Mám sa odsťahovať?
Odstahovat sa?
Myslim, ze chcem ukoncit vztah s mojim partnerom, ale je to tazke, lebo nie je to tomu tak davno, co sa mi to zdala velka laska a normalny vztah. Ja mam 32r., on 41. Mame spolu pol rocne babatko. Urcite by mi pomohlo precitat si nazory na nasu situaciu.
Skusim najprv jeho pozitiva. Je to inteligentny clovek, kedysi sme sa dokazali dobre porozpravat o politike a vselicom moznom. Je taky snilek/aktivista a kazdemu chce pomahat, aj mne pomaha. Nase dieta miluje a veneje sa mu. Da si zalezat na pozornostiach typu kvety, cokolada. Nezda sa mi lakomy.
A potom su tu negativa. Stala sa chyba, ktoru uz nenapravim a to je to, ze som otehotnela po par mesiacoch vztahu. Podla mna to nemusime riesit, nech je to ponaucenim pre ostatne. Zacali sme riesit prakticke otazky. Z nich vyplynulo, ze ma uz ukonceny dlhodoby vztah, neziju spolu, ale este nie je rozvedeny. Ja som sa ho predtym pre istotu na to pytala, a povedal mi ano som rozvedeny. Klamal. Ked to vyslo na povrch chcela som nas vztah ukoncit, ale on sa teda za par mesiacov s jeho byvalou manzelkou dohodol a rozviedli sa. Keby som nebola tehotna, take klamstvo by som neodpustila. Ale v nadeji na stastnu rodinu som to prekusla. Jeho vysvetlenie na to, ze klamal, bolo, ze vedel, ze by ma stratil. Ukludnovala som sa tym, ze mozno to tak malo byt, lebo inak by nikdy nebol nas uzasny syncek.
Povedali sme si, ze v roku 2015 sa zoberieme. Nechceli sme sa unahlit. Ja si chcem vziat niekoho o kom viem, ze s nim chcem byt do konca zivota a on bol po nenepnom rozvode asi tiez opatrny. Deti z predosleho vztahu nema.
Zijeme v zahranici, v jeho krajine a v podnajme.
Po porode to bolo krasne, aj ked narocne obdobie. Po case mi zacalo vadit, ze nas vztah nie je fer. Ide o to, ze ja sa prevazne staram o syna a domacnost, popri tom prekladam a tlmocim, takze mam normalny/prijatelny prijem. Niekedy je s nim doma a ja robim, ale vacsinu casu a v noci som s nim ja. Napr. ked sa zobudi o 5:00, som s nim ja aj napriek tomu, ze mam v ten den nieco do prace a on nie. Prve mesiace bola cela starostlivost na mne, iba cez vikendy pomohol.
Jeho prijem je zhruba dva krat vacsi, vydavky si delime vsetky na polovicu. Co mi pride fer pokial by sme si aj starostlivost a dieta a domacnost delili na polovicu. Zatial co on si slusne usetri a vyspi sa, aj ma cas na rozne aktivity, ja bud vyjdem s tym co zarobim, alebo minam svoje uspory, robim vo dne a v noci. Prednedavnom kupil vacsi byt, mysleny pre nas. Verim mu, ze to tak mysli, ale stale je to jeho byt. Tam sa mame stahovat o zhruba 5 rokov, kedy sa splati hypo (dovtedy sa bude prenajimat).
On uznava, ze momentalna situacia je nefer, ale ze sme sa na delbe vydavkov dohodli a treba to respektovat, ale ze to, ze nam nevysla dohodla a delbe starostlivosti o dieta a domacnost, je bohuzial biologicka nevyhoda zeny. Skusali sme sa porozpravat vela krat, ale nic z toho, skoncilo to iba ostrymi hadkami. On hovori, ze niekedy v buducnosti bude cas, kedy on toho potiahne viac ako ja. Ja tomu neverim, ale hlavne podla mna ma byt situacia fer v kazdom obdobi.
