Mám pomôcť osobe ktorá, si pomoc nezaslúži?
Moja krstna je bohužiaľ veľmi primitívna osoba. 3 týždne sa u nás zohrieva vždy pre niečo pride 11:45. Minujle jej skoro prepadlo 400e kreditu keby som jej to nevybavila. Nevie variť a keď jej pride dôchodok do týždňa nič nemá. Kuri drevom a chcela požičať na drevo 120e a keď mi mala vrátiť z dochodku 60e neskutocne ma poohovarala. Zrovna prišla na obed keď dostala dôchodok a môj 2 ročný syn sa hrkal so šporkasou a ignoroval ju a ona aj na neho povedala že aký je vychcany špekulat že vedel že ma dochodok a už ju čakal. Vždy príde že niečo chce presťahovať a otravuje môjho muža a pritom má syna. Na všetkých ľudí neskutočne nadava je strašne nepríčetna podla mna by mala ísť minimalne do domova dochodcov. Na psychiatriu ísť nejde lebo je ,,normálna ,,. Na syna a dcéru nedkutocne nadava s ničím nie je spokojna aj ked jej pomôžu , dom jej pada na hlavu nič neopravy ma doma myši a zo 450e dochodku nema ani na pasce...plati len, plyn, vodu a elektrinu. Ma stary plesnivy 6 zbovy dom a byva v nom sama. Ale nedokáže sa o seba postarať
zamkni a nepusti ju dnu
ja by som jej pomocnú ruku podala...je to predsa krstná.
myslím že na tvojho syna s tým špekulantom to nemyslela zle, len ako taký žart...ja by som to ani nebrala vážne....
A normálne sa s ňou porozprávať nedá? Viem si predstaviť, že nie... ale možno to stojí za pokus. Napr. pomôcť jej predať veľký dom a za tie peniaze kúpiť malý byt, vybaviť jej tie obedy. Možno je osamelá. Ja chápem, že starého psa novým kúskom moc nenaučíš, ale nechať 63 žene na starosť 6i dom, keď sa oň zjavne nevie postarať, to je ako za trest. Možno si sama ani netrúfa do toho pustiť...
Porozpravaj sa s jej detmi, nieco vymyslite ako sa o tetu postarat. Evidentne to uz sama nezvlada.
Nedovolila by som jej takto chodit ku mne domov, hocikedy, hulakat tam a urazat. Ale riesila by som celkovo jej situaciu, kontaktovala by som deti, hladala moznosti, riesenia. Zase ked je tvrdohlava a kazde ine riesenie odmietne, tak to s tym vela nespravis. Je rozdiel chciet pomoct a dotycny to odmietne a je rozdiel nechat sa vyuzivat, aj ked si ponukla inu pomoc. Urcite nie je normalne, aby k vam chodila hocikedy sa jej zachce. Obedy jej pripadne mozte nosit k nej domov, ked aj tak ich je stale u vas, financne vas to vyjde rovnako, ale aspon nebude chodit k vam. Mozno, lebo mozno sa chce tak ci tak hlavne vykecat. Ale urcite by som jej to nedovolovala takymto sposobom.
Celé mi to príde nejaké smutné. A určite by som ju nenechala na pospas osudu. Deti na ňu zjavne kašlu a ona je sama. Skús jej nejak rozumne pomôcť ako ti tu píšu baby poriešiť ten dom predať to a v byte jej bude lepšie. Namiesto ohovárania a nadávania nabudúce keď príde k vám s ňou rieš veci ktoré jej pomôžu. Stopni ju a radšej riešte jej situáciu.
Za plyn, vodu a elektrinu minie 400 eur? to by si musela luxusne uzivat 😒
Hlavne do toho zapoj jej deti, aby ste premyseli nejaky postup, najma im by na vlastnej mame malo zalezat... ci opravit dom, alebo ho predat a mame kupit byt (zas ja nie som uplny optimista, lebo stary dom v zlom stave nemusia byt ktovieaky vynosny, a aj najomne v byte nieco stoji). Nech jej prehovoria do duse, a skusia nejak rozpocitat jej vydavky a trosku ju usmernit.
