icon

Mám rovnaké právo na byt ako manžel?

11. apr 2024

Čítala som tu takú diskusiu ze kto žije s manželom v jeho byte ale nemá spoločný účet...
Mňa veľmi štve naša situácia... keď sme kupovali byt v ktorom žijeme naša prvá dcéra mala cca polroka. Ja som muzovi hovorila ze chcem aby sme išli do toho spolu ale on ma vraj nechcel zatiahnuť do hypotéky a tak si ju vzal sám. Byt sme od základu prerobili. Väčšinu peňazí dával on ale on chodil do prace ja som bola na rodicaku s malou. Malou sumou pomohol oco..dal 500e ku prerabke co bolo ešte pred 7 rokmi viac ako teraz. Pomohol s robenim elektriky. Ja som si na materskej pomimo zarobila 600e na vstavanú skriňu. Keď som nastúpila po rodičaku do prace dokupili sme veľa vecí dozariadovali, boli sme na dovolenke ktorú som platila ja 1x v Bulharsku 1x v Turecku. Postupom času som kúpila novú manželskú posteľ. Deťom teraz už 2 poschodovu postel. Zariadila som im detskú izbu. Dcérke kúpila písací stol atď. Proste podielam sa normálne na chode domácnosti aj finančne. Počas druhej materskej som si privyrabala takisto. Deťom platím školu škôlku. Stravu keď idem na nákup. Krúžky. Mobil, WiFi co mame doma. Spotrebu vody v domácnosti.
Štve ma, že byt je len na manžela lebo raz pri jednej hádke mi povedal ze "von". Myslím si ze mam rovnaké právo na tento byt aj ja ako on. Aj keď on platí hypo ja som.bola 2x na materskej. A vždy keď som nebola som zarábala a prispievala na iné veci. Počas kúpy bytu manžel nebol. Teraz už je.
Stvalo by to aj Vás?

matkahelka
12. apr 2024

@subartic kvoli vzhladu, rozhladu, inteligencii, IQ, praci, vzdelaniu, ze je nanho spolah... a preto ho manzelka poslala do zadku, ze je taky uzasny. zeny sa o neho priam trhaju. to vsetci, co sa o nich zeny trhaju travia dni na mamickovskych forach a zapajaju sa do kazdej druhej diskusie.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
subartic
12. apr 2024

@chodec15 prestaň už klamať. Veľmi dobre si pamätám čo si napísal. Nikam si ju neposlal, zbalila seba a dieťa a odišla , viac sa o teba nezaujímala. Ty už nevies čo kde píšeš. Hej manželku si poslal a ona išla zrazu do SVOJHO bytu , zrazu sa úplne sama živila a nemala s tým problém, dokonca aj to dieťa stíha vychovávať.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
12. apr 2024

@autorka možno som prehliadla, ale ste manželia? Resp. boli ste v čase kúpi bytu?

subartic
12. apr 2024

@chodec15 ja sa nemám čo spamätávať. My dvaja sme viedli siahodlhé rozhovory v diskusiách . A Keďže si chlap na ktorého sa nezabúda , lebo si naozaj výnimočný s tým čo za kraviny píšeš, tak si veľmi dobre pamätám čo si písal. A ešte máš jednu skvelú vlastnosť, rád po sebe mažeš príspevky . Ale keď som si prečítala aký si obletovaný , skvelý a ženy sa idú o teba potrhať , pohľadný a IQ vysoké - fakt kravina ako bič - a napriek tomu si sám , to som si urobila screen toho príspevku . Neverila som vlastným očiam že si to napísal 🙂. Pricezna ti to napísala krásne a dobodky s ňou súhlasím , ty si zakomplexovaný chlap od ktorého odišla žena , vykašlala sa na teba lebo za cent by si si dal prevŕtať aj koleno . Ani euro by si svojej žene nedal navyše a preto v tvojich očiach zrejme bola príživníčka na tebe, lebo po tebe niečo chcela. Niečo čo je pre mnohých mužov úplne normálne , prirodzené a považujú za svoju psiu povinnosť zabezpečiť svojej rodine a teda aj svojej manželke priemeraný životný štandard, bez toho aby v deň výplaty stáli s natrčenou rukou a dávaj 50 % do domácnosti bez ohľadu na situáciu v akej sa tá žena nachádza. Máš 45 + a mal si tri dlhodobé vzťahy , to je koľko ? 3,4,5,7 alebo koľko ? Ty nevieš čo je dlhodobý vzťah a ani nevieš čo je žitie v dlhodobom vzťahu a ani čo je hlboká láska k žene. Jednoducho nevieš ,ak takéto kraviny píšeš. Bodka .

