Mám ostať v zahraničí?
Ahojte,
zaujima ma nestranny nazor,lebo uz neviem co dalej.
Som vydata,ijem v zahranici u 7rokov,spravila som si MA,mam krasne dieta a druhe na ceste.
Lenze s manzelom(kt.nie je Slovak,ale pracuje tu) sme cudzinci a tak sa k nam aj chovaju.
Mam pocit,ze je tu vsetko ovela tazsie ako by bolo na Slovensku,hoc by som tam odisla len sama s detmi.Nasla by som si pracu v obore,som ucitelkou a tu ma nezamestnaju kvoli tomu,ze ich rodnu rec neovladam perfektne a ked chcem ucit anglictinu(kt.mam vystudovanu),preferuju rodenych,kt.je tu velmi vela.
Mam svoje plany ,ale viem,ze tu sa mi ich nikdy nepodari dosiahnut,aj ked sa snazim,ale predsa..na Slovensku mam rodinu,kt.mi chyba,prilezitosti,kt.ma mozu naplnat.
Ale mam aj strach,ci rodina ostane pokope,ked si kazdy budeme plnit svoje sny,alebo co...dieta mam mulatca a bojim sa reakcii na Slovensku,kedze tu su zmiesane r.triedy vs.narodov sveta.Ale bojim sa aj toho,ze moj zivot(mam 27r.) ostane nenaplneny a budem lutovat,ze som sa rozhodla tu ostat.Mate niekto podobnu skusenost?
Budem vdacna za vase reakcie.
@m.i.r.i moja priorita je moj syn. Ze som postarka, za to sa vobec nehanbim. NA svk mam rodinu, ale tu v Nl mam tiez- manzela, syna- ten sa narodil v Nl aj ked je 2-jazycny, ale 1. jazyk je Nl. Aj nezamestnanost v Nl je mensie ako na SVK- ked uz nic ine. Ked uz som v zahranici, treba byt trochu flexibilny. Ale pokial srdce pisti a place, tak potom sup na SVK, ale zeby bola "trava zelensia na SVK ako v Nl" hmmm, to ti neviem.
@sarlota1986 neviem, ci vies, ale od 1.1.2014 nemaju zahranicne SVK matky narok na porodne zo SVK. Takze ak tie peniaze chces dostat, chod na SVK este pred porodom, vybav si zdrav. atd. na svk, lebo ak aj mas trvaly pobyt na svk- to uz nestaci. Ak chces dostat davky po prichode na svk, treba vela vybavovat... Priprav sa aj na to.
@adelakk Ja mam Master degree anglictiny a literatury spraveny na univerite v Utrechte,cize vsetko mam ich a i tak mam problem zamestnat sa.
@ervenka preco by si sa mala hanbit...to urcite nie...ide naozaj o to, co ta naplna a co ti je dolezite...a ano, priorita je syn...ale vzdy je otazne co je pre deti tiez to najlepsie....ja skor tak ako @adelakk - myslim, ze aj pre moje dieta je dolezite aby bol s rodinou..a nie je to len mama a otec..ale aj ostatni...samozrejme je to uplne ine ak je manzel cudzinec a zijete v jeho rodnej zemi...tam ma zas on svoju rodinu a deti tiez a roztrhat sa zas neda napoly 😉
@ervenka porod na Slovensku urcite nie.Nie som materialne zalozena,preto ma tie peniaze tu nejak nedostali do kolien.Robila som pocas skoly chyznu v hoteli za 900e aj administrative za1500,ale proste ma to nenaplnalo.
@m.i.r.i naohodou, mm ma rad SVK, a ked sa dozvedel, ze Adelaar bol trenerom MSK Zilina, tak uvazoval, ze on by dorast, ale trener uz bol vybraty. NA MSK sa bol pozriet, aj pokecal s majitelom klubu. No a moja mama moze prist hocikedy len chce.
@sarlota1986 tak si este dopln PaBo, alebo LOI, a pod. aby si mala aj NL pedagogicke vzdelanie. myslim si,ze je aj tak problem ze ty len ucit na ZS a nic ine ta nenaplna.. Ale dobre, ked len to chces, tak si dopln Nl pedag. zvdelanie a uvidis, kt. ponuky dostanes.
@sarlota1986 vsetko zavisi jako sa rozhodnes sama, ja dufam, ze sa rozhodnes dobře. Moj priklad ja zijem v NL a tiez to jeden cas medzi mnou a muzom skripalo. Zavolala som mame ze sa vratim domov nebol problém, kamaska ma odhovarala od muza a ja som si to moc nepremyslela, konala , som co mi povedala ona a nie moja hlava. Nakoniec som to vyriesila tak, ze som isla na svk, na dovolenku, ze sa pokukam, z muzom sme sa medzitym zmierili a po dvoch tyzdnoch som sa neskutocne tesila domov do nl, a bola som stastna, ze som nepocuvala moju kámošku zničila by som si život.
