Mám právo žiarliť?
Ahojte žienky,
ospravedlňujem sa, že nepíšem pod svojím nickom a že to bude dlhšie čítanie, ale sama som z toho nejaká domotaná a už mám pocit, že všetci okolo mňa sú lietadlá a len ja som idiot🙈. Manžel sa rozhodol urobiť si ,,na staré kolená” VŠ, čo by bolo úplne v poriadku, už asi 5r. dozadu sme to riešili. Ale ide o jeho bývalú kolegyňu. Nikdy mi o nej predtým nepovedal, kým spolu pracovali a teraz sa sčista jasna vynorila v našich životoch a že oni chcú študovať spolu. Teraz je obdobie podávania prihlášok a on rieši s ňou každú blbosť, ja mám vyštudovaný druhý stupeň VŠ, našla som mu prihlášku, vysvetlila čo má vypísať a našla č.účtu a sumu za podanie, ale jemu to nestačí a potrebuje všetko preberať a radiť sa s ňou, hlavne že ona tiež neštudovala a vyzná sa do toho s prepáčením ako hus do piva 😀. Takisto učenie na prijímacie skúšky, on nevie čo sa má učiť, v priebehu 2 minút som mu našla na stránke školy okruhy a testovnice, ale ona má nejaké špeciálne, lepšie. Učiť sa chcú zásadne spolu, tak som mu povedala, že vezmem deti do izby alebo von a môžu sa učiť u nás v obývačke, ale že jeho by to vyrušovalo a budú sa učievať po kaviarňach. Ešte ani jedného neprijali a už plánujú, ako spolu budú chodievať na skúšky a deliť si cestovné náklady. Ona je schopná mu zavolať aj o 22 večer s nejakou stupídnou zámienkou a telefonujú spolu hodinu, vypisujú si na viberi a ja keď počujem jej meno, tak by som ju najradšej vyfliaskala🙈. Hrozne žiarlim a muž to nechápe a že vraj mu bránim v jeho vzdelaní. Mňa šokoval aj výber školy, lebo sa rozhodoval medzi 2 inými VŠ a na túto konkrétnu nadával, že to je strata času a produkuje množstvo v praxi neuplatniteľných ľudí a vymenoval mi asi 10 nevýhod toho času a zrazu, keď tam ide kolegynka, tak je to najlepšia škola na svete. Ja asi chápem, že tam chce mať niekoho známeho, aj keď ja som prežila 5 rokov bez známostí hodená do vody a to som študovala denne a nie externe, ale myslím si, že to preháňa a ona by mala brať ohľad na to, že to je ženatý chlap s deťmi a nie nejaký jej 20ročný kamarát bez záväzkov. Mám pocit, že už majú svoju vlastnú bublinu s prezývkami a vtipmi a venuje jej viac pozornosti ako mne a našim deťom dokopy, on si to však nedá vysvetliť a vyhadzuje mi na oči moje vysokoškolské časy, že som si to vraj určite užívala a aj on má na to právo🙈. Ja som si myslela, že mu ide o vzdelanie a postup v práci a lepšie podmienky pre rodinu, a nie o smiešky s mladou kolegynkou. Ach, ja neviem čo mám robiť a ako ďalej reagovať. Som naozaj ja tá zlá a bránim mu vo vzdelaní?
@stanulienkat obavam sa,ze na takto zblbnuteho chlapa ziadne fukoty nezaberu.
Ahoj, si v neľahkej situácii, ale poviem Ti co som zažila ja. Chodila som na VŠ externé hneď po strednej. Mala som priateľa. Na cestovanie som si našla spolužiaka, ktorý má pravidelne vozil. Boli sme rovnako starí, ale tiež mal priateľku. Niektoré veci sme tiež riešili spolu, volavali sme si, po skole sme chodili spolu na kávu. Niečo sme k sebe cítili, ale držali sme si odstup. A poviem Ti len jedno. Môj vzťah s priateľom zachránilo len to ze nežiarlil.Nechal celú situáciu ako bola, ja som zo spolužiakom za celé tie roky nemala vôbec nič iba kamarátstvo a po skončení školy sme si išli každý svojou cestou. Viem ze je to ťažké, tiež by som to ako žena nedokázala prekusnut. Nechaj tomu voľný priebeh. Je to na ňom. Možno by som jej občas zdvihla telefón a opýtala sa co potrebuje. Keď budeš robiť scény tak len situáciu zhoršíš.
