icon

Mám problémy s budúcou svokrou. Čo vy na to?

lalia2
7. sep 2011

Ahojte. Som tu nová a chcela by som, aby ste mi povedali svoj názor. Mám 27 rokov, priateľ 33. Bývame spolu, sami. Čakáme vo februári bábätko. Môj priateľ je najlepší človek, akého som kedy stretla. Môj problém je ale budúca svokra. Teda - povedzte mi váš názor, či som ja čudná alebo je čudná skôr ona.
- priateľ pochádza z 3 bratov, je najstarší, keď začal chodiť na VŠ, rodičia sa rozviedli, v ťažkých podmienkach doštudoval
- bolo treba byť matke oporou, takže v tomto veku prevzal za rodinu zodpovednosť, chodil po súdoch, vybavoval, riešil, bolo vyplatiť otca z domu - na to si zobral pôžičku
- skončil VŠ a kvôli rodine a aj vtedajšej priateľke neodišiel nikam za prácou, ale ostal v rodnom meste, bývať s matkou a bratmi
- za ten čas bolo treba stále čosi opravovať na rodinnom dome, vymeniť plastové okná, prerobiť terasu, obnoviť interiér - podľa mňa ak na to nemala, tak to v rámci možností mala nechať tak, ale svokra nie, ona musí vyzerať na úrovni, nie ako nejaká chudera, tak sa všetko robilo a na všetko prispieval vo veľkej časti pomocou a financiami môj priateľ
- jeden brat odišiel do Čiech - príde domov tak max. 2x do roka, čiže len na návštevu, nepomôže nič - za ten krátky čas sda ani nedá a na Vianoce asi nebude doma "makať" a odnesie si pol auta zaváranín a podobne
- druhý brat má malý obchodík a žije si svoj život - práca, futbal, kamaráti, krčma a tak. Že by ho napadlo pomôcť matke, tak to nie
- môj priateľ bol odjakživa vedený k tomu, že jej pomáha, nerobí mu problém všetko zariadiť, pomôcť, upratať, umyť okná a podobne.
- podľa mňa si svokra na to zvykla a vôbec jej nedošlo, že už asi sa má zariadiť bez neho a trošku zapojiť do chodu domácnosti druhého syna
- totiž - zavolá nám - príďte v sobotu, ok, dojdeme, urobí kávu, priateľ pokosí trávu. Pohodička, akurát na to, že jeho brat si kľudne spí - o druhej popoludní. On bol v práci, no a? Priateľ chodí tiež do práce!
- pokazila sa jej nejaká vodárnička, nehreje či čo. Ok, priateľa s tým otravuje, on zariaďuje, zisťuje, keď to majú prísť opraviť, samozrejme že tam musí byť, a brat je na futbale. Okrem toho mi spomenul, že minule za to zaplatiť 20 eur. Ja kukám, akože všetky moje peniaze a úspory idú nám, tak nechápem, prečo by on mal platiť stále niečo do ich domu, keď tam nebýva a keď čakáme dieťa, musíme platiť nájom a ja nechodím do práce, som na rizikovom, takže peniaze budeme potrebovať. Jej to nie je trápne a moja mama, keď niečo kúpim do ich domu, tak mi to zaplatí, ešte aj 2 eurá, aj keď nechcem, ale peniaze sa nám zídu.