Ked sa ti da ist domov pozriet ake tam mas moznosti a ci by sa ti pacilo tam skus, to je iba moj navrch, aj tak sa rozhodnes jako to budes citit, aj kde ti tu popiseme ze v zahranici je lepsie, aj tak sa možno vratis na svk.
Rodina je velmi vela ja tiez velmi tu nemam, preto chodim aspoň raz za rok domov.Hlavne sa nedaj ovplyvnit inymi ludmi vsetko si premysli, skalkuluj a potom konaj podla seba, len podla seba.
@sarlota1986 skus sa poradit z muzom. Muzi vsetko vidia viac rozumom a nie citom.
Ja som tiez mojho presviedcala aby isiel na svk, zit zil tam 10 rokov a uz tam zit nechce.Skus mu povedat jako sa cítíš, ale jedno viem ze sny mozes naplnat aj v cudzine nepotrebujes na to svk. Možno keby ta chodila rodina navštěvovat aj za mnou chodi mama každý rok aj ja chodim domov každý rok, rodina je jedna věc, ale neurobi ta stastnou, kde nebudes mat peniaze možno pomoze neviem 😉 .
@sarlota1986 uvedom si ze ked porodis tak na Slovensku tak skoro pracu nenajdes. Hlavne ked budes aj chciet ist do prace nik ta nezamestna lebo mas male deti a tiez nebudes mat kde deticky dat lebo jaslicky pomaly neexistuju a skolky su preplnene. A kto ta bude zivit a platit ucty? Tiez by si mala brat ohlad na manzela a tvoje dieta ktore tu ma kamaratov a urcite zazemie. ako ti radila @ervenka dopln si vzdelanie pripadne sa pozri po inych moznostiach. Co tak skusit babysensory? popri materskej sa zamestnat ako gastouder pripadne sa pozriet po mimoskolskych aktivitach pre deti z medzinarodnych skol?
@sarlota1986 Urcite by som sa nevracala. Uz len to, ze si dokazala vystudovat vysoku skolu danej krajiny Ta posuva velmi dopredu pred akymkolvek pristahovalcom.
Nevzdavaj to. Slovensko mas pomerne blizko (nie ako Kanda, Australia, ci USA), vzdy tam mozes prist na dovolenku, ci nejake ine udalosti.
Ja by som nezahadzovala flintu do zita. Si tam 7 rokov, skus vydrzat.
Je trochu divne ale, ze nemozes najst dobre miesto, aj ked mas skolu, ktora plati v ich krajine. Mala by si hladat zamestnania, posielat zivotopisy vsade.
Co robi tvoj muz? AKe ma on vzdelanie? AKo sa paci jemu? Urcite by som nesla domov na SK bez neho.
@sarlota1986 len som tak ockom hodila, a len u nas- mala dedinka- su ponuky na staze v BSO, basischool, KDV- 12-22hod/tyzden. Pozerala si si aj "Stagiaire"? nasla som aj speci plan pre pedag. studentov- studium+ prax. Nieco tymto smerom?
píšeš, že nie si materiálne založená, len to vnímaš tak tam, u nás si treba uvedomiť, že je to o prežití, ak nebudeš mať silnú finančnú (oporu) - rezervu, na SK nebude z čoho s dvomi malými deťmi.
Hlavne sa neunahli. Moj nazor je ze vratit sa po 7 rokoch s tym ze uz mas svoju rodinu - muza cudzinca a 2 deti je blaznovstvo. Na Sk ta taha len nostalgia a romanticka predstava. Ak si z regionu kde je malo prace, budes tam plakat. Velmi. Vies, za tie roky co si pred sa zmenilo vela. Priatelia maju svoj zivot, bez skusenosti ti tiez pracu nik neda. A praca je na SK malo platena, moc malo. A neviem co tu kto pise o urovni skolstva ci zdravotnictva na Sk - ved to je tragicke!!!
Podla mna je problem inde. Neverim ze 7 rokov po VS v NL si neschopna najst si pracu s ktorou by si bola spokojna. Kolko rokov vlastne pracujes? A aku namahu vydavas na hladanie prace?
Ono to moze byt ale i o inom. Ja velmi tuzim byt supermodelkou - mam peknu tvar, i 180 cm a 49kg. Nikde ma nechcu! Neviem totiz chodit na lodickach. Mam z nich strach.
Tak to moze byt i s tebou. Tak sa zamysli a poriadne.
@sarlota1986 ... tvoje uvazovanie o vrateni mi skor pripada z dovodu, ze si teraz doma s detickami a chyba Ti viac rodina, priatelia. Nikto za Teba nemoze rozhodnut, co by bolo prave pre tvoje deti i rodinu lepsie.
Z mojho pohladu je to tak, ze to najhorsie mas za sebou. Prezila si zaciatok, ktory je v cudzine priserne tazky, naucit sa ako veci chodia, kulturu, jazyk...
Svet je velky, mozno by ste spolu mohli uvazovat nad inou krajinou. Vratit sa na Slovensko - na vychod, to je cisty krok spat, nehovoriac o tom, ze tvoj manzel tu bude opat len cudzincom.