Zakazala by som mu študovať s ňou. Budú tam chodiť na vikendy, chcú spolu robiť skúšky takze ich spolu aj oslavovať a to by pri vernosti 100% neostalo nech si tvrdí čokoľvek. Nejedna moja spolužiačka v jej veku bola na muzov okolo 40 a mladšieho ani za svet takze je celkom možné že je aj pre ňu v ideálnom veku. Ja by som dala na vyber buď štúdium s ňou alebo ja. Žiadne užívanie si keď ma doma rodinu, to čo si dovoľuje. Nech ide študovať ale v žiadnom prípade nie s ňou, to kde kedy videl aby sa študenti chodili spolu učiť do kaviarni? Uci sa človek sám a nie s niekym, to je dobrý bullshit.
Tvojmu mužovi sa zachcelo mladú pipku.To sa chlapom stáva.To,že mu budeš robiť scény,zákazy dávať,či nebodaj sa strápniš a budeš volať mladej,nič nevyriešiš.Dosiahneš opak a Tvoj muž sa bude ešte viac utiekať k mladej,vyhladávať kontakt s ňou,no bude si dávať väčší pozor,bude ti klamať.To,či s babou skončí už záleží len na Tvojom mužovi,akej je povahy,či je schopný riskovať Váš vzťah.A ver mi,cirkusom nikdy nič žena nevyrieši.Nebude to táto kočka,onedlho si môže nájsť náhradu inú,počas štúdia.A tým cirkusom doma ho skôr k tomu doženieš.Radím ti,začni o seba viac dbať,chod s kamoškami,kamošmi na kávu raz týždenne,deti mu nechaj a uvidíš ako sa celá situácia obráti v Tvoj prospech.Ani jedne chlap nechce doma stíhačku,čo mu doma robí výčitky.Každý jeden bude utekať z takého prostredia a najradšej do náručia inej ženy..
Vieš čo, vadilo by mi to. Veľmi. Asi by som to povedala aj manželovi. Že mi je nepríjemné, že si s ňou vypisuje a vyvoláva. A že mám strach že toto je začiatok konca. Že áno, aj ja som bola na VŠ a som si "užívala", ale nemala som doma muža a deti. A že teraz keby že idem čokoľvek robiť - či študovať, či začať chodiť do posilky, či hocičo, asi by som si k tomu nevybrala kolegu a nedohadovala s ním cestovanie a prihlášky atď. A - pravdupovediac, asi by som sa podvedome pripravovala na koniec nášho vzťahu, ak by to nepochopil. Možno tých 5 rokov bude úplne v pohode, netvrdím že nie, no ja som ten typ, že sa snažím byť radšej (psychicky) pripravená na eventuálne katastrofy.
Uf if 38zenaty s detmi ide študovať s 24r bývalou kolegyňou ktorá mu veľmi pomáha a budú sa spolu učiť 😄👎👎👎 zatrhla by som to raz dva,buď prihlášky poda inde,preruší kontakt a opora mu bude rodina alebo dovidopo .. veeeelmi okate,iné by bolo keby ona má 38, rodinu a spolu sa isli podržať ,no neviem v com mu má byť oporou 24r mladá baba,jedine v posteli
zbal mu veci a postav pred dvere, moze ist ku kolegyni byvat a budu sa nerusene ucit..
a lentak mimochodom, v kaviarni ucit sa🙂 vlastne deti by vyrusovali a v kaviarni (ktore su viac zavrete, ako otvorene) cudzi ludia, x konverzacii... naivna mladica mu dava rozumy a on bez rozmyslu interpretuje doma, tam uz ide o ine, nie o ucenie sa, aspon z jeho strany, ona ho iba ak vyuzije, pouzije
Dospelemu muzovi sa neda nieco len tak zakazat, moze to vyvolat uplne opacny efekt, ved ani nevies, ci nieco okrem kamaratstva medzi nimi je, radim Ti ako starsia a skusenejsia, aby si situaciu sledovala podla moznosti bez emocii a pockala, ako sa to vyvinie.pretoze akcia vyvolava reakciu a to nie je dobra taktika
Úprimne, takto keby sa môj správal tak má po prdeli.
Tak ja si žiaľ myslím, že tu je každá rada zbytočná, tvoj manžel je už namotaný až až a buď to stopne ON, alebo nik.
