icon

Mám ísť do toho, alebo mám zaradiť spiatočku?

2. okt 2022

Ahojte, potrebujem sa poradit so zenami, ktore si niecim podobnym presli. S priatelom sme spolu takmer 3 roky a prave sme sa zacali snazit o dieta. Ja dieta este nemam, on z byvalou zenou ano. Ja aj on sme rozvedeni, obaja sme sa rozviedli tesne predtym ako sme sa dali dokopy - obaja velmi velmi narocny rozvod. Od zaciatku vztahu sme obidvaja na tom istom a teda ze dalsia svadba nehrozi, chceme byt spolu ale ani jednemu sa znovu do tejto rieky vstupit nechce (min nie teraz a ani najblizsich 5-10 rokov). A teraz ten problem- ja som za to, aby sa dieta volalo po mne (len kvoli tomu som sa vratila k dievcenskemu priezvisku, aby sa nevolalo po byvalom😄). Partner nesuhlasi a trva na tom, ze dieta sa ma volat po otcovi. Dnes sme mali o tom dost dlhu diskusiu, v podstate obaja mame rovnake argumenty, obaja na to pozerame rovnako. Spolocna svadba naozaj nehrozi, nechceme to ani jeden a teda ani spolocne priezvisko. V podstate mi povedal, ze kym mu neslubim ze bude mat dieta jeho priezvisko tak do toho nejde. A teraz neviem co robit. Ci zahodit tri spolocne roky kvoli priezvisku a zacat s niekym odznovu (mam po 30 a fakt tusim po dietati) a cakat ci nebude mat rovnaku podmienku alebo sklonit hlavu a pomenovat dieta po otcovi aj ked mi to trha srdce a je to proti mojmu presvedceniu…

sense
2. okt 2022

@dilino áno majú à koľko je tu denne tém ze sa rozídu žena si nájde nového partnera kt by aj dieťa osvojil ale ex nesúhlasí alebo by po rozchode chceli zmeniť meno na svoje a bez súhlasu ex si ani neskrtnu.... Ale každý nech si spraví podľa svojho uvazenia
A ak by neuz al kvôli priezvisku otcovstvo tak by mu súd nariadil dňa testy a povinnosti platiť výživné by sa dostal. Tak ci tak. Úr ite by som sa nenechala vydierať tým ze bud jeho priezvisko alebo nepodpíše otcovstvo.
A apropo ja pri mojej hrdosti sa poznám keď by nepodpísal tak nepodpíše, o dieťa by som sa dokázala postarať aj sama

jjanulienka
2. okt 2022

Dieťa nemôže mat dve priezviska nie? Ja som tiež chcela aby sa maly volal po mne a dokonca aj partner s tým súhlasil ale moja mama že to sa nepatrí a musí mat meno po otcovi a ma 🤷🏽‍♀️😅
Ale stále nad tým rozmyslam a chcela by som aby sa volal po mne ale ma 9 takze už si to neviem úplne predstaviť 🤨hlavne ma štve, že ja som úplne posledná v rode 🤨

mikadooo
2. okt 2022

Vážne si ochotná kvôli priezvisku dieťaťa opustiť partnera? V tomto prípade asi váš vzťah nie je nič moc a tým pádom za mňa - zaradiť spiatočku...

heidy222
2. okt 2022

Prepáč ale nechapem, prečo sa nechcete vziat, však dieťa je 10 x väčši záväzok ako svadba 🤦 píšeš, že si rozvedená, rozvod bol náročný, dobre, beriem, ale máš po Tom a byvaleho už nikdy nemusís vidieť. Avšak ak budete mať dieťa a nevyjde to budete jeden druhého riešiť min do 18 roku veku dieťaťa.
Keďže sa neviete ani na mene, nešla by som do toho. Radšej počkať kým sa cítim na záväzok vcetne spoločného priezviska. Lebo fakt, nechcem svadbu ale chcem dieťa spolu to je také ako kebyže poviem necítim sa este na dovolenku spolu ale poďme spolu byvat

lenadka
2. okt 2022

Stop dievčatá. On trvá na tom, že dieťa sa bude volať po ňom, alebo žiadne nebude! Tu má odpoveď aj autorka, ak chceš dieťa s ním, musíš ustúpiť, alebo sa rozísť a trvať na tom, že dieťa bude mať tvoje meno, ale s iným mužom. Ty vieš, že či ti to za to stojí ak máte inak harmonický vzťah. My ženy riešime niekedy také blbosti...

lienka.7
2. okt 2022

Tak si spolu nerobte dieta a bodka.
Ešte ty si môžeš zmeniť priezvisko po nom aj bez svadby. Normalne na matrike.
Ako to spravila Babisova. Volala sa tak, hoci neboli manželmi. Vzali sa az potom.

