Mám paniku a strach z rečí okolia
Dobrý deň prajem. Neviem či sa to čo teraz napíšem stretne s pochopením. Asi budem poriadne zahrabaný pod čiernu zem. Ide o to, že sa nemám s kým sa o tom porozprávať a ani u rodičov by som nenašiel pochopenie. Mám 40 rokov a so snúbenicou sme 2 roky( bude mať 31) Budúci rok v lete sa zoberieme, keď nejak pominie korona. Odkedy sme ohlásili, že sa budeme brať sú neústále narážky od okolia a rodiny typu - niekto na dôchodku chodí na ryby, druhý má deti alebo ako ťa bude volať tvoj syn/dcéra dedo, pradedo. Zo začiatku som sa tomu bránil, ale už nevládzem a začínam si myslieť, že majú pravdu. Sme spolu veľmi šťastný a plánujeme spolu založiť rodinu. Viem, že môj vek, nie je tréning skoku do truhly, ale aj tak je to pokročilý vek. Čo si o tom myslíte?
Môj muž mal 43, keď sa narodil náš syn. A švagor mal 49, keď sa narodil jemu. Obaja už síce mali po 2 deti z predošlých vzťahov, ale nemali problém ísť do toho zase. (Pre nás so švagrinou to bolo prvé dieťa, ja som rodila v 36, ona v 40). Sranda je, že naši synovia majú vekový rozdiel len pár týždňov. 😁
Stať sa otcom v 40-tke už v dnešnej dobe nie je vôbec nič nezvyčajné.
Tak moj kamos ma 47r a teraz bude mat svoje prve dieta a pred 2r sa este len oženil 😉. Je zabezpeceny, zije v zahranici a je mu super....takze ty si este ucho pri nom...tes sa zo snubenice, uzivajte si a dietatko zarobte ked vy dvaja budete chciet a nie okolo....trošku nadhľadu nad rečami okolo vas 😁...možno to je len závisť okolia 🤭
Viesco ja som clovek kt.ma totalne u riti co si druhy myslia ale je to prave z toho dovodu ze som sa to naucila, vekom. Budem uprimna,ja sama som dieta starsich rodicov, vtedy to nebolo tak bezne ( aj spoluziak mal rodicov starsich) a stale sa mi smiali ze ide dedo,ide babka, aj jemu. Pre mna to bola fakt trauma a zaprisahala som sa ze ja budem mat dieta mlada a tak sa aj stalo. A vlastne teraz sa deti vysmievaju uuuplne za vsetko ... Ak mate financie,sprav si po svojom. Ale treba sa pozriet na to aj zo strany dietata. Ano ako dospela si poviem ze nezalezi na veku a rodicov lubim nadovsetko ale vtedy som videla len tie posmesky. Ja som naozaj stastna ze v 40ke budem mat dieta dospele a ty mozes byt stastny ze v 40tke budes mat dieta. Nikoho velmi zivot druhych nezaujima
Neboj sa )
Že pokročilý vek 😂😂😂 sa zobuď🙈 čo má hovoriť chudák môj muž, v jeho takmer 42 rokoch mu porodim 2. dieťa, tak on je už potom asi úplne na odpis 🤣 a to tajne dúfa, že ešte tretie mu do jeho 50-ky porodím.
@ivik4 Je mi ľúto, že Tebe sa za starších rodičov posmievali, ale teraz je iná doba. Vtedy si mala starších rodičov len Ty a ten spolužiak, teraz má starších rodičov každé druhé dieťa. Písať autorovi, aby sa na to pozrel zo strany toho dieťaťa, je už neskoro, lebo on ho už nemôže mať v mladšom veku. Ty si mala možnosť rozhodnúť sa, či dieťa ako mladá, alebo ako staršia. On už má voľbu len či teraz, alebo vôbec.
