icon

Mám výčitky, že som partnera donútila k zásnubám

sima789
4. mar 2019

ahojte kočky,
Uz som tu par krat pisala ohladne mojich "problemov" . Mam pocit ze sa stale v niecom sparam. Chcem len povedat ze nazory inych, povzbudenie, ci pokazanie na iny uhol pohladu mi velmi pomaha! Preto sa chcem s vami podelit o moju momentalnu krizu 😏 a vypocut si ako to zivot zariadil vam 😉. Ide o to ze mam uz dlho priatela. Lubime sa. Avsak prisiel cas ked na nas okolie zocalo tacit aby sme sa vzali. Vsetci kamarati akoby sibnitim prutika sa zrazu zacali zasnubovat , zenit, rodit. Do toho rodina znami vsetci ze kedy my! Prisaham ze koho som stretla ten sa pytal. Rozpravali sme sa ze sa chceme vziat ale neriesili kedy. Asi dva krat uz realne uvazoval ze si ma vezme ale chcel to urobit na dovolenke ktoru sme museli zo zdravotnych dovodov zrusit. Potom to nechal tak lebo mal v hlave zafixovane ze to musi byt niekde na dovolenke a od vtedy sme nikde neboli. Ja pod natlakom okolitych situacii som sa emocionalne Zrutila a zacala som fakt tazko brat ked som videla ze sa niekto zasnubil a ten moj na stale nechava cakat, hoci som mu uz na rovinu hovorila ze po tom tuzim. Ze po 8 rokoch to chce zmenu! Ze uz neviem co od povedat na otazky kedy bude svadba. Vazne ma to trapili po nociach som plakala, mala pochybnosti ci si ma vobec chce vziat. Ci ma lubi ked vie ako ma trapi to zasnubenie a stale ma natahuje hoc suhlasi zo svadbou. Par krat som si poplakala aj pri nom a povedala mu na rovinu. Preriekol sa vsak nedavno ze prsten uz ma kupeny no stale ma natahuje a ja mam teraz vycitky svadomia ci to naozaj chce alebo Len na zaklade mojich vylevov to kupil nech ma pokoj v rodine. Chcela som aby to bol pekny moment ktory okoreni ten nas 8 rocny zabehnuty vstah. No v hlave mi hloda ci som ho tak nevedomky nedonutila. Ale uctievam slobodu kazdeho cloveka preto by som to neprezila keby to nebolo z uprimnosti. Boze som to ja hlavicka pomatana. Co mi nato poviete. Ako ste to mali vy?

Strana
z2
sima789
autor
4. mar 2019

@ysseba Nie este nedal, len ho dal vyrobit a preriekol sa ze kedy mu pride. Neivedomil si ze som vedla a pocujem ho

ysseba
4. mar 2019

@sima789 Aha. Takže ty sa trápiš kvôli niečomu čo ešte nie je. Pozri, je svojprávny, takže donutiť niekoho k niečomu je nereálne. Buď to spraví lebo chce alebo to nespraví. Ale POZOR - Tvoj to ešte nespravil, takže sa ani neteš ani nezúfaj zatiaľ. Uvidíš po dátume kedy mu má údajný prsteň prísť 🙂

sima789
autor
4. mar 2019

@ysseba Asi tak ako vravis!

ysseba
4. mar 2019

@sima789 s este mi napadla taka vec... ze keby sa zasnúbil s tebou len “pre pokoj v rodine”, tak by išiel do prvého klenotníctva a bez ďalšieho rozmýšľania kúpil prvý prsteň ktorý by videl, pripadne ktorý by mu odporučila predavačka. Určite by sa “neserepetičkoval” s tým aby ho dal niekde vyrobiť špeciálne pre teba 🥰 takze to ber ako pekne gesto. Ale tak uvidis po tom dátume. Daj nám sem potom vedieť ako to dopadlo. Ale ak po tom dátume stále bude na niečo čakať a oddialovat to, tak by som to brala ako varovný prst, ze to nie je v poriadku 😬

