icon

Mám zastaviť finančnú podporu sestre s deťmi?

Dnes o 11:07

Ahojte baby, potrebujem počuť nestranné názory. Moja sestra má už dve deti, starsí má 5r, mladší 3 aj pár mesiacov takže začal chodiť do škôlky a ja som sa konečne tešila, že si sestra nájde prácu, ibaže mi oznámila, že je znova tehotná. Aby ste chápali, ide o moju staršiu sestru, s manželom na tom neboli finančne dobre, takže posledné dva roky som im pomáhala. Robila som im nákupy, platila škôlku a oblečko pre deti a podobne. Nie som na tom finančne zle, žijem sama a mohla som si to dovoliť. Ibaže keď som sa dozvedela, že čakajú tretie dieťa. Nebudem vám klamať, prišlo mi zle. Tehotnú ju nikto nezamestná. Na materskú odchádzala s výpoveďou, takže do starej práce nemôže ani na pár mesiacov. Jej manžel nemá lepšie vzdelanie, živí sa ako SBSkár. Takže peniaze nič moc, nájom je drahý... som zúfalá. Ľutujem ich deti, ale neviem... mám dojem, že kým ja makám a pomáham im, tak ona... no. Majú samozrejme aj nejaké dlhy, tie som im nikdy neplatila. myslíte, že bude kruté ak im stopnem moju finančú podporu? Ja tie deti ľúbim, ale...

anonym_68ff83
Dnes o 12:04

Myslím že podľa opisu si im pomahala až až a zrejme by stačilo.Deti za to nemôžu .Povedz jej narovinu že už niesi schopná im finančne pomáhať .Na to má muža!!!!

nicegirl369
Dnes o 12:09
@anonym_autor

No ono problém bol, že tam niekedy nebolo aj na to jedlo, bohužiaľ. Párkrát sa stalo, že mi sestra volala, že deti sú hladné. Takže až tak zle na tom bývali, kým som začala robiť nákupy.

@anonym_autor keď ti volá sestra, že sú deti hladné, povedz, že im dvom(deťom) dáš jesť, nech ti ich prinesú. Nákupy, kde sa naje ich otec a mať by som isto nerobila.

ekira1
Dnes o 12:10

Toto je najlepšia cesta, ako prispievať i na deti jej detí 🤦. Čo najskôr oznám, že sa ti zmenila finančná situácia a prispievať už nebudeš. Že na darčeky pre deti na narodeniny a vianoce určite ušetríš. Keď zavolá, že deti sú hladné, oznám, že máš uvarené, nech dovedie deti, dáš im jesť. Jednoducho urči hranice, nenechaj sa citovo vydierať.

anonym_1cce7b
@anonym_52d20e

Ja toto nepochopim prisaham tento zvyk, byt roky na RD. Toto su same vyhovorky a lenivost, ze nepracuje ja som od roka chodila do prace na 1/2uvazok, dieta na pol dna do Jasli - tie "platil" rodicak. Do roka uz pocas sestonedelia HO aspon hodinu-2 denne podla toho ako sa podarilo a mala som strazenie.

@anonym_52d20e vôbec teraz mojim komentom nenarážam na ženu spomínanú v diskusii, len si dovolím zareagovať. Ja naopak nechápem ženy, ktoré nevedia pochopiť, že niekto chce a môže zostať 3 roky doma s dieťaťom. Nie je matka lepším človekom, matkou a zamestnancom ak pracuje už počas šestonedelia. Odrobím ešte 40 rokov, prečo by som si nemohla vychutnať tie 3 roky s dieťaťom ak chcem a môžem? Normálne sa pýtam bez útoku, že čo na tom niekto nevie pochopiť.

anonym_e1bdf0

@anonym_autor ja nechapem ze si im roky davala tolke peniaze...si nesvojpravna? alebo natolko sprosta ze sa nechas vyuzivat

anonym_c8aeb6
Dnes o 12:13

Ja ti verim,ze ti deti musi byt luto.To by bolo kazdeho,aj to jedlo by im nakupil aj hracky.Tiez som tak mala svagrinu,ta s 2ma eurami,ze plienky pre 2deti.Plakala som aj za nu,a to mali dalsie 2 potom este.Ale tak prezili rodicak,ona do prace,on platil dlhe roky dlhy,aj z toho sa vyhrabali ale aj tak im to nestacilo.Ako sa s toho vyhrabali tak zacali zase dlhy s hypo,ale tu normalne splacaju.Deti uz velke,takze uz to je ine.Ale aj tak,sa nepoucili.Tam je aj chlast u oboch,ked maju volno.A zabavy,no deti uz vyrastli tak rodicia spät do cias pred detmi.

