icon

Mám povedať súrodencom o prepisovaní domu na mňa?

Dnes o 09:55

Dobrý deň,

rodičia mi povedali, že by chceli dom prepísať na mňa, pretože sa o nich starám a bývam najbližšie. Súrodenci o tom zatiaľ nevedia.

Neviem, či im to povedať už teraz, alebo to nechať na rodičov. Bojím sa, že to raz spôsobí veľké konflikty.

Strana
z2
tom_i
Dnes o 11:28

@anonym_autor možno ho na teba prepíšu pod podmienkou, že určitú sumu zaplatíš súrodencom...

katkazatka
Dnes o 11:40
@anonym_c48761

@anonym_40c0b8 a potom sú taký rodičia ako môj otec, všetko.bolo na mna mama po infarkte otec zo zlomenou panvou po páde zo schodov a komu daroval dom otec No môjmu bratovi, lebo odjakživa bolo v rodine chlapec niečo viac ako dievča

@anonym_c48761 ake mate teraz vztahy v rodine? Keď rodičia potrebujú pomoc, pomáhas im ešte, alebo si to nechala na brata?

anonym_c48761
Dnes o 11:47
@katkazatka

@anonym_c48761 ake mate teraz vztahy v rodine? Keď rodičia potrebujú pomoc, pomáhas im ešte, alebo si to nechala na brata?

@katkazatka na bode mrazu, okrem mamy. Brat sa rozviedol a býva s rodičmi, ale moc sa nestará

anonym_b3a88f
Dnes o 11:49

Určite to nezataj.To narobí ešte väčšie problémy

anonym_21369c
Dnes o 11:49
@anonym_08e428

@anonym_f123d2 uz beme ako fakt, ze rodicia si so svojim majetkom mozu robit co chcu. Preco deti automaticky cakaju ze vsetko ostane im a idealne presne na milimeter?
Rodicia mozu dom kludne predat, paniaze darovat, rozdat, ist do konca zivota na dovolenku, hocico. Nemaju ziadnu povinnost vysvetlovat detom co, ked, komu daju.. ak sa o nich stara jedina dcera a ostatni nie, tak proste dom nechaju jej, ich rozhodnutie, bodka.

@anonym_08e428 no a co ze to zakon dovoluje?ze maju pravo je jedna vec.druha je ludske ,citove,moralne hladisko.

anonym_d45469
Dnes o 12:07

ahoj vlastna skusenost. tiez sme takto prisli o podiel na byte... za mna sa dohodnut s rodicmi aj surodencami ako si to cele predstavuju - starostlivost o rodicov, ok ked sa o nich postaras bez pomoci surodencov, za mna je to koser, ale ak budes ziadat surodencov aby ti pomohli uz len zo slusnosti by som im nieco z domu nechala (napr. cast vyplatila)

darmasiswa
Dnes o 12:12

Za uplne normalne povazujem, aby tuto informaciu oznamili v prvom rade rodicia. Je to ich majetok a ich rozhodnutie, nie rozhodnutie deti.

Nie kazdy surodenec ma moznost pomahat rovnako. Ak byva daleko, moze sa zaujimat, pomahat financne, vybavovat veci, podporit rodicov aj surodenca, na ktorom zostala kazdodenne starostlivost. V takom pripade by som ani ja nechcela byt zvyhodnena na ukor surodenca len preto, ze byvam blizsie.

Ak vsak niekto roky ignoruje rodicov, ale pri dedeni si zrazu spomenie na svoje prava, potom sa nemoze cudovat, ak rodicia rozhodnu inak.

Je velmi pohodlne nechat starosti, cas aj zodpovednost na jednom dietati a potom prist iba po svoj podiel. Podla mna je uplne prirodzene, ak rodicia zohladnia toho, kto pri nich stal vtedy, ked pomoc skutocne potrebovali, a nie toho, kto sa objavi az pri deleni majetku

alickapusinka
Dnes o 12:23

Ešte nemáš prepisane a už cheš hovoriť.Teraz to je len v rovine že ti povedali že TI daruju dom a však ešte tak neurobili takže ani TY nemáš nič iste.Môže to tak byť nemusi.Môže jeden z rdičov nahle zomrieť a bude sa dediť medzi všetkých súrodencov.

anonym_40c0b8
Dnes o 12:25
@anonym_c48761

@anonym_40c0b8 a potom sú taký rodičia ako môj otec, všetko.bolo na mna mama po infarkte otec zo zlomenou panvou po páde zo schodov a komu daroval dom otec No môjmu bratovi, lebo odjakživa bolo v rodine chlapec niečo viac ako dievča