Ona ma psychiatricku diagnozu ale neuzna to. Neda sa s nou po dobrom. Byvala u nej dcéra po mozgovej porážke a odstahovali sa. Brala na nu opatrovatelsky cez den sme mali telefonaty od dcéry že potrebuje cikat ( len dat dole nohavičky keď sa presunula na záchod) alebo dat zohriať a doniest jesť jedlo nalozene na tanieriku co je muž nachystal ( ona sa už najedla sama) mama išla do obchodu pred 3 hodinani a kaslala na ňu ..zať varil po nociach na viac dni aj pre mamu a ta doteraz vykrikuje ako sa to nedalo žrať a mali hnačku .ona tej dcere velmi skaredo hovorila...naozaj smutné...Vsetci sme jej chceli pomôcť ale s nou sa nedá po dobrom Nemá chladnicku lebo bolo dcerina od leta si nekupila, ani varič ani ohrievač. Chcela som jej dať na Vianoce nieco z toho no chladnicku som zháňala darovanu alebo z baxaru...muž jej zomrel a robil ah v Čechách po ňom ma taký dôchodok vlastny ma niejak 120e. Baby ona nevie ani kura upiecť ani krupicu urobiť či cestovinu uvariť. Vysvetliť si nedá...hovorim že nech si odloží z dôchodku na drevo a nič...ona kupuje chlebíčky a zakusky a cesnekace, citronkive pivo....atd. Mame je jej sesternica a otec jej objednal drevo a takym krikom prišla že jej ho maju prísť pomoc uložiť lebo sak oni za to môžu lebo ho objednali. Debola schopna upratať dvor a ten co priviezol drevo to musel zhodiť na cestu. Tak mama tiež 63 ročná jej pomahala a ta moja krstna ešte povie že snáď sa najde nejaky dilino čo jej to nareže. Než to povedala chcela som poslať muža s pilou by to mal raz dva...Mne je z nej smutno ale nadávať a ohovarat nás za to že jej pomahame si už viac nedame. Kupili sme jej v akcii tie nerezove obedare velmi ich chcela platiť a včera prisla a obedare mi vratla a nastrcila ruku ze 24e ako načo su mne teraz ? papiere som jej vypisala lebo na to nevidí a ja si myslim ze nevie písať čítať počítať... ona skončí na ulici keď nechce ist do zariadenia.
@mamula20 mŕtvicu podľa mňa mala dcéra tej krstnej, nie samotná krstná..
určite prerušiť styky a vôbec nepustiť k sebe...
Toto nie je o zásluhe, pretože ak je to primitívna osoba, tak si neuvedomuje čo a ako robí, a ako ubližuje sebe a svojmu okoliu /rodine.
Zvolať jej deti, dôrazne sa porozprávať,, medzitým zistiť na obecnom/mestskom úrade sociálnu pomoc,poradenstvo, tetu sa snažiť vyšetriť od obvodného po psychiatra( veď jej nehovorte ku komu ide) a snažte sa vybaviť zbavenie svojprávnosti na právne úkony,nakladanie s €. Je to ťažká cesta, dá sa to už iba čiastočne, dostane opatrovníka a ten bude riešiť hospodárenie s dochodkom. Keď zistíš skutočnosti s jej deťmi, riešte hoc aj predaj domu a z toho platiť /doplácať na zariadenie, kde bude o ňu postarané a tetka sa nebude vtierat kade tade.
Áno je to úbohý človek, majú dá o ňu postarať jej deti, majú k nej vyživovaciu aj starostlivosťou povinnosť, ale asi by ju s takýmto stavom doma nechceli (smutné že ju nechcú a neriešia), ani deti ani iná rodina.
Veď prečo si ju niekto nevezme domov a poskytne jej teplo a jedlo ?!
Lebo je taká ? Je na hlavu ? Tak to treba riešiť a nie ju nechať bezprizorne vyvádzať. Riešiť komplexne, zvonka, lebo ona to nie je schopná.
Veď to pochop, že ona to mentálne nevie , hospodáriť, postarať sa o menezment drevo teplo sucho v dome, ani nič podobné. Jej IQ je úplne inde, či už vrodené alebo poznačené chorobou, stareckou demenciou. Tu si už sama nijako nepomôže, absolútne nemá na to kapacity, musíte jej pomôcť vy, jej deti, jej súrodenci, krstné deti, úrady .
Alebo zamknite brány, vypnite zvončeky, nepustíte ju nikto dnu, a nechajte ju behať ako Viktorku u splavu....
Psychicky chora osoba je nesmierne narocna na opateru. Dohodni sa s jej detmi nech to riesia a vybavia jej domov dochodcov. Ty mas svoju rodinu a nie si matka Tereza. Ona potrebuje specialnu starostlivos a neviem preco by ste vy mali jej diagnozou trpiet. Ona nie je tvoja starost. Nie je sama tak nech sa postaraju jej deti. Ty neotvaraj dvere ked pride. Pokial je aka je, nevysvetlis jej ani otazku penazi, jedla, ci jej chovania sa. Ona potrebuje domov dochodcov ako sol a tabletky tiez. To vsetko je nad vase moznosti.
Príznakom mnohých duševných ochorení je, že človek nemá náhlad na svoj zdravotný stav. Takže to "ona to neuzná" nie je jej vina, je to dôsledok práve tej psychickej nemoci.
