Mám si brať príklad zo švagrinej
Mama povedala, že keď chcem mať viac času na seba mám si brať príklad zo švagrinej. Poviem vám dosť ma naštvala. Viem že už má svoj vek a nemá nervy na dvoch puberťákov. Bývame ďalej od nej,keď boli deti menšie sem tam pomohla, ami nečakam od nej pomoc. Zatiaľ neviem ako budem riešiť kto dohliadne na deti od septembra (prvák a tretiačka na 8r gymku. Cez deň ok, ale ja potrebujem doplniť kvalifikáciu a škola je cez víkendy. O iných aktivitách ani nehovoriac...
Aby som doplnila brat je už na dôchodku , švagriná o hodne mladšia majú štyri deti, staršie sa starajú o mladšie, vozia/nosia na krúžky. Švagriná nevarí, objednáva v práci a to nosí domov. Hocikedy si spraví program na víkend a nechá deti doma.Svagrina si počas md spravila bc, ale brat podnikal a mohol si dovoliť zostať doma cez víkendy.
Som sama na deti, neuznávam aby staršie deti vychovávali mladšie a donáška jedla ide dosť po peňazí nemám také vymoženosti ako švagriná .
Rozmýšľam ako vyriešiť moju dilemu, ak si nezvýšim kvalifikáciu, možno prídem o prácu alebo ma preradenia na nižšiu pozíciu. Ceny sú šialené z nižšieho príjmu tažko vyžijeme. Nechali by ste deti samé? Mám obavy .z toho...Rizkovať prácu, ktorú mám rada, a možno skúsiť školu keď budú deti väčšie?
@anonym_autor
A čo tak vziať hold deti so sebou? Aspom v noci nebudú same a v tom meste lahsie nájdeš aj študentku.
Svagrina mà 4 deti a manzela zariadila sa tak ze pomoc od tvojej matky nepotrebuje. A mama ti tym naznacila ze si Podla nej mas najst partnera co ti bude pomahat. Ked brat ma 65 tak mama uz ma aspon 75 a to je ozaj stara na to aby ti kazdy vikend deti strazila. Vek deti si nedala ale 13 a menej rocne nemozes nechat same doma a uz vobec nie cez noc . Deti by mali byt priorita .Trosku neskoro si sa zobudila ze chces studovat . Nech ti tu Niekto co nechava deti same napise ako super su vychovane a ako to zvladaju . Je to vrcholne nezodpovedne nechat ich same . Vselico sa moze stat a moze to mat fatalne nasledky nech su deti akokolvek super vychovane stale su to len deti a nemali by mat plnu zodpovednost same za seba . Este par rokov nie. Ani legalne to nebude. Tak si zariad niekoho co ich bude strazit alebo na to studium zabudni.
@anonym_autor ja vo veku tvojej dcéry som si sama varila a prala a cez výkendy a voľno som chodila na chatu bez elektriny a vody, 10km od civilizácie sama kľudne aj na celý víkend kosiť trávu a pod. Ona nezvládne pomôcť s uprataním, s bratom? To fakt?
Svagrina mà 4 deti a manzela zariadila sa tak ze pomoc od tvojej matky nepotrebuje. A mama ti tym naznacila ze si Podla nej mas najst partnera co ti bude pomahat. Ked brat ma 65 tak mama uz ma aspon 75 a to je ozaj stara na to aby ti kazdy vikend deti strazila. Vek deti si nedala ale 13 a menej rocne nemozes nechat same doma a uz vobec nie cez noc . Deti by mali byt priorita .Trosku neskoro si sa zobudila ze chces studovat . Nech ti tu Niekto co nechava deti same napise ako super su vychovane a ako to zvladaju . Je to vrcholne nezodpovedne nechat ich same . Vselico sa moze stat a moze to mat fatalne nasledky nech su deti akokolvek super vychovane stale su to len deti a nemali by mat plnu zodpovednost same za seba . Este par rokov nie. Ani legalne to nebude. Tak si zariad niekoho co ich bude strazit alebo na to studium zabudni.