sima789
autor
4. mar 2019

@ysseba Dakujem pekne za povzbudive slova ❤️ urcite sa ozvem 🙏

emka530
Odpoveď bola odstránená
rybkoava
4. mar 2019

Ja som sa nikdy vydávať nechcela, načo veď je to len zdrap papiera. Mala som aj na strednej takú spolužiačku čo sme to svorne tvrdili. A o pár rokov sme sa stretli v pôrodnici už ako vydáte. 😊A reči? Najskôr som počúvala: "Kedy buď svadba,veď už spolu bývate?" potom zase: "Si sa musela vydávať?" pokračovalo to "Keby bude dieťa?" Teraz pre istotu :"Kedy bude druhé?" U mňa hrnček pretiekol nedávno na blbú otázku, dávam blbú odpoveď 😊Ty si užívaj život s priateľom či už máš prsteň na ruke alebo nie. Stávajú sa v živote aj horšie veci ako byť nezasnúbena. Ono to príde samo, mne len manžel povedal keď som prišla po práci domov. "Zoberme sa". Aj sme sa zobrali do mesiaca, bola svadba. Našťastie ani on nemá rád veľké bum okolo všetkého. Tak sme sa v tichosti zobrali. Pozvali sme len najbližšiu rodinu. A to som si ešte vypočula po svadbe reči typu :" Prečo ste brali na úrade?" Keby sa každý staral do seba, tak hneď by bol život krajší 🤔

kikidee
4. mar 2019

@sima789 podla mna si to musis upratat v hlave ty. Ja som to citila rovnako, kamosky, byvale spoluziacky, dokonca byvali frajeri, vsetci rad radom svadby deti a ja nic. A to som mala priatela. Vzdy som si predstavovala ako ma poziada o ruku ako prekvapko, ako sa vezmeme, potom neskor deti. No cakala by som asi doteraz. Tiez vravel ze si ma chce vziat, ze chce rodinu, ale vzdy bolo nejake ALE. nakoniec to dopadlo tak, ze sme si spravili najprv babo, potom sme sa narychlo dohodli ze sa vezmeme (bola som v 6.mesiaci) a ked som vplyvom tehotenskych hormonov a priprav na svadbu chytila depku ze nic z toho nie je tak ako som si vysnivala a ze ma ani o ruku nepoziadal, tak ma mesiac pred svadbou na narodeniny zasypal lupenmi ruzi a poklakol. Vies, mohlo to vyzerat pre cudzich, keby som sa tiez postazovala, ze vlastne nic z toho nechce. Ale niektori chlapi proste potrebuju kopnut do zadku (moj potreboval aj pri dietati aj pri svadbe). Teraz je z neho skvely otec a manzel, a je z toho stastny. A mrzi ho ze sa to vsetko neudialo skor a ze sa zenil uz stary aj dieta ze mal stary (ma 35😏 a druhe sa nam podarilo uz “nahodou” 4 mesiace po prvorodenej, twn bol stastim bez seba, ze keby sme mali cakat s druhym ako som ja cchela tak uz by bol stary kkt povedal😃). Chvali sa aku ma dobru manzelku a deti (druhe este v brusku) miluje celym srdcom. Akurat nedavno sa ma pytal ci som stastna ze sa nam dcera narodila do manzelstva. Som stastna, ale povedala som mu uprimne pravdu- ako ma mrzi ze sa nerozhybal sam, ze sice sme mali krasnu svadbu ale ze nic nebolo poďa mojich predstav. Vzdy ma to bude mrziet, ale nikdy som mu to nevycitala a hlavne citim vdacnost za to, ze ho mam, ze je skvely manzel a otec mojich deti. Aj ked som ho musela mierne posotit. Ale viem ze je za to aj on rad 🙂 takze si treba urcit co je dolezite pre teba. A aha, este som zabudla- nas sa to tiez stale vypytovali a ja som tiez nevedela nikdy ako odpovedat, jeho to zase strasne vytacalo a o to viac som mala pocit, ze to nechce. Chlapi podla mna nesu horsie tieto otazky lebo vedia ze ten krok je na nich. Najlepsie je naozaj najst si nejaku vtipnu odpoved ktora uzemni vsetkych zvedavcov a hlavne to tak neprezivat, zbytocne si vytvaras trapenie a rusis tak vsetko pekne co je medzi vami. Proste to pust z hlavy a vsetko pride, uvidis✊🏻😉