grace55
2. okt 2022

Na Slovensku sa to nedá, dieťa nemôže mať 2 priezviska, riešila som to kvôli dcére pred par rokmi, v krajine jej otca sa totiž dávajú vždy obe.

lienka.7
2. okt 2022

Ešte k tvojmu komentu ohľadom prípadného rozchodu... aj otec ma pravo na dieta, nielen ty. A ako to bude ked bude mat dieta tvoje priezvisko a bude u jeho? Jemu to nemoze byt blbé? Iba tebe?
A ked aj budete spolu, a dieta sa nebude volat po nom, každý si automaticky bude myslieť ze nie je jeho. To ta nenapadlo? Jaj, ci teba zaujímajú len tvoje pocity a tvoj názor. Fakt si potom žiadne dieta nerobte.

olimuc
2. okt 2022

Priezvisko po matke, ty s nim budes asi chodit po lekaroch alebo kade tade a je blbe, ked zavolaju dieta a ty si ani nevsimnes, cestovanie je lahsie … ma to vela vyhod. A nakolko, nie ste zobrati, tak si usetris problem, keby ste sa rozisli.

whatever1
2. okt 2022

Priprav sa na to, ze ta budu vsade oslovovat priatelovim priezviskom. Budes sa citit blbo ked ich budes musiet zakazdym opravovat a este blbsie po tom ako sa budu na teba divat. Ty sa vlastne tym ze sa predstavis zároveň aj nedobrovolne zdoveris so svojim sukromim a to uplne cudzim ludom. Predstav si napr.v cakarni u lekara, kopa ludi a sestricka ta nahlas zavola nespravnym priezviskom. Budes ju opravovat pred tolkymi cudzimi?” Pardon ale ja sa volam inak ako moje dieta.” znie to blbo ze?

bluka2
2. okt 2022

Možno radšej nechoď do toho dieťaťa s ním, ak sa neviete dohodnúť na už len takejto veci. Mať dieťa spolu znamená neustále kompromisy... Ale meno by malo po mne, ak by bola prevažná časť starostlivosti na mne. Ak by išiel on na otcovsku dovolenku a 50%+ povinnosti okolo dieťaťa vybavoval on, vtedy by som o tom s ním dokázala hovoriť

bluka2
2. okt 2022

A ten jeho prístup, že buď meno po ňom alebo žiadne - za to má -1 bod

mamkalentedkova
2. okt 2022

@derdia a takáto informácia bola kde zverejnená? Priezviská nemôže mať po oboch rodičoch,len po jednom.Ak by mohlo ,moja dcéra by ich určite mala ...

whatever1
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
2. okt 2022

@whatever1 a prečo by mala zdôrazňovať vonku pred ordinaciou v čakárni ze ona sa vola inak??? Naco??? Prečo by sa mala cítiť blbo??? Normalne sa postavi a pojde do ordinacie. Ja ziadny problem nevidim.
A ked pojde otec s dieťaťom k lekárovi alebo hocikde inde, sudiac podla tvojej logiky, to bude zase on vysvetľovať, že dieta je jeho, len sa vola po matke??? Je to presne to iste.
Aj keď je dieta zverené matke, to neznamená, ze otec na neho nema pravo a pristup k nemu... sorry.

bluka2
2. okt 2022

@lienka.7 tak keď zavolajú pani Mrkvickovu a ona sa v skutočnosti volá Nováková, ďalšia možnosť je na to nereagovať, však asi volajú niekoho iného. Potom by si doktorka na ďalšej kontrole už možno pamätala😁 ale lepšie pre všetkých je to keep it easy 😉

babydesire
2. okt 2022

Prispevky som citala zbezne,,a vidim ze sa priklanaju k tvojmu nazoru,,ale ja skor k menu partnera...vies ako sa vravi ze matka je ista ? Ako bude jemu ako otcovi ak si vsetci budu mysliet ze dieta nieje biologicky jeho, ze ho mas s niekym inym a on je otčim ? Skus sa vcitit do jeho koze. Je bezne ze rodicia maju ine priezvisko a dieta ma otcove, ale uz menej ak ma priezvisko po matke, a to su vacsinou pripady, kedy sa otec na dieta vykasle a neuzna ani otcovstvo, kriminalnici, otec neznamy a pod. Vzdy budete musiet vysvetlovat ale pri tvojom priezvisku viac..."aha, tak to je tatko?" (Z taktnosti sa neopytaju ci biologicky, len si pomyslia ze asi nie)...