@miadi tak 75 - 65 je 10, ťažko mala mama syna v 10 rokoch. A legálne nechať deti samé v takom veku je.
@anonym_autor ja nečítam iné komentáre, ale nič v zlom, ale 12 ročne a 14 ročné deti vedia byť samé doma.... Nie sú to škôlkari...
Ešte doplním, nechápem prečo samé doma na víkend. Nemusíš študovať 400 km od domu, pri dnešnom výbere si vyber dačo bližšie. Nebudeš chodiť každú sobotu v roku.
@nelca84 netuším čo mám robiť. Len vidím reálne.
svoje možnosti. Viem ako tažko som našla pomoc minulosti keď bolo treba. Bývam v byte v maličkej dedine ďalej od mesta, nejaké ochotné a hlavne spoľahlivé študentky sa tu nehladajú ľahko
@anonym_autor prepáč, ale fakt píšeš ako Maďar /skôr ako mimozemšťan/ 😂
Máš po 50, čiže deti po 37 ?? S otcom detí nežiješ, mama nepomôže, brat je na dôchodku….samé “ale”
@nelca84 netuším čo mám robiť. Len vidím reálne.
svoje možnosti. Viem ako tažko som našla pomoc minulosti keď bolo treba. Bývam v byte v maličkej dedine ďalej od mesta, nejaké ochotné a hlavne spoľahlivé študentky sa tu nehladajú ľahko
@anonym_autor prepáč, ale fakt píšeš ako Maďar /skôr ako mimozemšťan/ 😂
Máš po 50, čiže deti po 37 ?? S otcom detí nežiješ, mama nepomôže, brat je na dôchodku….samé “ale”
@anonym_autor autorka, skús nám napísať, odkiaľ si a čo a kam chcem ísť študovať. Možno sa dá nájsť niečo bližšie, možno sa dá nájsť nejaký spôsob dopravy/ubytovania. Ak budeš len takto zahmlievať, tak ti ťažko poradíme.
V 13tich som bola bežne s mladsou sestrou doma sama aj v noci a sestra mala 8. Ale ved ich ber so sebou. Školu nebudeš mať každý vík, určite nie v nedeľu, býva v piatok a sobotu. Niekedy len jeden deň. To otočiš. Viem čo hovorím, priateľ chodí externe a ja idem teraz ale ja budem mat inak. Celý týždeň raz za mesiac. On máva víkend. Teda piatok poobede a so Ota. Záleží aké si vyberie predmety, aký má rozvrh ale máva aj voľné víkendy aj plné, aj len jeden deň. Keď tak vezmeš deti so sebou. Alebo nejakú staršiu pani u vás v dedine. Niekoho musíš poznať, kto by zvládol deti na noc, že by ich uložil. Na dedine určite.
@anonym_autor opatrovatelka alebo nechaj deti same. svagrinu neries a na mamine reci kasli...
@anonym_autor však to rozumné skombinovať, rozumné sa dohodnúť s deťmi čo a ako. Veď nemusia byť nonstop u babky, ani nonstop doma, časť tam a časť tam. Tiež im vieš navariť na víkend, už si len zohreju alebo im to dáš k babke a časť môže navariť babka, ak teda vládze a varí. Nič sa nemusí hnať do extrému, nie? A kde je otec detí? Ten neexistuje?
@miadi 13 môže byť doma samé, zas nepreháňajte. Nehovorím, že to musí byť úplne strážiť mladšieho komplet a celý víkend. Ale bežne v prípade, keď sú chorí a už sa doliečujú alebo rodičia potrebujú časť dňa odísť, tak v pohode môže zostať sám, aj postrážiť. Keby ich trochu viedla k samostatnosti, o všeličo by sa vedeli postarať.