Ahoj, ja by som v tom veku do toho uz nesla
Na veku absolútne nezáleží, môj manžel mal 39, keď sme mali prvé dieťa a teraz má 44 a čakáme druhé. Nad týmito rečami by som len mávla rukou a absolútne sa nepozastavovala.
z takychto reci si vobec nerob tazku hlavu, zakazdym nech by si mal akykolvek vek tak by sa nejake reci nasli, dobre je informacie filtrovat a nebrat si vsetko k srdcu 🙂
vopred píšem, že vás plne podporujem, netreba dávať na reči okolia.. ale chcela by som vám dať dve rady:
prvou je to, aby ste pracovali na svojej fyzickej kondícii a nezanedbávali svoje zdravie celkovo, teda aby ste skoro ,,nezdedkovateli"
totižto, rodičia môjho manžela mali cca 30, keď sa narodil on a prvá sestra a potom po 40tke mali dvojčatá-dievčatá.. dosť som sa s nimi skamarátila a priznali sa mi cca vo veku 12 rokov, že im je ľúto, že rodičia s nimi nikde nechodia na výlety.. v smútku závideli mojej rodine (mám tiež dve sestry v ich veku, len rodičov mladších o 10 rokov) že stále niekam chodia, po hradoch, do prírody, na kopce, na malé dovolenky do maďarska na kúpaliská atď.. svokrovci už mali v tej dobe po 50tke, mali to ťažšie v práci, fyzicky už na tom boli horšie, svokor navyše dostal cca vo veku 56r 2-násobnú mozgovú mŕtvicu, ktorá mu zasiahla polovicu tela a teraz chodí o palici.. teda nikde nechodili a ani už nechodia
no a druhou radou ohľadne detí je to, čo už spomenula pani vyššie.. deťom sa môžu posmievať, že majú rodičov starčekov.. mojim švagrinkám sa to tiež stalo.. ,,to po vás prišiel dedo do školy?" ,,a to nejakí starí sú rodičia" a tiež z toho neboli ktovieako nadšené.. tak potom bacha na to, keď budú rásť, lebo detské dušičky sú krehké 🙂
No zavidia ti 🙂 neries.. ostatni nech sa chystaju do dochodku a na seniorske zabavy, ty mas este viac ako 20 rokov cas.. a to aj 2 aj 5 deti do vtedy vies vychovat :DD Okolo mnam usim povedat ze ti chlapi okolo 40tky su naj :D A susedka (42) ma 10 rocnu dcerku, jej manzel ma 69rokov :D On je dedko a nie ty 🙂
Ja mam 32 a manzel 41, mame 3 rocnu dceru a cakame druhe. Zijem v Spain a tu je to normalne. 90% muzovych kamaratov ma teraz male deti, alebo cakaju. Jeho brat ma 47 a od februara sa snazia o 1.
Smutne je iba to, ze si obklopeny v rodine alebo v okoli zjavne neprajnymi a zlomyslenymi ludmi... ak je nieco myslene vtipom, tak to ma byt vyslovene max raz, a nie tak a tolko, aby to dotycneho deptalo... stary isto nie si. Nie kazdemu sa podari najst vztah a lasku a zalozit rodinu v 20tke ci 30tke.... a nikde nie je napisane, ze dieta musi trpiet tym, ze ma starsich rodicov, dnes je tolko aj takych, co maju naopak rodicov mladych a ti na nich kaslu a nevenuju sa im....
Viem, že reči okolia mrzia, poznám to - síce nie kvôli vekovému rozdielu avšak vždy sa niečo nájde čo druhí radi riešia a súdia.. preto viem že to fakt občas veľmi hnevá.. ale fakt by som kvôli rečiam okolia si nenechala si kaziť svoje šťastie.. ste šťastní? Ste.. chce byť s tebou? Chce.. tak nerieš - vy dvaja tvoríte spoločný život, ostatní sa môžu len prizerať.. mavni nad nimi rukou každé blbé reči predychaj a myslí na vlastné šťastie..
@lydiasabolova ja som to tak aj myslela, nik nedokaze pochopit situaciu tak ako ten co si ju prezije. Viem ze kopec detom so starsimi rodicmi sa nesmiali alebo nesmeju, mne bohuzial ano . Takisto ja nedokazem pochopit ake je to citit sa ked sa smeju skrz obezitu alebo ako sa mojmu vlastnemu dietatu posmievaju skrz diagnozu ;( . Kazdy mame to svoje. Ak je pan pripraveny na dieta, nech ho ma a neda na inych
@ivik4 mne sa casto stavalo že sa niekto čudoval akých starých rodičov mám (mama mala 30 a oco 35 keď som sa narodila ako 4te dieťa 😅 ale na tú dobu boli naozaj starší ako bolo bezne) ale neviem mňa sa to nejako moc nedotykalo a žiadnu traumu z toho nemám - traumy mám z úplne iných veci .. mám 36rokov, takže to už bolo celkom dávno.. a mám teraz tri deti a najstarsi syn napr.ma spolužiakov ktori majú viditeľné starších rodičov a nikto to nijako nerieši.. ani posmievacky nie sú horšie ako boli za mojich čias..