- v piatok ideme do Čiech na svadbu jeho bratovi. No akože kúpili sme mu dar - telku, šli sme napoly s druhým bratom, vyšlo nás to na 300 eur, čo je podľa mňa dosť. Okrem toho im dal priateľ aj brat po 100 eur, lebo oni vraj teraz sa musia uskromniť a šetriť na svadbu. No a? Ešte som nevidela, aby ti svadbu spolufinancoval brat. Takže dokopy 400eur, plus oblečenie a ešte nejaká drobnosť...
- svokra už mesiac chaosí, kúpila si dvojo šiat, k tomu doplnky, aby bola na úrovni, že tam nemôžeme prísť ako chudáci. Len jedny tie jej šaty s doplnkami ju vyšli na 200 Eur.
- okrem toho chaosí aj mňa, to je zlá kravata, lacná košeľa, zlé šaty, s účesom mi treba niečo robiť a vraj mi pozerala už aj parochňu. No ak vyzerám tak blbo, že tam s mojími jemnými vlasmi nemôžem ísť, tak prosím, ja sa netlačím. Dotklo s ama to.
- ja by som sa tiež vedela lepšie zladiť, keby mi nebolo ľúto vyhodiť toľké prachy čo ona na dve hodiny obradu - a vodárničku a podobné veci si dá zaplatiť od môjho priateľa. Podľa mňa je to na hlavu, nie? Nedôjde jej, že tie peniaze potrebujeme? Priateľ zarába 750 Eur, 250 platíme nájom, 200 je splátka pôžičky na dom - tie peniaze sme mohli mať my. Nevyčítam mu to, ale ona by si to mala uvedomiť, že ho zatiahla do dlžôb, ok, ako syn jej mal pomôcť, ale už hádam stačío, nie? Aspoň čo sa týka peňazí. Bratia si žijú svoj život a my budeme mať asi manželstvo v trojici.
- nehovorím,ž e sa nezaujíma, opýta sa ma, ako sa cítim, je milá, ale aj dosť egoistická podľa mňa, čo na to poviete vy?
- a ešte včera ma dorazilo, že priateľ tam vraj v piatok ráno, keď máme ísť do Čiech pôjde, aby jej pomohol, lebo to bude chaos. Že zbaliť a tak. Veď zbaliť treba len ju a brata, to sú dvaja, ako aj my. A priateľ na to, že brat jej s ničím nepomôže, že on bude spať. Tak on bude spať a praiteľ vstane o piatej ráno, aby jej pomohol? A to mu bolo celý týždeň zle. a potom má pred sebou 10 hodín šoférovania.
- a s tými peniazmi chcem povedať, že ja mám nejaké úspory a keby som ich nemala, tak ťažko by sme zariadili byt. Priateľ platí nájom, ja stravu a všetko ostatné, ale nechcem, aby financoval aj ju. Okrem toho ja mám 2 kabelky, 3 topánok, ona má 5 kabeliek, 8 topánok, nie najlacnejších a podobne. Čiže ona sa neobmedzuje a to ma štve. Ona bude chodiť ako z katalógu a ja sa budem musieť vo všetkom uskromniť na jej úkor? Už len tých 200 eur pôžičky je veľká položka a ekby nebolo tej, tak ma to nerozčuľuje, keby jej dal 20 eur na vodárničku.
- aj minulý rok bola na dovolenke v chorvátstku a priateľ jej prispel 100 EUR, brat, 100 eur a priateľ enbol nikde. Mne by to ako matke nedalo, keď vie, že syn s peniazmi nevychádza...

