Mám nárok na nejaké peniaze od štátu?

ivaaviiva
24. okt 2011

ahojte, som tu prvy krat, registrovala som sa pred chvilkou. Som slobodna matka, mam 24rokov a 3 rocnu dcerku Saru. Kedze otec malej dal este pred porodom prednost alkoholu a dvom zenam, nebol dovod ostavat snim. Tento mes.som dostala posledne peniaze, vydavky mam cca 200 eur mesacne a nemam narok od socialky na davku v nezamestnanosti. Zijeme s 30 r. bratom a mamou v spolocnej domacnosti..mam narok na peniaze od statu? Jedine co dostanem buduci mesiac je 50 eur nahradne vyzivne a 22 prispevok na dieta. Dakujem za odpoved

sisaha
24. okt 2011

@ivaaviiva urcite na co mas narok je zamestnat sa, skus ist tymto smerom. Dcerka moze ist do skolky a ty sa mozes pokusit zamestnat, tych moznosti je urcite viac.. drzim palce.

bubatinko
24. okt 2011

kamoska teraz tiez vybavuje nejake socialne prispevky ... je v podobnej situacii ako ty... inak ako slobodna matka mas statnu skolku tusim za jedno euro mesacne ak nie uplne zadarmo a tiez aj stravne v skolke ti tusim davaju za tiez nejaku fakt symbolicku sumu pre malu.... chod sa popytat na UPSVaR tam ti urcite povedia na co mas narok drzim ti palce

ivaaviiva
autor
24. okt 2011

malu vo skolke mam, no platim plnu sumu..aj za rodic.prispekov aj stravne. No je doma kazdy druhy tyzden, lebo je chora.

sisaha
24. okt 2011

@ivaaviiva a preco sa teda nepokusis zamestnat? Vsetky matky, ktore maju deti v skolkach sa potykaju s castou chorobnostou, to je normalne..to ale neznamena, ze treba ostat doma a cakat na statne prispevky. Pokial teda nie si znevyhodnena osoba na trhu prace.

anjelicek26
24. okt 2011

@ivaaviiva - ak je stale chora, je to tazke sa zamestnat, nad niecim na doma si neuvazovala? Napriklad hackovat ciapocky pre deti? Sit detske fusaky, vlozky do kocikov? Prebalovacie tasky? Canopi na kocik? Je po tom nenormalny dopyt a taka ciapocka je hotova za pol dna, naucit sa to da rychlo, su to sice zisku len 3-4€ na den - ale da sa to robit vecer a ked to mas x30 tak aj z hackovania moze byt 120€. Roznasanie letakov - 120€ mesacne... Mozes malovat na textil, otvorit si bazarik - dovazat zo zahranicia a predavat dalej cez minibazar... je toho vela.

Mala ma tri roky, mozes poziadat o predlzenu rodicovsku dovolenku z dovodu dlhodobeho nepriazniveho stavu dietata - ale to ti musia potvrdit minimalne dvaja odbornici a musi to byt ochorenie chronicke.

ivaaviiva
autor
24. okt 2011

@sisaha potrebujem pracu od 8-15 no nemam moznost sa zamestnat na takuto dobu..teda mala som, no kedze termin pohovoru bol vzdy ked bola mala chora...

vejinka
24. okt 2011

@ivaaviiva skusaj dalej raz musi motyka vystrelit. A co tak do nejake hypermarketu ako pokladnicka? Predavacka alebo pobehat po okoli obchodiky a pytat sa. Viem je to tazke drzim palce mna to caka o dva roky

sisaha
24. okt 2011

@ivaaviiva urcite sa da zamestnat aj na skrateny uvazok. Pisala si, ze zijes s mamou a bratom. To ani jeden nebol ochotny postrazit ti dieta, ked bol termin pohovoru? Mne to pride ako vyhovorky preco sa nezamestnat. Ono, ked clovek velmi chce, tak si poradi a vela veci sa da. Preco chces pracovat iba do 15 hod? Nemozes dlhsie? Do 16:30 hod? - To je bezna pracovna doba, alebo na smeny a vystriedas sa s rodinou pri strazeni..

