icon

Mám starosť o moju mamu

lucka_1998
15. mar 2022

Ahojte,mám starosti o moju mamu už nevieme čo s ňou sme z nej vsetci zúfalí. Už cca 8 rokov je na invalidnom dochodku predtým neustále striedala práce, potom sa pridruzili psychicke problemy kvoli ktorým zostala na invalidnom dochodku. Ako zostala na dochodku zostala neskutocne pohodlná nic sa jej nechce nikam nechodi nic ju nebavi.Ked prídeme na návštevu s mojou dcérkou sa nedokáže ani zahrať poprípade si ju zoberie na chvíľu a potom ju da mne alebo môjmu ocovi nech sa s nou hráme ze jej sa hlava točí a podobne.. ked ju chcem poprosik ci by malu postrazila ked idem k lekárovi aby si priatel nemusel brat znova volno hovori sa ze nevie...cele dni iba leží na gauci a tuka do mobilu varit sa jej nechce ked tak niečo narýchlo zbúcha, neupravuje.Je neskutocne na peniaze vzdy ked sa blíži výplatných termin caka kedy jej sestra prispeje na domácnosť a caka na ocovu vyplatu. Nikam nechodi nema vôbec žiadne záujmy okrem tv,neskutocne aj pribrala lebo nema vobec žiadny pohyb,az sa bojím ze sa jej niečo stane ona povie ze to z liekov pribrala...Ma jednu dobrú kamarátku tej rozprava aka je skvela babka ako sa hrava s malou ako babke pomaha na roli a podobne proste sa vykresľuje v najlepšom svetle pritom taka nie je. Mám strach co s nou bude o par rokov ked uz teraz je takáto....

nie je presne na termín je hystericky.

0silvia0
15. mar 2022

@lucka_1998 naco potrebuje peniaze ked lezi doma na gauci? Otec ma k tomu aky postoj? Kolko ma mama rokov?

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@0silvia0 netuším šetrí do kasičky a keď náhodou sa má niečo robiť napríklad nove dvere v dome alebo zatepliť dom tak na to nechce dať,má 48 rokov, tato ma taký postoj ze veľakrát je z nej dost smutný aj jej vypadá,ale teraz v poslednej dobe už hovorí že kašle na ňu nech si robí co chce

ckocka
15. mar 2022

Ak má invalidný dochodok tak jej zdravotné problémy nebudú zanedbatelné. Ak máš o ňu strach snaž sa zistiť čo najviach o jej zdravotných problémoch, aké vedlajšie účinky možu mať lieky ktoré berie (ak nejaké má), no a hlavne sa informuj u lekára čo je možné a reálne pre ňu urobiť.

jumama
15. mar 2022

Ak poznas jej diagnozu, tak najdi niekoho, kto ti vysvetli jej dosledky. Ak je psychiatricky pacient a na zaklade toho ma aj invalidny dochodok, zrejme naozaj aj uziva nejake lieky. Ich dosledkom je casto spavost, utlmenie pacienta, ba aj to priberanie. Naozaj, v dobrom, skus si co najviac nastudovat o jej diagnoze a liecbe tej diahnozy, nechaj si to odbornikom vysvetlit. Trebars aj svojmu ovodakovi sa zver, nech ti tu diagnozu vysvetli... Mozno mamina potrebuje aj inu liecbu okrem liekov, ale nedostava sa jej. Myslim tym, ze sa s pacientami mozno v niektorych pripadoch da pracovat, mozu chodit na rozne arte terapie a podobne,co moze zlepsovat ich prezivanie. Dalsia vec je, ze ak je to clovek s psychiatrickou diagnozou, ci mu vies s doverou zverit dieta, ci nechces po nej moc. Mozno je to pre teba tazke prijat, no mas aspon ocka a ten sa s vnucikom zahra, niekori nemaju ani to...