@jana_eyre_2 kazdy pise za seba.. Ci uz pozitiva alebo negativa. Deti su dnes hrozne,hihunaju sa za vsetko
@jana_eyre_2 veru posmievacky su rovnake ako aj boli , co sa veku tyka u nas sa jednej tiez smiali skrz rodicov a ich vek, zial nenavyberame si
Autorovi mozno tato debata pomoze pocitat s roznymi situaciami do buducna ak sa pre dieta rozhodnu
@ivik4 S tým sa dá len súhlasiť. Sú rodičia, ktorí povedali, že v staršom veku už na deti nemali dosť energie a trpezlivosti. Tiež napr. moji rodičia odišli dosť skoro, čo sa síce môže stať hocikedy, ale ten zdravotný stav v istom veku už býva dosť nevyspytateľný. To všetko by si mal zvážiť on. Ale ani mne, starej konzerve, neskoršie založenie rodiny u muža nepripadá nijako vadné, nemôžem si pomôcť.
Mojmu muzovi presne toto mama hovorila a to mal 30! Stale mu to opakovala a smiala sa... Za to ze kedysi uz mali 25 rocni chlapi po 2 deti neznamená, ze je to nejake pravidlo. Je to smutne ze okolie tak reaguje a este si myslia, ze je to naramne vtipne.
@ivik4 deti sú rovnaké aké boli, len technológie sa menia a my sa na ne pozeráme inou optikou ako keď sme boli malé..
a neviem či žijem v nejakom inom svete ale moje decká určite zažívajú menej výsmechu ako som zažívala ja (u mňa sa toho našlo, len som ako decko asi bola povaha ktorej to asi nejako moc nedocvaklo že sa mi niekto smial a tak ich to dlho nebavilo) tým by som ale nepovedala že svet je lepší len sú asi v inej mentálnej spoločnosti ľudí ako som bola ja keď som bola decko..
A samozrejme že každý píše za seba, ja tiež - o tom sú diskusie..
To je tak, ked ma spolocnost nejake predstavy, o tom, ako by to malo byt a vsetko mimo tychto predstav je zle a nepochopitelne. Neboj, existuju aj vynimky. Viac menej ide len o to, ako sa ty s partnerkou k tomu postavite. Nazor ostatnych ta nemusi zaujimat. Mozno by pomohlo, keby sa len nebranis, ale tiez trochu vystartujes do protiutoku. Na kazdom sa najde nieco "cudne", o com dotycny neradi hovoria.
Ak Ťa to povzbudí ja mám 42 a doma 11 mesacne bábätko 🤗 veľmi sa z neho tešíme a popri starostlivosti o neho, vôbec nemám čas myslieť na to hlúpe číslo. Dôležité je si ho nepripúšťať, cítiť sa mlado, krásne, šťastne a užívať si každý jeden deň. A vykašli sa na reči okolia, podstatný si Ty a Tvoja rodina 😉 drž sa
@lindusa666 nenavyberame, našim deťom sa môžu druhí smiať za veci ktoré nás ani len nenapadnú - cojaviem napr.za krivé zuby, alebo za pehy .. človek sa nemôže rozhodovať či mať alebo nemať dieťa na základe toho či sa mu nahodou v budúcnosti nebudú za niečo v okoli smiať.. asi jediná cesta (a často ťažká cesta) je vybudovať v dieťati zdravé sebavedomie... Nejde o vek..
ved 40 nie je ziaden vysoky vek...
@franzovamater a este u chlapa
Blaznis? Si v akurátnom veku. Nenechaj sa odradiť okolím a ži svoj život. Stan sa hlavou rodiny a ideálne sa venuj len jej a nie takýmto smiesnym kecom s vekom 🙈🙂

Moj muz mal 38 a ja 30, ked sa nam narodili dvojicky. Teraz ma 42 a celkom vazne uvazuje nad tym, ze tretie dieta by sa celkom hodilo - pri nasom stasti ratame radsej opat s dvojickami😅. A vobec nema pocit, ze by mal byt dedkom svojich deti.