Mám nervy na muža. A to hlavne cez víkend, keď je doma
Ahojte baby, neviem už čo zo sebou. Viem, že nie som sama, čo mám taký problém. Aj v mojom okolí je veľa takých mužov, nevšímajú si, neurobia nič, len by spal. Aj včera išiel spať o pol osmej, nevadilo mu, že dcéra reve, nevie zaspať. Ráno mi povedal, že si musel oddýchnuť. Viem, že ho nezmením. Neskutočne ma vytáča, že po polroku neviem do akej flaše naliať malej čaj. Nevie, kde je položený mixer... a také maličkosti...
Chcem vedieť vašu skúsenosť a poradiť.
Prestane mi to niekedy vadiť? Nie sme spolu dlho, tak či raz to bude lepšie...
Alebo čo mám robiť, aby som si to tak nevšímala a prehliadala toto jeho správanie a nevadilo mi to tak už? Chcem začať od seba...
Už som z toho na prášky. Či si mám dať nejaké predpísať?
Ja som asi vyhrala manzela v loterii, nielen ze je vzdelany, hlavicka, ale je navyse aj nesmierne manualne zrucny, vsetko si vymysli a urobi sam na dome aj vo firme. Upratuje lepsie ako ja, ked umyje riady, kuchyna sa blyska. Cakame dietatko a berie si dva mesiace volna, aby mi s malym pomohol, ked sa narodi, dohodli sme sa, ze ma necha spat, len na kojenie mi ho bude nosit... Velmi starostlivy a obetavy clovek, uz 12 rokov.
@leeenka26 tak tu situaciu rano si viem zivo predstavit, u nas tiez ked varim mlady krici zo zachoda a dcera zuri ze nevie najst tricko co hlada a mala sa chce kojit. ale zas moj muz hned uteka aspon jedneho ktoreho sa da ratovat, alebo by ten chlieb vo vajci otocil a ja by som o tom ani nevedela. trochu zlav z narokov na seba lebo sa zblaznis. a panovi by som ranajky urcite za takychto podmienok nerobila, ciastocne si tie stresy sposobujes sama. postavila by som na stol chlieb, vajicka a zavelila by som mu co ma spravit, samozrejme nie len pre seba, ale ranajky aj pre teba a maleho. ak nespravi, jeho problem, on nebude mat ranajky, ja by som si nieco drobne prichystala narychlo. a na zachod za mladym nebez ked ma hysak, neboj, on rychlo pochopi ze zadok vie utriet aj otec, moj to tiez skusal, uz neskusa a je mu uplne jedno kto ho poutiera 😉 ...
@leeenka26 či je to doma, alebo v práci lacnejšie, ťažko povedať, nemôžeš počítať len suroviny, ale aj energie, vodu, tabletku do umývačky, papierové utierky....potom to asi ani lacnejšie nevyjde. Lacnejšie to ej v reštaurácii, preto treba muža vláčiť na večere do reštaurácií, ešte kým dieťa nie je, aby následne žena mohla poukázať na to, koľko ušetria, keď uvarí doma. 😀 😀 😀 😀 Ale uvariť uvarí, keď jej pomôže 😎
mna este napadlo, mozno uplna kravina, ked si napisala, ze by len spal, ze ci nie je vazne chory... a nevie o tom...
myslim fyzicky. 😉
vela chlapov potrebuje instrukcie, kde co je a kedy co babu dat. ale byt unaveny a chciet spat je druha vec. z mojho okolia ked bol niekto takto unaveny, tak za tym bola cukrovka, alebo rakovina...
@timea7 Dakujem ti. Starame sa o seba vzajomne, zijeme daleko od rodiny. On nevari ani si nerad chysta jedlo, len za mnou pride, ze je hladny a ja mu rada naservirujem, pokial to je mozne. V prvom rade sa musia dvaja doplnat, lebo ked si nerozumeju v zakladnych veciach, vtedy vznikaju trenice.
@iskrickaa ale veď o tom to je, aby si dvaja navzájom robili život príjemným, nie kto z koho. Tiež som tu už na MK písala, že nepovažujem za prírodný úkaz to, že partner povysáva, navarí, nakúpi, umyje riad. Ale nemám problém mu urobiť v nedeľu o deviatej večer jeho obľúbené jedlo, lebo má naň strašnú chuť , aj keď je doma navarené. Nie je to totiž pravidlom a nerobila by som to, keby všetko nechával na mňa.
@jalito ak má žena vlastnú domácnosť, je to OK, že sa o ňu stará, ak žije s mužom, tak majú domácnosť spoločnú, nie? zakladateľka témy neuvádza, že by jej bola domácnosť príťažou, ale že jej je príťažou jej partner, ktorý sa tvári, ako by bol na dovolenke a mal predplatené všetky služby a nie že je v domácnosti, ktorá je z polovice jeho a je tu dieťa, ktoré je tiež z polovice jeho. A či žena relaxuje na plavárni, na káve s kamarátkou, pri telke, alebo na Facebooku, je výsostne jej vec.