Co mi vadi viac su nase hadky. Zacne na mna kricat ako zmyslov zbaveny, aj v noci, par krat aj pred syncekom, ktory sa potom dalsie noci budil a plakal zo sna ☹ ☹ ☹ Aj dnes som ho uspala a on sa dosiel za nejaku banalitu hadat, ukazujem mu, ze potom, ale on si nedal povedat a samozrejme ho zobudil. Dokaze mi nadavat za banality. Bola jedna facka z jeho strany a to ma tak ponizilo, ze som mu rovno vratila dve ☹ ☹ Aj to lutujem, ze som sa znizila na taku uroven, ale v tom momente bola prva reakcia, ze toto si nemozem nechat. Raz ma drzal a hucal na mna, ale nikdy ma nezbil alebo nieco take. To by som isla rovno na policiu.
Dalsi problem je, ze moja rodina ho ma velmi rada. Mame som hovorila, ze v noci na mna vrieska a ze je to pre dieta zle. Ale ona aj s ocom si stoja za svojim, ze dieta potrebuje kompletnu rodinu. Hovorila som mojej mame o tom klamstve, ze mi nepovedal, ze bol este zenaty. Ona mi najprv povedala, ze to radsej nikomu nemam hovorit 🤐 A minule mi hovorila, ze sa ho na to pytala a zevraj to tak vobec tak nebolo, ako hovorim. On jej proste nieco nakecal a ona veri jemu a nie vlastnej dcere. To som necakala, lebo som si myslela, ze moja mama vie, ze som uprimny clovek.
Raz som sa uz na 2 tyzdne odstahovala. Nakoniec som sa vratila, lebo ma presviedcal a bol velky tlak rodiny, k tomu dohodnute veci v robote, kde som pocitala s tym, ze mi postrazi synceka. Nechcela som ho vystavovat stresu, ze teraz byvame niekde inde a este mas k tomu nejaku neznamu opatrovnicku, je stale malicky. Jemu je s nim dobre. Aj ked minule potom ako mi nadaval, len prisiel a on sa rozplakal.
Navrhla som rozchod, kvoli sebe a hlavne kvoli syncekovi, ale on to stale chce vyriesit. Mali sme dohodnutu aj poradnu, ale po ceste tam sme sa tri krat pohadali a ani tam nedosli.
Teraz si pripravujem, ako nas z tohto dostanem. Ak sa odstahujem vramci tohto mesta, bude ma on aj cela moja rodina terorizovat ako naposledy. Chcela by som pokoj a zacat niekde odznovu a preto uvazujem, ze by som sa prestahovala do nejakeho ineho mesta, pripadne statu. Z pravnej stranky taku moznost mam. Bola by to dost podpasovka z mojej strany.
Ked vsak ostanem tu a nas syn zacne napr. chodit do skolky (cim bude starsi a cim viac vazieb na toto mesto bude mat), tym je vyssia pravdepodobnost, ze si moj potom expartner poda ziadost a zverenie do starostlivosti a s nou uspeje. Ziadost by si urcite podal a tam sa prihliada iba na dobro dietata a to by v tomto pripade mohlo realne byt, aby ostal tam, kde je zvyknuty byt, kde ma otca a oboch starych rodicov. Ked ostanem tu, v buducnosti realne uz nikdy nebudem mat moznost sa niekam so synom bez jeho suhlasu odstahovat, ani na Slovensko. Teraz je mu v podstate este jedno, kde zije.
Kedze toto netrva dlho, uvazujem, ze je to mozno nejake temne obdobie a mozno je stale nadej na to, ze nas vztah dokazeme zmenit k lepsiemu. A pridat obojstranny respekt, ktory sa vytratil, ani neviem ako.