chodec15
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
12. apr 2024

@chodec15 ty si taky ukaz, ze clovek si zapamata, co pises. ty sam si pisal, ze manzelka od teba odisla, chce sa rozviest a ty sa rozvadzat nechces. fnukal si ako maly pes, co vsetko si pre nu robil a ona ta opustila. este ta tu par zien aj lutovalo.

autor
12. apr 2024

Nekúpila som si nehnuteľnosť lebo som mala 22 rokov keď sme mali prvé dieťa. Bola som 3 roky von zo školy. Verila som mu.
Nemyslím si ze ma vyhodí sme normálne spolu ako manželia, ide len o to ze je to blbé keď využil vtedy príležitosť a toto povedal. Zena to ma potom v hlave. A staršia dcéra má 10 rokov mladšia 4 takže nebolo kedy a začo aby som si ja niečo kúpila. Pomedzi materské som pracovala ale peniaze som dala do bytu na dovolenky a co bolo treba. Hypotéku by mi asi nikto nedal.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
12. apr 2024

@kitycat on povedal ze ma nechcel zadlzit

lavender94
13. apr 2024

Jasné, že máš rovnaké pravo na byt ako on. Morálne. Právne bohužiaľ nie. To ako tu niektoré píšu, že chceš niečo o čo si sa nepričinila akosi nechápem. Buď nečítajú, alebo neviem. Ste manželia, platíte všetko spoločne ak aj máš nižší príjem, pravdepodobne to vyvažuješ časom, ktorý tráviš s deťmi a v domácnosti. Mate nejakým spôsobom podelené svoje úlohy v rodine - jeden viac platí, druhy sa viac stará a tým padom by ste aj majetok mali mať spravodlivo rozdelený. Dvíha ma, keď sa nárok na majetky pomeriava čisto len z hľadiska toho, kto to financuje. Koľko krát maju v rodine partneri rozdelené financovanie tak, že žena platí stravu, réžiu okolo deti a muž platí náklady na bývanie. To snáď neznamená, že ma na to bývanie väčší nárok.
Musíš sa s mužom o tom porozprávať. Rozumiem tomu, že to vie pekne naštrbiť vzťah aj keď iný problém nemáte. Veď by som mala furt v hlave ten kalkul, že chce mať na vrch, lebo ty od neho len tak neodídeš a aj keby hej, tak s holou riťou. Tak dostaneš par drobných - polovicu splátok a nejaké eurá za zariadenie- za to si nezabezpečiš absolútne nič. Si jednoducho v nevýhodnej pozícii a ak je tvoj muž normálny, mal by to zmeniť. Nepoviem, keby on byt kúpil dlho pred svadbou a ty by si sa tam len nasťahovala, ale vy ste ten byt kupovali spolu, pre vás. Tieto veci by mali byť vždy zodpovedané a vysporiadané a to nie je žiadny kalkul, zo strany ženy, že sa chce priživiť. Ale tvoj muž asi vedel presne čo robí, keď mal žalúdok ti povedať že von.

vler
13. apr 2024

Aky "ohladuplny". Nechcel Ta zadlzit, ale slovo "von" vypustil a odvtedy ohrozil Tvoj pocit bezpecnosti a istoty strechy nad hlavou

kitycat
13. apr 2024

No a ako si po tej vete reagovala?