arthemiis
4. mar 2019

No ja som zase iný prípad mam skvelého partnera, sme zasnúbeni, chceme obaja svadbu takže mam všetko čo potrebujem akurát nám chýbajú financie :( A tiež som z toho smutna, lebo mam pocit, že som ostala jediná z rovesníkov široko ďaleko, Ktora nemá ani manžela ani dieťa ani nič

jumama
5. mar 2019

@sima789 ja len ze predstav si dva sposoby nutenia: plac a vydieranie alebo rozmaznavanie partnera, vesely splocny vztah, planovanie zazitkov... co je presvedcivejsie, preco by mal s tebou pokracovat? A tuzis iba po svadbe alebo po svadbe s tymto partnerom? Ty ho lubis? Stale rovnako vasnivo? Tak ak hej, tak sa k nemu tak vasnivo spravaj, aby na teba stale myslel... 🙂

rybkoava
5. mar 2019

@arthemiis na svadbu netreba veľa, peňazí aby bola pekná 😊

hettinka
5. mar 2019

@sima789 partnerstvo je aj o tom, že dvaja ľudia majú na zásadné veci podobný, alebo aj rovnaký názor. Svadba je jednou zo zásadných vecí, rovnako ako počet detí, predstavy o bývaní, koľko partneri plánujú obetovať kariére, voľnočasové aktivity...

Ja by som nevydržala s chlapom 8 rokov randiť, chodiť a určite by som pred svadbou s chlapom nebývala. Potom má akú motiváciu sa ženiť? A ešte sú aj také, čo im deti porodia a ešte aj priezvisko dieťaťu zapíšu po otcovi, a potom tu vypisujú, že sa priateľ nechce ženiť...
My sme sa brali až po 5,5 roku, kvôli mojej škole. kým som nemala hotovú VŠ, nemohla som sa osamostatniť, nevedela som sa uživiť, takže svadba mohla byť až potom a aj bývať sme začali spolu až potom. 5,5 roka bola naozaj hranica, ked už bolo jasné, že bud svadba, alebo to celé nemá význam. Moj muž sa ženiť vždy chcel, toto sme si vydiskutovali na začiatku vzťahu, len sme boli naozaj dosť mladí (23 rokov on, 24 ja), takže to trošku aj svokra predýchavala, že jej odíde už z domu. Pritom zasnúbení sme boli už rok.

mirkava
5. mar 2019

@sima789 nemaj tazku hlavu z toho, že si ho donútila. Mužom niekedy treba povedať čo chceme. A okolie? To je neustaly natlak na nas zeny. Ked mame vztah viac ako dva roky tak okolie: kedy svadba? Ked uz svadba: kedy dieta? Potom kedy druhe? Potom kedy dievcatko? Je to neustaly natlak, netreba si to vsimat lebo to nici vztahy 🤨😉. Hlavu hore, uz o tom nehovor.... vsetoo bude ok

evinea
5. mar 2019

@mirkava niekedy? Muzom to treba povedat zakazdym, ked nieco chceme. Viem o tom svoje, keby som niektore veci nepovedala muzovi tak dodnes len tak cakam a zbytocne. 🙂

vsicka036
5. mar 2019

Bola som podobne. Potom vysvitlo, že to už chcel urobiť, ale sa zo dňa na deň oženil jeho brat. Tak sa mu to zdalo blbé a čakal ďalej. :D

whistler
5. mar 2019

V prvom rade, nerieš čo robí okolie, rieš to čo chceš ty, respektíve vy obaja. Ak sa teraz celé okolie dá na BDSM tak budeš silou mocou tiež riešiť? Ak proste nenastal tvoj čas, tak ich do toho neni nič a nemala by si to riešiť. Aj keď skôr v tom príspevku cítim takú lútosť že stále na teba neprišiel rad a na kopu kamošiek už áno.

