icon

Mám odpustiť neveru a drogy?

nikolam
23. jan 2014

je mi hrozne a neviem, ako ďalej. s priateľom som takmer rok, obaja študujeme na VŠ, ja mam 23 a on 24 rokov. sme úplne rozdielne typy, on študuje umelecký smer, je veľmi nadaný, ale je proste uleteny... ja som uplne obyčajna baba, nikdy som nezapadla do jeho partie možno až na niekoľko výnimiek si s jeho kamaratmi veľmi nerozumiem. dali sme sa dokopy po roznych doťahovačkách a intrigách práve zo strany jednej jeho "kamarátky", ktorá po ňom išla. náš vzťah od začiatku nebol bez komplikácií, ale všetko sme zvládali, veľmi som ho milovala, on mi tvrdil to isté, akurát to dával najavo svojím spôsobom, čím mi niekedy ubližoval. keď som niekam chcela ísť bez neho, robil scény, ak som sa s niekým bavila napr. so spolužiakom, kamarátom, tak bol cirkus, dokonca niekedy aj na verejnosti. potom sa mi vždy ospravedlňoval, aby som mu odpustila, že sa to viac nestane, a nakoniec sa to aj tak vždy stalo. odôvodňoval to tak, že sa bojí že o mňa príde - čo bolo absolutne neopodostatnené, nakoľko som ho milovala, a stále milujem. týmto správaním mi ubližoval, neviem, či si to uvedomoval, možno aj áno ale nakoniec to aj tak vždy svoje sluby porušil. Ja tento rok končím VŠ a naskytla sa mi možnosť ísť na dva mesiace na stáž do Nemecka, možno som tam ani nechcela ísť možno chcela, povedala som mu to raz večer, že mam takuto možnosť a je celkom zaujímavá... čo nasledovalo potom, jeho reakcia úplne strašná, veľmi sme sa pohádali, on buchol dvermi a odišiel z bytu. a to som ani nepovedala, že tam pojdem ... výsledok bol taký, že išiel za svojou partou, tam sa napil a niečo si dal - neviem čo, hoci mi slubil že sa toho už nikdy nedotkne a aj sa rok toho držal - a korunou všetkého je, že po ňom vyšla oná kamrátka a on sa s ňou vyspal. mne sa na mobil vobec nehlásil až do druhého dňa, skoro som zomrela od strachu a to som išla na druhy deň ráno na skúšku čo vobec ani neviem, ako som ju nakoniec dokázala spraviť.proste mne po tomto pohár pretiekol, dala som mu facku a odišla z bytu čo mame spoločne v prenajme... niečo sa vo mne zlomilo, nezaslužila som si toto od neho... teraz ma prosí na kolenách aby som sa vrátila, plače, prisaha, že sa zmení. včera sme sa videli v škole, chvilu sme sa rozpravali, je na tom strašne, uplne sa triasol, prosil ... stále ho mám pred očami, stale ho aj mam rada, ale strašne ma to bolí, čo urobil, a vlastne to urobil uplne pre nič 😖

zabka88
24. jan 2014

@nikolam ahoj, milo ma prekvapujú tvoje príspevky, na svoj vek si veľmi rozumné a dospelé žieňa 🙂 myslím že si prišla k správnemu záveru - choď na stáž, a jemu povedz že si to potrebuješ premyslieť. Keď sa vrátiš budeš vidieť veci s odstupom a určite sa rozhodneš správne 🙂 držím palce

kiki68
24. jan 2014

@maria1989 ne, neni lenivy,len ma svoj svet.. 😀 vies ani od autistu nemozes chciet,aby bol normalny, takze kde priroda dala,tak kdesi aj vzala... 😉
ked ho lubis,tak mu este daj sancu, ale s tym,ze drogy nebudu a trosku mu zaseknut niektore kamaratkovania s ludmi, u ktorych je jasne,ze kde bohemske vecierky budu smerovat.