frisbee
15. sep 2011

@halienka ..presne tak to je,ako píšeš..u nás bolo najhoršie to,že ona žila s nami v našom dome,pretože ju nik z rodiny nechcel..a to človek nemá kam odísť..a hlavne prečo,že? 😒

maminuska
15. sep 2011

@halienka
@frisbee niekedy na to nestačia ani 3- 4roky aby partner pochopil že sa situácia zmenila a keď sa aj s kľudom porozprávate, on vám nerozumie. alebo nechce rozumieť. Potom sa stane to že z každej situácie vyjdete ako necitlivá mrcha, ktorá jeho matku nemá rada a je orientovaná iba na prachy a majetok. To je bohužiaľ môj prípad, ja som s mojím mužom nepohla ani za tie 4 roky. Svokra nie je bezvládna, je aktívna , čulá a pomerne ešte mladá, napriek tomu žije v byte za ktorý my platíme hypotéku a od januára tam bude aj podnikať.
Tam sa uzavrel pakt hluchoty, slepoty voči reálnej skutočnosti a momentálne som v takej situácii že toho psychiatra potrebujem ja a nie oni . Obidvaja sa tvária že je to normálne.

frisbee
15. sep 2011

@maminuska ...ja som to zažila trochu inak,bohužiaľ som bola vychovaná v úcte k staršiemu človeku a svokra to zneužívala.A ja napriek tomu,že som inak akčná žena,som mlčala a nebránila som sa...a manžel to uvidel sám,že útočí iba ona.Tak aj vyzerali tie posledné roky,komunikáciu som obmedzila iba na dobré ráno,vonku prší,dobrú chuť a dobrú noc..ale i tak som okolo nej skákala 😒 ..teraz už by som sa zachovala inak hneď na začiatku,pretože ako tu už bolo napísané,odniesla som si to ja po zdravotnej stránke a i keď je svokra už dva roky mŕtva,stále mám problémy s metabolizmom.
Toto je treba riešiť zavčasu,určiť mantinely,a keď to nejde,treba sa sústrediť na to,že vy ste rodina a to okolie to buď akceptuje,alebo nie.Takto by s manželom hovorili aj v poradni,toto jedna žena sama psychicky nezvládne.
Rodičov má človek na celý život,ale vzťah je treba chrániť...a treba manželovi povedať,že to nie je tebou,že takto by sa trápila každá manželka 😉

frisbee
15. sep 2011

Inak chápem,že toto niektorým chlapom nedochádza a tí,ktorým to došlo po čase rýchlo zabudnú..my si tie rany v sebe nesieme do smrti 😔

maminuska
15. sep 2011

@frisbee vieš u nás je to tak že manžel prevzal zodpovednosť za jej život, dlho podnikala pod jeho menom teda príjmy išli jej a riziko mne a manželovi , čokolvek som povedala bolo zbytočné , až keď som povedala že podám návrh na vyporiadanie BSM počas manžesltva tak sa ľady pohli.
Svokra nežije s svokrom , nie sú rozvedení ale odišla od neho k nám do manželovho bytu , kde však hypotéku zaň platíme z spoločných prostriedkov, je tam ešte mnoho iných vecí. Tento byt sa teda nemôže prenajíma´t a teda reálne nám uchádzajú peniaze, ale riešiť si vzťahy so svokrom , resp, s ich majetkom sa nikto neunúva.
Najhoršie na tom je , že ja si už pripadám ako vadná že chcem niečo neprirodzené a niečo amorálne ☹ a do takej roviny ma stavajú obidvaja.

frisbee
15. sep 2011

@maminuska ..nie si nenormálna,to sú úplne logické obavy o všetko..no veru že by si mala trvať na vyporiadaní BSM,naozaj nikdy nevieš,čo sa stane...bože,toto je situácia ☹

inkinka
15. sep 2011

@lalia2 vie tvoj priatel vydokladovat, ze splaca pozicku na matkin dom? Ak ano, da sa to pri dedicskom konani zohladnit.

halienka
15. sep 2011

@maminuska
@frisbee
Babky, nezávidím vám, a to ja riadne hundrem na svoju svokru, ale ona človeka depce iným spôsobom, našťastie nás o peniaze a majetok neoberá, to je určite ešte horšie, lebo človek musí žiť v totálnej neistote a keď má alebo chystá detičky tak to už je skutočne o zdravie. Áno, to je tá ich najsilnejšia a najväčšia zbraň - emócie (matka -syn-puto-pomoc...) - na tom stavajú a z druhého robia bezcitného a zlého človeka. To sa veľmi ľahko dá a skoro každá svokra nech má akýkoľvek úmysel toto použije, pokiaľ nemá dosť rozumu, aby si uvedomila, že to je svinstvo. 😖 Hlavne sa babky nenechajte tým oblbnúť, stále si uvedomujte, že to je len ich taktika, hra, že nie vy ste tie hlúpe, veď chcete len normálnu rodinu, nič viac. Maminuska, no ak ide svokra podnikať, tak neni o čom, každý podnikateľ si platí nájom za priestory, iba ak by si dotyčný priestor kúpil, tak vtedy nemusí. S tým návrhom BSM si dobre urobila. Manžel si to potom uvedomil a urobil nejaké zmeny?

