icon

Mám povedať mame, že ju svokra ohovára?

Včera o 11:39

Ahojte. Začnem týmto: Vzťahy v našej rodine sú prinajlepšom povedané veľmi divné. Ale asi ako všade.
Každopádne - hoci som s manželom už od školy, vždy som si myslela že vrámci rodiny si síce veľa vecí porozprávame, ale nikdy by mi nenapadlo že sa veci o mojej rodine budú vynášať vonku.
Moja mama a svokra sú bývalé kolegyne a ešte sa občas stretnú. Moja mama ju vníma ako kamarátku. Svokra sa tak tvári tiež ale párkrát som si všimla že je to falošné - také tie automatické reakcie keď jej volá moja mama a ona zahlási ironicky "no to mám radosť že zas volá" a potom milučko do telefónu že ahoj moja.
Nedávno som zistila, že časť manželovej rodiny, ktorá je mne úplne cudzia, a videla moju mamu 2x v živote (raz na svadbe a raz náhodne na ulici), má o nej informácie ktoré sú vyslovene súkromné a bavili sa o tom posmešným spôsobom, a mňa sa to za moju maminu dosť dotklo. Spýtala som sa pre istotu muža, či to majú od neho - povedal že určite nie a on sám sa s nimi baví minimálne. Môžu to mať jedine od svokry ktorá jediná o tých veciach vedela a je s touto časťou rodiny vyslovene za dobre.
Hoci mužovi to príde ok - veď sme rodina a proste babky klebetia čo je na tom, čo majú celé dni robiť, mne to ok nepríde a vyslovene som mu povedala že si neželám aby čokoľvek súkromné jeho mame hovoril o mojej mame lebo som sa cítila zle keď som počúvala tie reči. Rešpektuje to.
Ale štve ma, keď volám mame a ona mi povie že sedí u mojej svokry na káve - netuším čo jej porozpráva a čo sa zas dozviem od cudzích. Proste neviem ako sa zachovať. Či jej to povedať, nech si dáva pozor, alebo sa medzi ne nemiešať nech sa to ešte neobráti proti proti mne. Zatiaľ som jej nič nehovorila.

Strana
z2
michaela329
Včera o 13:49

@anonym_autor mamine by som nič konkrétne nehovorila, len by som ju upozornila, nech si na ňu dá pozor. Zato svokra by si odo mňa vypočula svoje.

anonym_31da5c
Včera o 14:17

@anonym_autor ja by som to nehovorila mame- ta podla toho, ci pises veri, ze je medzi nimi priatelstvo... ale povedala by som svokre, nech s tym prestane, inak to mame povies

anonym_dd3d0b
Včera o 14:22

Počkaj, od koho to vlastne mali?...raz pises, ze od svokry a potom pises, ze ty si im povedala, ako vyriesila tvoja mama nejaku situaciu, ze : tak a tak....

tatiana288
Včera o 14:25

Mamu by som si pred svokrou zastala tak, že by sa ju už predo mnou neopovážila ohovárať. Čo má svokra v hlave, keď jej nedôjde, že ohovára matku pred vlastnou dcérou? Mame by som to povedala, minimálne nech svokre nehovorí osobné veci. Svokra bude zrejme jednoduchšia.

anonym_dd3d0b
Včera o 14:36
@tatiana288

Mamu by som si pred svokrou zastala tak, že by sa ju už predo mnou neopovážila ohovárať. Čo má svokra v hlave, keď jej nedôjde, že ohovára matku pred vlastnou dcérou? Mame by som to povedala, minimálne nech svokre nehovorí osobné veci. Svokra bude zrejme jednoduchšia.

@tatiana288 ved nie pred dcerou juohovara...

tatiana288
Včera o 14:40
@anonym_dd3d0b

@tatiana288 ved nie pred dcerou juohovara...

@anonym_dd3d0b Hej, zle som prečítala. Nevadí, pred dcérou ukazuje svoje "nadšenie", keď jej volá a autorka z nej cíti faloš. Mamu by som upozornila, že jej súkromné veci sa preberajú so širšou rodinou, nech si dá pozor.

autor
Včera o 14:54
@anonym_dd3d0b

Počkaj, od koho to vlastne mali?...raz pises, ze od svokry a potom pises, ze ty si im povedala, ako vyriesila tvoja mama nejaku situaciu, ze : tak a tak....

@anonym_dd3d0b oni sa mňa zrazu spýtali že ako mama vyriešila jednu situáciu a ja som povedala že tak a tak a zostala som prekvapená že odkiaľ o tej situácii vôbec vedie...

autor
Včera o 15:14
@tatiana288

@anonym_dd3d0b Hej, zle som prečítala. Nevadí, pred dcérou ukazuje svoje "nadšenie", keď jej volá a autorka z nej cíti faloš. Mamu by som upozornila, že jej súkromné veci sa preberajú so širšou rodinou, nech si dá pozor.

