icon

Mám strach o manžela: Závislosť a zdravotné problémy

11. dec 2023

Dlhodobo má chronické bolesti, na ktoré nepomohla žiadna liečba. Bolesť tíšil tramalom, od ktorého sa stal závislý, berie mnohonásobne väčšie dávky ako by mal. Do toho alkohol, cigarety.
Predvčerom mal kolaps, vydesená som ešte teraz. Ležali sme v posteli, pozerali na film, keď vtom dostal silné kŕče, ústa otvorené, oči dohora a v tvári celý zbledol a potom zmodral. Volala som hneď sanitku. Odmietol ísť do nemocnice. Robili mu v sanitke EKG, má aj niečo na srdiečku, niečo zväčšené. Som v práci a píše mi také správy, že už mu veľa času nezostáva a že chce, aby som sa znova do niekoho zaľúbila. Že si zaslúžim niekoho lepšieho. Neviem čo si mám o tom myslieť, viem,že veľa ľudí to cíti, že zomierajú, ale ja si neviem predstaviť o neho prísť. Je mi hrozne.

Strana
z5
lapersefona
11. dec 2023

@drahomirrra je to zavretý článok ak áno mohla ny si nejaké pasaze skončiť ohľadom manipulácie možno by to autorke aj iným ľuďom čo to niekedy budu čítať pomoze

aandrea9
11. dec 2023

@betulinka1 no už len to mu treba k tomu tramalu a chlastu🤦‍♀️

betulinka1
11. dec 2023

@aandrea9 ale ked ma depresie ine mu nepomoze. Mozog uplne inak funguje ako zdravému cloveku. Darmo sa tu chytáš za hlavu. Len lekar mu vsetko vysvetli, ze co nemoze kombinovat.

annalena
11. dec 2023

Tvoj muz je pacient s chronickou bolestou a liekovou zavislostou, pociatocne bolesti v jeho ociach dost rychlo neustupili, napriek liekom, stali sa chronickymi, vytvorila sa stopa bolesti v mozgu, dvihal si neumerne davky lieku, pricinu neriesil, pridal alkohol, pridruzila sa depresia, zavislost, bolesti ale pretrvavaju - vznikol zacarovanom kruh, ktory teraz uz len tak lahko neprelomi a bolest za tyzden nevylieci. Je to beh na dlhe lakte, najlepsia by bola hospitalizacia na oddeleni, kde sa venuju chronickej bolesti, potrebuje komplexnu liecbu - vhodnu liecbu bolesti, fyzio- ergo- psychoterapiu... A naozaj dobreho ortopeda a OP. Sam to uz neda.
A vyhrazanie smrtou by som naozaj nepodcenovala, zial mnohi tito pacienti su toho naozaj schopni. V ich ponimani je ta bolest neznesitelna, aj ked okolie v nich vidi len zavislakov ( co teda samozrejme tiez su).

autor
12. dec 2023

@kvetka121 On to na začiatku dosť zanedbal a neriešil, začal to riešiť až keď to mal už v chronickom stave.

autor
12. dec 2023

@kvetka121 Obstreky boli.

aurora33
12. dec 2023

Tak ale z toho čo píšeš, predpokladám, že je zrejme na PN. Že do prace nechodí, takže ak tie lakte nenamaha, malo by sa to ukľudniť.

autor
12. dec 2023

@aurora33 Neukľudnili sa ani po rokoch. Teraz pracuje, ale má pravdu, kde ruky nenamáha. Aj tak to stále bolí.

zuzanka.zuzu
12. dec 2023

jaký hopsal takú potkal 😉 vy sa k sebe hodíte 😀 ešte dobre že tu nie sú deti, niekedy asi predsa len ten Boh vie čo robí 🙊

autor
12. dec 2023

@zuzanka.zuzu Už je ti lepšie?

jonnie
12. dec 2023

Keď už umiera , neber to v zlom, ale sorry, vydiera ta z môjho pohľadu, aby ta ešte neprežil...lebo ty všetko prežívaš aj za neho. A skratka niektorí ľudia nechcú vyzdraviet, prišli by o pozornosť, a skratka museli by niečo zmeniť. A to sa im taaask nechce.

livuska124
12. dec 2023

On sa nechce liečiť nie preto, že je to drahé, že to "určite nepomôže," - to sú výhovorky, on je závislák a tento stav, kedy do seba môže legálne pchať tramal mu vyhovuje. Prečo by to dobrovoľne menil? Veď by prišiel o drogy a on to veľmi dobre vie. Preto sa snaží presvedčiť teba (možno aj seba), aký je on chudáčik, že mu nič nepomáha. To dokedy mu budeš tolerovať, že je v podstate narkoman? Keď odmieta operáciu, ktorá je podľa mňa kľúčová, tak sa jeho stav nikam neposunie. Takto chceš žiť ďalších 30 či viac rokov?

mk22
12. dec 2023

Je správne ze ti ho je ľúto, je to tvoj muž.
Ale ťahá dole aj teba, prestaň ho ľutovať.
Stále ma možnosť to cele zmeniť.. Zmeniť svoj, vás život.
Takto chceš žiť ďalších 5, 10 rokov? Riešit jeho zachvaty, volať zachranku.. Kolotoč bez cieľa?
Neviem, koľko rokov máš ty, deti nemáte.. Ty nechceš deti?
Toto ta určite nerobí šťastnou ani pokojnou.
Normálne tvrdo dat na výber.
Moja mama ma 73r je onk pacient na horm liečbe, niekedy ma také bolesti kosti, tela ze ju bolia maličky na nohách.. Sem tam dala tramal, a potom výčitky, že nevydržala bolesť..
Pises o liečbe, aká je drahá, alkohol tiež kupujete a platíte, že?

autor
12. dec 2023

@mk22 Ja sa nesťažujem, se je liečba drahá. To je jeho odpoveď, keď mu navrhujem liečbu. Samozrejme alkohol, cigarety si kupuje, tiež som mu povedala, že nech si uvedomí koľko peňazí ide tam.

mk22
12. dec 2023

Prestaň ho ľutovať, tvoj muž nemá rakovinu, neprešiel si operáciou, ožiarmi, neotvorili mu hlavu, neamputovali končatinu..
Tvoj muž je dobrovolne závislý, operáciu, ktorá mu môže pomoct, odmieta.. Tlači do Seba lieky, zapija chlastom.. Odmieta hospitalizáciu a citovo ta vydiera.. Je to jeho dobrovoľne rozhodnutie a ty si nicis život.
Nie si povinná sa obetovať, žiť jeho zivot.
Postavila by som ho pred hotovú vec, pôjde na operáciu.. Začne liečiť závislosť.. Keď nie, odídeš a vrátiš sa, keď uvidíš ze sa snaží o zmenu.

kvetka121
12. dec 2023

Koľko mesiacov má bolesti? Rázová vlna sa aj kombinuje, mal bolestivú či kombinovanú s diatermiou? Mám takú skúsenosť, že tak po pol roku bolesti ustúpia aj bez liečby...niekedy však bolesti v oblasti lakťov sú neuropatie z krčnej chrbtice, to je už väčší oriešok
Chronická bolesť vyústi do depresie, dochádza k prestavbe vnímania bolesti, aj malý podnet je vnimaný intenzívne, učíte smer ambulancia chronickej bolesti

eliska13
12. dec 2023

Neobhajuj ho.Daj mu nôž na krk buď, alebo...

Strana
z5