Druhá vec je tá, že podla mňa muž ak si je istý že chce s tebou žiť a mať deti, tak to vie podstatne skôr ako za 8 rokov. Ak na to za 8 rokov nedošiel, tak na to nedojde nikdy a skôr to bude svadba zo zvyku a nie z naozajstnej lásky. Ak na to nepríde ani po vzájomných diskusiách či tvojom plači ( aj keď toto je také citové vydieranie) tak neviem či to má zmysel.

Ja som mal vzťah kedy som to po 7 rokoch nevedel a s ďalšou partnerkou som to vedel po pol roku že s ňou chcem stráviť zvyšok života. Mužská logika je holt binárna - buď to vie alebo to nebude nikdy vedieť

katulik123
5. mar 2019

@sima789 Prepáč, ale najväčšia chyba je sa vziať bez toho aby ste spolu žili, bývali. 99% vzťahov ktorí sa rozviedli v mojom okolí spolu pred svadbou nebývali. A netrvalo dlho a až po svadbe zistili koho vedľa seba majú. Najnormalnejsie by bolo keby ste najprv spolu bývali a až tak svadba. Lebo až pri spoločnom bývaní môžeš zistiť najviac o druhom. Spolu chodiť a bývať sú dve rozlišné veci. A po 8 rokoch nechápem prečo ste nesúsili podnájom. Ale neviem príde mi to zvláštne. Nie si stará na vydaj. Kľudne aj v 35ke sa môžeš vydávať. Len aby si časom neľutovala, že ako silou mocou si sa chcela vydávať. A to neber v zlom. Len mi to tak príde. To prehnané prežívanie... 🙂

arthemiis
5. mar 2019

@rybkoava no ved stále nad tým premýšľam ako to spraviť aby sme nemuseli veľmi investovať ale na nič som neprišla zatiaľ

hettinka
5. mar 2019

@katulik123 a ja poznám takých, ho spolu bývali niekoľko rokov a po svadbe sa začali hádať a do roka bol aj rozvod. Kedysi ľudia spolu pred svadbou nebývali nikdy a rozvody boli vzácne. Teda dôvody rozvodov budú niekde inde, ako v spoločnom bývaní či nebývajú pred svadbou. My sme spolu nebývali a sme spolu vyše 17 rokov, poznáme sa skoro 24 rokov.
Ale randiť spolu 8 rokov a nikam sa neposunut je zvláštne. Chlapec sa asi ešte nestal chlapom.

moonlight1210
5. mar 2019

@sima789 fakt je, ze ak manzelsky par ma okolo seba ine zname pary, ktore svoj problem vyriesia rozvodom, dost prudko stupa moznost, ze sa pri problemoch rozvedu aj oni.
spolocnost na seba vplyva. sposob riesenia a pristupov k problemom sa spriemernuje.

to plati v dobrom (ked sa niekto polepsi, ked vidi okolo seba dobry priklad), aj v zlom.

takze aj ziadost o ruku a sobase v tvojom okoli na teba logicky vplyvaju. preto sa nediv.
to je jedna vec.

ako druha vec, nepoznam vacsiu hlupost, ako hladanie "vhodnej chvile".
to je tak hlupa krehka vec. staci drobnost a vsetko sa zas odklada, lebo zas nejaky detail moze vsetko pokazit.
fakt je, ze ked sa chlap chce ozenit, vhodna chvila je pre neho ktorakolvek chvila.
trebars aj okamih, ked je buduca snubenica prave uprostred nadchy s cervenym osupanym nosom, k tomu zahryznuta do hamburgera, kecup jej tecie po brade, od huby jej odpane kusok cibule a on ma v tej sekunde pocit, ze toto je tak prirodzene vsedna situacia a on napriek tomu je s nou v tej situacii stastny, ze uz vie, s nou prezije ochotne cokolvek, aj ten stereotyp.

klucne mu povedz, ze kasles na vhodne chvile na dovolenke. lebo vas zivot nebude o vhodnych chvilach, ale o vstavani do roboty, pozerani telky a frflani na to, ze nic nedavaju, zdielani zalub a beznom stereotype. ak v tomto neviete najst spolu pocit, ze je vam tak vsedne krasne v takychto chvilach a rozumiete si a chcete ich prezivat spolu, ziadna "vhodna chvila" to nezachrani.

