Mám manželke vrátiť snubný prsteň, keď sa rozvádzame?
Ahojte, potreboval by som sa poradiť. S manželkou sa rozvádzame po 4 ročnom manželstve, mame dve male krásne dcéry. Navrh na rozvod dala manželka, že vraj so mnou už neciti dobre a čaka niečo iné od života, ale nebudem to rozpisovať. Odsťahovala sa z mojho bytu a vzala si podnájom v inom meste. Ide o to, že nevzala si všetke veci, ked odchádzala a nechala si u mna obručku aj snubný prsten. Pýta si ich odomna, aby som jej ich priniesol, že su jej. Obručku jej samozrejme dam, kupovali sme si ich spoločne. Ale ide o snubný prsten, či jej ho mam dať, alebo nie, ked sa na mna vykašlala, na naš život, na nas, na rodinu. Snubný prsten stal 2800 eur. Ako je to spravne? Neide mi o tu hodnotu, ale o to, že či ma na neho nárok, ked ona svojim rozhodnutím zničila naše manželstvo a ten prsten bol symbolom našej lásky. Vrátiť ho alebo si ho nechať. Skôr mi vyhodila na oči, že ho hned preda. Tak neviem.
Podľa toho kto inicioval rozvod. Keď sa žena rozvedie s mužom, mala by mu vrátiť prsteň. Keď chce rozvod muž, nemal by si nárokovať na prsteň.
@matusontekkk takto stručne. ak si skutočný a tvoj problém je tiež skutočný, tak sa nečudujem, že od teba odišla....
Byť chlapom, tak ten prsteň nevraciam. A už vôbec nie, ak bol v takej cene. Keď by na ten prsteň bola odkázaná, tisíc percentne ho "nezabudne" doma.
Čisto po právnej stránke, darovaná vec nepatrí do BSM, ale iba do vlastníctva obdarovaného....rozhodni sa tak, ako to cítiš ...tu na MK radu nedostaneš
Najprv som chcela odpísať, ze by ma hanba fackovala nechať si zasnubny prsteň keď ja odpustím muza. To platí, ale iba za predpokladu, ze žena opustila muža z rozmaru, pripadne ze muz je v tom rozchode fakt nevinne.
Keby to bola vsak situácia, kedy žena opustí muža po fyzickom/psychickom tyrani, cize za ten rozchod moze v podstate muz a ja by som napr potrebovala peniaze aby som uzivila deti, vytvorila si finančnú rezervu a pod, v tom prípade by som si ten prsteň asi chcela nechať, pretože by som to nebola ja, kto by porušil záväzok a sľub súvisiaci s prstenom.
Nic nie je ciernobiele, takze záleží od rôznych faktorov. Niekedy musi ist hrdosť bokom, ked ide o život a zdravie.
@matusontekkk Ako zena, snubny prsten pre mna znamena zavazok voci konkretnemu muzovi. Nosit ho teda po rozvode nebudem a predat ho je pod nejaku moju moralnu uroven. Ja by som ho urcite vratila muzovi.
To uz v zalozni ta aj tak
Poslu do prdele s nim, 2800 nedostanes ani naaahodou uz zan, skoda sa na prsten financne spoliehat 🤣 radsej sama na seba 🙂
@matusontekkk odo mňa ho môj ex nechcel.
Bol to dar a prežili sme spolu kus života. Ak by som peniaze nepotrebovala a nemal by pre mňa citovú hodnotu, vrátila by som.
@matusontekkk ale ide ti o hodnotu a o to že ho predá..nepísal by si cenu .
Nesúhlasím s interpretáciou, ze zasnubny prsteň je DAR. To nie je narodeninový ani vianočný darček. Je to symbol ŽIADOSTI O RUKU, symbol lasky.
Kedze vies, ze ho nechce nosit, ale len spenazit, tak napad, ze ho predat a dat detom na sporiace ucty nie je vobec zly. Aspon to bude mat skutocne pozitivne vyuzitie a ty si ho nenechas, takze je to kompromis.
@taskataska to ako vážne snubný prsteň je rovnaká vec ako kozmetický voucher či kabát? Snubný prsteň je symbolom toho, že tí dvaja sa chcú sebe navždy darovať... Symbolizuje muža, ktorý prichádza s otázkou "vezmeš si ma?" - prijmeš ma? Chcem sa ti darovať, prijímaš tento dar? A nepochopila som, podľa teba je rozdiel snubný a zásnubný prsteň? Akože v čom?
Môj ex odomňa pýtal všetko možné, vrátane zoznamu od jeho mamy, ktorá mu nakázala doniesť aj set na koláče z brúseného skla, ktorý darovala mojej mamke k 50 (!). Ale hodinky, ktoré som darovala ja jeho otcovi mi nedoniesol ( 😁 ) -> ani by mi nenapadlo si ich pýtať! z môjho pohľadu je to fakt úbohé..
Čo urobíš, je len na tebe - na našom názore nezáleží 😉
nechala Ti ten prsten, tak si ho nechaj, nebude mat peniaze pride si poň. Vsak vedela, ze ho má tam.
keby si ho zobrala hneď, tak ho určite nepýtam naspäť, takto keď ho u teba zabudla, tak asi by som jej ho nevrátila. Súhlasím s tým, že to nie je klasická darovaná vec, ale symbol niečoho, čo ona odhodila, lebo sa tak rozhodla.
takže ja by som ho predala a založila účty deťom.
ak dá peniaze na účty maloletých deti, tak k takým účtom majú obidvaja rodičia rovnaké právo, účet bude na meno dieťaťa a budú si robiť prieky. Ak chce otec predať nech predá a peniaze dá deťom na 18-tku
@matusontekkk ja keď som sa rozhodla rozviesť sa s mojím mužom som mu aj zásnubný a aj obrúčku nechala. Mali sme 3 deti spolu. Áno nestál ten prsteň 2800€ ale ani keby toľko stal by som si ho nevzala. Ten prsteň by som nedostala keby som sa nerozhodla spojiť život s tým mužom ktorý mi ho dal.
