icon

Mám zastaviť finančnú podporu sestre s deťmi?

Dnes o 11:07

Ahojte baby, potrebujem počuť nestranné názory. Moja sestra má už dve deti, starsí má 5r, mladší 3 aj pár mesiacov takže začal chodiť do škôlky a ja som sa konečne tešila, že si sestra nájde prácu, ibaže mi oznámila, že je znova tehotná. Aby ste chápali, ide o moju staršiu sestru, s manželom na tom neboli finančne dobre, takže posledné dva roky som im pomáhala. Robila som im nákupy, platila škôlku a oblečko pre deti a podobne. Nie som na tom finančne zle, žijem sama a mohla som si to dovoliť. Ibaže keď som sa dozvedela, že čakajú tretie dieťa. Nebudem vám klamať, prišlo mi zle. Tehotnú ju nikto nezamestná. Na materskú odchádzala s výpoveďou, takže do starej práce nemôže ani na pár mesiacov. Jej manžel nemá lepšie vzdelanie, živí sa ako SBSkár. Takže peniaze nič moc, nájom je drahý... som zúfalá. Ľutujem ich deti, ale neviem... mám dojem, že kým ja makám a pomáham im, tak ona... no. Majú samozrejme aj nejaké dlhy, tie som im nikdy neplatila. myslíte, že bude kruté ak im stopnem moju finančú podporu? Ja tie deti ľúbim, ale...

crazy_cat_lady
Dnes o 13:16

Stopni to. A hlavne sa nenechaj manipulovat/vydierat, ked ti bude najblizsie volat, ze su deti hladne..

bluka2
Dnes o 13:17
@anonym_704c85

Ty im sponzoruješ vlastne fajčenie. Môžeš si honkať, že si sponzorovala deti ale sponzorovala si akurát tak fajčenie.

@anonym_704c85 to som chcela napísať, že platí vlastne cigarety. Ťažko pochopiť, prečo to vlastne niekto robí, či unikajú súvislosti alebo v čom to je. Alebo iba téma na rozpútanie vášní?

anonym_77940b
Dnes o 13:28

prestala by som ich financne dotovat, tretie dieta na hranici chudoby ma len blbec

zuzana76
Dnes o 13:28

Mne pride tema tiez z tych vymyslenych, ale budis, mozno aj takyto ludia sa najdu a autorke by som radsej odporucila odkladat si tych 300 eur, lebo mozu prist aj horsie casy a ty sa nebudes mat na koho obratit, na sestru urcite nie a nebudes mat ani inu rodinu.

klotildabazarik
Dnes o 13:29

@anonym_autor nie urcite im nedavaj dalej peniaze ak chces kup noeco detom a tym to hasne

anonym_18c6a0
Dnes o 13:30
@anonym_autor

Ja viem, že som blbá, ale ja si vždy spomeniem aké to bolo, keď my sme nemali. Keď nám chýbalo ako deťom a je mi ich ľúto. Lebo mám dobre platenú prácu. Tie peniaze mi až tak nechýbajú, jasné, že by som ich vedela usporiť. Ale no... teraz svoju pomoc už zrejme stopnem, pretože to tretie dieťa ma šokovalo a uvedomila som si, že toto neskončí asi nikdy.

@anonym_autor Si obdivuhodna osoba a musis sa starat aj o seba trocha viac. Ak to chces stopnut musis to spravit opatrne (moje odporucanie). Hlavne to treba spravit postupne a nepriamo. Inak sa to cele obrati proti tebe a za roky tvojej pordpory, kedy si darovala takych 18.000EUR (300EUR mesacene x 12 x 5rokov) sa obratia proti tebe. Nehovoriac o tom, ze si si za to mohla uz nieco kupit. Takze jej oznam, ze si dala penieze do 5 rocnych dlhopisov a este davas do nejakeho fondu, aby sa to urocilo. Ak budu potrebovat - co sa urcite stane, tak mi pozicaj aj s dohodou dokedy to chcu vratit. Detom samozrejme daleku kupuj darceky podla tvojho uvazenia a pod....

zlotka
Dnes o 13:31

Tiež som mala voľakedy frajera ,čo robil SBSkara. Povedal že jeho zlaté ručičky robiť nebudú. Asi toľko k tomuto povolaniu pre mladého a zdravého chlapa.

lenka_vi1
Dnes o 13:34

@anonym_autor stopni to a okamžite a nech sa starajú, lebo keď si na tvoju pomoc zvyknú urobia si ešte štvrté aj piate a ty im pomaly ale isto necháš celú výplatu.

darmasiswa
Dnes o 13:39
@anonym_1cce7b

@anonym_52d20e vôbec teraz mojim komentom nenarážam na ženu spomínanú v diskusii, len si dovolím zareagovať. Ja naopak nechápem ženy, ktoré nevedia pochopiť, že niekto chce a môže zostať 3 roky doma s dieťaťom. Nie je matka lepším človekom, matkou a zamestnancom ak pracuje už počas šestonedelia. Odrobím ešte 40 rokov, prečo by som si nemohla vychutnať tie 3 roky s dieťaťom ak chcem a môžem? Normálne sa pýtam bez útoku, že čo na tom niekto nevie pochopiť.