Z veľkou pravdepodobnosťou budeš niekde prespavať. Co tak zobrat deti zo sebou a nech sú na izbe same. Ináč neviem ako máš vychovane ty deti ale moje deti dokážu byť same . Aj sme takto museli byť keď som s najmladšou bola v nemocnici . Prišlo mi to blbé aby si balili k babke na 4 dni veci do školy atď tak boli same doma s tym ze ráno odišli do školy a po obede prišli urobili si povinnosti nachystali sa do školy atď. Každú hodinu sa mali ozvať plus sem tam som kukla na kameru . Svačinu boli same si kúpiť keď trebalo ak nebolo už čo som mala kúpené. A v prípade veľkej nutnosti ak by sa nedaj bože niečo stalo by bola teta dobehla. Ale ja učím deti sebestačnosti takže si dokážu aj navariť aj zakúriť v kotli a prikladať. .takže áno ja by som deti nechala doma same ( dozor cez kameru , a správy, videočet ) minulý rok 10 a 13 rokov
@mariska1989 aj to nie je zlý nápad, niekedy môžu ísť spolu a deti budú samé na izbe, kým bude ona v škole a inak budú spolu.
Z veľkou pravdepodobnosťou budeš niekde prespavať. Co tak zobrat deti zo sebou a nech sú na izbe same. Ináč neviem ako máš vychovane ty deti ale moje deti dokážu byť same . Aj sme takto museli byť keď som s najmladšou bola v nemocnici . Prišlo mi to blbé aby si balili k babke na 4 dni veci do školy atď tak boli same doma s tym ze ráno odišli do školy a po obede prišli urobili si povinnosti nachystali sa do školy atď. Každú hodinu sa mali ozvať plus sem tam som kukla na kameru . Svačinu boli same si kúpiť keď trebalo ak nebolo už čo som mala kúpené. A v prípade veľkej nutnosti ak by sa nedaj bože niečo stalo by bola teta dobehla. Ale ja učím deti sebestačnosti takže si dokážu aj navariť aj zakúriť v kotli a prikladať. .takže áno ja by som deti nechala doma same ( dozor cez kameru , a správy, videočet ) minulý rok 10 a 13 rokov
@mariska1989 aj to nie je zlý nápad, niekedy môžu ísť spolu a deti budú samé na izbe, kým bude ona v škole a inak by boli spolu
Mne prídeš až príliš nastavená na “nedá sa, nemôžem, nejde to”.
Švagriná si vybrala lepšieho životného partnera a veľa veci rieši s ľahkosťou, ono variť pre 6 tich veceru zaberie dosť času tak si to uľahčí jedlom zo závodnej jedálne, no a čo? Proste chce mať po práci voľno, na to jedlo si zarobí tak je to hadam ich vec prečo ta to tak irituje ?
Skús sa namiesto hnevu trochu inšpirovať. Ako samozivitelka to mas tazke, ty aj tvoje deti, bohužiaľ. Niekde musíte spraviť kompromisi všetci. Podľa mňa decka sú už veľké tie víkendy by zvládli. Nieje to bohvie co, ale pôjde to. Pripadne sa presťahovať do väčšieho mesta, žilo by sa vám tam ľahšie.
Kúp si auto zjednoduší ti to štúdium, ako ďaleko to mas zo skoly ? Keby jeden víkend dochadzas, jeden idete všetci traja do mesta kde budeš študovať, jeden by boli sami doma a jeden by už hadam mama či brat pomohli
@anonym_autor vysoká škola sa dá študovať online a do školy ideš akurát tak na obhajobu.
To znamená ze študuješ počas dňa ako máš čas, iba odovzdávas zadania do určeného termínu takže aj v aktuálnej situácii si dokážeš spraviť školu.
Okrem toho puhertiak bezproblémov musí dokázať byt doma sám a dokázať si navariť jest.