@tatiana288 mám tu dosť názorov že mamu jemne upozorniť tak to tak skúsim spraviť. Ale ostávam pri tom že odo mňa a od muža sa už o mojej mame nič osobné nedozvie...

anonym_aa94a5
Včera o 15:39
@anonym_d6bce3

A ty si ako reagovala napríklad pri tej ironickej poznámke?
Ja by som si v prvom rade asi zastala mamu opýtala sa svokry či to mysli vážne , že sa takto chová ešte aj pred tebou a potom by som to povedala aj mame. Ak by som nezasiahla nijak, tak by som jej o tom asi nehovorila , mohlo by ju mrzieť že si pri tom bola a nepovedala nič. Len ju upozorni nech sa jej nezdôveruje lebo si počula niečo

@anonym_d6bce3 mňa prekvapuje, že autorka sa neozvala keď počula, že rozprávajú o jej mame.
Stala sa aj mne situácia, že do mojej mamy chodili pravidelne nakladať jej kamaráti a dookola sa vracali k veci, ktorú mama nemala ako ovplyvniť. Počula som to až na poschodie a tak som zišla dole a pekne im vypucovala žalúdky (mala som možno 14 rokov), obrátila som všetko na nich či by sa cítili dobre, keby im niekto roky chodil do ich domu jatriť rany a že si to neprajem už nikdy viac počuť. Nikdy si už do mojej mamy nedovolili a zostali ako obarení (obaja vzdelaní ľudia). A ešte podotknem, že sama som s mamou nikdy nemala blízky vzťah, no aby jej niekto ubližoval, by som nikdy nedovolila. Nikomu a v žiadnom veku.
Na mieste autorky sa spýtam na celú miestnosť, či môžem vedieť, či práve rozprávajú o mojej mamke a akým právom o nej takto a takým tónom hovoria. Ďalej vy som sa zariadila podľa situácie, ale nenechala by som to tak.

anonym_bda7b2
Včera o 15:48
@anonym_b6a3c8

Povedala by som to mame a svokru by som si odchytila a spýtala sa jej, ako si dovoľuje rozprávať o mojej mame. A hneď by som jej vysvetlila, že sa to nepatrí, rozprávať poza chrbát o svojej rodine. Asi sa nevie spravat.

@anonym_b6a3c8 Lenže svokra autorkinu mamu asi nepovažuje za svoju rodinu a podľa všetkého ani za kamarátku, tak ohovára, čo samozrejme nie je OK, ale tak kto nikdy nikoho neohováral?

lenka.25
Včera o 15:53

Samozrejme že to máme povedz . A či už si ona potom bude pred ňou dávať pozor čo povie C je len na nej . Ale je to tvoja mama , nemáš nad čím rozmýšľať

ria_sprout
Včera o 15:55

Ja by som povedala najmä svokre a cudzej mužovej rodine čo si to dovoľujú!!!! Akoze sila, naozaj neznášam tieto trápne ohovaracky, aj sa kvôli nim pohadam keď treba. A ani by som nebagatelizovala, že babky čo majú robiť. To mi už je len zábava klebetiť, by som im vyčistila žalúdok.

anonym_5f6a4b
Včera o 16:27
@anonym_b39351

@anonym_5f6a4b asi nevieš o čom je šťastie.

@anonym_b39351 praveze viem. A ti, ktori sa trapia tym, kto co o nich kde hovori, to su ti nestastni.

marsmykkok
Včera o 17:06

@anonym_autor Ja by som povedala mame všeobecne, že proste svokra je dosť klebetná a neudrží jazyk za zubami a vytrúbi všetko... Priamo túto situáciu by som jej nespomenula, lebo po prvé ju raníš a po druhé nemáš priamy dôkaz že to dalej posunula svokra. A uvidíš ako mama s tým naloží že či si dá pozor alebo nie a ty sa tým netráp ako sa hovorí reči sa hovoria a chlieb sa je. Proste klebetí sa veľa, málokto udrží tajomstvo, je to už tak, maminu upozorníš a je na nej či si dá na ňu pozor alebo nie.

anonym_41c001
Včera o 17:48

Mame by som narovinu povedala, aka je svokra falosna a ze ju ohovora. Nech sa tvojej mame otvoria oci, takuto osobu nepotrebuje mat vo svojom zivote.

anonym_4c15ae
Včera o 18:29
@anonym_autor

@anonym_4c15ae ona tiež mojej mame nezavolá, ale moja mama jej hockedy aj ju príde pozrieť aj ju volá k nej, keď sa jej spýta že prečo sa neozve tak jej povie že má toho veľa (a nám sa pritom sťažuje že sa na dôchodku nudí)... Pritom moja mama nastúpila na dôchodok len tento rok a stíhala sa jej ozývať aj popri práci...