Rozhodnutie je na vas, ale je iste ze jeden z vas musi ustupit ak chcete spolu dieta..len aby to do buducna nebol dovod hadiek ci dokonca dovod rozpadu vztahu ak ten co ustupi sa stym nezmieri

sissy27
Autor odpoveď zmazal
sissy27
2. okt 2022

Už len to, že mi dáva nejaké podmienky a ultimáta, by bol pre mňa dôvod na rozchod a nie uvažovať s ním o dieťati. Jasne ti dal najavo, že spoločné dieťa preňho nie je nijako dôležité - síce je ochotný ti túžbu splniť, ale za jeho podmienok. A nie, dieťa nemôže mať dve priezviská @derdia
@dilino chlap nemusí uznať otcovstvo dobrovoľne, súd mu to vysvetlí… a priezvisko dieťaťa nemá nič spoločné s uznaním otcovstva alebo výživným.

shia
2. okt 2022

Nechapem, prečo by sa dieťa malo volať po niekom kto si nevezme jeho matku. Ty s ním budeš väčšinu času, nevidím dôvod,aby sa volalo inak, obzvlášť keď už máš zlu skúsenosť s iným priezviskom, aspoň mne by bolo blbé, že moje vlastné dieťa sa vola inak a všade to vysvetľovať že je "ku mne".

shia
2. okt 2022

A btw...dieťa je oveľa väčší záväzok ako cela svadba, tak ak nechcete svadbu, tak dieťa je väčší risk

derdia
3. okt 2022

@mamkalentedkova ok ja som myslela, ze to je na dohode oboch rodicov.. Neviem teda presne

barboraalexej
3. okt 2022

Taky kompromis neuzavriete, dieťa nemôže mať obe priezviská.

acrobaleno
3. okt 2022

Na Slovensku narodene dieta nemoze mat dve priezviska.

michaelamichi
3. okt 2022

Po väčšine problémoch, čo sa tu riešia, mi toto príde ako úplná banalita a absurdný dôvod na rozchod, ak všetko vo vzťahu funguje. Jediné, čo ma zarazilo je jeho ultimátum, to ako môže potom byt všetko ok, keď problémy rieši takto 🤷‍♀️Moje dieťa má meno po partnerovi a nikdy som sa nezamyšľala, že v prípade rozchodu, by to mal byť problém. Stále to bude jeho otec a ja matka. A nerozumiem ten dôvod s chodením k doktorovi, kto tam rieši niekoho priezvisko? 🤷‍♀️Raz ma niekde oslovilo priezviskom partnera, tak som odpovedala normálne na otázku. V jedinom prípade, kedy by som nechcela pre dieťa partnerovo priezvisko je ten, že by ma opustil v tehotenstve. Inak, ak by ste boli manželia a sa rozvediete, tak by ti nevadilo jeho priezvisko? Príp. by si sa vydala znova, tak dieťa bude mať stále priezvisko po bývalom. Ale ok, pre niekoho možno dôležité písmenká v živote.

buberova
3. okt 2022

Je to vtipné že nechcete záväzok ktorý vyplýva s manželstva ale záväzok v podobe dieťaťa, ktorý je podľa mňa oveľa väčší vám nerobí problém.

Zase sa mi potvrdzuje že podľa mňa je správne poradie najprv svadba, potom dieťa, rieši to aj takéto situácie.

barboraalexej
3. okt 2022

@buberova absolútny súhlas. Manželstvo sa dá rozviesť akokoľvek to dlho trvá a je to náročné, ale dá sa ukončiť. Dieťa zostane celý život ich dieťa. Toto zmýšľanie ľudí nikdy nepochopím

mamkalentedkova
3. okt 2022

@derdia žiaľ nie ,ale v takýchto prípadoch by to podľa mňa bolo super riešenie ,že by dieťa nosilo priezvisko oboch rodičov

janka1011
3. okt 2022

Baby nejdem tu všetky označovať, ktoré ste zatratili môj názor, že dieťa má mať meno po otcovi...no podľa mňa malo by to tak byť...logicky. Tým, že muž dáva dieťaťu meno sa k nemu hlási, že je jeho. Nielen tým, že to podpíše na matrike. Ja osobne by som nechcela, aby dieťa nosilo moje dievčenské meno, prišlo by mi to také akoby som ani "nevedela" kto je otec alebo že sa k nemu nepriznal. To, že dieťa má iné meno ako matka už v dnešnej dobe fakt nik nerieši, keďže mnohé páry žijú roky bez toho aby sa zobrali. Poznám fakt veľa párov čo nie sú manželia, ale ani v jednom sa deti nevolajú po matke.

cacianka
3. okt 2022

@rachel36a veru tak, zákon o rodine.
Až prehlásením otca na matrike,že uznáva dieťa za svoje, (súhlasné ) , prípadne ak matka trvá na priezvisku otca tak po testoch DNA rozhodne súd.