Mám vydržať u svokrovcov, alebo ísť do podnájmu?
ahojte, idem si k vám po radu. Chcem sa ospravedlniť ak bude dlhší text ale rada by som počula nejaký nezaujatý názor. S manželom staviame dom a zatiaľ bývame u svokrovcov, dom staviame bez hypotéky a radi by sme ho bez nej aj dokončili, lenže ja som zostala tehotná a o pár mesiacov nam zavreli firmu a zostala som doma na úrade práce, takže sme zostali bez jedného príjmu, chvíľu na to sa mi pokazilo auto kde išlo veľa peňazí, mali sme aj iné nutné výdavky takže stavba sa nám trochu pozastavila lebo peňazí je pomenej a určite to do pôrodu nestíhame dostávať do takého štádia aby sme tam mohli bývať. U svokrovcov bolo doteraz všetko v poriadku, ja mám svokru rada vždy sme sa vedeli pekne porozprávať aj sme chodili na "babske jazdy" ale je to taká povaha, že ona vie všetko najlepšie, správa sa k nám ako k deťom, je hakliva na peniaze a na všetko sa sťažuje, takáto bola vždy ale nejako sa to časom stupňuje a je to horšie a horšie. Odkedy nechodím do roboty a som s ňou celý deň doma cítim, že musí byť všetko podľa nej, keď povie že sa ide upratovať tak sa ide v ten moment, keď povie že sa ide von teraz tak sa ide. Najviac mi vadí, že upratovať a variť vie najlepšie len ona nikto iný nemá takú hygienu..podľa nej začnem umývať dlážky a hneď ma zastaví nechaj to ja spravím ty to tak neumyješ ako ja, nedám nejaký riad do umývačky ale umyjem ho v rukách ona ho aj tak dá do umývačky lebo ja som ho určite dobre neumyla. Všetko mi opakuje ako malej, čo mám ako kedy urobiť napríklad pred dvomi týždňami boli na víkend preč, nebolo to prvý krát čo odišli a mali sme sa postarať o zvieratá čo chovajú. Bežné to s mužom robíme aj keď sú doma ale svokra mi volala x krát za víkend či už jedli zvieratá či majú vodu nech im v izbe otvorím okno nech ho zavrem keby odchádzame nech zamknem dvere, cítila som sa ako nesvojpravna. Samozrejme problém je aj tehotenstvo lebo to, že mi býva zle je výmysel to si len tehotné namyslaju..som smutna z toho ako sa zmenila. Mala som taku jemnú nádchu a ona sa so mnou rozprávala štýlom no čo soploško sopliček máš? Noo ale strašné moc fúkaš soploško mala si sa lepšie obliekať a nemala si ísť vtedy večer von...no úplne jak s deckom. Keď varím tak sa ma pýta tiež 100x a mäso si umyla? a zeleninu si umyla? a dala si tam korenie? a dala si tam olej? a nakoniec to aj tak neje lebo to nevarila sama to čo si ona nenavari to nezje lebo ostatní nemajú podľa nej takú hygienu ako ona. Včera sme riešili niečo, že sa mi hromadia veci pre malú tak som len tak spomenula že asi o dva týždne si to dám oprať a budem žehliť, hneď na mňa vyletela, že ona má k práčke a žehličke nepustí a spraví to ona aby som nezničila tie veci. A posledná vec ktorá mi vadí je aká je na peniaze hakliva stále chce aby sme na všetko prispievali, chodíme na nákupy kúpili sme aj kávovar po ktorom túžila aj robotický vysávač ale ona chce aby sme prispeli na fasádu a na maľovanie celého domu....ak chceme dom dostávať čím skôr nechceme prispievať na fasádu atď. Takto isto sa správa aj k mužovi a občas aj k svokrovi. Čo by ste robili na mojom mieste? išli by ste do podnájmu? Podľa mňa by sme zbytočne platili nájom a to čo by išlo na nájom by mohlo ísť do domu. Ale neviem si predstaviť ako tu vydržíme ešte minimálne rok a pol a ešte aj s dieťaťom, keď už teraz čo spravím je zle. Ja mám svokru rada ale, keď sme takto spolu celý deň doma je to na nevydržanie...ako by ste to riešili? ďakujem za každú normálnu odpoveď.
podnajom nie, ale prenajom/najom, vlastny....
Koľkokrát si sa ozvala.ze nemáš 5 rokov nech sa k tebe správa ako k dospelej? Koľkokrát si si dupla.ze pre svojho muža si navarim sama a pre svoje dieťa si výbavu nachystáme sama.lebo mám dve ruky aj rozum? Asi ani raz predpokladám.sklonis hlavu a suchas nohami....treba otvoriť ústa.slusne.ale rázne.ona to pochopí.....nemu decku nerozumie ani vlastná mater...
Pane Bože, ja by som to nedala. Budeš mať z nej zdravotné problémy. Radšej by som mala úver,ako takto žiť....a keď sa dieťa narodí.... och, utekajte kým sa da.
@janinah viac krát ale vždy to skončilo s tým, že som tvrdohlavá ako mulica alebo sa nasrala a nebavila sa so mnou aj 3 dni. Aj muž jej viac krát povedal svoje ale to je ako hádzať hrach na stenu
Keď sú všetci na Tvojej strane, tak sa zatni aj ty ako mulica. Povedz jej svoje, odíď preč, v momente prerus rozhovor. Nech je urazená 3 dni. A toto je treba vyriešiť s ňou bez ohľadu, či zmenis bývanie, a to by si mala, aspoň jej prejavis, že nie si nesvojprávna.
Tak potom len ísť preč. Ale toto máloktorá zo sťažujúcich sa spraví. Hlavne, keď sa musíš pýtať, čo robiť. Nás by tam nebolo už po 10 % z toho, čo píšeš.