Ja mam tiez vela veci, co by som mala zlepsit na svojej povahe. Napriklad, ked som mu raz to klamstvo odpustila, nevracat sa k tomu. Zrejme ho demotivujem aj tym, ze mu hovorim, co ma robit, ked je s malym. Ked on mrnci a ja viem, co chce, tak mu to proste poviem bez vedlajsich umyslov. On to berie ako kritiku a ze mu rozkazujem. Ze by som sa mala pocut, akym tonom to hovorim.
Lenze ak by sme to chceli skusit, ani neviem ako, lebo mu nehovorim nic, co by ho mohlo vytocit, lebo sa bojim, ze bude kricat pred malym.
Rozmyslala som, ci ho este lubim. Momentalne ani neviem, to kricanie, nadavky a hadky ma nejako otupili. Radost zo zivota mam len ked som s malym sama.
Co hovorite, baby, 1) este to skusit (ako?), 2) odstahovat sa vramci mesta, aby mohli byt oni dvaja hocikedy v kontakte, alebo 3) odstahovat sa niekam uplne prec?
Ak odstahovat, ako vydrzat este take 3-4 mesiace, ked je to tu denne narocne?
Dohodnut sa s nim neda na nicom. On to chce tak ako to je, len ja by som mala akceptovat svoju biogicku rolu zeny a byt k nemu lepsia a milsia.
Co si o tom vsetkom myslite? Poradte najma tie, ktore mate pocit, ze ho chapete.
Je to novy nick, aby som to mohla poriesit anonymne a aj mi je z tohto vsetkeho zle a hanbim sa.
@vroni Ja viem, ze teraz mozem vycestovat. Ale ak dostane gemeinsames Sorgerecht. Ty myslis, ze ho urcite, ale urcite nedostane? Mozno je to pravdepodobnejsie, ze ho nedostane, ako ze ho dostane, ked si poda ziadost, ale iste to podla mna nie je.
@vroni Lebo vies, co sa deje u nas doma, je slovo proti slovu. On je podla seba vzorny otec, podla jeho slov mam byt rada, lebo ostatni nepomahaju tolko. Neviem si to vazit. A to, ze krici, je lebo ja som ho mesiace a mesiace buzerovala a kritizovala a teraz je zle naladeny a ma toho dost.
@zlevysavam tazke :(. Zijem v at, tiez tazke obdobie vo vztahu, k tomu dve deti, vydata, nemam pracu. Ako sa da dokazat, ze Ti muz nadava, ze zijes v takom dusne a proste to uz viac nedas? To by som rada vedela. Na sk som sa pytala na policii, povedali, ze sa takym ani nezaoberaju, je to slovo proti slovu.
@annav Jasne, nahravat nemozeme, je to nelegalne. Je mi to luto :(
@zlevysavam Sorgerecht Bescheinigung dostanes na poziadanie - vo Svajci na jugendamte, v AT neviem, stacilo tam zavolat. Tiez som si to vyziadala Emailom dodatocne, asi o dva mesiace po prichode na SK. Preklad do slovenciny a prikladala som to pravnikovi na sud v oktobri.
No prave toto je na fitku....v tvojom pripade, ak by ste sa rozisli, tak to lepsie ohladom sorgerecht asi nebude, iba horsie a potom ako pises, uz nevycestujes, len na dovolenku.
K tomu vyklad zakona...v slovencine mi to uz tak moc dobre nejde, Ale pokusim sa : Ziehen Sie im ein EU stat, der das gemeinsame Sorgerecht vorsieht, so nimmt der Vater das recht auf gemeinsame Sorgerecht im kraft. Ak si neporozumela, prelozim. Takze: hocikam pojdes...ci na SK, ci do Nemecka napr., bude to fungovat takto. Prestahovanim spadate pod zakony daneho noveho statu. Alleiniges sorgerecht ta chrani momentalne v Rakusku, kym si tam. A opravnuje ta vycestovat. Akonahle by si odisla, straca platnost. Ale v oktobri budem vediet viac, ako sud na to prihliada a ci mu umozni gemeinsame sorgerecht.
