Mám strach mať deti: Ako prekonať obavy z budúcnosti?
V poslednej dobe veľmi premýšľam nad tým, či vôbec mať deti. S manželom obaja pracujeme, ale nie sme vedci ani lekári, nemáme nijakú špecializáciu, máme celkom obyčajnú prácu, sme obaja nahraditeľní. Bojím sa aj čo prinesie budúcnosť, technika, že prídeme o prácu a nebudeme mať z čoho uživiť deti. Dnes sa dobre vedie vzdelaným ľuďom, ľuďom ktorí majú odbornú prácu. Ktovie čo bude s nami ostatnými. Možno sa na to pozerám moc pesimisticky, ale ja tu budúcnosť tak vidím. Manžel deti chce, ja mám strach ich mať.
Ano pozeras sa na to pesimisticky a ked sa spamatas moze byt neskoro, kym k nam pridu roboty a neviem co, tak to bude neviem kedy.
s takymto pristupom sa neoplati ani chleba kupit na zajtra..keby sa nahodou nieco stalo.
Nikdy technológie nenahradia úplne ľudí. Tajnosti sa báli ľudia prvých strojov prvých automatov. Prvých počítačov. A áno nahradili ľudí ale ľudia tým nestratili prácu. Pridaná hodnota sa vždy spotrebuje. Služby budú vždy potrebné a ich produktivita sa zvýši len veľmi málo.
Praca vzdy bola a bude...kde je vola, tam je i cesta...kedysi ludia mali ovela menej penazi a ovela menej luxusu ako my dnes a deti mali...peniaze je to najmenej coho sa ja napr.bojim...ja skor, ze do akej tazkej doby a moralneho chaosu nase deti idu...toto je pre mna horsie ako mnozstvo penazi
Možno máš pre niečo strach mať dieťa, len si to obhajuješ nelogickým argumentom. Skús sa v tichosti sama pre seba zamyslieť, čo je naozaj dôvod prečo sa bojíš mať dieťa. Musíš byť úprimná, však sama k sebe. Je to čosi podvedomé a len Ty na to môžeš prísť. Môže Ti pri tom hladaní pomocť dobrý psychológ. Možno nechceš mať deti, ale manžel chce, tak hladáš preto nelogické výhovorky. Je to na vás dvoch.Človek môže zmeniť názor, ale AI a technológie bude vždy len výhovorka.
Veď keď deti nechces tak ich nemaj. Lepšie je nemať keď nechceš, ako mať a nechciet. Deti nie sú povinné. Ale tie dôvody čo píšeš sú nehnevaj sa úplná blbosť. Deti sa rodili počas stredoveku, vojen.... a nielen doktorom, právnikom a podobným kapacitám
😂😂😂 tohoto sa presne ľudia báli ked v 18 storočí nastala priemyselná revolúcia …
A predstav si kedysi ľudia robili 6 dni v tyzdni a dovolenky neexistovali, myslíš ze sa mame teraz horšie ked pracujeme menej?
No áno niektoré povolania a prace úplne zanikli, niektoré zase vznikli. Rovnako ako obchody a služby. Kedysi by ti videopožičovňa vynášala slušne peniaze, dnes by ju nikto nenavštívil
Technicky pokrok nezastavis, no namiesto iracionálneho strachu co bude ked bude sa radšej sustred na to co je dnes a tes sa z toho
Mať takýto panický strach z umelej inteligencie a z budúcnosti je už chorobné. Keď to nebudeš riešiť, vychováš z detí rovnako úzkostlivých ľudí,ako si ty .
Nesleduj toľko správy a začni žiť 😉
tak jasne, ze manzel strach nema, on totiz nemusi byt ´tehotny, riskovat zdravotne problemy a zivot, pred, pocas porodu a po nom, ze vykrvaca alebo mu praskne cievka v mozgu pri tlaceni ako jednej mojej kamoske, ze moze ochrnut alebo porodi mrtvolu. Znicena postava a poporodne depky ako bonus. Pan manzel neriskuje nic. Riskuje len a len ta zena, ktora bude dozivotne mat stresy a strach o decko, pan manzel nemusi nic. Pan tvorstva len moze a zena je ta, co musi a taha za kratsi koniec. Ty vahas, ale hlavne ze manzel chce, tak to vahanie nie je pre nic za nic. Mozog ti sam nasepkava, ze nie si pripravena riskovat v prvom rade svoje zdravie a svoj zivot - plus asi sama vies, ze velmi vela vztahov sa pokazilo az znicilo prave s prichodom dietata... Das si plusy a minusy a sama zistis, co je pre teba lepsie. Ale pokial sa nechces a nemienis obetovat, lebo materstvo obeta je a velka, radsej do toho ani nechod a manzel nech si hlada seberovnu v tomto. Lebo momentalne podla mna v tomto komantibilni nie ste.