Kks, no úprimne.... drb.o by ma 🤐 Je podozrivé, že predtým si o nej nepočula a zrazu je to jeho bývalá kolegyňa s ktorej sa ide teraz "pototo". Už tu by mi blikala kontrolka, či je to fakt jeho bývalá kolegyňa. Vieš si to nejak overiť? Baby ti radia stopnúť to. Ale ako? Je dospelý (síce podľa toho, že si nevie podať sám prihlášku a nájsť si sám veci na nete, tak pochybujem o tom), tak ako mu to zakážeš? No neviem čo by som robila. A na tvoju hlavnú otázku, že či máš právo žiarliť je moja odpoveď áno a nie, nie si ty tá zlá čo mu bráni vo vzdelaní.
@dskjhfdlkdjhl toto nefunguje, ak je namotaný do mladej ženy, nevšimne si, ani keby manželke brada narástla a keby si aj všimol, tak to odignoruje. Vezmi si, keď si bola zamilovaná do svojho muža, mohli okolo teba iní nahí chodiť, kašlala si na nich. Ani na manželku žiarliť nebude, nech si ide kam chce, prečo by žiarlil, keď má zaostrené na iný objekt? Tu pomôže asi len rozhovor, či si uvedomuje, čo riskuje, ale ak je namotaný príliš, tak nepomôže bohužiaľ nič.
@antoniatonka to sa ľahko povie zbaľ mu veci, byt je zrejme spoločný, ona nemá právo ho z neho vyhadzovať.
@vilma7 tiež sa obávam, že alebo sa spamätá on, alebo je to v ...
@elizabet173 asi mas pravdu, ale ja by som to aj tak skusila-rozhodne by som nesla za tou kolegynou, radsej by som investovala do seba.
@dskjhfdlkdjhl určite by som sa ani ja neponižovala tým, že pôjdem za tou ženou. Vernosť jej sľuboval on, nie ona, ale ako som písala, ak sa nespamätá on, môže sa ona aj roztrhať.
Ženy to fakt? Zakázať mu? On je dospelý a svojpravny. Zakazovať mu tak mohla mama keď bol malý. Ak si to s nim autorka prediskutovala, tu sú dve možnosti, bud počká ako to celé dopadne alebo pôjdu od seba.
povedala by som mu ze sa mi to nepaci, ze proste vsetko s kolegynou riesi a to ako by zareagoval, to by som uz nechala na neho, ale podla toho by som sa potom aj zariadila 😉
@kabinka11 ja si myslím, že tie, čo píšu, že "zakázala by som mu", tým myslia proste jasne vyjadriť nesúhlas, resp. povedať buď-alebo. Jasné, že sa dospelému nedá zakázať. Ale to neznamená, že sa bude len prizerať, ako si jej muž chodí užívať a doma má ťuťku manželku, ktorá urobí všetku "špinavú prácu doma". To takému je hej, že mladá a spokojná pipenka v posteli a doma slúžka, čo sa postará o deti, vyperie, navarí a ešte drží hubu a krok, len aby mal manželík pohodlie a pokoj k "štúdiu".
povedzme si tak, ktorej z nas by to proste neprislo moc, ak sa s nou proste musi radit o vsetkom a berie teda do uvah len jej nazor. no ja by som ho asi poslala, pekne za nou a mala by som od neho pokoj
Autorka daj nam vediet ako dopadla debata. Pripadne ako si sa rozhodla. Mas to narocne. Ale ked raz chlapovi “prepne” tak nepomoze asi nic ☹
Nam sa lahko radi, horsie je to rozhodnutie urobit. Ale stratit nemas co - jedine chlapa, ktory ma potrebu si teraz uzivat. Bud to bude robit ako “student” alebo tajne. A ked nebude “byvala kolegyna studentka”, bude niekto iny … a ty ta zla, ktora ho nepododporuje v kariere, v studiu, nechapava stihacka … pritom realita niekde uplne inde
vieš čo, jedna vec mi nesedí... povedal Ti o nej, o tej babe, voláva s ňou pred Tebou, máš možnosť počut rozhovor, máš ale možnosť aj nahliadnut mu do mobilu do ich konverzácie ? . podľa mňa Ťa nepodvádza s ňou a asi tu budem jediná naivná ale on to možno myslí naozaj úprimne s tou školou - nie je to taký trošku detinský typ muža ? poctivko ?
každopádne - vadilo by mi keby mal moj muž takto spätý a častý kontakt s nejakou ženou... mne už vadí keď mojmu zavola šefka pozde večer ked sme spolu (ale iba prácovne, som vždy pri telefonáte 😀 ) aj tak mi to vadí, neviem si predstaviť to zažívať v takej intenzite ako ty.. ja s mojou povahou by som si to vyriešila s mladou nech cuvne. 😀 žiadne že s chlapom.