Som skoro 15 rokov aktivne v umeni, takze som videla strasne vela.
K tej ich nepraktickosti: Poznam jendeho pana maliara, ako je dost ocenovany a ten prosim pekne odisiel z minuty na minutu z atelieru a teda aj domu,bo mu skrslo v hlave,ze on potrebuje inspiraciu a odfrcal do mexika,lebo mal zrovna vyplatenu lepsiu zakazku. Nechal tam vsetko ako bolo...ked som tam dosla,tak tam boli mesiac zaschnute stetce, otvorene farby...jedlo na stole, riad v kuchyni a jeho zena zufala,ze co ten zas vyviedol. Potom sa o par mesiacov uz inspirovany vratil a tvaril sa asi tak,ze vsak sa nic nedeje..ze si len odskocil tam a naspat. takze tolko k tomu,tito ludia casto nemaju pojem o realnom casopriestore 😀 ja sa tiez nemam cim chvalit, mam trpezliveho chlapa, ktory to so mnou nejako vie. Sem tam hundre,ze co si to poriadill...ale tiez ma lubi. asi aj nas nenormalnych niekto musi lubit... 😀

nikolam
autor
24. jan 2014

@zabka88 ďakujem cítim sa a ko schizofrenik, tak ho nenávidím za to čo mi urobil ale na druhej strane ho stale lubim 😖

nikolam
autor
24. jan 2014

@kiki68 srdce!!! 🙂

marika39
24. jan 2014

Prepáč moja, ale tvoj príspevok mi pripadá ako vtip. Láska je pekná vec, ale mať takéhoto somára na krku a plánovať s ním život , to už je moc. Zariaď si život bez neho, lebo ťa stiahne na dno.

bdalibor
24. jan 2014

@nikolam No dieťa moje , píšem ti ako chlap / preto dieťa , lebo mám podobne starú dcéru ako si ty / .Od takéhoto chlapca utekaj kade ľahšie , píšem chlapca , lebo chlapi sa chovajú ináč / veľká škoda , že zrušili vojenčinu , lebo z vojny vtedy prišiel domov naozaj chlap / .Ešte nemáte naozajstné životné a rodinné problémy a už takéto scény..........?Čo bude robiť potom , keď naozaj budete mať problémy , ? deti , peniaze , zdravie....? v živote to nie je easy...to mi ver ! Dvihni hlavu hore , daj si urobiť nové vlasy , urob radosť sama , sebe a uberaj sa cestou inou a bez neho...veľa šťastia ti prajem

nikolam
autor
24. jan 2014

@marika39 ano, bohužiaľ, pre mňa to nie je vtip 😒

monika837
24. jan 2014

Ahoj, no ja by som ho nechala urcite. Si mladucka, zivot mas pred sebou tak si ho nenechaj do .... 😉 Urcite si najdes normalneho fesaka 🙂 Mozno si myslis ake sme tu niektore mudre ale urcite ti chcu zienky dobre poradit, mozno niektora aj z vlastnej skusenosti.... pa 😵

zabka88
24. jan 2014

@nikolam to je normálne že sa tak cítiš, bije sa v tebe ratio a emócie. Sama si uvedomuješ že toto nie partner na celý život ale citové odpútanie ešte potrvá.. tá stáž prišla vlastne vhod.
bdalibor ti píše múdro, život nie je sranda, nevieš ešte aké úskalia ťa v ňom čakajú, preto si vyber partnera na ktorého sa budeš môcť spoľahnúť, ktorý ti bude oporou a podrží ťa keď to budeš potrebovať...podľa toho čo píšeš, tvoj priateľ ti toto neposkytne, naopak ty sa budeš pri každej menšej hádke báť či opäť nezareaguje skratovo .. váš vzťah nie je rovnoprávny , ty si jemu oporou, ťaháš ho, podporuješ - si jeho lepšie "ja" ale úprimne, máš pocit že toto bolo vo vašom vzťahu obojstranéé?

pomocnú ruku mu môžeš podať aj ako "kamarátovi" , ale držať vzťah na ľútosti a obavách o neho... každý sme si tvorcom vlastného šťastia a ty nie si jeho matka, nie si za neho zodpovedná.. je to dospelý chlap a keď sa chce flákať a drogovať - je to jeho rozhodnutie a za svoje rozhodnutia si musí niesť aj následky...