@sarlota1986 Pises, ze tvoj manzel je z Afriky. Nebola by sanca tam, pokial je z nejakej rozvijajucej sa krajiny bez vojnoveho konfliktu?
@sarlota1986 na Tvojom mieste by som sa nevracala kvoli dovodom, ktore tu uz baby pisali. T.j. nedostatok prace pre TEba aj manzela. A ja by som pridala aj to, ze Ty sa citis NEdoma v NL, ale predstav si, ako sa bude citit Tvoj manzel. Vie slovensky? Myslis, ze si tu najde kamosov?
Jedna z moznosti by bola ist do Blavy, kde by mohol najst priatelnejsiu spolocnost. S tou xenophobiou to na SVK uz nie je take strasne, myslim, ze ludia su viac proti Romom ako proti slusnym cernochom ci cinanom.
Ja som tiez zila vyse 7 r. v UK, a chcela som sa vratit domov, aj ked tam mam sestru, ale manzela mam tiez SVK.
na tvojom mieste by som sa urcite nevracala, aj kvoli manzelovi, detom (slovensko je silne rasisticka a zadubena krajina), aj kvoli praci... pretoze ucitelka na zakladke zarobi to čo predavacka v LIDL..a tak aj to skolstvo nase vyzera...
Skus sa pozriet na ine moznosti, ako by si si vedela naplnit svoje profesne ambicie v Holandsku... rozposielaj zivotopisy na posty kde treba dobre vzdelanie, nevzdavaj to... je prirodzene, ze pokial mas urcitu inteligenciu, chces sa rozvijat, rast... a podla mna vzhladom k tolkym rokom mozes ist len dopredu...
@dejka77 zavisi od poziadaviek jazykovky. do skoly ta ucit urcite nezoberu, ale na jazykovkach by to slo. robila som tam samozrejme pohovor a vtedajsia sefka si ma poriadne preklepla. ked som od tial odchadzala tak som robila pohovory s novymi uchadzacmi aj ja a gro z nich odborne vzdelanie nemalo, viac sa ceni snaha, uroven jazyka a schopnost ucit. samozrejme ze predchadzajuce skusenosti su len v tvoj prospech.
Rozumiem Ti, ja som si z Anglicka doniesla manzela.
Mame dve dievcata, penazi vela nemame, ale ja sim tu VELMI STASTNA!!!! Tu je moj domov, sem patrim. Som vdacna manzelovi, ze sem s nami prisiel a ze sa trapi s tymito nasimi stredoslovakmi. Je smutne sledovat ako niektori zamestnavatelia zaobchadzaju s ludmi preto, ze je malo prace...ale to je o inom... Ja vela penazi k stastiu nepotrebujem. Rodina, priroda, halusky, rezen.... !! Toto vsetko ma aj moj chlap rad! 🙂
Ak ten Tvoj chce, skuste prist. O farbu pleti by som sa nebala, som si ista, ze chalanisko bude musiet baby odhanat 😉 bude iny, zaujimavy.
Drzim palce!
@zeriempizzu a neskusila si modelku ktora pracuje pre vyrobcu oblecenia na ktorej priamo skusaju oblecenie ktore budu vyrabat? poznam jednu uz ma skoro 60r. a prace vyse hlavy aj penazi. Tam lodicky moc netreba. su na to agentury skus taliansko a ine modne mesta. po anglicky sa im povie fit model.

@sarlota1986 my sme boli 9 rokov v UK, minuly rok sme sa vratili na Slovensko. Jediny dovod bol, aby deti mali okolo seba aj inu rodinu nez len nas dvoch. Inak nam tam bolo po vsetkych strankach lepsie. Lenze my sme obaka Slovaci a tak to bolo jednoduchsie rozhodovanie. Pre mna osobne je rodina na prvom mieste a preto by som urobila vsetko preto aby bola spolu. Co by to bolo za rodinu keby si ty bola tu a tvoj muz tam. Na tvojom mieste by som zostala tam. A co si o tom mysli tvoj manzel? Keby ste byvali napr.v Bratislave on by sa mohol zamestnat napr.aj vo Viedni alebo aj tu sa da. My byvame v Bratislave a moj manzel pracuje pre zahranicnu firmu, pouziva iba anglictinu. V oblasti kde byvame je vela zmiesanych manzelstiev. Ked som s malymi na ihrisku bezne pocujem anglictinu, rustinu, francuztinu, atd. Takze ja si myslim, ze je najdolezitejsie udrzat rodinu spolu ci uz budete tu alebo tam. A neuvazovala si o spraveni si skoly tam? Potom by si mozno mala vacsiu sancu najst si pracu v odbore akom chces. Ja som napr. V Londyne ziskala Dip.TESOL co ma opravnuje vyucovat anglicky jazyk v anglicky hovoriacich krajinach, ale iba tych pre ktorych je to ich druhy jazyk. Neda sa nieco take urobit aj tam? A potom ucit cudzincov v jazykovych skolach?