Tento svet vôbec nie je taký zlý, ako sa javí. Teda, bolo aj horšie, veď si pozri Wikipédiu, ako žili ľudia v minulosti. Len dnes človek číta samé negatíva na nete a má viac info. Nikto nevie, čo bude zajtra, ale to nikto nevedel ani pred 100 rokmi. Za mňa, mne moje detičky prinášajú takú radosť, že sú práve takým svetielkom, ktoré prejasnuje všetko zle. Verím, že ak s manželom zostarneme, tak budeme s našimi deťmi v kontakte, tak ako my teraz navštevujeme a robíme vnúčatami radosť mojim rodičom, dokonca aj starým rodičom. Oni sú už aj chorí a majú to ťažké, ale keď vidím ako sa vždy rozžiaria, keď vidia tie deti, tak viem, že toto je zmyslom života, a nie práca. A to mám šťastie na prácu, ktorá ma baví😉
nemozes takto pesimisticky pozerat na svet … nik v buducnosti nema zaruku nicoho.. sestra je lekarka - anesteziologicka a jej kolega urobil v praci chybu za ktoru niekto zaplatil zivotom a teraz sa taha po sudoch a mozno skonci aj v base 🤷🏼♀️ cize v zivote nie su ziadne zaruky
Ja by som teraz deti nemala, skôr kvôli zhoršujucej sa klimatickej hrozbe a neustálej hrozbe vojny. Nenechala by som ich o 50 rokov uškvariť, zatopiť, alebo ked nám tu nepotečie Golfský prúd tak zamrznúť. Ak by som sa mala teraz rozhodnúť pre deti, tak ich práve kvôli týmto dôvodov nemám.
Čo sa týka UI až také obavy nemám. Je veľa profesií, kde sa UI nepresadí a zároveň vzniknú nové profesie.
Ešte dobre, že Tvoja babka nemala v minulosti také zmýšľanie ako Ty, lebo by si tu nebola.
Práca tu vždy bola a vždy bude, len aby si sa neskoro spamätala že to dieťa chceš a už ich mať nebudeš môcť - skrz vek a zdravotné problémy (lebo keď si si všimla na MK ma veľa párov problém otehotnieť).
Ja mám 2 maličke deti a neľutujem, že ich mám, je to to najlepšie rozhodnutie čo som spravila 😉

@majlo1234
Ľudia na Slovensku raz nevedia pochopiť, že žijeme v krajine, ktorá patrí k 20% najbohatších krajín celej Zeme!!! Nervy tú majú ľudia, ktorí nikam necestujú, nikdy nikde neboli, nič nevideli a majú pocit, že tu žijú najhorší život, aký sa dá. Druhá vec, VŠETKY ukazovatele kvality života (zdravotná starostlivosť, dožitie, nízka kriminalita, demokracia, prístup k vdzelaniu …sú momentálne najvyššie, ako kedy boli). A ešte naša výhoda, žijeme na správnom kontinente! Tu si ľudia vôbec neuvedomujú, že handry, ktoré si kupujú v Pepcu za 3€ šijú chudery v Bangladéši s deckom na chrbte, so 16hodinovým pracovným časom a výplatou 3 doláre na týždeň a čipy do smartfónov majú vďaka tomz, že niekde v Kongu africké deti rukami škrabú v baniach coltán, ktorý je na ich výrobu potrebný 🤷♀️. Len tu furt všetci pindajú, aká je hrozná doba! Ja to nechápem. Moja prababka prežila dve svetové vojny, komunizmus, studenú vojnu, Černobyľ, ruských vojakov v pivnici, nemeckých vojakov v kuchyni, smrť otca vo vojne, staranie sa o 8 súrodencov, lebo bola najstaršia, hlad, lebo nebolo čo jesť, zimu, lebo nebolo čím kúriť, Mečiara … a v živote som ju nepočula pindať, že je zlá doba 🤷♀️. Bola spoko, veci brala ako prišli a bola to jedna úžasná, múdra a inšpiratívna žena a pritom, obyčajná dojička kráv.