@charlie1980 Ano, dik, je to nanic, rozumiem tomu (viem po nemecky 🙂 ) Som zvedava na ten tvoj oktober a velmi ti drzim palce. Ale u teba to ide najma o to, aku vysku alimentov na syna mu daju platit, ze?
@zlevysavam Ja Fakt neviem, kam by si Este bezpecne mohla odist, aby si si zachovala alleiniges sorgerecht, lebo v kazdom state su nejake odchylky v rodinnom prave. Napr. vo Svajciarsku to bola tema 15rokov, 15rokov otcom nevyhoveli. A teraz zrazu diskriminacia otcov! Rodicia deti narodenych od 1.7. 2014 maju automaticky gemeisame sorgerecht, nezosobaseni. Dovtedy to bolo nemozne a v ziadnom pripade, aj ked matka suhlasila. 1.7. 2014 vstupila do platnosti gemeinsames sorgerecht a do 31.6.2015 si vsetci otcovia, ktori nemali gemeinsame sorgerecht, mohli poziadat aj proti voli matky a bolo im vyhovene. U rozvedenych spatnych 5rokov. Ak si v tomto Termine neuplatnili gemeinsames sorgerecht, potom uz znova len so suhlasom matky. Takze myslim, ze Svajciarsko by bola napr.moznost. Ale to pisem preto, lebo zakon ovladam. Kde a v ktorom inom state to funguje prijatelne pre teba, Fakt neviem, Ale niekde na nete som to nasla, popis kazdeho jedneho statu, kde ako je rodinne pravo nastavene, skus sa pohrabat.
@zlevysavam, svajciarsky zakon ti moze byt u prdele, rakusky je postaveny uplne inak. O spolocnom vychovnom prave jugendamt NEROZHODUJE. Ziadne podpisovanie ani oznamenie sa nekona, alebo suhlasia obaja rodicia a SPOLOCNE podpisu vyhlasenie na matrike (nie, matrika ta nemoze dodatocne vyzvat k podpisu) alebo otec poda ziadost na sud, kde sudca v riadnom koneni (cize nie rozhodnuti samosudcu) po vypocuti oboch stran a pripadne psychologa sudca rozhodne, ci bude priznane spolocne vychovne pravo. Cize otec je ten, kto musi dokazovat, ze je schopny starat sa o dieta. Do okamihu dorucenia rozsudku je dieta vyhradne v tvojej starostlivosti a mozes odist, kam len chces. nahravat muza nemozes, ale ked vybuchne pred susedmi, kamarakou ci inym svedkom, tak prave prehral. Parkrat sa "preventivne" vyplakat na Jugendamte nemoze byt na skodu. Co on o sebe vyhlasuje je uplne irelevantne, moze sa povazovat za otca storocia, musi o tom presvedcit sudcu a psychologa a nie si na Slovnensku, kde je kazdy kamosov bratranec a znamosti rozhoduju.
@zlevysavam Dobra otazka 😀 Ako som uz pisala, stale menil nazory, raz suhlasil, potom nie, potom sa neozyval, potom chcel aby sme sa vratili, potom pisal jeho pravnik o navstevach, a potom a potom. Takze o Co ide jemu, Fakt neviem. Ja len predpokladam, ze je to tak, ze skusal vsetko mozne aj nemozne, len aby sa z toho vyzul a nemusel platit (hovori o tom jeho navrh, aby sme sa vratili a budeme mat gemeinsame sorgerecht a striedavu starostlivost, lebo vtedy nemusi platit alimenty, urcite poznas tento model....dieta je 4dni u matky a 3dni u otca. Alebo mesiac u matky a mesiac u otca) Jasne!!!! Moj syn mal vtedy 14.mesiacov a on Este jedno 4.r dieta z prveho manzelstva !!! Takze on ani sam nevie, Co chce. Ja Suhlasim s navstevami, ani sorgerecht ma uz teraz nezaujima, ked sme na SK. Ja som nesuhlasila s alimentami. A ako rozhodnu ohladom sorgerecht na SVK, to sa necham prekvapit. Mne islo len o jedno. Zakonne a legalne sa vratit na SK, aby maleho nevratili do krajiny a neobvinili ma za unos. Und wer alleiniges sorgerecht hat, kann nicht entführen. Chvaaaala Bohu, stihli sme to o chlp, Ale Este nie je konecny Verdikt. Neviem, akych prav sa bude dozadovat on, ked sa mi vyhrazal.