maminuska
15. sep 2011

@halienka manžel potom povedal teda že nech si klientov svokra vezme , ale svokra mi to dodnesnevie odpustit, aj ked mi to nedáva najavo a ja dodnes mám určitý pocit výčitky, že teraz to už musí sama.
Lenže keby som povedala manželovi že nech teda platí tak ako keby prenajímala kanceláriu , tak zas by som bola postavená do role bezcitnej nevesty ktorá len pozerá na peniaze, ale to je vlastne aj tak jedno lebo aj tak už tu rolu hrám.

halienka
15. sep 2011

@maminuska veď nemusí platiť "komerčnú" cenu, nech si platí tú najnižšiu, skutočné náklady - akože keďže je matka, tak nechcete na nej zarobiť, ale proste aby ste tie reálne náklady neniesli vy, ale ona... ako fakt nechápem, čo je na tom hnusné, to je predsa normálne, máte vy niečo z jej podnikania? Ak nie tak tým dupľom to nechápem. Ja teda nerozumiem, to čo si písala o klientoch, neviem o čo tam vlastne ide... sa k tomu neviem vyjadriť...

maminuska
15. sep 2011

@halienka išlo o to že živnost bola na manželovo meno, ale prácu vykonávala ona a sem tam manžel mala aj z toho celý príjem , riziko a všetky vybavovačky okolo toho však boli na manžela a po vydaji aj na mna.
Až ked som tvrdo povedala že podám žiadst o vyporiadanie BSM počas manželstva tak manžel živnost ukončil a a ona si otvorila novu a prevzala si klientov k sebe.
Takže podnikanie asi také - podniakám na tvoje meno , moje su príjmy a tvoje riziko.
Teraz je v byte v ktorom si platí spotrebované energie a nizky nájom , lenže my dvaja za ten byt s manželom platíme hypotéku a ten byt prenajímat jednoducho nemôžeme, takže mesačne ide do vzduchu 11 tis CZ bez toho aby sme my mali z toho nejaký úžitok. A takto to môže ist ešte kľudne 15 rokov.

halienka
15. sep 2011

@maminuska aha, už chápem...tak aspoňže to podnikanie už je úplne na ňu, teda aj riziko by malo byť, nie? No a čo sa toho bytu týka, tiež už chápem ako to ona berie, že to je vlastne váš byt, ktorý vy v budúcnosti budete mať možno pre niektoré z detí, tak prečo by ona mala tam niečo iné platiť, ako píšeš, jej nedochádza, že vy ste mohli pekne na tom prenájme si finančne pomáhať, aby tá splátka za hypotéku sa nejako vyrovnala a pre vás by to nebola taká finančná záťaž. Ona to buď nechápe alebo nechce chápať...ale ako vždy, jediný kto to môže zvrtnúť, je ozaj tvoj muž, on nemá pocit, že musí drieť ako ... aby to všetko uplatil? Veď to nie je sranda 11tis. mesačne panebože...

maminuska
15. sep 2011

@halienka nie on to berie ako samozrejmosť a berie to aj preto že ja slušne zarábam a teda vykrývam to , ale poviem ti že ma to prestáva baviť, jeho mame mesačne dávame v podste 8 tis CZ čo by platila za prenájom niekde za kanceláriu.

halienka
15. sep 2011

@maminuska IP 😉 aby sme tu nešli mimo témy 😉

maminuska
15. sep 2011

@halienka poslala som ti IP

monka9999
16. sep 2011

@lalia2 no tolke prachy sama pre seba,nech nehovori že by s toho nevyžila.kolky dochodci maju250eur dochodku a vyžiju!a ona ma k tomu aj plat a ešte jej je malo.to je sila.no nech sa druhy raz vyda ked jej nestači. 😉

lalia2
autor
16. sep 2011

@inkinka nie, nemá žiaden doklad, veď je to predsa pomoc matke, tak načo by to nejako dokladoval, nie?
Veď ani ja keby som mala pomôcť matke, tak si nevediem doklady, ale už desať rokov, to je sila. Ja nehovorím, už tú pôžičku fakt neriešim, ale ešte 8 rokov ju budeme splácať, minimálne a to po 250 eur. Neviem, či som minule nepísala len 200, ale je to 250 (ešte raz píšem, je to navýšené o to, čo priateľ minul na bývalú frajerku alebo aj na seba, chápeš, tiež chcel žiť, keď bol mladý). Teda ja nechápem, ja by som to nikdy takto neriešila, ale keď je človek v koncoch, môže byť asi akokoľvek inteligentný a robí pritom hlúposti.