sisaha
24. okt 2011

@ivaaviiva urcite by som sa nevzdavala a hladala moznosti ako sa posunut dalej.. Skus teda opatrovanie niekoho, starsich ludi, inych deti..

lenka3007
24. okt 2011

@ivaaviiva ja som bola tiez takto ako ty, ale na moje štastie, moja mamina je na invalidnom, takze bola s malym, lebo my sme tiez boli kazdy mesiac na antibiotikach. , pocas rodicovskej som si privyrabala, predavala som kozmetiku, skladala plastove zavaracie kruzky, poistovala som ludi... Vzdy je nejaka moznost. ked mal maly 2,5 roka tak som nastupila na 4 zmeny do prace,potom som si nasla pracu ako asistentka od 8-16... cez leto u nas skolka nebola a zhodou okolnosti isla moja mamina do nemocnice, moj tato pracuje od rana do vecera, takze moj maly pendloval 2 mesiace po mojich sesterniciach a kamaratkach. Bolo to tazke, ale zvladli sme to. Podstatne je prijat akukolvek pracu, aj ked by nevyhovovala tvojmu vzdelaniu. Ja som na skole vzdy vravela, ze nikdy nebudem robit vo fabrike ale okolnosti boli take, ze som odmietnut nemohla. a poviem ti pravdu, aj ma to bavilo... takze hor sa na urad, na net, do ulic a pytat sa, otravovat a urcite sa nieco najde... a este nieco, ked uz budes mat zmluvu, tak v skusobnej dobe urcite niekoho pri malu najdes ked bude chora a potom ta uz vyhodit nemozu... drzim palce 😉

ivaaviiva
autor
27. okt 2011

snazim sa nieco najst. Som vycena obchodnicka, to by problem nebol, no cas im nevyhovuje. Skolka je otvorena do 16.00, mama pracuje na 2 zmeny a brat chodi na sluzobky, a vyjadril sa, ze pre malu chodit nebude aj keby na sluzobke nebol..mile od neho... Ak si najdem pracu na opacne zmeny ako ma mama problem nebude.

sssimi
27. okt 2011

@ivaaviiva Vyskúšaj Tesco, Kaufland, Billu. Ja osobne som robila brigádne v tescu za poladňou. Dalo sa s nimi perfektne dohodnúť. Aj keď som potrebovala volno, ale aj keď mi nevyhovovala smena. Síce som robila aj 11 hodín, ale dalo sa dohodnúť aj na tom, pretože druhý deň som tam bola len 4 hodiny. Vždy sa ma pýtali či mi to takto vyhovuje. Ako slobodná som nenamietala.
Tak držím palce. Naozaj je teraz ťažké zamestnať sa na polovičný úväzok, pretože všade vyžadujú flexibilitu. A to pri deťoch nejde.

anjelicek26
27. okt 2011

@ivaaviiva - za par eur mesacne ti nejaka kamaratka, co ma dieta v tej istej skolke vezme aj to tvoje domov a o hodinu ho vyzdvihnes, robi sa to bezne, zasa taka veda to nie je. Nehladaj ako to nejde ale ako by to islo.

slniecko2
27. okt 2011

@ivaaviiva pozri sa- musis to brat tak ze pokial ti rodina nechce alebo nemoze pomoct-si v tom sama a musis urobit aj nemozne (nie zase nezakonne) ! vybav si niekoho kto ti za par eur bude chodit pre dieta do skolky aby si mohla ist do prace, hladaj pracu aj mimo svojho mesta- mozno bude treba za pracou vycestovat, hladaj pracu na doma-kde budes moct robit ajked bude chore. Super napad je pytat sa v tych velkych retazcoch kde by si mohla byt
na roznych zmenach-skus najst vecernu pracu. Drzim palce!!!!!!

slniecko2
27. okt 2011

a skus ist na urad prace, soc.veci a rodiny a spytat sa na davku v hmotnej nudzi-mozno ti to pomoze kym nejaku pracu nenajdes-ale treba to vybavovat co najskorsie.