Mám strach o manžela: Závislosť a zdravotné problémy
Dlhodobo má chronické bolesti, na ktoré nepomohla žiadna liečba. Bolesť tíšil tramalom, od ktorého sa stal závislý, berie mnohonásobne väčšie dávky ako by mal. Do toho alkohol, cigarety.
Predvčerom mal kolaps, vydesená som ešte teraz. Ležali sme v posteli, pozerali na film, keď vtom dostal silné kŕče, ústa otvorené, oči dohora a v tvári celý zbledol a potom zmodral. Volala som hneď sanitku. Odmietol ísť do nemocnice. Robili mu v sanitke EKG, má aj niečo na srdiečku, niečo zväčšené. Som v práci a píše mi také správy, že už mu veľa času nezostáva a že chce, aby som sa znova do niekoho zaľúbila. Že si zaslúžim niekoho lepšieho. Neviem čo si mám o tom myslieť, viem,že veľa ľudí to cíti, že zomierajú, ale ja si neviem predstaviť o neho prísť. Je mi hrozne.
Vieš o tom, že depresie zhoršujú bolesti?určite ho nemá liečiť obvodná plus kombinácia alkohol a tramal?už dávno mal byť u psychiatra.Dnrs je toľko možností liečenia chronickej bolesti....to bude na Tramale do smrti?chodí na rehabky, zvažoval operáciu, chodí k ortopedovi?zanedbali ste to poriadne a ešte je srab, že nešiel do nemocnice tam by ho prezreli, spravili vyšetrenia radšej tá bude psychicky vydierat
@dominikamacakova Áno, veď to píšem v prvom príspevku.
Mrzí ma, že máš osobnú skúsenosť. Pevne verím, že si už vporiadku.
To ale nič nemení na mojom názore, možno nepopulárnom, ale táto zhýčkanosť mladých ľudí a teda najmä mužov mi začína seriózne liezť na nervy. Ja by som ich povinne brala na onkológiu, nech sa idú rad radom pozrieť, ako vyzerajú naozaj chorí ľudia, ktorí nesmierne chcú žiť. Všade, z každej strany sa na nás tlačí len depresia, depresia, depresia, každý má zrazu depresiu, buďte tolerantní, hento, toto, tolerujte, len tolerujte. Je možné, aby boli v r 2023 z chlapov takéto bábovky? To sa kedy vlastne stalo?
Veď takýmto tempom o chvíľu fakt ľudstvo vymrie, je toto možné, aby stále ženy zachraňovali prepišťaných chlapov?
Si spoluzávislá. Prečitaj si na nete o tom.
@drahomirrra nemyslela som konkrétne seba, ale ďakujem 😀 ..
Závislosti a depresie tu boli vždy, nie len "v dnešnej dobe"
tieto reči sú okrem uvedených informácii aj reči typického chlapa, ktorý vie, že mu horí pri zadku a bojí sa niečo pre svoje zdravie urobiť = vie, že keby išiel do nemocnice tak tam mu len tak tramal dávať nikto nebude, bolesti, abstinenčné príznáky + nejaké iné zdravotné problémy = že sa bojí. Sama dobre vieš, že jediné riešenie je, že sa musí dať liečiť bez toho to nezvládne, osobne si myslím, že ani nie ambulntne. Takže budeš musieť zapracovať na ňom skúsiť ho presvedčiť, že to musí riešiť, problém je, že musí on chcieť, takisto aj ked ho zlomíš na to, tak nie je isté , že vydrží v nejakom zariadení, priprav sa, že to bude náročné a budete asi potrebovať aj psycholģa.
@eliska13 Na rehabilitácie chodil aj k ortopédom, nepomohlo nič. Na psychiatriu odmieta ísť, do nemocnice odmietol. Neviem ho prinútiť.
Navyše si nepamätá vôbec nič z toho kolapsu. Bol protivny na zdravotníčku aj na mňa, že som ich zavolala.