No keby si aspoň uvedomila, že to stačí, že mi syn takto pomohol. Tak ok, mohol jej prispievať aj na domácnosť za tých 10 rokov od skončenia školy nejakou sumou. Ale fajn, dáš mi toľko a zvyšok je tvoje. Ale u nich to tak nefungovalo, dával jej stravenky, potom asi nejakú čiastku a potom, treba kúpiť hento, toto, tak išiel, kúpil, hoci to bolo aj za stovku alebo za päťsto korún, no ona mu to nevrátila. Tak tie peniaze mohol mať, nemusel navyšovať pôžičku, mohol si niečo odložiť. Ale jej šlo v podstate 80-90% jeho príjmu. Tak napr. aj s tými stravenkami, niektorí kolegovia chodia na obedy, on dá stravenky matke a kúpi si len hamburger. Chápeš, ja to vidím, ona nie.

No a včera mu volala a medzi rečou samozrejme spomenula, že boli u nej opravovať tú vodárničku a zaplatila už ani neviem koľko eur. No čo, už si to musí platiť z vlastného vrecka. Fajn, ja neviem, načo stále hovorí o konkrétnych sumách, stačí povedať - opravovali tú vodárničku. Jasné, že priateľ teraz nič na to nepovedal, predtým by jej určite už nejako prispel. No keby to hovorila mne, tak už začnem - nám treba hento,toto, ja som iba na pn, nemôžeme si to dovoliť.

lalia2
autor
16. sep 2011

@monka9999 no veď hovorím, že má priateľa a neviem na čo. On tam len príde, posedí si, bolia ho nohy, tak už nič nepomôže, možno zariadi niečo lacnejšie, napr. mäso a odvezie ju, kam pootrebuje, ale to je všetko. Žiadne finančné prispievanie.

No a nedá mi, aby som nepovedala, že už dávnejšie mi hovorila on alebo priateľ, že napr. tú obývaciu stenu kupovali pred piatimi rokmi, spálňu má dvojročnú, hento trochu prerobili. No naši majú spálňu od kedy sa vzali a sú spokojní, aj by si mohli kúpiť novú, ale načo, dajú radšej nám. Tiež to mohli riešiť tak, že sa im všetci poskladáme a mohli kupovať jedna radosť. Tak ak ona nevyžije čisto len mesačne (teda to ona sa tak tvári) z 500 eur, tak za čo kupovala všetky tieto veci? Za jeho alebo ich peniaze. Tak aké má srdce ona?

renca3
16. sep 2011

@lalia2 - mm so svagrom sice neprispievaju svokre, ale ona sa chvali v dedine, co jej synovia kupili. to ako keby matky superili, ze ako si dobre deti vychovali. pre mna malomestiactvo.
to ze tam chodia robit na dome, to uz neriesim. ked sa nieco pokazi, nevola opravara, ale ich. cestuju tam 70 km. nie je to zase ako u vas. oni si vedia povedat svoje.

monka9999
16. sep 2011

@lalia2 ja by som jej nedala nič.ani peniaze ani stravenky,aj ten uver by som si vydiskutovala.ona vas bude šklbat dokial sa budete dat.neni priputana na ložku aby sa nemohla o seba starat sama.

lalia2
autor
19. sep 2011

Ahojte.
No tak boli sme na oslave narodenín môjho otca a bolo super. No a dojmy zo svokry? No posúďte.Tak samozrejme volala priateľovi, že ako sa tam dostane, či zabezpečil nejaký odvoz. Tak my s priateľom auto nemáme, naši majú. Samozrejme, že moja mamina už na začiatku navrhla, že po ňu brat pôjde autom, čo je 30 km tam a 30 km naspäť. Čiže môj brat bol po ňu a aj ju odviezol. No ako keby nechodili autobusy, vôbec jej to nebolo trápne, že ok. A to podotýkam, že má priateľa, ktorý má auto. Tak ju mohol kľudne doviezť. Nechápem!!!

