Mám zotrvať v takomto vzťahu?
Ahojte. Včera som si tu prečítala jednu diskusiu , ktorá vomne rozprúdila všelijake myšlienky. Posim , vynechať komentare , že som sprostá , naivná a pod. To už viem , Ďakujem. Tak , s priateľom žijeme spolu už 6 rokov , stoho mame dvojročnú dcérku. Neplanovali sme , vzhladom na vek , (24 a 29) ale stalo sa proste. Tak sa narodila , tešili sme sa všetci , všetko v poriadku. Už popri tehotenstvu prichádzali temy o svadbe , bývani. Svadba bokom , musíme riešiť bývanie. Fajn.. Kedže som už bola vo vysokom štádiu tehotenstva , s nastupon na MD , samozrejme že nam nedali spolu úver , (kvôli nizkemu platu , že mi to nevychadza, mesačny plat som mala cca 540e čerstvo po škole , ale snažila som sa) Tak si uver vzal sam , ručiteľ bol jeho brat. Dom je už vo výstavbe , samozrejme všetko financuje on , lebo však čo ja zafinancujem zo 400e mesačne. On robí v zahraničí. Projekt domu , pozemok (dostali sme od jeho rodičov darom) , a všetky vecí su písane len a len naňho. Keď sa ho pýgam na svadbu , odpoveď znie všelijaká , len nie to čo chcem počuť , same vyhovorky. Čiže ďalšia slobodná mamka , ktorá nea lma nič. Ako pobiem , mne nejde o to bývanie , peniaze...ale čo ak sa niečo stane jemu , tak čo budeme my? Z čoho žiť? Vlastne si aj uvedomujem , že ani druhe dieťa s ním nechcem. Načoo?? Serie ma to ve..muslím , keby som mu povedala , nech aj mňa zapíše do lista vlastníctvsmial by ma. ĺmi , že proste berie len pre seba
@dadis a k tej nezávislosti 😃ja som nikdy ale nikdy závislá nebola 🙂vždy som sa vedela uživiť....a veru ten kto je šikovný tak sa uživí aj bez školy to mi ver ....to že som nedokončila strednú ma mrzí ale len preto lebo viem že mám naviac...ako niekde stáť za pasom...ale zase poznám aj ľudí čo tú školu majú a stoja za pasom tiež...a teraz k veci
...som až natoľko nezávislá že mám fin. Úsporu....🙂vždy som sa vedela postarať o seba...nikdy som nepotrebovala aby ma manžel živil....alebo sa nejako priživiť nad niečím na čom nemám zásluhy....a mojím deťom do života tiež mám čo ponúknuť a to silu že všetko sa dá ak sa chce a ja som sama tohto dôkazom...a školu budú mať tiež 🙂to mi ver...keďže sama viem ake je to nemať vzdelanie....zato manžel ma Vš 2-stupeň....🙂
@sonka333 Ak je zena na materskej vykonava neplatenu pracu. A po materskejsi toho naklada vacsinou viac nez muz.. To, ze si ty mala dieta v 16 a pomahali ti so starostlivostou o dieta a domacnost manzelovi rodicia a ty si mohla chodit po brigadach a na stavbu...je tvoj zivot a tvoja skusenost. Vela zien sa do 3 rokoch od "platne" a deti nemoze pohnut, nemaju moznost dieta niekam odlozit a ist makat. Mas len 30 rokov a zatial ziadnu negativnu skusenost s muzom za sebou, tak nemas pravo nikoho odsudzovat...
@sonka333 ak si este raz precitas vsetky autorkine prispevky si vsimnes ze ona sice zacala touto majetkovou temou a pre mna tiez nepochopitelne rychlo premostila na odchod zo vztahu ale neskor z nej vyslo, ze oni neziju partnerským životom, ich vztah je vyrazne naruseny, muz ju nerespektuje, nechce ju pri sebe v zahranici, nechce s nou travit cas, nereaguje na jej potreby, rozhovory.. Jasne pozname len jednu stranu, miestami autorka reagovala dost emocionalne ale zistili sme ze predsa počas toho ako bola tehotna pracovala prispievala na vsetko, vydavky na dieta riesi ona tak z nej zas nerobme nessamostatnu a neschopnu...
@dadis Preco tak casto pouzivas slovo stastie? Mozes mat stastie, ale ked ked si pohodlna ist podat ticket, tak nevyhras. Ak sa snazis vo vzdelani, praci, davas si zalezat na vybere partnera a samozrejme mas aj kusok stastia, tak sa ti v zivote dari. Ale samo stastie, ked clovek sedi a nic nerobi, pracu nevykona.
To je sranda, ako casto ludia povedia. Ty mas stastie, tebe je hej. Ale nevidia tu namahu, co si clovek s tym stastim da.