@anonym_c48761 No tak to ti nezávidím

anonym_78abbf
Dnes o 12:26

@anonym_autor moja segra dostala od rodičov pred rokom majetok. Mne to povedala po polroku švagriná. Ale čakala som, kým mi to sestra povie sama. Prešiel rok a stále nepovedala.

anonym_40c0b8
Dnes o 12:28
@anonym_d4415d

Bude musiet autorka súrodencov vyplatit ako neopomenuteľných dedičov z dedičstva? Ci ak jej to rodicia darujú za života, tak sa to nebude dat napadnúť?

@anonym_d4415d Najbezpečnejšie je darovať za života, netreba v takom prípade nikoho vyplácať

zuzubb007
Dnes o 12:38

Majú viac detí je to od nich sebecké, každopádne ja by som takúto ponuku nevzala, pokým máš normálnych súrodencov s ktorými sa bavíš, po tomto prepise ti garantujem, že s tebou neprehovoria a skončili ste medzi sebou.

anonym_f123d2
Dnes o 12:40
@zuzubb007

Majú viac detí je to od nich sebecké, každopádne ja by som takúto ponuku nevzala, pokým máš normálnych súrodencov s ktorými sa bavíš, po tomto prepise ti garantujem, že s tebou neprehovoria a skončili ste medzi sebou.

@zuzubb007 presne tak

katarinka963
Dnes o 12:57

@anonym_autor najde to na ktastri. neboj

katarinka963
Dnes o 12:58
@anonym_20b589

Mne uz to tu obcas pripada, ze nejaka AI prevracia najcastejsie otazky co su na koni kladene. Napriklad vcera otazka o svokre, co nenavidi nevestu, dnes toto - akoby vedia, co rozprudi diskusiu, aj ked zycajne je ta otazka polozena obratene. Dnes nenapadne n otazok o klime, aj ked je klima intenzivna tema, aj tak... Sorry, ze nie k teme, ale uz sa citim cudne.
Naozaj mi tato tema pride prevratena, ako ked rozpravaju casto ti dotknuti surodenci a je to zrejme vzdy potom dlha diskusia...
Nadpisy bezne adminom zmenene, temy teraz obcas akoby nasadene... co potom este tu zostane ludske? Asi som uz v tejto AI dobe dost paranoidna, co je a nie je AI.

@anonym_20b589 sledovanost MK... kedze upada

jazula
Dnes o 13:39

Záleží, ako to ty berieš.
Rodičovský dom je na LVčku môj už asi 20 rokov. Kým ale rodičia žijú, rozhodujú o ňom plne oni a ja max podpíšem papiere, kde treba. Keď ich raz nebude, beriem to tak, že polovica bude bratova. A áno, tiež sa starám viac. Ale peniaze sú pre mňa oveľa menej dôležité, ako rodina.

danieli
Dnes o 13:45

Ak by som bola v podobnej situacii, poprosila by som rodicov, aby to povedali a zdovodnili surodencom, rozumny pochopi, ten dom nie je zadarmo, za starostlivost o mozno este zdravych rodicov, ale ktovie, aky zdravotny stav bude neskor, toto bude vsetko na tebe, cize asi by som si dobre rozmyslela, ci to prijat alebo radsej rozdelit starostlivost aj dom neskor…

anonym_b744c6
Dnes o 14:22

starostlivosť o rodičov zabezpečuje môj brat lebo býva najbližšie, dohodli sme sa že dom sa prepíše naňho čo sa už aj stalo, lebo ja s druhým bratom sme dosť daleko. obidvaja sa snažíme občas kúpiť nejaké veci pre rodičov, kreslo, TV a pod aby brat ktorý sa stará nemal toho veľa, lebo on im platí opatrovateľskú službu a všetko ostatné zabezpečuje a je toho veľa, my si to s druhým bratom veľmi vážime, starostlivosť o starých ľudí je veľmi náročná

ivicatolic
Dnes o 14:57

@anonym_autor a máš po rodine....👀🤣👀🤣👉

anonym_440ede
Dnes o 15:00

@anonym_autor moja krstná pred rokom prepísala svoj dom na dcéru a vnučku. Má 3 deti. Nikto nič nenamietal, dcéra s ňou býva s manželom a dvoma dcérami. Ona sa tak rozhodla. A áno, dvom deťom iba povedala, že dom prepisuje práve na ne dve, aby to vedeli.

Strana
z2