@jarnajar zostávali sme hlavne kvôli tomu, že sme rátali s tým že dom bude do Maja budúceho roku postavený
Najprv by som sa pekne ale rázne porozprávala, že toto a toto mi vadí. Buď to zaberie, ak nie tak by som zvažovala ten podnájom lebo po pôrode to nevydržíš ak bude vkuse u teba a sekírovať. No ešte by som dodala, že neber si to osobne, to sú také typy čo vedia všetko najlepšie a každému rozkazujú, nie je to o tebe ale o nej ..
Chápem, no situácia sa vám zmenila. Držím palce, nech to vyriešite.
Hypotéku a čo najskôr dostavať a odísť od svokrovcov. Teraz sa vám pridali nečakané výdavky, toto sa vam môže opakovať a dostávate možno o 5 rokov. Keď teraz ťa neopustí ani k žehlenie, tak keď sa narodí malé, môže to byť ešte horšie.
Keď je to take na nevydržanie , namiesto tohto slohu na ňu už naozaj dávno ste mali byt v prenajme alebo si zobrať úver a zaplatiť firmu čo vám dom dostavia v krátkej dobe … sú ti tie ušetrené peniaze prednejšie ako vlastne zdravie a zdravie dieťaťa ? Že chce aby ste prispievali jej vyčítať nemôžeš a to ti píše človek čo nemá uz dávno so svokrou ideálne vzťahy takze nemám nejaký dôvod ju “obranovat” . Ak u nej ešte aj zadarmo bývate , lebo to zdoraznujes že všetky peniaze idu do domu , tak ozaj … buď to “ pretrp” alebo choďte sami , po narodení to bude horšie uvidis
Ta sa ti bude pchat este aj na porodnu salu aby skontrolovala ci to robis dobre..... uz to prehána lebo si si dovolila so sebou takto hybat, to sa bude tazko menit. byvanie u tvojich rodicov nie je mozne? Hoci aj v jednej izbe.... tiez sme tak chvilu boli v jednej izbe s 2 detmi.... ale pokial vas najom financne nebude brzdit este viac, isla by som.... hlavne prec odtial
@nika11103 písala som, že chodíme na nákupy a aj spotrebiče sme rôzne kupovali takže nie zadarmo tam nebyvame
@jaond19 moji rodičia bývajú v 2 izbovom byte tam by sme sa bohužiaľ nezmestili
Nechcem by hnusna,ale asi by som jej to vratila takym istym sposobom ako to robi ona. Zacne umyvat zem,tak zoberiem nanovo mop a poviem ze to bolo zle umyte. Veci pre malicke nech operie a ozehli,ty ich zober a oper este raz,povedz ze to smrdelo a zostali tam flaky. Aby zistila ze nie je pani dokonala,a ty si predstavujes veci inak.Moja svokra po mne vzdy vylozila umyvacku,lebo to bolo zle ulozene,vzdy jej nieco zostalo co sa tam nezmestilo. Tak som sa jej spytala preco tu vec co bola v umyvke umyva v rukach. Neboj tak pustala paru😉 Za pokus to stoji.
Toto by u mňa nehrozilo. Bývali sme síce u svokry nejaký čas, ale ona sa absolútne nestarala, čo a ako robíme
A aj tak som bola rada, že ideme do svojho.
Takže bud si vziať úver a dom dokončiť, alebo podnájom. Iné riešenie to nemá
z tohoto vychadzaju moznosti:
1, ostanete u nich a budes sa nervovat a ked sa narodi dieta bude to este horsie, ale hypoteku si nezoberiete a dostvate dom postupne
2, pojdete do podnajmu a budete platit niekomu inemu
3, zoberiete si hypoteku a budete tie mesacne peniaze platit na svoj dom a pojdete tam byvat co najskor
Kolko penazi potrebujete na dokoncenie domu?
Isla by som do hypoteky. Neviem, preco sa jej tak branite. Za ten klud to stoji.
@1ryba tak potom preco sa stara do jej veci? a ked jej chce pomoct,preco ju nenecha? ved aj jej sa urcite sikne pomoc. Ked spolu byvaju,je to vsetko o tolerencii,preco by mal tolerovat iba jeden. Netvrdim ze svokra je zla,ano je to jej smetisko,ale tiez by mohla povolit uzdu. Namrvia a rozhadzu aj syn s nevestou. Tiez by som mala divny pocit,keby som nieco v dome neurobila.
Mne sa nezda ze tam byvate az tak zadarmo, ked z vas taha svokra peniaze na prispievanie na toto na hento. Zrataj si to, mozno ked pojdete na rok dva do prenajatej garzonky, tak vas to vyjde rovnako. A preco silou mocou chcete dostavat dom bez hypoteky, ale zbytocne dlho? Vsak to muzovi nakecala svokra ze fuj fuj hypoteka?
Veď si daj na papier, čo ťa bude finančne stat dajme tomu ročný nájom. Ak sa uskromnite napr.v.potravinach, výletoch..budeš možno aj prekvapená, že to až také strašné nebude. Veď len ten kavovar a vysávač by ti zaplatili jeden mesiac, fasáda druhý... atď
@1ryba možno stíha ale tie reči okolo ako jej nikto nepomôže... A prepáč ale mne je fakt blbé sedieť a pozerať sa ako niečo ona robí ja nepotrebujem aby ma obskakovala radšej by som robila normálne domáce práce.
@0silvia0 tak keď sme začali bez chceli sme to aj dokončiť bez hypotéky, není to zo svokrinej hlavy

Jednoznacne podnajom. Ked sa narodi dieta, bude to 100x horsie