@dadis tak mi prosím vysvetlí ako som bola závislá keď ja jediná v tom čase som mala príjem 😃😁?ešte som ho podporovala nech aspoň on dokončí štúdium lebo jemu chýbali 2 r.na dokončenie štúdia....vieš čo je závislosť?závislosť je to keď sedíš doma na prdeli zatiaľ čo niekto zarába....závislosť je to keď sa nevieš nijak realizovať pretože nemáš nato vlastné prostriedky....závislosť je to keď si odkázaná na pomoc druhých
@sonka333 nejde z Teba ani trosku pokory. mas iba 30 rokov a mas pocit, ako si tazko za vodou a v pohode. Zelam Ti, aby to tak naozaj bolo.
Ked som mala 30, mala som 2 deti. Manzela, velky dom nezatazeny hypotekou, vozila som sa na najnovsom volve. Tiez som si pripadala skvela a uzasna (mam VS a zarabat som zacala, ked malo druhe dieta 6 tyzdnov - z domu).
Minuly rok som mala 35 - rozvadzajuca sa, 4 deti, samozivitelka. muz ma obral o auto, o vsetky spolocne uspory, vsetky hodnotne veci, rodina sa mi obratila chrbtom.
situacia sa zmenila zo dna na den. Rana prisla zo smeru, z ktoreho by ma ani vo sne ju nenapadlo cakat.
Tym chcem len povedat, ze to chce ozaj trosku pokory, lebo nikdy nevies co sa moze stat a je lepsie rozmyslat a zabezpecit sa dopredu a byt pripraveny na rozne rany osudu. To by som poradila svojmu 30 rocnemu ja 🙂
@sonka333 A preco si ty nestudovala? Aby v pripade, ze ostanes s detickami sama, tak im doprajes uroven, aku maju stvojim muzom? Ano, dokazes si zarobit, ale prepdokladam, ze s nedokoncenou strednou skolou nezarobis ako ja (alebo tvoj muz) s vysokou skolou. A ak na mna byvaly vyvijal psychicky natlak, mohla som so vztycenou hlavou odist do slusneho podnajmu bez toho, aby deti trpeli nedostatkom miesta alebo bolo v nejakej zavsivavenej diere, popripade aby sme sa tlacili v jednej zbe u mojich rodicov. A teraz si mozem kludne kupit byt v cene dvoch tvojich domov, aby deti kontinualne zili v prostredi kde vyrastali, kde maju skolu a kamaratov a mozu chodit na kruzky, ktore su dost drahe. Chces, aby tvoje deti studovali, pekne. Ak by si teraz tvoj muz nasiel mladu milenku a nechal celu starost o deti iba na teba, obtiahol ta o majetok ako ten moj, ta mozno aj tvoje deti skonci ako ty, s nedokoncenou skolou. A nevrav ze tebe sa to nemoze stat. Stat sa to moze, ver mi.
@soldi Presne na toto som myslela aj ja. Ja som taky obrat zazila. To ako sa zachoval moj muz nechape nikto, Ja som ho 20 rokov poznala a nikdy by som nepovedala, ze toto spravi. Ale nastastie, peniaze boli aj budu. aJa mam zdrave ruky aj bystru hlavu, ja sa nestratim. Ale buchat sa do hrude s nedokoncenou strednou skolou a davat rozumy, ako majetok nie je dolezity, je smutne. Ak by som bola sama, nemala deti, kaslem na to. Ale detom chcem zabezpecit aj po rozvode taky isty zivot, aby netrpeli nudzou a mohli spokojne dospievat a chystat sa na dospely zivot. To ale z platu upratovacky, ani predavacky, sestricky ci ucitelky v Bratislave nie je mozne. Iba splatku na hypoteku budem mat 800 eur a to mam peniaze z predaja bytu spred manzelstva a ratam s peniazmi z vysporiadania spolocneho majetku.
@number19 napriklad v Australii kde zijem. Skolky su bezne otvorene do 6pm, to je taky standard (vo velkych mestach aj dlhsie)
@sonka333 veď si bola závislá. niekto ti to dieťa strážil, kým si ty zarábala. či chceš tvrdiť, že si si ho brala prisaté aj do práce? 🙂 a ako píšu vyššie ženy, ktoré už naozaj kde-čo prežili...trošku pokory a skromnosti v rámci toho chválospevu samej na seba by ti nezaškodilo. so mnou, chvalabohu, nikdy žiaden muž nevypiekol a ani nevypečie, na to som až príliš opatrná, sama som sa zabezpečila, svoj život, svoj malý skromný byt. aj dcéru si vychovávam sama už 5 rokov... ale v živote by som sa nevyvyšovala nad prípad, v ktorom sa ocitla autorka. a úplne jej rozumiem. a uvažuje správne. a držím jej palce, nech to dobre vyrieši.