@zlevysavam, tu to mas zo zakona: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/...
spolocne vychovne pravo je mozne len po dohode (moze byt aj sudna)
Rodicovske prava a osobna starostlivost o dieta su dva rozdielne pary topanok. Treba si nastudovat, Co zahrnuju rodicovske prava a Co zahrnuje osobna starostlivost. To, ze Otec sa nemoze starat o dieta, pretoze je pracovne vytazeny Este neznamena, ze nemoze mat rodicovske prava a rozhodovat o podstatnych zalezitostiach.
Prosim ta ked sa uz konecne odstahujes od takehoto manipulatora (ja len dufam, ze minimalne do inej krajiny) a natrafis na nejakeho ,,praveho,, skuste sa najprv lepsie spoznavat, a politiku ci ine zivotne dolezite veci si prenechahte na bezsenne noci pri tom ked sa budete spolocne starat o vase spolocne a ja teda dufam ze manzelske dieta, ci pri upratovani vasho spolocneho byvania..vela zdravych usudkov a rozhodnuti zelam!
@charlie1980 Zaujimave. Asi by som sa musela poradit so svajciarskym pravnikom. Mam tam aj kontakty, aj rec mi vyhovuje, ale akurat CH mi nepripada najlahsie na zaciatok pre single matku, s tymi cenami skolok a najmov. Ci by som si nasla pracu v ramci par mesiacov neviem. Potrebuju tam Slovaci stale viza? Aj nejake kvoty sa mi zdaju maju.
Pocuj, ja to vidim so zachranou kazdy den horsie. Dnes som uplne zufala. Vzal ho, mali sme sa stretnut o tretej ze mi ho da a na kojenie, nedviha mi telefon, iba pise sms. V ktorych pise vsetko mozne, len neodpoveda na to, ze kedy pride s nim domov "ked sa budu nudit". Ze nebude hladny a ze pravdepodobne az o 17 sa bude zbierat domov, co mu bude trvat aj dalsiu hodinu. S nim sa nebude dat dohodnut, naprieky uz zacinaju a ani neviem preco. Nech mi aj roztrhne prsia a jemu neviem co chce dat. Co z toho ma!
Preco?
Dnes na mna urcite nahuci :( boze, uz sa bojim
@charlie1980, obsorge nie je osobna starostlivost ale vychovne pravo, rakuska oficialna namcina to pomenuva takto. Pojem sorgerecht miesty zskon nepozna.
@valamarka Mas pravdu, spiralu urcite vyberam az po dobrom uvazeni, ak nahodou aj niekoho stretnem. Dakujem
Dosla som cca do pol prispevku..viac uz nemusim..krici po tebe a dal ti facku???tak to zacalo s mojim ex a za par rokov som skoncila cela modra...prec od neho!!!!!
@zlevysavam, napis mu to do sms, ze napriek dohode maleho nedoniesol nacas, dieta je uz hladne a on nedviha telefon. A mas co ukazovat na Jugendamte. A kludne mu povedz, ze si jeho ziapanie nahravas. Na sude s tym vyrukovat nemozes, na Jugendamte ano.
@vroni Okay, tak obsorge, nie sorgerecht. Allenige Obsorge sme tu mali pisat.
