia iba ony. Ako si kto zariadi, tak ma.
Ako som tu už napisala, nech nemajú žiadne dieta a bodka.
@lienka.7 myslím si, že to nie je nič neobvyklé, preto by sa mala autorka rozhodnúť čo je pre ňu dôležité, či meno dieťaťa, akebo to, že nejaké mať bude. Podľa mňa to harmonický vzťah nie je, keď majú takéto obrovské pochybnosti - zobrať sa. Akoby dieťa bolo menej ako svadba. Chvíľu ešte počkám na autorkinom mieste. Riešia somariny...
Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva,2) prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.
- zrejme dieta nemoze mat 2 priezviska
Toto je úplne vydieranie.. Bavíte sa o dieťati ako o stávke.. Keď nebude mať jeho priezvisko tak ho nechce? To čo je za názor od muža ktorý ta miluje?
Nieste a nebudete zosobášeny čo znamená že dieťa sa ma volať po svojej mame aspoň vo väčšine prípadoch do tak býva..

@jjanulienka nemôže mať 2 priezviská.
Žena/ muž áno po sobáši môžu prijať a sobasnym aktom majú 2 priezviská, ale dieťa po narodení nemôže mať 2. Jedno po máme 2.po tatovi. Iba ak by mali obaja rodičia dvojpriezvisko