@libka1 tak ja som tie ranajky robila pre nas vsetkych a inokedy si kazdy robime sami. Dnes to bola akasi vyhrotena situacia ale to sa asi fakt zbieralo vo mne lebo je pravda je ze proste ja mam fakt velke naroky. Pokial je tu bordel som z toho nervozna a musim mat vsetko hned a adrenalin mi graduje nervozna som potom na vsetkych. Je to moja chyba ja viem ale mm som si fakt velmi zle naucila aj ked obcas mu nakazem poprosim.. A urobi ale kolko krat sa mu nechce ale neriesim ho. Dnes som sa rozhodla ze fakt vela veci zmenim a oznamila som to aj mm.
@leeenka26 keď zmeníš seba, zmeníš aj jeho. Ak mu neurobíš raňajky ani v sobotu a v nedeľu, bude si ich musieť urobiť sám. Ak ho necháš v nedeľu ráno pospať, privítaj ho v kuchyni objatím a vášnivým bozkom. Za prvé zabudne na raňajky ( dostane chuť na niečo iné - vtedy sú muži ochotní zniesť nám aj modré z neba 😉 ) a za druhé mu pošepkáš, že poobede si pôjdeš pospať zase ty.
tak, tie rady od @janinah sú fakt výborné ... a môžem ich potvrdiť ...mne hodnú chvíľu trvalo, kým som si uvedomila, že fakt musím chlapovi - teraz myslím všeobecne, nielen toho môjho-povedať, čo chcem od neho - konkrétne, žiadne náznaky a pod. ... môjmu stačí, keď mu to poviem (má dobrú pamäť-až príliš) a urobí to ... v práci - píšem lístočky🙂
no, tiež sme prešli tou klasikou, že prečo to neurobil (napr. nevyniesol smeti, nepustil umývačku...atď.) lebo ...som mu to nepovedala...😀 takže asi tak ...
Sustred sa na to dobré,lebo to určite ma,inak by si si ho nebrala..ak budeš hladat len to zlé nanom tak taky bude aj vaš vztah..
Moj je tiež taky,otvori hladničku,hladana vec je pred jeho nosom,a ajtak ho nevidi,skratka muž..Tiež sme prešli hadkami,bola snaha z mojej strany"prerobit" ho,a ano,iny muzi su aky dokonaly atd.. Ale nevieš ako to u koho funguje,možno ma niekto muža ktory doma urobi full servis,a ak by si snim mala žit tak utečieš,a hovorit si každy može čo chce realitu nevidiš,nežiješ s nimi..
Moj tiež nedokazal porobit okolo malej,ale ked vyrastla vela veci ju naučil,braval ju preč aby som porobila,na dome urobil všetko sam,a vie zabezpečit rodinu,na taketo veci sa sustred,a bude ti lepšie ak pochopiš ze muž skratka funguje inak,on ked je unaveny ide spat a basta stym nenarobíš nič,preto priroda nadelila tak že ženx rodia,v tomto sme silnejšie..Ste spolu kratko,uvidiš časom sa to stabilizuje,dieta je velka zmena vo vztahu,velka skuška,musite vydržat,nepotrva to večnemvztach sa da budovat na kompromisoch,polavit v očakavanichcenit si druhého za to čo prinaša do vztahu,aj ked sa nam to vtedy zda bagatel,ale ked ho vieš za to pochvalit,ocenit,vrati ti to aj s urokamy.
Ber ho takého aký je.
Môj manžel tiež nič doma nerobí, nevie kde ma malý aké veci, čo je kde v kuchyni a pod.
Ale jednoducho to máme podelené. Ja robím ženské veci a starám sa o dieťa a o domácnosť. On má na starosti financie, účty, nákupy, vybavovačky a hranie sa so synom.
Ak nevie kde má dať malej čaj tak mu to povedz. Ak od neho niečo chceš, napríklad nejakú pomoc, tak ho o to jednoducho pekne požiadaj a na konci poďakuj a pochváľ ho. Nezmeníš ho, ale môžete aspoň pokojne žiť a on ti aspoň občas pomôže.
Keď na muža vybehneš, že toto nevieš, hento nevieš, tak just sa ti na to vybodne a nenaučí sa. Na nich treba pekne a rafinovane ako na malé deti 😀
Môj manžel nechal ráno ponožky pri posteli, trenky na zemi v kúpeľni, a tričko pri koši na prádlo, posteľ neustlaná. Zobrať smeti? Kdeže.
A čo som spravila ja? Pred odchodom do práce som ho objala, zaželala pekný deň, podala mu do ruky smeti a poďakovala že ich vyhodí. Jeho veci pozbieram, posteľ usteliem a bude proste pekný deň 🙂 A to som už bola aj zaniesť malého do škôlky kým manžel vstával.