@banderaska29 možno, ale mne to príde ako totálne vychcaný plán- budú sa môcť spolu v pohodičke ukazovať na verejnosti, vysedkávať si na kávičkách a kde kade a keby dačo, veď sú spolužiaci a manželka o tom vie. Možno s ňou nič nemá, ale že si chce užívať, to údajne povedal. A kto z nás by si tiež nechcel užívať? Ale máme zodpovednosť, tak ak si do toho chceme vtrepať nejaké to užívanie si, musíme si to zariadiť. A ktorý chlap by to toleroval, keby to bolo opačne? A ešte to neustále vyvolávanie a vypisovanie si so spolužiačkou, že aj hodinu kecajú spolu vyslovene oničom, keď ešte ani nenastúpili na tú školu? Čo si toľko vykecávajú? Či to už sa spolu učia aj na prijímačky? Ide si užívať, a je prakticky jedno, či tam už niečo je, alebo ešte nie a časom v tom užívaní si im môže prepnúť. Riziko je tu furt, ale toto je vyslovene ako vojsť do jamy levovej a dúfať, že sa nič nestane...
@spadnutaslivka jasne, to máš pravdu. ale chlap ktorý chce podviesť a má v hlave nasr...e, to urobí aj nenápadne, za 10 minút počas pracovnej doby a ešte nenápadnejšie sa vráti domov a tvári sa ako super manžel.
mám toľkých ženatých kolegov čo viem že podvádzajú, až mi je z toho do plaču. a tie ženy to ani len netušia :(
Nechápem, sám v byte sa nebude vedieť sústrediť, ale v kaviarni áno? Čo je? V Americkom filme?
Autorka píšeš, že kolegyňu možno,,budúcu spolužiačku" ti manžel pred tým nikdy nespomínal... už tu mi to začína smrdieť, prepáč za výraz ako,,boľavá noha"! Podľa mňa manžel klame alebo sa CHYSTÁ klamať, je medzi nimi niečo viac ako len sympatie a to niečo musí trvať už dlhšie...Manžel chytil druhý dych alebo má krízu stredného veku... Nečítala som všetky komentáre, ale myslím si, že máš právo vziať celý tento veľký začínajúci problém do vlastných rúk, určite mužovi nastaviť hranice a byť minimálne o 2 kroky pred. Tu už nejde o to čo chce iba on, užívať si študentský život pri mladej pipke, tu ide o oveľa viacej keď to raz posere...
@stanulienkat hrdosť - nehrdsť, tu sa jedná aj o deti.
Nevadi mu, ze ma manzelku a deti?
Neajceptuj vyvolavanie po veceroch, vyrusuje ta to. Neakceptuj spolocne ucenie sa, kazdy sa uci sam, spolocne ucenie v kaviarni je vyhovorka. Ze ty si si uzivala cez VS ? A to ma odkial? Mimochodom on uz ma rodinu, nech si uziva s tebou a nech sa venuje detom..pripada mi to drze z jeho strany a ty to akceptujes, aby sa nahodou nehneval, ze si ziarliva. Nie si ziarliva. Tebe nevadi, ze ide studovat, pravom ti vadi jeho spravanie. Je zenaty s tebou a ma deti. Ak su kolegovia, kontakt medzi nimi ostane. Sadni si s nim a vazne sa s nim bez ostychu porozpravaj, nie si povinna vsetko akceptovat.

Toto je celé tak absurdné a na hlavu, že keď si predstavím, že z manželom s pomocou všetkých svätých zvládneme prebiehajúcu krízu a jemu okolo 40 úplne hrabne, tak sa mi už ani nechce bojovať... 😀
No, vysoké školstvo každopádne upadá a upadá. Už len to, že ty si mu všetko našla a manžel je tak neschopný, že si to nevie poriešiť sám, hovorí samo za seba.
Inak, neviem si celkom predstaviť to spoločne učenie, existuje vôbec niečo také? :D existujú ľudia, čo keď sa učili spoločne, sa niečo naučili? Či to len my sme z toho mali vždy párty. 🤣