sissy27
15. mar 2022

@lucka_1998 v prvom rade by som konzultovala jej stav a lieky s psychiatrom, no a potom odstrihnúť ju od financií zadarmo. Chápem, že musí byť zaplatené to najnutnejšie (bývanie, energie, strava), ale tak to teda bohužiaľ bude na otcovi a viac jej nedať ani cent. Rovnako tak obmedziť paušál na telefón, tv balík znížiť na minimum. Ja mám 42 rokov, neviem si predstaviť, že by som už dva roky zrastala s gaučom. Ešte je príliš mladá na to, aby sa takto opustila a nič nerobila. Mohla by sa o zem plieskať a krvavé slzy roniť, nedala by som jej navyše ani cent, ani jej nič nekupovala. Nech zdvihne zadok a niečo robí. Ono jedna vec je dg a nastavenie liečby, ale podľa toho čo píšeš, tak mame nejak nevadí, že je v tomto stave a to je zle.

darina77
15. mar 2022

Podľa mňa to má z liekov, keď ma invalidný dôchodok na psychickú diagnózu, tak to bude niečo závažnejšie. Aj moja mama bola presne takáto, bola psychiatrický pacient, ale my sme to brali tak že je chorá a nemali sme nikto žiadne veľké očakávania od nej. Ona nebude nikdy ako zdravý človek, nemôžete to od nej čakať

0silvia0
15. mar 2022

@lucka_1998 tvoja mama je v mojom veku. Aku ma diagnozu?

zoeeoz
15. mar 2022

Och bože stále mladá žena, invalidný dôchodok nie je sranda čo jej vlastne je? Nemám radu, ale verím, že sa to nejak napraví lebo 48 rokov to je podľa mňa človek ešte v najlepších rokoch

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
15. mar 2022

Tiež ma napadlo ako prve, že načo potrebuje tolko penazi, keď len leží na gauči..Možno dobre spori to tiež nie je na zahodenie..Nech si tatko skontroluje vypis z účtu

brendaa
15. mar 2022

@lucka_1998 tuka do mobilu, nevieš o co tam zaujíma?

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@brendaa netusik viem ze kedysi chodila aj na zoznamky a chatovala teraz neviem

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@karolinakr áno spori ale keď na nieco treba dat peniaze tak nechce dat takže neviem načo spori

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@zoeeoz presnú diagnózu neviem viem ze mala depresie a s niecim ešte spojene

zuzanka.zuzu
15. mar 2022

baby ona ma 48 a nie 78 🙈🙈🙈 neviem ako vazna je ta diagnoza ale bacha aby sa to neotocilo proti tebe resp.proti vam... neviem si predstavit ze mne by sa takto montovala do zivota moja dcera v 48r. jasne, ze sa bojis o maminku, ale niektore tie rady su uz cez... predpokladam ze je stale svojpravna, takze konzultovat mozes akurat tak s nou, otcom, sestou, v ziadnom pripade nie s jej lekarom 🙈 a este nedajboze poza chrbat

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@zuzanka.zuzu ja sa jej do života nemontujem my jej vsetci chceme len pomôcť co ked ona nechce aj lekárka jej odporučila ze ma viacej chodit medzi ludi mat záľuby navstevovat rodinu nie len doma sediet

luccija
15. mar 2022

@lucka_1998 už si zvykla a nemusí sa ponáhľať, tak spohodlnela.Depresia je zlá diagnóza, ale ľudia s ňou bežne pracujú, brigádujú na depresiu je pomoc druhým, práca najlepši liek, lebo nemá čas sa zaoberať sebou.Ona rezignovala.Bola niekedy hospitalizovaná v nemocnici?
Skús ísť na ňu cez vnučku spoločná prechádzka, hra môže niečo upiecť.Ona už nemusí nič deti má väčšie, otec ide do roboty a ona sadne na gauč

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@luccija áno v nemocnici bola viackrát takisto aj v kúpeľoch...no ved ja ju k nam volám veľakrát zatial tu bola len raz ked sla od doktorky tak zostala na cely den boli sme s malou spolu na prechadzku a tak..no prisla raz a odvtedy ked ju zavolam tak sa vždy vyhovori

brendaa
15. mar 2022

@lucka_1998 tak má svoj virtuálny svet😶🤨

lucka_1998
autor
15. mar 2022

@brendaa aj mne to tak príde