Mám spáliť mosty?
Ahojte baby, ja už som sem raz písala ohľadom mojej mamy, ktorá má neustále aj v dospelosti kontroluje. Chce vidieť moje pracovné zmluvy aby verila, že pracujem, chce vedieť koľko peňazí mám nasporených, poistenie či si platím..
Minule ste mi poradili a ja som sa aj podľa toho zariadila, odhlásila som sa napríklad z trvalého pobytu, keďže mama tvrdila, že zmluvu chce preto, aby nemusela platiť za mňa smeti.
Jednoducho ona sa nezmení, je rovnaká a ja už fakt rozmýšľam, že s ňou preruším kontakt nadobro. Neviem ale, či je to dobrý nápad, stále bojujem s myšlienkou "je to mama".
Musím povedať, aj keď nerada, že sa bez nej, bez jej vplyvu cítim lepšie a slobodnejšie. Naopak, byť v kontakte s ňou ma veľmi stresuje.
Ako by ste sa rozhodli? Nie je to odo mňa nevďačnosť?
@sunny8 To je pravda, dali mi to, čo by dostali aj deti v detskom domove
Ja by som obmedzila kontakt na minimum s tym,ze ked zacne kontrolovat a vypytovat veci - poviem jej,nie, prestan a ked nepomoze - odchadzam / zlozim telefon...
alebo by som to skusila zosmiesnovat...napr. umyvam si zuby..poslem mame fotku - nech veri ze som si zuby umyla.....poslem fotku umytych riadov, nech uveri ze som umyla riady, v zime jej psolem fotku,kde mam sal, ciapku a rukavice - nech uveri,ze som teplo oblecena..a pod....alebo zacat ju tiez kontrolovat....nech Ti ukaze dokaz,ze Ta odhlasila z trvaleho pobytu, ze naozaj bola u lekarky - nech Ti posle kopiu lekarskej spravy a pod...
No, len Ty si ides tiez svoj kolovratok a myslim, ze uz v tej prvej diskusii si dostala dost dobrych rad a bolo to k nicomu, takze myslim, ze ste istym sposobom rovnake. Ja s takymto clovekom skusenost mam a asertivita zabrala, ale treba byt dosledna. A treba to aspon skusit.
@dskjhfdlkdjhl Ja sa fakt snažím, ale asi robím niekde chybu, keď sa nič nevyriešilo.
ved si nastuduj nieco o asertivite, to nie je hanba, ze nieco clovek nevie, na nete je o tom dost vela popisane, pripadne by mozno nezaskodilo podebatit so psychologom, ked to evidentne sama nevies zvladnut.
Keď to vidíš takto tak problém je viac v tebe ako v matke
bud s nou nadobro skoncis alebo bud aj ty ako verklik ..a stale omielaj to svoje a nedaj sa ...dokolecka dokola ...
@sunny8 To by si musela vedieť všetko.
Pozri ja nevidim problem v tom, že maš ukazovat zmluvy, ale že ta nutia nakupovať darčeky pre celu rodinu, vyciciavaju ťa, robia si z teba oslik otras sa
Ani raz za cely život odkedy som sa narodila nechcela mama vidieť výpis z mojho účtu
Žiadne zmluvy som neukazovala, ked som povedala, že 1.nastupujem do prace,to jej stačilo
Oni sa trasu za tvojimi peniazmi.A ked byvaš sama v svojom byte či najme, na kery ...tvoja mama ide kontrolovat tvoje zmluvy a učty? Čo je ona tvoj finančny spravca? Však to neni normalne
Ona tak niekoĺko násobne prekračuje tvoje osobné hranice, že keby mne niekto takto kotkodakal, tak jednu vyfasuje
@karolinakr no ved jasne.. v tomto kontexte to aj vidno, nemoze povedat, ze nekupim, lebo ma presne nastudovane kolko penazi ma a vytiahnu to na nu... mne ani moj chlap nevidel nikdy ziadnu zmluvu... ani vypis z banky.. ani nevie kolko zarobim :D este aby ma rodicia cvicili? :DDD
ja by som sa odsťahovala aspoň do iného okresu aby to mala mamička troška komplikovanejšie pri tom kontrolovaní.... 😉
A nestačil by jej len telefonicky kontakt?
@deti95060810 Žijem v zahraničí.
tak to už nie je čo riešiť...
@karolinakr Je to problém a ja ho neviem vyriešiť, lebo na ňu neplatí, keď jej odmietnem ukázať zmluvu či účet. Jej život je len i peniazoch a asi chce, aby bol taký aj môj. Žijem sama už pár rokov, ku mne domov som ju nepozvala ani raz a ani to neplánujem, nechcem ju tu. Doma mám dvoch bratov, ktorí nepracujú a nechajú sa živiť, majú bohužiaľ diagnózu, aj keď si myslím, že tu diagnózu v nich vypestovali rodičia.