anonym_a762a1
Dnes o 12:13

Že ti nedôverujú aby s tebou nechali deti samé? By som ich poslala do…snad nebudeš dospelým zdravým ľudom platiť výlety 🙈 a škôlka je súkromná keď sa platí? Nerozumiem

anonym_9e5dc8
Dnes o 12:15
@anonym_autor

Písala som, že mladší má tri roky a pár mesiacov ako vek, takže do škôlky chodí dlhšie, ale sestra si nevedela nájsť prácu. Chodila len na beigády, čakala som, kým si nájde niečo stabilnejšie. Sociálku na nich určite nepošlem. Čo aa týka alkoholu, tak nepojú, ale cigarety majú bohužiaľ obaja v obľube.

@anonym_autor oblecenie si mohli odkladat po starsich detoch, tak isto kocik. Ak bude pytat peniaze povedz im aby prestali kupovat cigarety. Mame jednu taku znamu tiez rodila nedavno tretie dieta a vytahala od svojej sestry ktora makala v robote 6000. Uz to nastastie stopla, ale svoje peniaze uz neuvidi. A to vydierala citovo cele okolie

autor
Dnes o 12:16

Ja viem, že som blbá, ale ja si vždy spomeniem aké to bolo, keď my sme nemali. Keď nám chýbalo ako deťom a je mi ich ľúto. Lebo mám dobre platenú prácu. Tie peniaze mi až tak nechýbajú, jasné, že by som ich vedela usporiť. Ale no... teraz svoju pomoc už zrejme stopnem, pretože to tretie dieťa ma šokovalo a uvedomila som si, že toto neskončí asi nikdy.

anonym_7b9e54
Dnes o 12:18

Asi máš nejaký samaritánsky syndróm, alebo možno Ťa i manipuluje sestra, že sa cítiš povinná jej pomáhať. Sama však cítiš, že to nie je dobrovoľné a chápem tvoj pocit neradosti zo správy, že čaká ďalšie dieťa. Už si dúfala, že tvoje vyciciavanie skončí, už si videla blížiaci sa koniec ich podpory - ale správa o tehotenstve to zmenila.
Sama máš pocit, že teraz to ukončiť nebude tak ľahké a tiež nájsť vhodnú výhovorku na ukončenie pomoci.
Jedno je isté, bezbolestne to nepôjde. Nevyhneš sa konfliktu so sestrou. Pouvažuj teda, že ako a kedy to sestre oznámiš. A ideálne sa potom vyber na dovolenku a nebuď v jej dosahu, nech vychladne.
Ak počítam, že cca 2 roky si im dávala čo i len 300 € - to je 7200 € ak 400 € - 9600 €, čiže už si im vlastne dala skoro 10000 €, ktoré vôbec nemajú v pláne Ti vrátiť.
Na oplátku Ti neveria, že sa dokážeš o jej staršie deti postarať, ale veď ty sa zjavne staráš o celú ich rodinu.
Je načase myslieť na seba, na svoju psychickú a finančnú pohodu a ak Ti ju dá nemusieť im robiť sponzora, rozhodne choď do toho. Pretože ty im rozhodne nič nedlhuješ!!!
Normálne im povedz, že šetríš na svoju rodinu, aby keď budeš na materskej si nepotrebovala pýtať požičané peniaze späť od svojej sestry.

anonym_e23101
Dnes o 12:20

Mne by bolo trapne pytat co i len 30-40€. Nieto o jednu nulu viac. Obzvlast ak su tam aj cigarety. To si vedia aj sami usetrit nieco ☹ ine je ked jednorazovo. Ale mesacne?
Toto robis doslova opiciu pracu ☹ hlavne ze ti neveria. Ta hnusne vyuzivaju toto im staci.

anonym_e1bdf0
Dnes o 12:21
@anonym_autor

Ja viem, že som blbá, ale ja si vždy spomeniem aké to bolo, keď my sme nemali. Keď nám chýbalo ako deťom a je mi ich ľúto. Lebo mám dobre platenú prácu. Tie peniaze mi až tak nechýbajú, jasné, že by som ich vedela usporiť. Ale no... teraz svoju pomoc už zrejme stopnem, pretože to tretie dieťa ma šokovalo a uvedomila som si, že toto neskončí asi nikdy.

@anonym_autor peniaze ti mozno nechybaju teraz ale tvoja situacia sa moze zmenit hocikedy, zo dna na den. Mne sa nezdas financne gramotna- za tych mozno desattisic si mohla mat extra dochodok, financnu rezervu alebo zazitky

zlotka
Dnes o 12:27
@anonym_52d20e

Ja toto nepochopim prisaham tento zvyk, byt roky na RD. Toto su same vyhovorky a lenivost, ze nepracuje ja som od roka chodila do prace na 1/2uvazok, dieta na pol dna do Jasli - tie "platil" rodicak. Do roka uz pocas sestonedelia HO aspon hodinu-2 denne podla toho ako sa podarilo a mala som strazenie.