@anonym_1cce7b Mne nevadi, ked je matka doma 3 roky. Ak si to rodina moze dovolit, je to ich rozhodnutie a nadherny benefit.. Problem vidim vtedy, ked niekto chce byt roky doma s detmi, ale ocakava, ze to zaplati stat alebo rodina. Byt doma je benefit, no rodicia by mali mat vyriesene, z coho budu zit.

katkaseiner
Dnes o 13:40
@anonym_c2cc69

@anonym_autor to je milé, oni ti neveria zveriť deti, ale tvoje prachy prijmú. Raz za mesiac by som s nimi išla na výlet, aj sestre zaplatila vstup, keď už je taká chudinka na materskej, ale tým by to haslo. Zneužívať by si sa nemala dať.

@anonym_c2cc69 presne toto ma zarazilo... financne nech pomaha, ale kedze vlastne dieta nema, tak zrejme nic nevie, dieta jej zverit radsej nie... nech len posle eurace

anonym_26ff28
Dnes o 13:48

toto tu už bolo.

verus_16
Dnes o 13:51

@anonym_autor takto dotovat nie je pomoc, pomoct je naucit ich niest zodpovednost za ich vlastne rozhodnutia.

oskvarka
Dnes o 13:53
@anonym_autor

No mesačne to vyšlo asi okolo 300-400e, niekedy menej, deti mi samé na výlety nedajú, pretože povedia, že mi natoľko neveria, keďže nemám sama vlastné deti. Takže ak sme niekam šli, platila som vstup aj sestre automaticky, svagrovi nie, to som stopla hneď na začiatku.

@anonym_autor neveria ti ale peniaze sa im hodia? Teda a ty by si ich zobrala aj samé? Veď to sú už veľké deti a ty si predpokladám dospelá. Moje spolužiačky po strednej škole sa rozpŕchli ako aupair po svete nevedeli riadne reč a starali sa o deti a mali sotva 18. Zobrať dieťa na výlet alebo ihrisko nie je jadrová fyzika. Veď to nie sú miminká. Má na to sestra nejaký dôvod ? Skúsenosť ? Príde mi to zvláštne. Tak sa vlastne aj ona pozve na výlet. Nepriamo a ešte tá stavia do nepríjemnej situácie kedy musíš asertivne pripomenúť že pozývala len deti a ju. Inak teraz sa máš dobré ale peniaze je fain si aj šetriť raz (ak je to teda v tvojich plánoch)budeš mať aj ty deti rodinu ambudesnna materskej. Ja keď som.nastupovala mala som už celkom dobrý vankúš a bola som v pokoji doma. Aj keď aj tak sponastupila v 1.5 roku deti vždy do práce a deti boli s otcom. Nechcela som vypadnúť z pracovného prostredia na tak dlho a manžel má podobne platenú prácu nič také že tahancelu domácnosť tak že to bolo fain. Potom som plánované vždy zase otehotnela(chceli sme deti za sebou nech nemusím byť dlho doma a nech majú k sebe blízko a tiež som nebola najmladšia). Takže to že si môžeš dovoliť mesačne dotovať toľko veľa peňazí je dosť plytvanie vlastných zdrojov. Nevyzerá veľmi že by si to vážili. Žiaľ.

evkatk
Dnes o 13:57

Je to hnusné zdieranie a ty im prispievaš ešte aj na cigarety? Uvedom sa, že sama prispievaš svojou pomocou k tomu, aký postoj majú k životu a ako žijú. To sa odzrkadlí aj na výchove detí. Veľmi skoro prídu na to, že to, čo chcú a potrebujú im môže zadarmo dať niekto iný. Nič poriadne z nich nevyrastie a teba budú zdierať stále viac. Poznám taký prípad mojej kolegyne. Tiež podporovala švagrinú, lebo jej brat zomrel mladý a zanechal 3 deti. Tá učiteľka (dobrá teta) sa nakoniec ani nevydala, jednoducho sa to nedalo a s takými záväzkami starostlivosti o rodinu svojho zosnulého brata ju ani žiaden nechcel. Keď tí chlapci vyrástli, už aj oni požadovali od nej peniaze a ak nedala, tak schytala od nich nejakú facku. Jednoducho si zvykli, že je to otvorená banka, z ktorej si peniaze môžu vyberať kedykoľvek bez zábran. Presne na takej ceste si aj ty. Len ich podporuj a presviedčaj, že u teba peniaze vždy nájdu.