@anonym_autor vysoká škola sa dá študovať online a do školy ideš akurát tak na obhajobu.
To znamená ze študuješ počas dňa ako máš čas, iba odovzdávas zadania do určeného termínu takže aj v aktuálnej situácii si dokážeš spraviť školu.
Okrem toho puhertiak bezproblémov musí dokázať byt doma sám a dokázať si navariť jest.
@misanthropicdann nie každá
@misanthropicdann nie každá
@renesance80 nie každá, ale keď je pre mňa VŠ tak dôležitá, a mam milión problémov prečo ju nedokážem spojiť s aktuálnou situáciou tak si nájdem takú kde sa online dá.
Ja som študoval 2 roky externe a to sme mali školu len sobotu celý deň 8:00-18:30. Keď som mal ročníky online profesora som ani nevidel.
Tu sú materiály naštudujete si, spravte prípadov štúdiu na 15 stran a pripravte prezentáciu do piatka (a každý 1-2tyzdne bolo treba dáku prácu vypracovať) . Záverečný test online bude online vtedy a vtedy. Do dnes neviem ako niektori profesori vyzerajú.
Problém online však pre mňa bolo ze to bolo násobne viac prace ako externe.
Žiaden osobný výklad predmetu od profesora, čisto len materiály a študujte sami. A písať každý týždeň 10-20 stranove práce tiež zaberie dosť času keď keď si musí dohladat informácie a overiť si ich a podporiť ich ďalšími a počas toho pracuje na TPP.
Autorka by si mala poriadne zvážiť ci sa na to chce dať a bude mať čas na to všetko.
Ono sa to nezdá ale keď si človek uvedomí ze jedine volne dni týždňa bude tráviť školou a to bude trvať niekoľko mesiacov a rokov za sebou tiež nevyplýva dobre na človeka.
@renesance80 nie každá, ale keď je pre mňa VŠ tak dôležitá, a mam milión problémov prečo ju nedokážem spojiť s aktuálnou situáciou tak si nájdem takú kde sa online dá.
Ja som študoval 2 roky externe a to sme mali školu len sobotu celý deň 8:00-18:30. Keď som mal ročníky online profesora som ani nevidel.
Tu sú materiály naštudujete si, spravte prípadov štúdiu na 15 stran a pripravte prezentáciu do piatka (a každý 1-2tyzdne bolo treba dáku prácu vypracovať) . Záverečný test online bude online vtedy a vtedy. Do dnes neviem ako niektori profesori vyzerajú.
Problém online však pre mňa bolo ze to bolo násobne viac prace ako externe.
Žiaden osobný výklad predmetu od profesora, čisto len materiály a študujte sami. A písať každý týždeň 10-20 stranove práce tiež zaberie dosť času keď keď si musí dohladat informácie a overiť si ich a podporiť ich ďalšími a počas toho pracuje na TPP.
Autorka by si mala poriadne zvážiť ci sa na to chce dať a bude mať čas na to všetko.
Ono sa to nezdá ale keď si človek uvedomí ze jedine volne dni týždňa bude tráviť školou a to bude trvať niekoľko mesiacov a rokov za sebou tiež nevyplýva dobre na človeka.
@misanthropicdann tak ono to extrémne závisi aj od odboru, nie každý odbor sa dá študovať podobným spôsobom. Niekde ten výklad a prítomnosť v škole je potrebná, ba priam nutná.