tzv. vhodna chvila je vlastne len dovod na neustalu hrozbu sklamania, ze cosi zase pokazilo tu dokonalost.

ak ta miluje, tak ta miluje, aj ked drhnes zachod po jeho pohrome z pokazeneho jedla, ci gauc a postel po pregrcanej noci po jeho alkoholickom zatahu. a v takej chvili si zaluzis ten prsten. nielen pri zapade slnka na exotickej plazi.

hettinka
5. mar 2019

@moonlight1210 krásne napísané

Mna muž o ruku požiadal u svokry v kuchyni, nulová romantika 😂 ale napriek tomu, bola to ta najvhodnejšia chvíľa.

columbine
Autor odpoveď zmazal
majal
5. mar 2019

Podla mna je dobre, ze si nanho trochu pritlačila, lebo ak spolu chodite 8 rokov, to už je dosť dlho, a mali by ste sa posunut dalej. Samozrejme, ze on sa rozhodne sám, len niekedy chlapom treba pomoct, aby im to docvaklo.

whistler
5. mar 2019

@majal ee, toto vôbec nie je dobré. Ak mu to docvakne len pod tlakom tak o čom je také manželstvo? Ak sa chce brať, tak nech to robí z vlastnej vôle, nie s tým že ho niekto dotlačil do toho

moonlight1210
5. mar 2019

@hettinka mna zase po tom, ako som urobila statnice. akurat som sa dopotacala domov, cela happy, ze to mam z krku a zacala balit veci porozhadzovane pocas ucenia po celom private, kde sme spolu byvali. a vtedy dosiel z roboty a prisiel za mnou len tak. ze mi gratuluje k uspechu a ze vezmime sa. ze ked uz mam tie statnice a zaciname obaja uz klasicky pracovny dospelacky zivot, planujeme kupit byt, tak rovno to uz vezmime cele naraz aj so sobasom.

a tiez som mala teplaky, vytahane tricko, stala uprostred bordelu a premyslala, ci upracem prve knihy, riady, alebo ten vianocny stromcek z pradla na gauci (ktore som uz mesiac nezehlila). a posledne, na com som myslela, bolo vydavat sa.
ziadna restauracia, ani prsten, len pohar vina sme si dali, ked som sa nakoniec rozhodla, ze teda suhlasim (lebo som navrhovala, ze by sme mohli este rok pockat, ale presvedcil ma). a este sme to teda zavolali rodicom.
a potom som sla dalej upratovat ten bordel.

taka skryta romantika. 🙂

vtedy sme boli spolu osem rokov a odvtedy uz tiez hodne vody pretieklo. a mam fajn muza, dobreho kamarata a super otca pre deti (aj ked sme si tiez uzili svoje, ako kazde ine manzelstvo). nestazujem sa. 🙂

whatever1
5. mar 2019

@sima789 Ak mas pocit ze kupil prsten len pretoze si chcela, tak uz o svadbe nehovor, nenacinaj tu temu aby nemal pocit ze na nho tlacis. Nech ta poziada o ruku kedy on chce, aby si sa potom netrapila s tym istym ze to urobil z "donutenia".

rybkoava
5. mar 2019

@arthemiis my sme mali 25 ľudí. Po obrade sme mali slávnostný obed, neskôr studene misy. Do reštaurácie sme si mohli doniesť svoje koláče. Posedeli sme do cca 23.00. Plus vyslužky koláče a víno. A všetci boli spokojní niekto prišiel v šatách niekto len elegantne oblečený. Teraz sa mi vydávala známa, mala to ako my, len ona mala spoločenské šaty oblečené miesto svadobných. Ja som sa tiež chcela vydávať vo finálových, no vo svadobke mi ukázali jedny svadobné, ktoré mi podľa nich pasovali a mali pravdu. A závoj som si utekala požičať dva dni pred obradom, pretože má kaderníčka presvedčila, dobre urobila. 😊

Strana
z2