Ona sa vie správať akože na úrovni, každý by na ňu povedal, že je veľmi milá. No a pustila sa s mojou sestrou do debaty. Samozrejme o čom. Že ona je na dôchodku, ale ešte pracuje, že sa veľmi narobí a ten príjem má ledva 500 eur, že teraz sú v dome len ona s mladším synom a že keď on môže, tak jej občas niečo prispeje (no to môže asi fakt len občas, až keď sebe nakúpi každý mesiac značkové oblečenie od hlavy až po päty), ale že to je pre ňu ťažké a že teraz im dvom je ten dom aj zbytočne veľký. To akože keď tam už nebýva môj priateľ. No akoby on už zabral v tom dome neviem koľko miesta. Jasné, že som pochopila, že nie je veľký, ale nemá taký veľký príjem. Už nemá partnera na spolufinancovanie. Nechápem, načo to rozpráva mojej sestre.
Ja fakt neviem, či ona nevie o inom rozprávať, len o tom, v akej je ťažkej situácii alebo jej ide o to, že sa robí chuderka, aby jej ostatní prispeli.
Monka9999, nie je pripútaná na lôžko, ale ju vraj strašne bolí chrbtica a hrozí jej operácia. Tak preto sa musí šetriť, vieš. A to tak, že by bolo najlepšie, keby niekto robil všetko za ňu.

lalia2
autor
19. sep 2011

No a keby aspoň navrhla, že za ten odvoz bratovi zaplatí. Mne osobne by to bolo trápne, fakt chodia autobusy, tak neviem, v čom bol problém. Ešte že s priateľom nemáme to auto, to by sa vyvážala kade tade jedna radosť...

oskvarkaa
19. sep 2011

@lalia2 kasli na to co rozprava... mozno sa nema komu postazovat tak to riesi po navstevach.. ze ma aspon pocit ze ju niekto musi pocuvat.. niektory ludia sa radi postazuju.. hned sa potom citia lepsie 😉 ber to ako jej osobnu psichoterapiu.. jednym uskom dnu druhym von 🙂

lalia2
autor
19. sep 2011

🙂 No chcela by som mať tvoju povahu 🙂 🙂 Ale vieš, mňa už na nej všetko rozčuľuje, teda hlavne to, čo sa týka financií a ona ich stále rozoberá a už som na túto tému alergická 😉 Ona sa rada robí chuderka, ja keby som jesť nemala čo, tak to nikomu nehovorím, preto to nechápem, no čo už...

monka9999
19. sep 2011

@lalia2 no len aby to prežila.ja mam tiež problemi s chrbticou chceli mi to v Novych Zamkoch operovat ale ja som nechcela.a nečakam že budem ležat na gaučiku a ostatny budu okolo mnba skakat.je to striga.ona sa podla mna stažovala aj preto lebo si tam bola,aby si počula ,ako sa jej chuderke tažko žije a potrebuje to čo jej tvoj priatel dava.nebude sa toho chciet len tak vzdat.ked si on nedupne,tak ty to maš prehrate. 😢 a určite on toto počuva vždy ked tam pride.ako mu vystonava za zadkom.tem brat čo s nou byva je zamestnany?ak je,nech jej prispieva každy mesiac on.snad taku zakladnu vec pochopi každy somar.lenže ked to tak niekomu vyhovuje,prečo by to nevyužil.o tom sa snim porozpravaj.povedz že to ona spomenula že jej on prispieva len občas.ved on tam byva stale.nie len občas.a tvoj povie že ved ten druhy brat je v čechach.dobre ten nemusi .ale prečo by nemal henten prispievat pravidelne,to nechapem.tie stravenky ti dal?mne ich manžel dnes odovzdal bez toho aby som ich vobec pytala.nevedela som že už ma.inak by som pytala 😀 ja by som ju nevozila.vy ste tam išli ako?na tu oslavu.