@anonym_autor skús zobrať deti so sebou. Nejaké lacné ubytko, penzión ... Ešte si aj urobíte výlet. Je to o kompromisoch. Trocha musí pomocť aj staršia dcéra. Už je ozaj dosť veľká. Nebude to ľahké a celkovo s tebou aj súhlasím. Mama to trocha prehnala. Ak sa nemôžeš oprieť o partnera, tak sa inak vyskakuje aj časovo aj finančne. Škola ti predpokladám tiež zhltne veľkú časť financií. Mám za sebou dve vysoké školy externe, popri rodine. Jednu prezenčne, s malým dojčeným dieťaťom (ale s partnerom a oveľa mladšia) a druhú s dvoma deťmi a NAŠŤASTIE (vďaka korone) on line a prezenčne som absolvovala len štátnicu. Popri tom sa naďalej vzdelávam. Práve nedávno som zase obhajovala jednu prácu a onedlho ma čaká ďalšia. A musím uznať, že bez partnera by to bolo oveľa náročnejšie. Už tak sme dosť na hrane a nestíham domácnosť. Takže si viem predstaviť tvoje obavy. 🫤
Mne prídeš až príliš nastavená na “nedá sa, nemôžem, nejde to”.
Švagriná si vybrala lepšieho životného partnera a veľa veci rieši s ľahkosťou, ono variť pre 6 tich veceru zaberie dosť času tak si to uľahčí jedlom zo závodnej jedálne, no a čo? Proste chce mať po práci voľno, na to jedlo si zarobí tak je to hadam ich vec prečo ta to tak irituje ?
Skús sa namiesto hnevu trochu inšpirovať. Ako samozivitelka to mas tazke, ty aj tvoje deti, bohužiaľ. Niekde musíte spraviť kompromisi všetci. Podľa mňa decka sú už veľké tie víkendy by zvládli. Nieje to bohvie co, ale pôjde to. Pripadne sa presťahovať do väčšieho mesta, žilo by sa vám tam ľahšie.
Kúp si auto zjednoduší ti to štúdium, ako ďaleko to mas zo skoly ? Keby jeden víkend dochadzas, jeden idete všetci traja do mesta kde budeš študovať, jeden by boli sami doma a jeden by už hadam mama či brat pomohli
@lujza123 celý víkend deti samé? To fakt? 🫤 ty si takto svoje nechala?
@miadi 13 môže byť doma samé, zas nepreháňajte. Nehovorím, že to musí byť úplne strážiť mladšieho komplet a celý víkend. Ale bežne v prípade, keď sú chorí a už sa doliečujú alebo rodičia potrebujú časť dňa odísť, tak v pohode môže zostať sám, aj postrážiť. Keby ich trochu viedla k samostatnosti, o všeličo by sa vedeli postarať.
@lauricka tu ani nejde o "postaranie sa o seba". Ale ostať samé celý víkend? V noci?! 🫤
@lujza123 celý víkend deti samé? To fakt? 🫤 ty si takto svoje nechala?
@maya_hi keby nemám inu možnosť tak áno, s tým ze by ich niekto z rodiny (pripadne opatrovateľka) prišiel pozrieť v sobotu poobede na pár hodín.
A snažila sa tie ďalšie víkendy vymyslieť inak, aj s tým ubytovaním ako píšeš ty. Dochádzať autom.
Možno aj jej mama, brat sa nakoniec zlutuju ked uvidia ze to s tou školou mysli vazne
Tiez som musela veľakrát robit rôzne kompromisy, mám pracu kde vela cestujem, služobne cesty a tak.
Aj tie naoko zúfalé situácie majú napokon riesenie.
@anonym_autor tak dcera,ktora ma dost rokov nato,aby na par hodin mohla byt s bratom,to neuznavas.Ale mama,ktora ma dost rokov,to ti pride v pohode.Necitala som prispevky,ale nerozmaznavas deti trochu,nato,ze si na ne sama?.Prave ked nemas nikoho,mala by si ucit deti samostatnosti a syn nepotrebuje vymenit plienky,ani nakrmit.Taky si dokaze aj do mikrovlnky dat misku s jedlom.A ked nie on,dcera urcite.Takze,,,mama ma pravdu.Nie s objednavanim jedla,, to si zlahcila.S tym,ze si to s detmi mozes zorganizovat sama a naucit ich byt chvilu same.Mamu nechaj odychovat