autor
13. apr 2024

@kitycat to bolo už dávno ja som chcela aby ma napisal na LV povedal ze keď sa poriesi hypotéka tak vtedy ale odvtedy prešlo 7 rokov. A keď začnem tému peniaze tak je naštvaný co riešim peniaze co do toho peniaze ťahám.. a tak
Akože on by ma nevyhodil ale staci už len toto co povedal a ta myslienka tam v mojej hlave je ze ja sa snažím tiež a on si to vobec neváži

autor
13. apr 2024

@lavender94 vďaka za názor tiež to tak citim

vler
13. apr 2024

Neustup. "Tahas do toho peniaze" lebo citis neistotu v byte ktory Ti pravne nepatri kde vychovavas vase dieta a aj tym ze si s nim bola na RD/MD tahas financne za kratsi koniec. A financne spolunazivanie je zakladna vec ktora ma byt vo vztahu a to este manzelskom vysporiadana. A on sam povedal ze LV "sa poriesi" tak nech to manzel riesi

euie
13. apr 2024

@vler suhlasim, najma nenechat to "vyhnit". Drzim palce.

subartic
13. apr 2024

@chodec15 nie ja som mala viac vzťahov . Ale dlhodobý len jeden , môjho muža. Prežila som s ním 27 rokov , a nie nie je gambler v pravom slova zmysle. Urobil zlé obchody -kryptomeny, burzy . Za tu dobu čo sa liečil som mu platila zdravotné a sociálne, živila plne jeho deti a súdila sa , vyzerá že úspešne. V máji sa vracia k nám domov , pretože ja si veľmi dobre pamätám aký bol skvelý. A keby sa to stalo mne , urobil by to on pre mňa, ty tak akurát vieš pol na pol , objektivita je pre teba že slovo okolo ktorého si ani len nešiel, nevieš čo kde píšeš , totálne hlúposti píšeš , samozrejme na suchu si odvtedy čo od teba žena odišla , márne si chceš niekoho nájsť ale máš tak pokrivené myslenie a takú bujnú fantáziu že si myslíš že si obletovaný ženami . Sa spamätaj , vymetáš zoznamky , vyťahuješ nám tu neštastný ženy bez ich súhlasu a aha pozrite sa aké sú staré a čo si mám z toho vybrať ? Normálna žena o chlapa s takými názormi ani len nezakopne. Ešte raz , ty nevieš čo to je hlboko milovať ženu , lebo by si v živote také sprostosti nenapísal. A tie primitívne frustrácie okolo môjho sexuálneho života si nechaj , starám sa o tri deti , dve mám už samostatné a tretie mi leží v hline . Aj tu na MK sú muži ktorí su naozaj fajn taký huger, tundra a aj ten marsefiel , aj na ten jeho sexuálny humor sa dá zvyknúť a pousmiať sa na ňom , to sú muži s zdravými názormi , nadhľadom a ty si tak kilometre za nimi . Na to aby si sa do skupiny kvalitných mužov dostal by si musel dať hlavu do šrotovačky zošrotovať a znova poskladať. Ty si naozaj úkaz na ktorý sa nezabuda 🙂 a ktorému sa normálna žena na míle vyhne. To čo napísala kolegyňa o tebe - princezná - , dokonale ťa vystihla.

matkahelka
13. apr 2024

@chodec15 vies ty, viem ja, vieme viacere... uz sa fakt nestrapnuj.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
aurinia
Autor odpoveď zmazal
chodec15
Odpoveď bola odstránená
dadis
14. apr 2024

@chodec15 Ahoj, mna napriklad uraza to, ze si myslis, ze cielom zien si je najst bohateho muza a nerobit. Inak vo vela veciach s tebou suhlasim, myslim si, ze mas celkom lucidny politicky nazor, ale tento tvoj nazor mi k tebe absolutne nepasuje...