Ak ho chces predať predaj ho, ale nezakladajú sporenie na deti. Ak budú deti zverené matke má disponibilne právo k sporiacom účtom. Urob si zivotku so sporením a daj deti ako oprávnené osoby a podľa možnosti nech sú im peniaze vyplatené až v dospelosti. Aby na to matka siahnuť nemohla. Prípadne si ich nechaj na svojom účte a Spiš závet kde tie financie rozdelia. Môžeš z nich deťom kupovať veci čo budú potrebovať, bicykle, korčule a podobne. Alebo si ho nechaj a odkaz im ho v zaveti.
Za mňa ako ženu by mi bolo trápne pýtať od čochvíľa bývalého muža prsteň ktoré som dostala na zásnuby, keď viem že ja rozvraciam rodinu. Predsa len ak chlap pracuje, stará sa o rodinu, nepije, nepodvadza a pomáha v rodine a venuje sa žene a deťom čo mi chýba? 4 roky po svadbe prídem na to, že toto nie je ten život čo chcem viesť a rovno sa rozvediem? Žiadna komunikácia, riešenie problémov, hľadanie kompromisov a ešte pýtam aj dráhy zásnubný prsteň lebo som ho dostala? By ma hanba fackovala....
Ja si myslim, ze prsten patri ex/manzelke. Raz si jej ho daroval (vtedy si vedel preco), nevyslo to, ale stoj si za svojimi rozhodnutiami z minulosti.
Ale byt ex/manzelkou, prsten by som si neponechala a predala ho a financie vyslovene pouzila na deti ako vysledok/dosledok vasho vztahu (bolo to vyssie spomenute, myslienka sa mi velmi paci).
@matusontekkk mne vyslovene právnička povedala, je to aj v zákone, že snubný prsteň je osobný majetok ženy, ktorej ho dáš.
Ja neviem, nebyva to v telenovelach tak, ze ked sa dvaja rozidu, tak zena hodi prsten po svojom exprincovi, zvrtne sa a hrdo odchadza, vrucne mu sepnuc, ze ho nerada?
Zrejme je manzelka odkazana na to, aby prsten predala a ziskala tak nejake financie. Preco je to tak? Aj ty pocitujes financnu tiesen, alebo len ona, preto ze s detmi odisla?
Skus v sebe pozbierat vsetku dobru energiu a ak vam to spolu nejde, zmierit sa s tym a snazit sa s manzelkou vychadzat, neublizovat si uz viac.
"Moj byt", "moj prsten", "drahy prsten", kupovali sme "spolocne", tak o to sa podelim - z jednoho prispevku sa vela povedat neda, ako to medzi vami bolo, ale ak aj v takejto chvili riesite hlavne financie, tak nieco tam zrejme nebolo v rovnovahe...
Inak len tak na odlahcenie 😁
Ja som asi na druhý deň po zasnubach, keď som obdivovala svoj nádherný prsteň, tak som (vtedy snubencovi, dnes manželovi) povedala, ze ja mu ten prsteň uz nikdy nevrátim, ani keby sme sa rozisli 😁😁😁 a on povedal, ze dobre 😁
@matusontekkk Tiež som za to, že zásnubný prsteň ked nevyjde vzťah, je slušnosť vrátiť. Tiež som to tak spravila. Keď vzťah skončil, vrátila som ho bývalému. Bol to znak, že oficiálne “patrim” jemu. Keď to skončilo, bolo mi sprosté si ho nechať. Ostatné dary som nevracala, ale toto pre mňa nepredstavuje dar, ale záväzok. Takže buď ho predaj a peniaze odlož pre deti, alebo kúp niečo hodnotné pre dcéry, čo im dáš napr. na 18te narodeniny. Šperky budú mať vždy hodnotu. A manželka ak má rozum, tak to pochopí a ocení. Držím palce.
Ak by si ho vzala, nepýtala by som ho späť. Ale keď ho nechala u teba, nevracala by som jej ho. Bez ohľadu na to, koľko ten prsteň stál, nebol to "len" dar, ale symbol niečoho. Keby jej na ňom z akéhokoľvek dôvodu záležalo, vzala by si ho hneď. Teraz to z jej strany znie ako že chce ľahko prísť k peniazom, najmä ak vie, akú má ten prsteň hodnotu.
Nevracat nechaj ho detom na 18tku nech s nim spravia co chcu.U mna je to tak,ze snubak mi nechal ked odisiel nechcel ho spat tak ked mala vyrastie dam jej ho.
Na jednej strane, ano darovane veci sa nepytaju spat, ale ona si ho nezobrala v podstate asi ti ho sama vratila ak to bolo "ako vo filme"... Ked ho chcela mala si ho zobrat, nedavala by som jej ho. Keby ho nosila, mala k nemu nejaky vztah a chcela si ho nechat.. ok, ale nevzala by si ho so sebou? Ale takto mi to pride ako, ze uvedomila si kolko "eur" nechala tebe a teraz to chce spat (?)
dalsia vec je, ze neviem za kolko ho predate, za nejaku "vyhodnu" cenu urcite nie. Ak si ho chces odlozit mozes, mozno sa raz zide dcere/synovi, mozno ako nejaky rodinny sperk... ale tak to uz je na tebe.

Ja som bola nazvana prizivnickou a zlatokopkou...velmi sa ma to dotklo lebo za manzela a rodinu by som aj dychala keby bolo treba...tak som mu vsetko co mi kedy daroval vratila a on to potom rozpredaval na internete