Ma ist na OP nie na reha. Keď mu tak chceš pomôcť tak ultimátum buď alebo
@dominikamacakova keď niekto nechce, tak ho nedokopeš. Nikoho tam nezoberú proti jeho vôli , a momentálne nie je nebezpečný ani pre seba ani pre okolie. Takže ťažko s takýmito ľuďmi.
Muz ma zvapenatene rameno (neviem ako to je presne po slovensky), karpalny tunel plus mu teraz dr diagnostikoval tenisovy laket. Chodi na terapiu razovymi vlnami. Rameno vyse roka a uz to je skoro zahojene. Moja mama na to bola pred rokom operovana a je jej ovela lepsie... Karpalny tunel mal muz tiez uz lieceny razovymi vlnami a tiez zlepsenie... S laktom bol teraz 1x... Akurat ze teda tramal neuziva. Dobrovolne svojho muza do nemocky nedostanes, tak bolo by fajn, keby dostal podobny zachvat a znova budes musiet volat sanitku, tak treba povedat, ze je zavisly na liekoch... Inak ak vysadi tramal uplne, tak jasne, ze sa zblazni... Ved to trva, kym sa telo "vycisti" od tramalu... Bud treba davky znizit alebo potom si opakovat "je chory, nemozem ho zabit"... A tramal mimo dosah...
Prepáč ale za toto trápenie si môžeš sama. Napíše sms ako zomiera? Pošlem mu domov záchranku alebo ignorujem. On si záchvat nepamätá ale ty áno, choď za jeho všeobecnou a opýtaj sa či je ok toľko liekov mu predpisovať namiesto operácie. Dala by som mu ultimátum buď to bude riešiť alebo nech sa s tým trápi sám, mám sa dosť rada aby som sa nechala úplne zbytočne deptať.
@guiseppinka Bol na razových vlnách, bol u najlepšieho ortopéda v meste a nič. Skúšal aj terapiu krvou atď.
@ibatanecnica áno, musí chcieť sám a preto je autorka v slepej uličke
A kolko chodil? Ak nezabera, tak treba operaciu.. ak nechce, tak ma smolu... Umrie na predavkovanie tramalom. Ked ta tak sprosto vydiera, tak ho zacni aj ty, ze ci chce umriet takto mlady, ze ci ho deti nepotrebuju a ci ich nechce vidier rast... A za vseobecnou a trochu aj prikrasli... Mozno este sud by mu vediet nariadit ustavnu liecbu...
@dominikamacakova nie je . Je na nej ako sa rozhodne, či sa nechá deptať a vydierať. Tu možno pomôže ultimátum. Buď alebo.
Mam s niecim podobnu osobnu skusenost a s takymi ludmi som aj pracovala.
Cize na zavislost na Tramale mu nehrozi, on ju uz ma.
Ako manzelka ho vies dat odviezt na psychiatriu aj proti jeho voli, pretoze toto co ti vypisuje atd je depresia. - neviem ale, ci na SR mu dlhodobo pomozu.
Baby ti ohladom tenisovych laktov pisali uz dost, ty si sa ohradila, ze viac lekarov mu nevie pomoct co od bolesti. Akych viac lekarov, ked sa odmieta liecit? Ved to sa lieci fyzioterapiou, ci? Popripade operacia? Ak ale odmieta vsetky moznosti, tak by ani vysokonavykove lieky nemal dostat na predpis. To jeho lekarka urcite vie. A to, co sa stalo ked si volala sanitku mohla byt kludne len kombinacia liekov a alkoholu.
Ved preboha. To ochorenie co ma, nieje ziadna tragedia. Liecbu nestaci vyskusat. To chce cas, spravne nastavenie hlavy. Nieze par krat pojde, nefunguje a cau.
