Mám strach ako prežijem so synom
Ahojte toto zdražovanie ms dostáva do veľkej paniky . Bojím sa čo bude ďalej ako poplatok všetko plus strava a iné výdavky :( ako to máte vy ?
@nikyball akože ja pani aj chápem. Mám muža ktorý dobre zarobi, od rána do večera je v robote, máme finančnú rezervu, byt bez hypokety ale keď vidíme koľko zaplatíme v obchode za potraviny, tak si tiež hovoríme že zachvilu si už takéto nákupy nebudeme môcť dovoliť. Dnes sme kúpili chleba, zeleninu, ovocie, keksiky pre dcéru do škôlky lebo bude mať narodeniny a teda za takmer nič 50€
@jana_eyre_2 preto mám zabezpečené bývanie, životné poistky, financnu rezervu,dieťa dostáva sirotské , žena vdovské? To neviem, a samoživiteľky dostanú príspevok.
Hlavne teda, napísala niekde ,že jej muz zomrel?
@nikyball aky prispevok prosim ta dostanu tie samozivitelky? Bud konkretna a daj mi prosim presny jeho nazov, lebo o nicom takom neviem, dakujem
My pracujeme obaja s manželom a tiež sa bojíme, čo bude. Veď tie platy inflácii nestíhajú.
@nikyball nemusela písať nič.. keď niekto napíše že je sám tak možnosť že jej partner zomrel tu vždy JE.. takže trocha rešpektu pred tým by ľudia ešte mohli mať aj keď sú anonymni..
@girlie_konik nazýva sa inflačný 100 eur príspevok a vláda navrhuje energetické šeky .
https://openiazoch.zoznam.sk/cl/227796/Stat-by-...
@jana_eyre_2 ale ak nenapíše , tak sú tu aj iné možnosti. A nespraviť si dieťa s debilom, no ako tak čítam diskusie,toto je častejší problém. Je lakomy, podvádzal má, gambler, alkoholik ,večne nezamestnaný ale dúfala som ,že po prvom,2,3,4 dieťati sa zmení. A presne k tomu si predstavím práve takúto radu.
Jej muž nemusel ani umrieť možno sú rozvedený a možno aj platí vyzivne a stará sa ale autorka sa aj tak boji čo je úplne normálna vec.
Ono jedno múdro hovorí,že Ťažkosti sveta spočívajú v tom, že hlúpi sú sebavedomí a inteligentní plní pochybností.“ — Bertrand Russell
To je myslím veľavravne za všetko ohľadom výroku @cyberk
@nikyball @cyberk ste sa našli dievčatá, podľa seba súdim teba či ako sa to hovorí? Je xy možností prečo je autorka sama so synom, píšete, že nikde nepíše, že jej muž zomrel, to je síce pravda, ale nikde ani nepíše, že je nezamestaná, že? Dnes sa aj kompletné, slušne zarábajúce rodiny boja zdražovania. Ide hore elektrika, plyn, potraviny. Len na drevo sme dali tento rok o 400eur viac, ako minulý. A zohnať ho už teraz v lete bolo umenie keďže kúriť viacpodlažný dom elektrikou alebo plynom bude zachvílu luxus. Je xy rodín, ktoré žijú z minima a rezervu si spraviť nevedia. A nie všade sa dá robota len tak nájsť ako šibnutím prútika. Žijem v hladovej doline, tak to vidím denno denne v okolí. Po čas covidu kopec ľudí ostalo bez rezervy lebo naňu museli siahnuť a novú si spraviť nestihli. Zo zlej covidovej doby, kde boli ľudia dlho doma sa rútime ešte do horšej. Chleba, maslo, salama, mlieko a 10 eur je fuč.
Myslím,že dnes majú obavy aj tie,ktoré majú láskavého muža,dobrú prácu a finančnú rezervu.nik nevie čo bude ďalej,čo sa môže v živote vyvrbit...
....a čo keď ona podviedla jeho, alebo proste si zamyslela, že on nie je pre ňu dobrý kvôli jeho rodine atď? Prečo on musí byť ten debil?
Veď to mohlo byť jej rozhodnutie byť sama s dieťaťom...
@lalenka33 ja som sa nenašla. Len my nepríde tak hrozne to, čo napisala.
Autorka pise: ako to máte vy?
A tá žena jej jasné napísala ako to má ona, a nenapísala nič zle na autorku.
Takže za 1.si domyslas, za 2. Si jej neporadila nič, za 3. Teraz je na Slovensku toľko voľných pracovných miest, že naozaj už nerobia iba tí čo nechcú a ti čo nemôžu.
@nikyball no nie kazdemu sa da urobit financna rezerva, kedze vzdy ide nadoraz, proste nie kazdemu bolo dane. Niekto sa narodi do zlych podmienok a vezie sa to s nim cely zivot. A ano, da sa na sebe pracovat, ale ak raz si bez vzdelania, pretoze tvoji rodicia to zanedbali, tak sa z bludneho kruhu tazko vymotas. Mozes si dorabat studium, ale pokial niekde robis za minimalny plat, mas male deti, tak to musi byt riadne sebazaprenie a riadne silna povaha, aby si to dala. A to ma malokto! Pochybujem, ze ty alebo hrdinka cyberk by ste to zvladli. Ja tak isto nie. Ale mala som stastie, ze som sa narodila do dobrej rodiny, ktora mi dala moznost studovat, podporovala a aj financne mi pomohla, aj ked som si nepytala. Proste mi pomohli k dobremu startu do zivota.