halienka
19. sep 2011

@lalia2 no akoby som čítala o bratovi a jeho prvej žene, tak tí tiež nič iné nerobili, len kade chodili tak stonali, aký sú chudáci, inak obaja zamestnaní, k bytu došli ako slepé kura k zrnu, moja mama im ho prenechala a ešte aj zaplatila sumu, keď sa byty odkupovali, ale oni furt stonali a moja mama im na to stále skočila a furt tam vláčila jedlo a kadejaké veci kupovala a potom chodila ku mne, že jej nevychádza rozpočet aby som jej požičala. Išlo ma poraziť. Ako brat to skúšal aj u mňa ale ja som sa snažila byť tvrdá v tomto, a bolo z toho aj dosť zle, jasné, že sme boli vyhlásení za žgrlošov a ešte keď sme pýtali napr. za nejakú cestu autom, čo sa on potreboval niekde odviesť, no tak to už ho akože načisto ožobračujeme, jeho vlastná sestra chce na ňom zarobiť a takéto žvásty. No presne chápem, aký typ človeka to je. Treba sa proti tomu stonaniu obrniť a hlavne aj tomu partnerovi stále pripomínať, že naozaj nie je na tom až tak zle, aby si to uvedomoval a nenechal sa zmanipulovať a obmäkčiť. To na tej oslave, že sa sťažovala tvojej sestre, tak to bolo presne to, ako sme sa bavili, že určite začne používať akékoľvek ťahy, aby sa situácia znovu vrátila späť, takže už to začína a treba byť na to pripravení, nedať sa. Aj svojej rodine vysvetli, ako sa situácia má, aby vedeli o čo ide. To s tým odvozom, no možno by nebolo odveci skúsiť za ňou ísť, že brat si pýta za odvoz takú a takú sumu, neboj, nabudúce si to rozmyslí. To som ešte nepočula aby mi zabezpečoval oslávenec dovoz aj odvoz, veď nie je na svadbe. To akoby povedala, : ak chceš aby som ja prišla ti pogratulovať k sviatku, tak mi musíš zabezpečiť aby som k tebe prišla. No to je čo? Veď ak idem niekomu gratulovať, tak hádam si zabezpečujem cestu ja. 😠 Tvojmu bratovi ten benzín nikto nepreplatí a nechápem prečo by on mal na ňu doplácať, to proste nie je fér hra. To sú proste takí využívační ľudia a neprestanú pokiaľ majú obeť, ktorá sa nechá vyciciavať, jediné ako s tým skoncovať, je nenechať sa vyciciavať, nedať šancu, lebo využívačný človek to bude vždy skúsšať dokým nepochopí, že na tomto poli už nemá šancu. Ale je to boj, poznám to.

lalia2
autor
19. sep 2011

@monka9999 ahoj, presne tak, moji rodičia majú tiež problémy s chrbticou a moja starká má 67 rokov, lekár jej povedal, že má takú chrbticu, že môže byť rada, že vôbec chodí a pritom funguje. Jasné, že jej pomôžeme keď treba, ale má ešte aj kusisko záhrady (ju to strašne baví) a sama si ju obrrába. Moja mama prekonala rakovinu, má len 46 rokov a nesťažuje sa, a to ju tiež občas kadečo bolí. Ale to je o povahe, niektorí sú radi samostatní a iní sú radi, keď ich niekto ľutuje a stará sa o nich.
Ten brat, čo u nej býva, je podnikateľ. Ale to je tiež niečo podobné, nemá frajerku, furt len futbal, kamaráti, krčma, vyobliekaný v značkovom od hlavy až po päty, aj na tú švagrovu svadbu v čechách si kúpil oblek za sedem tisíc. Ja len čumela, môj mal za stovku a a ký bol fešák. No som môjmu povedala, že nech prispieva matke on viac, keď má toľko peňazí, že si môže dovoliť na jednu príležitosť taký drahý oblek. A to vraj môj počul, že brat volal kolegovi do roboty (čo majú firmu napoly), že si zobral dvesto eur z firemných. No to je čistá jej výchova, vyzerať strašne nóbl a byť v dlhoch až po uši. Tak keď na to nemám, tak si kúpim oblek tiež za stovku, nie?