melleanor
24. jan 2014

@nikolam Čas hojí všetky rany, keď budeš v Nemecku tak ho nebudeš vidieť a ľahšie zabudneš. Nie je to perspektívny vzťah. Čo sa týka druhých šancí po nevere... Možno také niečo existuje keď sú dvaja zobratí a majú byt, deti... Ale teba pri ňom nič nedrží okrem citov o ktorým si myslíš, že je láska. Ak ťa podviedol teraz, máš šťastie, že nemusíš prechádzať rozvodom. Uvidíš, keď budeš v zahraničí, tak ti to otvorí oči, rozšíriš si obzory. Na svete je ešte toľko dobrých chalanov, ktorí si ťa zaslúžia. Musíš mať predsa nejakú sebaúctu. Máš na viac ako na neverného, žiarlivého a nevyrovnaného chlapa, ktorý má navyše problém s drogami.
Držím Ti palce 🙂

zrka
24. jan 2014

mila nikolam, keby si tu citala rozne prispevky a temy, tak by si pochopila, kolko zien si priznalo, aku chybu urobili v mladosti, pretoze boli zalubene...aj ked to neklapalo ako ma a isli vo vztahu dalej. A zrazu to neslo vratit, roky utekali a ....vsetko sa len rokmi zamotava. Preco stale myslis len na to ze ho milujes? Mysli skor nato, ze ano, ty ho milujes, ale miluje aj on teba? Coho sa dokaze pre teba vzdat? Co z lasky k tebe dokaze urobit? Prides mi ako v mraktoch ze ty ho milujes...ale to na dobry vztah nestaci. Pozeraj sa na to triezvo, tak ako to je. A ak ta naozaj miluje, nemusis sa teraz trapit, lebo ked sa vratis tak uvidis ako to s vami dvoma je. Ci takto chces zit, alebo nie.

nikolam
autor
24. jan 2014

@zabka88 nie, to je pravda, nemám pocit, že je to obojstranné, niekedy ma to aj vyčerpávalo, ale vždy som mala pocit, že je toho hoden ... až doteraz 😒

mokon
24. jan 2014

@nikolam žiaľ bude už len horšie 😢 Tak je to vždy. Čo najskôr sa odstrihni, nezaslúži si Ťa a ani Ty si určite nezaslúžiš, aby si si už odteraz zničila život. Držím palce, čo najskôr hrubú čiaru a hor sa do nového života! 😉

maria1989
24. jan 2014

@kiki68 hihi ja viem, ja s ním problém nemám :D

missy1989
24. jan 2014

@nikolam pred dvoma rokmi som mala podobný problem ;/
Psychicky Ma to totálně polozilo.Neustále scény nemohla som ist ani do obchodu proste strašně ;/
Bol mi aj nevěrný aj drogy boli v tom ale bol namna chorobne naviazany viac krát som sa snažila to ukončit ale s ním sa nedalo hládal ma skoro ma aj z práce vyhodili.
Mozem ti poradit len tolko zbav sa ho cim skor lebo ti zničí zdravie možno aj viac urcite by si nechcela mať taky život a ver mi nikdy sa nezmění aj ked to slubuje !!!!

nikolam
autor
24. jan 2014

musím povedať, že jajjasnejšie sa vyjadruje moja kamaratka, u ktorej teraz bývam, ktorá mi každý večer vynadá do kráv obmedzených, že sa takým k...tom ešte vôbec aj zaoberam .... ach jaj 😉

acrobaleno
24. jan 2014

Nebuď hlúpa...toto nie je láska, to je iba dráma megalomaniaka. Si mladá, načo si zahadzovať život.

mamavera
24. jan 2014

@nikolam jasné, odpusti aj neveru aj drogy, aj správanie na úrovni pubertiaka....čakaj, až ťa začne mlátiť, stane sa alkoholikom a gamblerom dohromady - až potom to bude to pravé orechové.....
neverím, že nejaká normálna žena v tvojom veku môže úplne vážne položiť takúto otázku.... 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠

renka40
24. jan 2014

vidím, že ti tu niektoré píšu, že sa musíš rozhodnúť sama (čo je úplne jasné) a niektoré radia, že máš dať druhú šancu. (môj názor je, že druhá šanca sa dáva rozumnému človeku, ktorý urobil nejakú chybu nedopatrením a vidno, že to skutočne ľutuje a ne dookola robí tie isté chyby!) ďalšie sú aj so mnou za jednoznačný rozchod.

z týchto odpovedí si urob tabuľku a porovnaj koľko je za šancu a koľko za rozchod.