@nikyball Ty si proste skvela👏 Len netreba zabudat na to,ze nie kazda ma taky prijem,aby si mohla platit poistky a robit zasoby na 5-10r.dopredu. Ja som mala roky taky plat,ze vsetko,co som odlozila som do par mesiacov zas musela minut na neocakavane vydavky a tak dokola. Takze nemat muza,ziadnu rezervu nemam.
@petricka22 prekvapivo zvládla. Ale boli to ťažké brigády, ťažké práce a množstvo nadčasov. Bohužiaľ pri práci s ľuďmi vidíš ako to je. Zrovna tie práce odmietali takí , čo naozaj nemali nič a nadčas ani za nič. Možno preto mám reálny pohľad na takéto veci, lebo som si tým prešla
@nikyball voľné pracovné miesta tipu...dám ti 800€ na ruku, na zmluvu minimalku. Nedajbože chces dovolenku, maródku, atď ..radšej zdochnes nech byť doma za 60€ za mesiac.
Nemôže každý robiť ITckara, ani sedieť v banke. Takže zase o toľkých voľných pracovných miestach vhodných na užívenie rodiny nie je. 🤔
Alebo keď o takej vieš, tak ponúkni na východe aby nemusel môj muž robiť vonku celý mesiac bez nás, aby sme sa mali dobre, nie super. Len na šeky a sem tam výlet. 🙄
@nikyball ja mám deti, a nikdy som si nepomyslela, že bude taká ťažká doba. Lebo doteraz sme si užívali aj šetrili. No posledný rok to ide dolu vodou. A cítim, že už míňame z rezervy, lebo čo som vedela odložiť teraz dám na stravu. A to nejem každý deň mäso, ani nekupujeme slovenské výrobky, bohužiaľ. Veď sama vidíš, pred nedávnom maslo 1,70€, teraz cez 3€, olej 5€ aj to nejaký fresh značka, chlieb, základné potraviny, čo niekedy mi stačila 50tka teraz cez 100€ nákup. A to kde je mlieko, plienky...netreba písať, že sa dá šetriť, nie každý má tú možnosť.
Nemaj strach, nejako prežiješ. Veď predsa neskočíš z mosta zo synom na rukách, či? Takže nestrachuj sa, sadni si k Tvojmu "domácemu účtovníctvu", pozri si poriadne Tvoje príjmy a výdavky, skús porozmýšľať, že či naozaj sa nedajú výdavky nejako zosekať a príjem nejako navýšiť. Či si nevieš nájsť nejakú prácu na doma, skús zamestnávateľa požiadať o zvýšenie platu, plánuj jedálničky dopredu a rozumne, nie že idem do obchodu a weeej - kúpim čo mi do oka padne bez premýšľania. Treba spotrebovať všetko jedlo - napr. zvýši Ti mäso z kuraťa, nevyhoď ho a sprav nejakú mäsovú pomazánku. Toto sú úplne základné "rady", ktoré asi vieš aj sama, ale nič iné sa poradiť nedá, peniaze na zemi alebo na strome nenájdeš (Bohužiaľ 😀)
Takže nemaj strach, ten Ti k ničomu nepomôže, len k depresii a to fakt nepotrebuješ. 😉
Vam nepridu tieto temy cudne???? Kazdy den rovnaka tema, kde samozivitelka dobreze od hladu neumiera a potom sa ani neozve? Troll, co sleduje reakcie ludi. Na rozputanie vasni. Niekto si rochni v tom, aby sa ludia predbiehali, kto bude chudobnejsi, hladnejsi, biednejsi.... Uz je to trapne. Na celom svete sa tato drazoba deje. Kto aspon trochu rozmysla, snazi sa, kalkuluje, tak by mal bez vacsej ujmy normalne prezit. Samozrejme tazsie to bude mat zena bez prace, bez financnej rezervy, ktora si s kazdym novym partnerom urobi dieta. Ale bohuzial taketo existencie tu boli vzdy a vzdy ledva prezivali. Aj za socializmu.
Nie, nebojim sa, nie je dovod na strach.
Som od detstva naucena prikryvat sa takou perinou, na aku mam. Nemam problem sa uskromnit, nepotrebujem vsetko, co vidim tu na internete, alebo o tom pisu ludia v diskusiach.
A viem, ze aj kebyze mam vaznu krizu, vzdy su okolo mna ludia, co mi pomozu.
A preto, ked mame dostatok, vzdy je dolezite mysliet aj na ludi, ktori maju vazne financne problemy. Z mojho okolia realne financne problemy nikdy nemaju "stazovatelia", vzdy ide o rodiny, ktore su pokorne a nevyskakuju...

@nikyball lenže môžeš si založiť rodinu aj s najlepším mužom na svete a potom o neho prísť... Takže pre túto možnosť je veľmi opovazlive tvrdiť kto je aký debil.. navyše keď je dieťa na svete, je to úplne nepodstatná rada pretože nič neradi, len sudi..