chodec15
Odpoveď bola odstránená
dadis
14. apr 2024

@chodec15 Ja ti neviem...viem, ze niektore zeny ostavaju doma s detmi (ked muz podnika, alebo robi v zahranici a nema cas sa venovat rodine), ja vo svojom okoli poznam len 2 take. Inak vsetky moje kamaratky pracujeme, mame porovnatelny i vyssi prijem od muzov. Ja osobne by som nechcela ostat doma, mna nuda ubija, potrebujem sa realizovat, mat pocit nezavislosti, slobody. Podla mna je 50% prehnane cislo (neviem odkial si, lebo mozno na vidieku to je ine)

lavender94
14. apr 2024

@chodec15 akoze uz len to ako vnímaš ženy je poriadny red flag. Neviem v akej společnosti žien sa pohybuješ, ale ja take ako ty opisuješ ani nepoznám, alebo možno je taka jedna z 20tich. Ono ked ma niekto vacsiu rodinu, je logické že jeden z partnerov musí obetovať kariéru a ísť napríklad na pol úväzku alebo na horsie kvalifikovanú pozíciu. Zabezpečenie rodiny totiž neprebieha len vo finančnej rovine a väčšinou to maju manželia rozdelené práve tak, že žena je tá, ktorá sa stará o deti a domácnosť, ale môže to byť kľudne aj naopak. Nedá sa plnohodnotne venovať trom deťom napríklad s zároveň robiť od nevidím do nevidím bez žiadnych obmedzení. A každý muž ma pravo vybrať si za partnerku koho chce. Keď si podnikateľ s nadpriemerným platom vezme učiteľku, tak nemôže čakať že si budú všetko deliť pol na pol a vyčítať jej, že je príživníčka? To sa asi o láske veľmi hovoriť nedá. Ja keď som začínala chodiť s mojim mužom, zarábal tri krát toľko čo ja. Ja som mala tak akurát na nájom, jedlo a benzin, logicky musel platiť napríkad výlety, večeru a tak. Ale po 15 rokoch sa situácia otočila a ja zarobím omnoho viac ako on, nehovoriac o tom, že je momentálne na rd. Ale pracuje na sebe a má našliapnuté na veľmi dobrú budúcnosť čo sa týka financií a ja ho už asi nedobehnem ak sa mu bude dariť. A ak bude, je prirodzene, že prevezmem väčšiu časť starostlivosti o dieta a domácnosť za cenu zníženia môjho platu aby on sa mohol rozvíjať, keďže som doteraz mala viac priestoru na osobný rozvoj ja. To je tá láska. Nie to, či mame všetko do píky podelené na 50%, veď to ani nejde a ani by to nikoho nebavilo. Takže ono sa aj tie pomery u partnerov dosť menia a nie je to tak ako sa na prvý pohľad zdá. Z tvojho pohľadu sme asi obaja príživníci, keďže každý to v určitý moment ťahá finančne viac.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
siska53
14. apr 2024

Som v podobnej, mozno trosku lepsej situacii. Verim, ze sa vam vztah upravil a bolo to naozaj povedane len v zlosti, kedy clovek povie aj to, co v skutocnosti nemysli vazne.

lavender94
14. apr 2024

@chodec15 ale to nie je o tom, že len ona chce. Ono aj pre toho muža je určite pohodlnejšie, keď nemusí popri časovo, fyzicky či psychicky vyčerpávajúcej robote riešiť detské choroby, cakačky u lekárov, krúžky, odvozy a je pre tu rodinu ako celok pohodlnejšie, keď si každý jej člen vezme na zodpovednosť nejakú časť jej chodu. Samozrejme, asi to nefunguje ak žena chce aby sa jej muž staral o tri cudzie deti kym je ona doma….ale taky scenár sa nedeje často. Osobne poznám len jednu, ktorej sa muž staral o dcéru ktorá nebola jeho. Ale tam to bolo komplikovanejšie. Otec mŕtvy a spoločne dieťa malo milión diagnóz. Nie je ani taká situácia len čiernobiela.