A hlavne po rozchode sa nevracať - jedine, že trápenie ti robí dobre a taká láska ťa napĺňa (plná plaču, neistoty, podozrievania, samoty, hádok, ...)
Myslím, že nepotrvá dlho a budeš písať novú tému... už sme ti to napísali viaceré

llenkapettko
24. jan 2014

@nikolam súhlasím s tvojou kamarátkou. kašli na neho. o pár rokov to pochopíš

nikolam
autor
24. jan 2014

@mamavera žiaľ, potom asi nie som normálna, ale neviem svojmu srdcu rozkázať zo dňa na deň ani z týždňa na týždeň ... 😖

@renka40 nie som z tých, ktorým trápenie robí dobre, to nie... akurát ho lubim a som na pochybách, to čo urobil, bolo kolosálne svinstvo, vidno, že to skutočne ľutuje, to, čo ja nedokážem, je teraz striktne ukončiť tento vzťah, možno preto som hlúpa, neviem ... 😖 odídem, vrátim sa a uvidím ... či odpustím alebo to nedokážem ani potom

renka40
24. jan 2014

@nokolam skús si prečítať diskusiu s názvom ,, Týrané ženy" lebo toto čo ty prežívaš, čo ťa zneisťuje, s čím bojuješ ... je citové vydieranie, hranie na tvoju citlivú strunu , ktoré tvoj priateľ veľmi dobre ovláda!
Ty to máš v rukách ešte v začiatku a všetko môžeš zmeniť kým nie je neskoro.

Apropó... pozdravujem tvoju spolubývajúcu, vybozkávala by som ju, veľmi dobre ti hovorí, ale ty silou-mocou chceš počuť niečo iné 😀

nikolam
autor
24. jan 2014

@renka40 ani neviem, čo chcem počuť, asi najradšej nič. a vymazať si pamäť na rok dozadu

katka0905
24. jan 2014

@nikolam tak od neho neodchadzaj, ked ho lubis... alebo odid na staz a vysvetli mu, ze to nie je rozchod a ked sa vratis, chces ho tu najst ziveho a zdraveho... riad sa srdcom. Aj ked moja skusenost je takato: s podobnym clovekom som po roznych peripetiach nakoniec zila 3 roky. Tiez taka umelecka a zaroven intelektualna dusa. Pohar u mna pretiekol, ked sa raz prehulil tak, ze skoro umieral (teda tvrdil, ze mu prestava bit srdce a fakt nevyzeral dobre), to bola prva kvapka - uvedomila som si totiz, ze ja som ta, na ktorej je v nasom vztahu vsetka zodpovednost, ze nanho sa proste neda spolahnut. Druha kvapka, ked ma v navale nejakych zvlastnych (mozno aj ziarlivostnych) emocii podporenych alkoholom akoze "zo srandy" zacal skrtit salom. O chvilu prestal, ale bolo to desive, uvedomila som si, ze ked si vypije, moze byt nebezpecny. Vazim si ho a nespominam nanho v zlom, zazila som s nim, to co s nikym nie, napriklad cestu stopom po Europe. S odstupom casu 10 rokov musim uznat, ze ten vztah ma obohatil v roznych smeroch, ale som velmi rada, ze som od neho odisla. Neviem si predstavit, ze by som s nim mala rodinu.