anonym_1cce7b
Dnes o 13:59
@darmasiswa

@anonym_1cce7b Mne nevadi, ked je matka doma 3 roky. Ak si to rodina moze dovolit, je to ich rozhodnutie a nadherny benefit.. Problem vidim vtedy, ked niekto chce byt roky doma s detmi, ale ocakava, ze to zaplati stat alebo rodina. Byt doma je benefit, no rodicia by mali mat vyriesene, z coho budu zit.

@darmasiswa áno, ja súhlasím, iba som narážala ja vetu ktorá na mňa pôsobila, že hádže všetky matky, ktoré sú dlho doma do jedného vreca. Že každú jednu nechápe.

oskvarka
Dnes o 14:00
@anonym_autor

No ono problém bol, že tam niekedy nebolo aj na to jedlo, bohužiaľ. Párkrát sa stalo, že mi sestra volala, že deti sú hladné. Takže až tak zle na tom bývali, kým som začala robiť nákupy.

@anonym_autor aspoň dobre že si robila nakúpi a nedávala peniaze to je rozumné.

anonym_1cce7b
Dnes o 14:03
@zlotka

@anonym_1cce7b To je v poriadku, ale keby ti deti trpeli nedostatkom ,nešla by si radšej robiť? Ja som dala dcéru do jaslí ,lebo tá materská bola nič, a aby aj staršej dcere nič nechýbalo ,bola to jediná cesta.

@zlotka veď ja som napísala, že za takýchto okolností by som išla do práce. Vôbec sa nechápeme. Niekoľko krát som napísala, že ja nenarážam na ženu o ktorej je diskusia, taká žena je pre mňa nezodpovedná. Môj komentár bol odpoveďou na komentár, kde autorka uviedla, že nechápe trend byť roky doma. Moja odpoveď bola o všetkých ženách, ktoré sú roky doma, nie o tejto konkrétnej. Už sa v x-tom komentári opakujem a neviem ako zrozumiteľnejšie to napísať.

oskvarka
Dnes o 14:05
@anonym_autor

Písala som, že mladší má tri roky a pár mesiacov ako vek, takže do škôlky chodí dlhšie, ale sestra si nevedela nájsť prácu. Chodila len na beigády, čakala som, kým si nájde niečo stabilnejšie. Sociálku na nich určite nepošlem. Čo aa týka alkoholu, tak nepojú, ale cigarety majú bohužiaľ obaja v obľube.

@anonym_autor fajčiarov by som na výlety určite nebrala aj keď chápem že deti je ti ľúto výlety budú pre nich viac dôležité keď budú starší teraz im postačí aj pekné ihrisko ešte sú mali. Keď budú starší tak uz ti hádam budú dôverovať. Je to hrozna situácia.

anonym_3f5337
Dnes o 14:09

Fakt verim, ze toto je dalsia vymyslena tema. Lepsie by si urobila, kebyze tych 300 € investujes a ked si taka dobrosrdecna, kym deti dospeju, mozes im pozicat na hypo, lebo od fotrovcov neuvidia asi ani cent. To by bola lepsia pomoc, ako podporovat prizivnikov.

anonym_69e4f0
Dnes o 14:12
@anonym_3f5337

Fakt verim, ze toto je dalsia vymyslena tema. Lepsie by si urobila, kebyze tych 300 € investujes a ked si taka dobrosrdecna, kym deti dospeju, mozes im pozicat na hypo, lebo od fotrovcov neuvidia asi ani cent. To by bola lepsia pomoc, ako podporovat prizivnikov.

@anonym_3f5337 jasné, že od týchto pseudorodicov deti neuvidia nič. Podľa mňa ich začnú tiež zdierať, keď prídu do veku, že niečo zarobia. Ak teda vôbec budú robiť, ale tak medzi tromi sa určite 1-2-3 nájdu

autor
Dnes o 14:14

Tak ono to nebolo každý mesiac presne 300e, niekedy to bolo aj menej. Peniaze som im nedávala priamo, skôr som zaplatila potraviny, obedy v škôlke, nejaké topánky a podobne. Viem, že párkrát boli aj hladní jednoducho, keďže manžel zarobí okolo 1200e a zijú v podnájme. Uvedomila som si, že robím chybu, keď mi sestta oznámila to tretie... chcela som len možno počut, že... ani sama neviem.