Toto co napisala @charlie1980 "Ziehen Sie im ein EU stat, der das gemeinsame Sorgerecht vorsieht, so nimmt der Vater das recht auf gemeinsame Sorgerecht im kraft." neplati podla teba ked sa odstahujem z Rakuska?
Termin s (AT) pravnikom ma 26.8. lebo je prec. Ale mozem si dohodnut aj ineho, skorej.
@zlevysavam No to nie je normálne, blázon, však decko mu bude revať od hladu.
@vroni Napisala som. Jeho sms-ky dnes velmi dobre neuvazil. Aj mi nadaval cez email. Na Jugendamte (= MAG ELF) su v auguste trochu menej. Ale urcite si dohodnem stretnutie na najblizsi mozny termin a spytam sa jej proste, ze co mam podla nej robit, aby to bolo pre mna a pre dieta najlepsie.
Ja rozdielu sorgerecht a obsorge rozumiem. Resp. sorgerecht = obsorge. Ja som mierila na to, ze on dokazovat nic nemusi, ako sa postara o dieta, ak bude dieta u matky. Jemu stanovia alimenty a to je cela jeho povinnost. To Este neznamena, ze sud mu neprizna rodicovske prava, ktore zahrnuju rozhodovania o podstatnych zalezitostiach. A prizna mu ich len preto, lebo je otcom a starat sa chce. To neznamena, ze to dieta musi zit u neho.
@natalym Da mu asi co zvysilo z obeda, zeleninu s masom. Teraz, ze mam dojst za nimi. Ja idem, lebo hladneho ho nenecham. Ale samozrejme sa mam trepat niekde uplne na opacny koniec mesta a potom spat.
@zlevysavam, plati, ak v Rakusku nebolo pred tym urcene inak.
Cize: kym si v At a nemate ziadnu dohodu, je vychovne pravo vyhradne u teba (automaticky zo zakona). Prestahujes sa na Sk a stale nemate ziadnu dohodu, mate automaticky spolocne vychovne pravo tak, ako to urcuje slovensky zakon.
Alebo: Si v At a mas urcene vyhradne vychovne pravo (napriklad sudne). Prestahujes sa na Sk, stale plati rakuska dohoda/rozsudok alebo co mas, lebo vychovne pravo uz bolo urcene
@vroni Napisal mi, ze klamem a ze tak sme sa vobec nedohodli. Ze jedol dost a urcite nebude hladny.
@vroni ano, myslim, ze to vsetci aj s @charlie1980 chapeme rovnako.
@denaha :(
@natalym Uz zavolal spat. Place ☹ To je hajzel. Uz mu ho ani nechcem dat do ruky!
@charlie1980, ale ved jemu rodicovske prava nikto neberie. Ma aj z toho vyplyvajuce prava a povinnosti. Ma pravo stretavat sa s dietatom, pravo na informacie, ma pravo sa spolupodielat na vychove a povinnost platit alimenty a alikvotnu cast nevyhnutnych vydavkov na dieta. To vsetko ma v okamihu, ked prizna otcovstvo a nic k tomu neurcuje sud. Sud urcuje len pripadnu vysku alimentov, ale o to v tomto pripade nejde. Vychovne pravo otcovi, ktory je pracovne vytazeny tak, ze sa o dieta nedokaze starat je logicky nezmysel a pred sudom (minimalne v At) neprejde. Ako by sa chcel starat o dieta, ked sa on nema cas starat?
No nic, tak teraz si sa predsa stretavame doma. Pokusim sa dovtedy si nevytrhat vlasy...

@zlevysavam, ale houby, so synom na dovolenku mozes vycestovat kedykolvek. Ja by som sa skor na Jugendamte popytala, ze mas alleinige sorgerecht, ale chces to mat aj pisomne potvrdene, lebo v Rakusku je to sice jasne, ale keby ti ponukli pracu povedzme v Nemecku, tak uz to musis dokazovat, ze sa sice nechces stahovat, ale istota je istota a blablabla... Mali by ti poradit