veriiii
24. jan 2014

@nikolam akoze 2 mesiace by nevydrzal, prepac,ale bud reagoval prehnane alebo ti vari nedopraje?to nie je od neho pekne, nevera pod vlyvom omamnych latok sa neospravedlnuje a ani branie drog ,co i len jednorazove..ty mas svoj zivot a nenechaj si od niekoho ineho diktovat ako nim pojdes...prepac,mozno to znie tvrdo a radikalne, ale mozno raz ty olutujes, ze kvoli nemu si prepasla sance na svoju pracu, karieru.....a akoby sa myslis zachoval on,keby bol v tvojej situacii?

renka40
24. jan 2014

@nikolam tak to ti naozaj verím! naozaj! ja som cez to sama prešla...... darmo mi radili, darmo odhovárali, ja som si nemohla pomôcť! A potom som trápenie skrývala, lebo zasa som nechcela urobiť radosť tým, čo mi radili dobre, že mali pravdu! Hanbila som sa za svoju hlúposť, a tak som s tým človekom vydržala 8,5 roka plných utrpenia, udobrovania, následne aj milovania a rodenia detí... nič z toho nebolo príjemné 😖 aj milovanie sa zmenilo na nútené (len aby ma neupodozrieval, že niekoho mám) a láska na nenávisť....
Už som tu písala k podobným témam, niektoré poznajú moj príbeh... tak pre teba len tak v krátkosti: život s tyranom, bitky, hádky, dal do záložne čo sa dalo, len aby mal čo on chcel, milenky, kamarátov...po tom všetkom som sa rozviedla ostala s tromi malými deťmi sama a po jedenástich rokoch sa opäť vydala... teraz mám 40rokov a čakám s milujúcim manželom štvrté dieťa (sme spolu 2 roky) úplne iný vzťah, iná rovina, toto je láska , ktorá nebolí, netrápi, nesužuje. Nehovorím, že sa nepohádame 🙂 , ale vzhľadom čo som zažila je to vyrovnaný vzťah na porozumení a vzájomnej úcte a rešpekte... čo nechceš aby robili tebe, nerob ani ty druhému a k tomu je to umocnené láskou (moji synovia 20,19,16 roč. hovoria, že prečo som si už vtedy nevybrala takého muža 🙂 )
Ozaj! Prečo?! lebo som bola sebecká? a sama doplatila na svoju chybu?! lebo JA som bola zaľúbená?! JA, JA, JA! A potom som hovorila: toto som chcela, tak mi treba!!!!!!!! uvedomovala som si, že si nezaslúžim nijaký súcit od nikoho!!!!!! Veď sama som to chcela!
Ty máš možnosť sa poučiť na chybe druhého, nemusí to dôjsť k tvojej vlastnej chybe... Ani si nevieš predstaviť ako ti držím palce, aby si vydržala a odolala vlastným citom.

nikolam
autor
24. jan 2014

@veriiii určite by vydržal, ako mi však bolo povedané, vyšlo mu z toho to, že od neho odchádzam a kašlem na neho, stratil nervy, vzblkol, zobral sa a odišiel, pokračovanie poznáš. keď má utkvelú predstavu že o mňa príde ked tam pojdem, tak potom je to ťažké, lebo sa s ním nedalo rozumne baviť, veľmi sme sa vtedy pohádali a rôzne veci som mu aj vykričala, aj žiarlivosť a tie jeho nepochopiteľné paranoje, že ma stratí a podobne, tak sa otočil a buchol dvermi ...
@katka0905 chcem urobiť to, že pôjdem na stáž a poviem mu, že to nie je rozchod ... už som mu povedala, že odchádzam do Nemecka na dva mesiace, prídem v apríli a potom sa porozprávame, čo bude ďalej, lebo teraz mu ešte odpustiť nedokážem a tiež nedokážem s ním normálne fungovať po žiadnej stránke a po intímnej už vôbec nie, on mi na to povedal toľko že ma prosí aby som do Nemecka išla ako jeho dievča a nie ako slobodná .... na to som povedala OK ... zajtra sa ešte budeme rozprávať, čo bude po tých dvoch mesiacoch neviem