bluka2
Dnes o 14:19

Mňa z toho aj tak najviac zaskočilo, že ti deti nedajú. Uvazujem prečo. Asi aby sa tým deťom u teba nepáčilo viac než u nich. Nevidím iné vysvetlenie, aj keď si rada iné teórie prečítam

anonym_5875ac
Dnes o 14:25

Si skvelá, ale mám pocit, že tu už ťa vyslovene využívajú. Nepoviem, že občas niečo potrebujú, ale toto nie, veď ty ich normalne živíš. Deti sú v prvom rade ich dvoch, ty na ne nemáš vyživovaciu povinnosť, to ich rodičia. Narobiť si deti by vedel každý.. pomoc určite stopni.

natalka13
Dnes o 14:29
@anonym_autor

Ja viem, že som blbá, ale ja si vždy spomeniem aké to bolo, keď my sme nemali. Keď nám chýbalo ako deťom a je mi ich ľúto. Lebo mám dobre platenú prácu. Tie peniaze mi až tak nechýbajú, jasné, že by som ich vedela usporiť. Ale no... teraz svoju pomoc už zrejme stopnem, pretože to tretie dieťa ma šokovalo a uvedomila som si, že toto neskončí asi nikdy.

@anonym_autor zarabas tolko ze si mesacne 500e odlozis na dochodkove fondy, mas svoj byt a rezervu aspon na 2 roky bez prace? A nieco na dovolenku?
Ak nie si blazon, sestra ti nikdy nepomoze financne. Si sama stat sa ti moze hocico.
T

ria_sprout
Dnes o 14:30

A čo na to hovorí sestra, uvedomuje si ako im pomáhas a oni privedú ďalšie dieťa do zlej Fin.situacie?

natalka13
Dnes o 14:34
@darmasiswa

@darmasiswa presne tak je to benefit od statu, ak si to rodina moze dovolit preco ho nevyuzit?
Ale tu matky len nadavaju aky nizky dostavaju rodicak.

anonym_878998
Dnes o 14:36
@anonym_autor

@anonym_autor asi by som mierne pomáhala aj ďalej a stanovila si nejaký strop, cca 100-150 eur mesačne. Aby som mala dušu na mieste a zároveň nepodporovala prizivnikov. Ak zavolá, že deti sú hladné, nech ich privedie a dáš im najesť (sestre nie, tá nech si zapáli 2-3 cigy a bude najedená). Ak na výlet s nimi sama nie, tak holt nebude žiadny výlet. No a ak by mi do toho limitu ostávali ešte nejaké voľné peniaze, tak by som im kúpila oblečenie, pokojne aj z druhej ruky. Proste nech deti nie sú hladné, nechodia holé a zároveň aby si ty tu finančnú pomoc pocítila minimálne. Sestre to teda vôbec nie je blbe, či ako to berie? To tretie dieťa majú prečo? Oni si nevšimli, že nevedia uživiť ani dve? Je to strašná situácia, nezávidím ti.

anonym_b88f2f
Dnes o 14:40

Si tak dobrá ale v skutočnosti im nepomahas
Spoliehajú sa len na teba, nechajú ta preberat za nich zodpovednosť finančnu a tých detí ešte môže byt viac😁
A zariaďovat si život na tvoj úkor nieje moc láskyplné od tvojej sestry

jaroe
Dnes o 14:41
@anonym_a762a1

Že ti nedôverujú aby s tebou nechali deti samé? By som ich poslala do…snad nebudeš dospelým zdravým ľudom platiť výlety 🙈 a škôlka je súkromná keď sa platí? Nerozumiem

@anonym_a762a1 ty žiješ v akom kraji? V Ba sa napr. cena štátnej škôlky pohybuje od 100 do 150 eur, to je myslím, pre takéto prípady žijúce z ruky do úst, dosť veľká položka. Viem, že nie všade je tá suma takáto, ale pochybujem, že je niekde škôlka úplne zadarmo.

anonym_878998
Dnes o 14:55
@darmasiswa

@darmasiswa lenže tu sa niektoré obúvaju do všetkých, čo sedia "doma na riti" tri roky. A chvália sa, ako išli pomaly z pôrodnice naspäť do práce. Jedna fakt pomýlená, tu dokonca nedávno napísala, že po materskej išla do práce, lebo by sa cítila ako prostitútka, keby ju do tých 3 rokov dieťaťa živil manžel (ktorý podľa všetkého chápal, aký benefit pre dieťa a pre rodinu je 3ročná RD. ) Je samozrejme ine, ak žena ísť do práce musí kvôli peniazom alebo aj kvôli svoje psychohygiene, ale toto...? Cítiť sa zle, že muž živí rodinu počas toho krátkeho obdobia života, kým sú deti malé?