Nikto si s nou nevie rady...pred vcerom brala sekeru na drevo a potom povedala že keď pride zať tak mu to vrazí do chbta...otec jej ju nechcel ani požičať ale tak revala ako tur... akože zat nepríde čo by tu robil ich vzťahy su veľmi zlé a dcéra je po porážke má depku a cely deň prelezi so psom v posteli...syn jej povedal že predať dom a do domova ona nechce ani počuť tak jej povedal ze je dodpela žena tak nech sa o seba stará...a keďže nemá ani na pohreb tak že keď zomrie hodi ju vo vreci do rieky...A nam prišiel vynadat ci sme ako ina keď jej pomáhame Lekari ju posielali ku psychiatrovi aj listky má ale ona tam nepojde lebo,,,neblazni,,, No nasilu sa to v dnesnej dobe asi nerobí a socialka to tiež riešiť nebude to by musela byť uplne podvyzivena špinavá a uplne mimo a to ona zase nie je.
Treba kontaktovať psychiatra a poradiť sa s ním ako postupovať. Ona si svoje konanie neuvedomuje. Podľa popisu je to jasná psychiatrická diagnóza
Zať ked odchadzal povedal že jej nemame pomáhať lebo pre nu nič nie je dobré a keď jej pomôžeme obrati to proti nám a ešte nás ohovori a preklina...no mysleli sme si že preháňa. Keď v dusednej dedine prerabal dom tak tam pre nu urobil vlastny vchod izbu a mini kupelnu a nešla s nimi lebo chce žiť a robiť si čo chce a nie len o dcéru sa starať . Asi ju nechať tak a snáď sa spamätá a pojde do domova. Za situaciu v rodine môže sama, ona tie deti tak vychovala o dom sa nestarala a všetko minula na handry, sošky a nekvalitnu stravu. Jej muž zomrel pred 20 rokmi.
No, napríklad zobrať sekeru a povedať, že to zatovi vrazí do chrbta určite je trebárs na políciu. Môj dedo za vyhrážal babke, že ju zabije (bol opitý) a práve to bol dôvod, že prišla polícia a brali ho na liečenie aj bez súhlasu, lebo vyhodnotili, že je nebezpečný pre svoje okolie.
@majki_ki To je niečo iné. Oni pridu a bude si sekat drevo za to ju urcite nezoberu. Akurát sa vsetko ešte zhorší. Nemyslim si že by nieco take urobila len som tym chcela povedať že toho zaťa tak nenávidí. Bratranec je policajt zatiaľ nemôže nič robiť.
No ani starký to nemyslel vážne, to len doktor našim poradil, že jediny spôsob, aby sa dostal na liečenie proti svojej vôli je tolaketo vyhrážanie niekomu
@elizabet173 Ale tak to nebolo...prisla si požičať sekeru na drevo a kricala ako jej nikto nepomôže aky su vsetci hajzli že zať tam nechal cirkulu na drevo a ona musi sekerkou drevo rubat. A potom povedala že nech len príde a uvidí....
Neviem preco tolko riesis jej hroznu osobnost a povahu. Je psychicky chora, uvedomte si to vsetci a pri najblizsej vypatej situacii volajte 112, tuto osobu nezvladate ani vy, tak necakajte ze zvladne samu seba. Potrebuje pomoc, dajte hlavy dokopy a vymyslite nieco. Neries aka je a koho nenavidi, to je vedlajsie v tejto situacii.
Môj dedko má 5 detí a len jedno jediné sa stará oň ho. Má dvoch synov a z toho jeden býva hneď kúsok od neho a neprídu mu opraviť strechu alebo kúsok rozpadávajúceho domu. Už dedko nevládze a ostatné deti akoby mali odpor k nemu chodiť. Mama má toho fakt dosť sama o sebe. V 17tich sa vydávala, aby nemusela tam bývať... Je to fakt len na vás, ako sa zachováte k svojej rodine. I cez tie strašné ťažkosti a starosti, ktoré vám osoba spôsobuje je to fakt len na vás. Možno to nedá na sebe vedieť, ale vnútri je vám určite vďačná za každú chvíľu, ktorú môže tráviť s vami. Prečo by teda chodila k vám? Len za to, že tam máte jedlo a teplo? Pre starších ľudí je náročná samota a na psychike to ešte pridáva... Keby som mala blízko seba takétoho člena rodiny, snažila by som sa mu spríjemniť čas aj s mojimi deťmi (ale mám ich už väčšie), i keď je to náročné... Ale to som ja...
Na 112 to naozaj nie je. Syn sa s nami nebavi. Nemáme sa do toho starať.
@katrin69 Tak prečo po dedine potom hovori ako nevie mama alebo ja variť ako moje deti od nej pýtali dôchodok. Aka som sviňa že chcem späť peniaze za drevo ako je na hovno všetko čo jej dáme...to mi nepríde ako vďačnosť. Ona pride aby mohla potom ohovarat zase u niekoho iného.
Ona takto chodí jesť a u každého nadava na toho druhého. A ešte sa zo vsetkych smeje.

Chcela som jej vybaviť obedy z mesta za 70e ale nikdy jej na to nezostanu peniaze. Chápem u nas je zadarmo. Asi ju necham tak na pospas svojmu osudu. Podotykam že jej nerobi problem prist aj o 21:30 a to mám 2 male deti . A začne vykrikovať ako je kto aký dilino atď. Má 63 rokov....