za3eura
24. jan 2014

@nikolam ahoj. Ja som si s fetakom prezila viac ako dva roky v jednom byte. Teda nie v jednom, v troch roznych. A aj ked je to uz skoro 10rokov od rozchodu, dodnes nemame doriesene vsetky podlznosti, ktore voci mne ma. Sluboval, prosil, vydieral laskou, nadaval si, sypal si popol na hlavu atd vzdy po kazdom excese. A ze sa lostupne opakovali stale castejsie asi nemusim pisat.. od kedy sme spolu zacali, bola moja podmkenka, ze droy sa okolo neho ani nepohnu. Pohli. A nie raz. A vzdy som bola na vine ja. Raz som ho nastvala, druhykrat sklamala, treti krat bol smutny atd. Ked som od neho napriek vsetkym prosbam a slubom a vyhrazkam, ze si ublizi, odisla, presla som si peklom. Napriek tomu vsetkemu a milionu sanci, co som mu dala, vo mne stale rastol pocit, ze som ho vlastne zradila, lebo "len ja som zmysel jeho zivota" a "so mnou zvladne aj to, co by inak nezvladol"...bala som sa, ze si ublizi, volal mi, ze stoji na moste a skoci, ze si kupil ziletky a podreze sa, ze si zaobstara obrovsku davku a predavkuje sa a mnoho inych manipulacnych neprijemnosti.

A vies co? Neskocil. Nepodreza sa. Ani sa nepredavkoval. Ani nic ine sa nezmenilo. Fetoval prilezitostne aj pravidelnejsie este dalsie 4 roky, potom sa liecil, detoxikoval aj resocializoval aj vsetko mozne oval. A vies co? Zas je v tom. Vraj len jednorazovo. Ale zas. A ja stale nemam ani zdaleka doriesene podlznosti, ktore voci mne ma. Lebo ako spravny fetak si odo mna casto poziciaval, priladne sa rovno obsluzil. Alebo si pozica na nieco ine a minul to na fet. Stale znova a znova. Kto nezil so zavislym, nedokaze si predstavit ake sposoby manipulacie su tito ludia schopni a ochotni pouzit, len aby sa dostali k svojmu cielu.

Viem, ze si pisala, ze tvoj priatel nefetuje, az terZ. Ale! Nezabudaj, ze dovod sa najde vzdy. Tento moj dlhansky prispevok je len na ilustrociu toho, ako prebieha zivot s fetakom, ktory "si uz nikdy nic neda, lebo ma miluje" a spieva si, ze naklepsia droga je cista hlava ...

nikolam
autor
24. jan 2014

@za3eura nie, nefetuje, ale je dosť vážny problém aj tento jeho úlet naspäť k tým oblbovákom. ja nie som ochotná tolerovať ani marihuanu, proste nič, a aj sa toho rok držal, a to si aj sámj priznal, že si to dával len z blbosti, nudy, preto že ostatní, preto lebo chcel skúšať, preto lebo bol nešťastný, lebo si na to zvykol atd at´d dôvod sa vždy nájde, aj keď práve žiaden nie je 😖 teraz si dal po dlhom čase a vidím, čo z toho vzniklo. k tomu aby sa vyhrážal že si niečo spraví zatiaľ nedošlo - ja sa skôr obávam toho, že medzi nich opäť spadne, bude piť, kombinovať všelijaké svinstvá ale v podstate, ako píšete, je to na jeho zodpovednosť a budú to jeho činy 😒

za3eura
24. jan 2014

@nikolam a ak medzi nich spadne, tak co z toho pre teba vyplyva? Ze sa toho chcel vzdat kvoli tebe? Poviem ti, ze to je motivacia na velmi kratko. Ak to nerobi pre seba, zo svojho vnutorneho presvedcenia, nevydrzi mu to. Dovod sa vzdy najde. Nespasis ho, ani mu nepomozes. Pomoct si moze len sam.

A to, co ti urobil nie je nieco, co je neprijemne a na co po rokoch budete spominat ako na neskodnu historku. Akoze 'vtedy tatko tresol dverami a opil sa s kamaratmi a spal na rohozke'. Podviedol ta. Porusil to, na com ste sa dohodli. Dovody nie su dolezite. Hlavne ked na to ziaden dovod nemal.