A nie, nie je lenivec, len proste to čo robí nevidí a nevadí mu to. Tak prečo sa mám pre to stresovať ja? Má kopec plusov a robí pre našu rodinu iné veci. Nejaké ponožky pri posteli nestoja za hádky a nervy. Život je o inom. 🙂 🙂 🙂
@jaannah Pozri, chce to len sadnut si a porozpravat a dohodnut...Chce to akysi system. u nas doma funguje, ze si hovorime veci dopredu, teda ide na chatu, oznami mi to tyzden dopredu, domace prace zvlada, ale treba mu o tom povedat. Vacsinou s humorom sa ho kazde rano pytam ci chce kavu, samozrejme chce tak mu poviem, ze ved si ju urob a zalej aj mne. Obcas su chlapi ako male deti, treba ich chvalit, ich ego sa akosi upokoji a nevadi ze narobil bordel v kuchyni, podstata je, ze uvaril...My sme mali nedavno podobnu diskusiu, ze vsade nedobehnem, ze ok, respektujem ked ma futbal, ale ocakavam, ze sa bude viac venovat detom a pod. Momentalne riesim ako sa zosuladit a ist do jazykovej skoly 😉
@jalito prečo by som mala dospelého muža niečo učiť? Učila som syna, nie muža, u toho som dala najavo, že to považujem za samozrejmé. Je pravdou, že ešte keď sme spolu chodili, tak som si všímala, či po obede odíde od stola, alebo sprace po sebe, či mi bez problémov urobí jednoduchú večeru, alebo nie je schopný ani zaliať kávu, len tak medzi rečou som si všimla, že spomenul, že s mamou umývali okná a pod. Ja som bola z domu naučená tiež tak, že domácnosť, deti a záhrada sú aj mamine, aj otcove, preto nie je všetko na mame, ale aj otec považuje za prirodzené, že domáce práce nie sú výsadou ženy. Tak som si prirodzene vyberala muža, ktorý má podobné predstavy o fungovaní domácnosti a výchove detí ako ja.
@timea7 To je pravda čo píšeš, aj ja tomu svojmu hovorím, že nie som jeho mama, aby som za neho upratovala, tak sa naučil aspoň špinavé veci hádzať do koša a občas umyje riad. Keď je potreba vymaľovať alebo niečo urobiť (mužské práce) tak urobí, inak sa od všetkého dištancuje a keď nemusí byť doma, tak nie je. Mne to nevadí, zvykla som si, ale tiež treba mať trocha sebereflexie a nehádzať všetko len na chlapov, ale sa pozrieť i na seba.
@jalito veď ja sa na seba pozerám, chodím normálne do práce, okrem toho mám ešte ďalšiu, ktorú robím doma, takže je pre mňa úplne prirodzené, že sa na chode domácnosti podieľame všetci. Mne nerobí problém ani vymaľovať, natrieť plot, pokosiť trávu, tak neviem, prečo by muž nemohol navariť, hodiť do práčky a povešať.
@natalym možno ani nie tak múdra, ako lenivá 😀 😀 😀 😀 😀 😀 mala som štyri tety a porovnávala som, ako trom manželia pomáhajú, všetko robia spoločne, ženy sú kočky, lebo majú čas popri práci, domácnosti a deťoch aj na seba a tá posledná je strhaná, lebo skáče okolo tĺka, ktorý si to ani neváži.....

@jaannah to je akási choroba dnešných mladých mamičiek - veľmi chcú rodinku, dieťa - potom chcú mať všetko dokonalé - uprataný byt, dom, krásne zdravé poslušné dieťa, moderne oblečené, presne podľa tabuliek, úžasného chápavého manžela, ktorý zarobí a urobí všetko, čo nám vidí na očiach 🙂 ....veď to je utópia...vzťah je beh na dlhé trate, je o dohode, komunikácii, kompromisoch, najlepšie s chladnou hlavou....a ešte keď príde dieťa a je okolo neho kopec práce....skús poľaviť, nemusí byť všetko perfektné, aj popri dieťaťu sa dá oddýchnuť, keď malá zaspí cez deň, skús si oddýchnuť vypnúť, postup - zbalím sa, idem von, a muž rob čo vieš mi príde ako vydieranie - s manželom si nájdite chvíľku keď je kľud, skúste sa o tom porozprávať - ak je rozumný a má vás rád, určite to pochopí - bez hnevu mu povedz, čo by si chcela, potrebovala - jasne, stručne, bez výčitiek - dohodnite sa o tom, aké domáce práce urobíš ty a aké on....alebo skúste poprosiť babku a vybehnite spolu von....dokonalá domácnosť, dieťa, manželstvo neexistuje...inak práca sa dá pekne zadeliť, ja som popri deťoch urobila dve VŠ