@anonym_52d20e Ja som urobila presne to isté, dala som dcéru do jaslí a išla makať. Podľa mňa je to len využívanie, a vychcanost. Keby chcela ,tak už dávno robí, a nie ešte tretie dieťa. Však volakto sa postará. To by u mňa neprešlo.

anonym_52d20e
Dnes o 12:35
@anonym_1cce7b

@anonym_52d20e vôbec teraz mojim komentom nenarážam na ženu spomínanú v diskusii, len si dovolím zareagovať. Ja naopak nechápem ženy, ktoré nevedia pochopiť, že niekto chce a môže zostať 3 roky doma s dieťaťom. Nie je matka lepším človekom, matkou a zamestnancom ak pracuje už počas šestonedelia. Odrobím ešte 40 rokov, prečo by som si nemohla vychutnať tie 3 roky s dieťaťom ak chcem a môžem? Normálne sa pýtam bez útoku, že čo na tom niekto nevie pochopiť.

@anonym_1cce7b ale v pripade ak matka zije z penazi svojej sestry tak asi to nebude velmi vhodne si vychutnavat 3 roky na RD (v jej pripade bola vsetkeho este viac). Nie kazdy financne si to moze dovolit a je len na tom cloveku ako sa k tomu postavi, ci zodpovedne a peniaze si zarobi sam alebo bude spoliehat, ze niekto ho bude zivot aj s deckom. Navyse ja sa nestazujem, ze som pracovala pracovala som dobrovolne a na psychohygienu mi aj ta hodinka denne praci pomohla neskutocne.

tiezjedna
Dnes o 12:39
@anonym_autor

@anonym_autor urobili si z teba bankomat...

maca1984
Dnes o 12:41
@anonym_autor

@anonym_autor až tak ti nechýbajú. Teraz. V dnešnej dobe je každé euro odložené dobré, lebo nikdy nevieš. Ale sú to tvoje peniaze, rob ako uznáš za vhodné.
Ja by som toto nepodporovaka ani keby som peniaze vidlami prehadzovala.

anonym_1cce7b
Dnes o 12:43
@anonym_52d20e

@anonym_1cce7b ale v pripade ak matka zije z penazi svojej sestry tak asi to nebude velmi vhodne si vychutnavat 3 roky na RD (v jej pripade bola vsetkeho este viac). Nie kazdy financne si to moze dovolit a je len na tom cloveku ako sa k tomu postavi, ci zodpovedne a peniaze si zarobi sam alebo bude spoliehat, ze niekto ho bude zivot aj s deckom. Navyse ja sa nestazujem, ze som pracovala pracovala som dobrovolne a na psychohygienu mi aj ta hodinka denne praci pomohla neskutocne.

@anonym_52d20e ale veď som napísala hneď prvú vetu že týmto nenarážam na ženu spomínanú v diskusii. Išlo mi iba o to, že si napísala ako nepochopíš trend byť roky doma s dieťaťom. Tak som chcela vedieť, že prečo. Prišlo mi, že to píšeš všeobecne a nie, že táto konkrétna žena nemá byť roky doma, lebo v tom sa zhodujeme. Iba si jednoducho nemyslím, že každá žena, čo je roky doma je hneď lenivá.

catherinah
Dnes o 12:45

Ja len toľko, že máš dobré srdce ❤️ ale pomoc stopni, lebo to im realne nepomoze. Môžeš dať detom jesť (dospelým nie, ti maju cigarety prednejsie).

tiezjedna
Dnes o 12:47
@anonym_1cce7b

@anonym_52d20e ale veď som napísala hneď prvú vetu že týmto nenarážam na ženu spomínanú v diskusii. Išlo mi iba o to, že si napísala ako nepochopíš trend byť roky doma s dieťaťom. Tak som chcela vedieť, že prečo. Prišlo mi, že to píšeš všeobecne a nie, že táto konkrétna žena nemá byť roky doma, lebo v tom sa zhodujeme. Iba si jednoducho nemyslím, že každá žena, čo je roky doma je hneď lenivá.