@anonym_autor No moja mama už prestala jej len tak zavolať , prestalo jej baviť, takže stále počká kým sa ona ozve raz za uhorský rok a potom na to nejaký čas aj ona zavolá. Proste jednostranná komunikácia nemá význam. Ale moja svokra nevolá ani jednej svatke. Má ešte ďalšie 3

biba_18
Včera o 18:58

mame by som povedala nech si dá pred svokrou pozor na pusu. svokra ju nemusí ohovárať. stačí že rada klebetí…

biba_18
Včera o 19:13

@anonym_aa94a5 ale ona sa mamy zastala… ona sa pýta na to či to má povedať mame…

negymama
Včera o 19:19
@anonym_autor

@anonym_fd9f21 to máš pravdu, ja som príliš mierna vo všetkom. No ono v podstate to neboli nejaké tajomstvá, ale boli to osobné veci, a sa ma len proste to dotklo že ako neúctivo sa o tom bavili, ako keby ani nešlo o ľudský život ale o nejakú senzáciu na ktorej sa ideme všetci popukať...

@anonym_autor normalne mame povedz vsetko.
Naco okolky a zahmlievanie, nech si domysla...
Mami, davaj si pozor, co hovoris svokre, lebo to rozobera so svojou rodinou a ohovara ta. Takisto hovori o tebe ironicky a vysmesne.
Preco by mala mama nadalej byt ako naivna doverciva - k ludom co to zneuzivaju proti nej.
Moja mama so svokrou nemala nikdy osobne kontakty, i . okrem par ofiacialnych stretnuti typu krstiny ci prve sv. prijmanie.
A moja svokra je tiez klebetna a ohovaracska. Na zaciatku som sem tam nieco aj spomenula o svojej rodine, ale vedela vsetko prekrutit, aby som ja a moja rodina ostali za tych zlych.
Takze od isteho casu, a to je uz vela rokov dozadu, im nic nic o mojej rodine nehovorim, lebo casto x aj uplne nevinne informacie, nafukli a pretocili.
Priklad , raz som im /svokrovcom/ ukazala fotku z detstva, kde som ja so sestrou a moja mama sfotene v detskej liecebni , kde sme boli na dlhodobom liecebnom pobyte.

A po case som sa dozvedela, ze svokra vyhlasila, ze ja preto nie som vychovana, lebo ma rodicia dali v detstve do ustavu! aby ma nemuseli vychovavat.

anonym_f5f187
Včera o 19:21

Ja by som to mame povedala. A nech už s tym sama naloží ako chce, je dospelá.. Bude rozprávať svokre ďalej súkromné veci? Ok, jej rozhodnutie, ty si ju upozornila, že svokra jej záležitosti rieši ďalej. Nemáš jej viac ako pomôcť

ekira1
Včera o 19:33

Určite by som mame povedala, že čo jej povie, neostane iba u nej. A tiež by som počítala s tým, že takto isto sa správa i poza môj chrbát.

anonym_6893bd
Včera o 21:02

@anonym_autor Jasné kľudne sa s maminou porozprávaj, že ťa to trápi.Zacni tak zľahka,zisti ako svokru vidí tvoja mamina.Proste povedz, že ti na nej ( mamine) záleží,ale máš z toho ich vzťahu čudný pocit,alebo niečo podobné.Hovor o svojich pocitoch, nie o charaktere svokry.A budeš vidieť ako sa to bude vyvíjať.Urcite chod do toho.

maris5
Včera o 21:13

@anonym_autor narovinu jej povedz, ze nech zvazi co rozprava tvojej svokre lebo tito ludia vedia take veci o nej. A mama nech sa uz zariadi ako chce.

Nieco obdobne sme mali v rodine. Povedala som tomu cloveku, co vsetko som sa dozvedela o jeho zivote za 3 hodiny. Ostal velmi sokovany, do 3 mesiacov bol prestahovany a zminimalizoval svoj kontakt s tymi ludmi.

zahumnie
Včera o 22:10

@anonym_autor povedať pravdu! Vždy. I ked zabolí, treba vravieť pravdu. Aj ked je nepríjemná.