No a svokra sa mojej sestre vyjadrila, že on jej prispeje vždy, keď môže. No to asi nie je často, keď najprv si každý mesiac musí nakúpiť kopec vecí, a tie jeho záujmy - kamaráti, krčma, futbal, tiež stoja dosť. No a ešte aj on nám vravel, že ako sa mu ťažko žije, že tento štát málo vychádza podnikateľom v ústrety, že keď pokúpia tovar, zaplatia nájom a pod. tak im ledva ostane na nejaké výplaty. No čistá matka, iba vyplakávať. ☹

No a je jasné, že ten, čo je v čechách, nemusí prispievať na domácnosť ani matke dávať žiadne peniaze. Je jednoducho preč. Aj môj je preč, aj keď bohužiaľ iba 5 km 🙂 ale tiež musí platiť nájom a všetko ostatné, ako jeho brat a ešte má na krku aj pôžičku a nižší plat ako on. Tak nechápem, prečo by sme jej mali dávať my. Teda ona sa stále taká chuderka tvári, ako by sme mali.

No stravenky mi dal, aj nejaké peniaze a sľúbil mi, že matke už nebude nič dávať. Verím mu, som mu to dostatočne vysvetlila dúfam a opakovala a keby som sa dozvedela, že jej niečo dal a nevrátila to, tak narobím taký cirkus, že to ešte asi nevideli. Ja si stojím za svojím.

lalia2
autor
19. sep 2011

@monka9999 my sme šli na tú oslavu deň predtým, naši boli v meste, tak nás cestou vzali. Ale kvôli nej brat zbytočne precestoval 120 km. Lebo išiel po ňu a aj ju odviezol. A vôbec ju nenapadlo, že by mu to nejako zaplatila, aspoň čiastočne. Ani slovkom to nespomenula. A teraz mi napadlo, že si asi myslela, že sme mu to preplatili my, lebo priateľa sa pýtala, či zabezpečil nejaký odvoz. Zabezpečil a automaticky to mal podľa nej aj zaplatiť. Asi ona tak rozmýšľa.
No naši sú takí dobráci, že my sme im to chceli zaplatiť, ale mama nechcela, že to patrí k oslave, že je to na ich účet. No ma to rozčúlilo, lebo presne, mala si zabezpečiť odvoz, mohol ju doviezť jej praiteľ, ale načo, keď môj drahý všetko vybaví. No tak viem, že maminu by to nahnevalo, tak som to nechala tak a vyrovnáme to nabudúce, keď náhodou pôjdu odviezť nás, aby sme mali čisté svedomie.

lalia2
autor
19. sep 2011

Ale je to fakt drzosť, no priateľ to chcel zaplatiť, ale bol rád, že brat bol ochotný s tým odvozom a vôbec ho nenapadlo pvoedať jej, že ten jej priateľ ju môže odviezť. Aj keď ja som hneď s tým vybuchla na môjho.

lalia2
autor
19. sep 2011

@halienka no vieš, naši sú takí dobrí a ochotní, až ma to niekedy štve. Hovorím, že to nemuseli robiť. A to jej ešte dali aj slivky, lebo tento rok bola dobrá úroda a majú ich veľa. No som bola proti, ale naši, že čo to majú vyhodiť? No to je pravda, ale tak ona ani mne nikdy nič nedala, som im povedala, že nemajú povinnosť dávať jej niečo. No a ona akoby nič, zobrala, ešte aj koláče a včera jej môj večer volal a ona celá natešená, že zavarila osem fliaš slivák 😠 😠 😠