@anonym_1cce7b tak zrovna sestra autorky určite nebude z tých ambicióznych... U nej tá lenivosť bude na mieste. Plus neskutočné vyžieračstvo. Mňa by hanba fackovala rodiť ako jabloň a nechať sa vydržiavať sestrou😖

maminkadeticiek
Dnes o 12:50

Asi sa mi sniva 😱

anonym_e1bdf0
Dnes o 12:53
@maminkadeticiek

Asi sa mi sniva 😱

@maminkadeticiek presne; mne je tazke uverit ze toto je realny prispevok a autorka realna zena ktora zo seba tak dlho nechala urobit dojnu kravu

anonym_1cce7b
Dnes o 12:55
@tiezjedna

@anonym_1cce7b tak zrovna sestra autorky určite nebude z tých ambicióznych... U nej tá lenivosť bude na mieste. Plus neskutočné vyžieračstvo. Mňa by hanba fackovala rodiť ako jabloň a nechať sa vydržiavať sestrou😖

@tiezjedna veď samozrejme, k tej som sa už osobitne nevyjadrovala lebo sa k nej pravdivo ženy vyjadrili na troch stranách diskusie. Ak nie sú financie tak bez debaty idem do práce, ale ak peniaze sú, tak nevidím dôvod prečo by taká žena mala byť hneď lenivá. Len som to mala potrebu napísať, lebo občas sú na koníkovi vyzdvihované matky ktoré už deň po pôrode mali pracovný meeting a hanené sú matky ktoré majú deti po sebe a sú s nimi doma. Všetko je v poriadku ak to vyhovuje danej rodine a nikoho iného tým neobťažujú. Tu to zasahuje autorke do života a nehovoriac o kvalite života chúďat detí…

earlgrey
Dnes o 12:55
@anonym_e1bdf0

@maminkadeticiek presne; mne je tazke uverit ze toto je realny prispevok a autorka realna zena ktora zo seba tak dlho nechala urobit dojnu kravu

@anonym_e1bdf0 a ešte dlho nechá...lebo sa vyjadrila, že ASI stopne dotovanie, osobne mám pocit, že nestopne, až pokiaľ nepadne na hubu, až pokiaľ sama nebude potrebovať pomoc a nikto jej nepomôže, až vtedy si uvedomí, aká hlúpa bola.

zuzubb007
Dnes o 13:00

To myslíš vážne??? Tvojej sestre to nieje trápne??? Toto si si sama s prepáčenim zaviedla, to kde sme si mohla mať ušetrené tisíce za 400 eur mesačne, ty ako teta si mala tak na narodky kúpiť akurát dačo deťom, prípadne raz za pol roka výlet a hotovo, sestra ťa len využila tvoju blbosť a dobrotu , viac ako 50 eur mesačne na darčeky si nemala dať, ona si robí deti nech pracuje, muž môže mať aj druhú prácu, tiež obyčajný lenivec

maca1984
Dnes o 13:03
@earlgrey

@anonym_e1bdf0 a ešte dlho nechá...lebo sa vyjadrila, že ASI stopne dotovanie, osobne mám pocit, že nestopne, až pokiaľ nepadne na hubu, až pokiaľ sama nebude potrebovať pomoc a nikto jej nepomôže, až vtedy si uvedomí, aká hlúpa bola.

@earlgrey súhlasím. Tiež mám z tých komentárov autorky taký pocit.

anonym_704c85
Dnes o 13:07

Ty im sponzoruješ vlastne fajčenie. Môžeš si honkať, že si sponzorovala deti ale sponzorovala si akurát tak fajčenie.

bluka2
Dnes o 13:10

Ja by som im nič neoznamovala, len proste už neposlala ani cent. Tak či tak skôr či neskôr s týmito mentálnymi atlétmi skončíš ty ako tá zlá, je to len otázka času 😃

cimage
Dnes o 13:12

Svagor nech sa preberie a zacne makat. Aj s minimom vzdelania sa da ak chce. Kludne pomocnik na stavbe, ale ocividne mu vyhovuje to, ze ma svagrinu, ktorej zenuska zavola a ona pricupita s plnymi taskami. Ak by mi zavolala sestra, ze deti nemaju co jest, tak by som jej vycistila zaludok ohladom cigariet. Cloveku je luto deti, ale oni su rodicia a oni sa maju postarat. Kym im budes zachvranovat prdel, tak nic nezmenia na svojich zivotoch. A rataj s tym, ze si ich pohnevas a budes za zlu, lebo ty mas a nepomozes.

bielasovicka
Dnes o 13:15

@anonym_autor samozrejme ze to stropní. Komu niet rady,.......

zlotka
Dnes o 13:15
@anonym_1cce7b

@anonym_1cce7b To je v poriadku, ale keby ti deti trpeli nedostatkom ,nešla by si radšej robiť? Ja som dala dcéru do jaslí ,lebo tá materská bola nič, a aby aj staršej dcere nič nechýbalo ,bola to jediná cesta.