autor
Dnes o 06:54
@negymama

@anonym_autor normalne mame povedz vsetko.
Naco okolky a zahmlievanie, nech si domysla...
Mami, davaj si pozor, co hovoris svokre, lebo to rozobera so svojou rodinou a ohovara ta. Takisto hovori o tebe ironicky a vysmesne.
Preco by mala mama nadalej byt ako naivna doverciva - k ludom co to zneuzivaju proti nej.
Moja mama so svokrou nemala nikdy osobne kontakty, i . okrem par ofiacialnych stretnuti typu krstiny ci prve sv. prijmanie.
A moja svokra je tiez klebetna a ohovaracska. Na zaciatku som sem tam nieco aj spomenula o svojej rodine, ale vedela vsetko prekrutit, aby som ja a moja rodina ostali za tych zlych.
Takze od isteho casu, a to je uz vela rokov dozadu, im nic nic o mojej rodine nehovorim, lebo casto x aj uplne nevinne informacie, nafukli a pretocili.
Priklad , raz som im /svokrovcom/ ukazala fotku z detstva, kde som ja so sestrou a moja mama sfotene v detskej liecebni , kde sme boli na dlhodobom liecebnom pobyte.

A po case som sa dozvedela, ze svokra vyhlasila, ze ja preto nie som vychovana, lebo ma rodicia dali v detstve do ustavu! aby ma nemuseli vychovavat.

@negymama Tak toto je sila... našťastie toto sa v ich rodine nedeje, tie informácie sa neprekrucujú, ale posúvajú ako senzácie.

autor
Dnes o 07:01

Mamine som to už povedala. Ale nie narovinu aby sa netrápila, ona je schopná týždeň nespať. Večer sme si zavolali a ona riešila že jej plánuje zas zavolať a ja som jej len povedala že nech si dáva potom pozor čo jej rozpráva a teda nech jej hovorí len veci ktoré nemá problém že sa dozvedia iní ľudia. Nakoľko som si teda všimla že svokra nemá problém mne porozprávať o všetkých problémoch a diagnozach jej kamarátok a susediek, ja ani netuším kto je Evka ale viem že mala nádor ktorý jej teraz operovali a ďalšiu Mišku ofúklo lebo jej nie je rady a nechráni si kríže a jej sused pracuje v Rakúsku a zarába dosť dobré peniaze lebo počula ako na balkóne s niekým telefonoval a preberali svoje platy :D :D :D, tak že kto vie čo im rozpráva o nás. Smiala sa že dobre :D :D :D

anonym_6d06e4
Dnes o 07:02

Samozrejme, že to treba povedať mamke. Falošná svokra povyťahuje od vašej mamky všetko možné a potom klebetí. Treba to stopnúť. A mamke povedať, nech si dá na babu klebetnú pozor, že nie je úprimná.

cacianka
Dnes o 07:56
@anonym_autor

Mamine som to už povedala. Ale nie narovinu aby sa netrápila, ona je schopná týždeň nespať. Večer sme si zavolali a ona riešila že jej plánuje zas zavolať a ja som jej len povedala že nech si dáva potom pozor čo jej rozpráva a teda nech jej hovorí len veci ktoré nemá problém že sa dozvedia iní ľudia. Nakoľko som si teda všimla že svokra nemá problém mne porozprávať o všetkých problémoch a diagnozach jej kamarátok a susediek, ja ani netuším kto je Evka ale viem že mala nádor ktorý jej teraz operovali a ďalšiu Mišku ofúklo lebo jej nie je rady a nechráni si kríže a jej sused pracuje v Rakúsku a zarába dosť dobré peniaze lebo počula ako na balkóne s niekým telefonoval a preberali svoje platy :D :D :D, tak že kto vie čo im rozpráva o nás. Smiala sa že dobre :D :D :D

@anonym_autor radšej pri následnom rozhovore pritvrď - a priamo jej povedz, ako svokra klebetí a ona aj tí ľudia to hnusne obrátia a zneužívajú , vysmievajú sa z nej

autor
Dnes o 08:09
@cacianka

@anonym_autor radšej pri následnom rozhovore pritvrď - a priamo jej povedz, ako svokra klebetí a ona aj tí ľudia to hnusne obrátia a zneužívajú , vysmievajú sa z nej

@cacianka A nebude týždeň spať... Zatiaľ takto, a ak by sa to opakovalo tak jej to poviem ako píšeš, ďakujem 🙂

cacianka
Dnes o 08:34
@anonym_autor

@cacianka A nebude týždeň spať... Zatiaľ takto, a ak by sa to opakovalo tak jej to poviem ako píšeš, ďakujem 🙂

@anonym_autor neboj sa mamina je silnejšia a spánok jej nepokasleš . Alebo radšej - pár dní nespat, ako ju nechať, dovercivo vykecavat súkromie človeku - zmiji. Radšej, ako by sa jej mali smiať a ponižovať.
Ja keby to zistím, narobím taký krik na účastníkov, že by odhovárali mňa 100 rokov.
Drž sa a podpor matku, nie zmije.

Strana
z2