V prvom rade nesmie piť!antidepresíva majú aj analgeticky účinok a pre neho by to bola dobrá voľba.Taky kolaps nedostane z ničoho
Treba ísť k obvodnej a poradiť sa čo dalej
@ibatanecnica to je jasné, ale ona odísť nechce a ani neodíde
@dominikamacakova tak potom jej nezostáva nič iné iba to znášať a dúfať že sa niečo zmení k lepšiemu
mala som ex priatela lekara ktory sam sebe na bolesti predpisoval tramal. presne mal taky stav ako opisujes. ako epilepticky. kombo s alkoholom ke extra nebezpecne. je to ako heroin slusnych ludi. jednoznacne potrebuje psychiatricku liecbu. chod za psychiatrom ty sama a porad sa. mate deti? pracuje? je na pn ci invalidnom?
tieto lieky v tychto davkach menia psycjiku prezivanie vsetko. sama to vidis
Skus zajtra nechat " zabudnuty" mobil na nabijacke, tak aby ho hned videl. Ci mu bude zle aj bez obecenstva
Vsak operacia je prvorade v takomto pripade, ci si myslite, ze sa bolesti len tak zbavi nejakymi liekmi a este je aj od nich zavisli?? To mate aj deti?
Tvoj manžel je závislý, tak si myslíš, že prizná, že mu nejaká liečba pomôže? Veď by prišiel o lieky na ktorých je závislý.
Akože mne hlava neberie, že keď tento feťák odmieta ísť na trápnu operáciu, akou je operácia tenisových lakťov (teraz to nechcem podceňovať, ale tak nejedná sa o operáciu miechy, srdca, či transplantáciu obličiek), tak mu predpisujú tramal. Nechala by som ho bez liekov, keď sa nechce liečiť, nech sa nelieči a nezaťažuje náš zdravotný systém.
A ty, milá autorka, by si sa mala spamätať s kým žiješ a neobhajovať ho. Dostala si tu dosť rád, asi sa ti nepáčia, ale dievčatá ti napísali pravdu.
Tramal kvapky sú návykové ak to preženie a ešte k tomu a alkohol. Mate deti. Neznášam reči o tom že sa chystá na poslednú chvíľu načo to privolávať. To určite mal asi zatmenie. Ak Ti povedal že si máš nájsť iného. Mate deti ak nie rozviedla by som sa nebola by som s človekom ktorý má problém a nechce sa liečiť. Podľa mňa preto nešiel do nemocnice lebo chce piť každý deň tam by nemohol a mohol by dosať absťak ak by nepil. Dala by som mu podmienku že sa bude liečiť alebo je koniec. Epilepsia je nevyspytateľná v tom že nevieš dňa minútu hodiny môže sa objaviť po rokoch. Vonku, doma, v obchode, v nemocnice, hoci kde hoci kedy. Môžeš prísť s práce a nedajbože môže byť neskoro.
Vyzeralo to ako epilepticky zachvat a mozno to aj bol, priprav sa ze ich bude viac, pretoze alkohol to iba spusta, ked mu to diagnostikuju, pride o vodicak, ak dostane osetrenie kvoli zachvatu a bude mat vypite, bude si musiet zaplatit za osetrenie, takze cim skor ho ries lebo tych problemov bude viac a viac.
@drahomirrra presne tak, na odvykačku a čím skôr, ísť do ambulancie pre drogovo závislých a riešiť to. Tramal a alkohol ...čím skôr.

@dominikamacakova nie, podla mna je strasne nechat sa vydierat a deptat clovekom, ktory si nijakneda pomoct, nechce pomoct. Vyberie si riesenie on sam, nevidim dovod sa na to pozerat. Ine je podpora ak sa da na liecbu. Ja by som odmietala pri trasucom abstakujucom chlapovi, ktory sa pcha likemi, zalieva to alkoholom aj zaspavat. Take nervy kazdy den mat, co zase... kludne, kto chce, nech to dobrovolne trpi a dufa, ze raz ho napadne sameho bez tlaku dat sa liecit.
A ak by to bol moj muz duplom.