Pravda, prekračuje hranice.
@deti95060810 Ona rieši aj keby som žila na druhom konci zemegule. Nedá sa pred ňou ujsť.
Bývaš v inom štáte- čoho sa bojíš? Že ťa vydefda- maju vóbec čo ti zanechať? Kolko má tvoja mama na účte? Kolko x ti ukazovala účet? Nech ti ho pošle mailom ešte dnes
@karolinakr Otec dedil, takže majú peniaze. Viem koľko zarábajú, netaja sa tým, ale ja si nenechám zasahovať do života ich kontrolami. Mám ešte dvoch bratov, takže budeme dediť trojizbový byt. Ale mne na dedičstve nezáleží, nech si so svojím majetkom urobia čo chcú.
Otvorene jej povedz, že takto si to nepredstavuješ, už si dospelá a svojprávna, tak nemáš prečo sa jej spovedať. Treba si určiť isté hranice, mosty nepál, je to predsa len tvoja rodina.
Neviem o čo tej tvojej mame ide, ale nie si povinna žiadne zmluvy jej posielať emailom. A ak cítiš, že sa nevies obraniť a prerušit vzťahy je jedne riešenie tak to urob.No však na Vianoce im zablahoželáš, dovtedy času dosť
Ak sa chceš odstrihnúť, zmeň tf číslo a nedávaj ho rodine, aby sa ho nedozvedela, poprípade si ho zablokuj, aby nevedela kto volá.
Nie je to preto, lebo v minulosti si mala nejaký problém s prácou alebo peniazmi alebo tak? Že má teraz pocit, že na teba treba dohliadnuť?
@ibrunova Je to možné, ale už som dospelá, mám 30.
ja chapem, ze s tym bojujes vnutorne, ale to je taky problem ignorovat jej spravy ci telefonaty, ze jej mas nieco poslat a ked spolu volate jej povedat, ze jej nic neposles? a ked bude otravovat, tak by som sa s nou nebavila a narovinu jej povedala, ze ked ju zaujima iba ci pracujes a mas peniaze, tak ano mas a ked je to vsetko, co ju trapi, tak sa nemate nateraz viac o com bavit. easy as that, viac asertivity a sebavedomia. co ti moze? zijes v inom state, oni nikdy u teba neboli, co ta pridu nebodaj skontrolovat?
druha vec je, ci si nemala v minulosti nejaky pruser velky a z toho dovodu sa o teba boja, aby si opat nesklzla na zle chodnicky, tam je potom potreba kontroly pochopitelna...
@nairia Nie, nie je pochopiteľná. Som už dospelá a nežijem s nimi. Nech už som bola akákoľvek, nemajú právo kontrolovať ma v dospelosti. To by si mohla povedať aj o 10 rokov, to budem 40-nicka a tiež budú mať právo má kontrolovať, lebo kedysi som robila problémy?
V konečnom dósledku, pokiaĺ od nich nepýtaš peniaze im móže byť jedno, či maš alebo nemas zmluvu
A ešte vypis z účtu ukazovat.To odo mňa mama nežiadala ani raz
Uu vas 2 bratia nepracuju, tak chcu , aby si ich podporovala
A ako sa ty k tomu staviaš? Poslala si jej včera tu zmluvu?
nechcela som ta urazit, myslela som to tak, ze je pochopitelne, ak maju obavy, ze by si si mohla na seba upliest bic a skoncit zle a chcu ta ochranit - snazila som sa na to pozriet sa z tejto stranky. jasne, ze si dospela a rodicia by mali pochopit, ze uz zodpovedas sama za seba a svoje rozhodnutia, mozu ta len usmernit.
avsak priklanam sa k prvej casti svojho predosleho prispevku a to obrnit sa, pridat na asertivite a sebavedomi, postavit sa sama za seba a ked je to nevyhnutne, nekomunikovat s nimi a v pripade komunikacie akonahle to sklzne do prikazov "posli mi zmluvu" a podobne, ukoncit rozhovor.

Možno má nejaký problém ktorý by si jej mohla pomôcť vyriešiť. Môj otec je agresívny človek má depresie a pije (nadmerné) nech robí čo robí mám sa mu otočiť chrbtom? Rozhodla som sa mu pomôcť pretože je to môj otec. A ver že je horší špión ako tvoja mama 🙂 za rodičmi sa nepália mosty. Rodičia ti menili plienky znižovali horúčky pomáhali s kolikami alebo inými chorobami učili ťa chodiť rozprávať .. váž si to.