Ahoj autorka. Su tu nechutne odpovede, ludia v dnesnej dobe sa uplne pomatli. Ti si mu dala dieta, myslim tvojmu muzovi, on ta ma zabezpecit. Za prve, prvou chybou bolo ze ste sa nevzali. Mali ste sa hned zobrat. Ale muzi v dnesnej dobe, najma ti mladi slovaci, su o nicom. Vykrucaju sa z manzelstva a maju nulovu zodpovednost, su rozmaznani, sebecki. Tvoj muz na teba kasle, presne ako hovoris - keby sa mu nieco stalo, nemas nic. A vobec ho nezaujima, ze si mu dala dieta a staras sa on, obetovala si svoje telo a vsetok volny cas, casto dni aj noci. Toto ma vie Tak neuveritelne vytocit! Ludia su vygumovani kapitalizmom a materializmom, stare tradicne hodnoty by clovek hladal marne na slovensku. Ja som si vzala muza z uplne inej kultury a som max spokojna. Vie ze povinnostou muza je financne zabezpecit zenu, starat sa o rodinu, zatial co zena maka pri starostlivosti o deti a o Dom. Preco by mala zena makat v praci, prist domov, makat doma, a nakonci Ani nic nevlastnit a skoncit s holym zadkom, presne ako hovoris? Neznasam tuto dobu a kapitalisticku spolocnost, a sebeckych ludi.
Vazne si s nim pohovor a zatras nim, nech sa spamata!
@panelacikova kde máš napísané že sa vyvyšujem?to ze poviem svoj názor je vyvyšovanie?a ako ty vieš že ja som si ničím neprešla?že ja som sa vzdať ničoho nemusela ?z paru viet dokážeš usúdiť že mám dokonalý život?..a k tomu stráženiu dieťaťa....jej dieťa má 2 ročky...jasle nejestvujú?....a kde je napísané že mi ho strážili svokrovci?hm?kde vidíš že chvalospev?ja odpovedám na margo vašich komentárov...moja pekná
Ja by som nevidela problém v tom, že niesi na LV, skôr by som videla problém v tom, že niesi jeho manželka 🤔a teda, že on už ráta so zadnými dvierkami... Tak rátala aj švagriná so švagrom, každý ma vlastný byt... Ja nerátam so zadnými vrátkami, ja nerátam s rozvodom... Do vzťahu som nešla s tým, že sa to stane, išla som s tým že umriem pri ňom /sním, že ho budem držať za ruku až do konca.... Ale niesom naivná trúba a viem čo všetko môže prísť.. Ale to budem riešiť, až keď to príde
@sonka333 a kto ti to dieťa strážil? 🙂 a ďakujem za lichôtku 😀
A ešte som chcela napísať, že muž mal byt nadobudnutý pred svadbou a nenapadlo ma žiadať o dopísanie.. Keby sme v ňom ostali, bol by naďalej jeho... Ale postavili sme dom, som na LV ale som už aj spoludlžník
@sonka333 Ano, z toho co si napisala, sa vyvysujes. Si zavislejsia nez som ja kedy v manzelstve bola a tvrdis, ze si nezavisla. To ako si nezavisla zistis len vtedy, ak by prislo k lamaniu chleba. Ze si podporovala muza v studiu a ty si si ani strednu skolu nedokoncila je do neba volajuca hlupost.
@dadis vlastne iba vďaka nej on mohol vlastne vyštudovať, keď si to tak vezmeš 😕
@dadis prečo by mali moje deti skončiť ako ja?čo to trepeš?tak buď rada že máš peniaze 2x tak ako je hodnota môjho domu...to čo je za poznámka?ja som názoru že čo je dnes nemusí byť zajtra:niesom naivná a ak by som aj skončila s manželstvom tak o moje deti by si sa veru báť nemusela 👌ja nepotrebujem aby chodili na drahé krúžky....a neviem čo ...ja len chcem aby boli zdravé...a čo im budem môcť dať to im dám...škola nerobí človeka človekom aj keď je potrebná nato aby človek nedrel v živote....dôležité sú hodnoty....ake človek má....a nemysli si že môj život je prechádzka ružovou záhradou....sama viem čo je to dostať facky od ľudí kt.sú ti najbližší ale ďalej to tu rozpisovať nebudem...k tej skole...to bolo buď alebo...ja som musela začať makať aby sme mali čo jesť...a nejako mohli začať...to nieje o chvále nieje sa čím chváliť...to je skôr o obetavosti a ja to neľutujem...aj preto som dnes kto som a aj preto dnes môžeme štepovať deťom hodnoty lebo viem čo je to drieť...a viem čo je to keď človek ľahko nadobudne plat resp. Vzdelaním......o moje deti sa neboj...jesť budú mať čo a aj bývanie a školu tiež...na tom si dám obzvlášť záležať...hoci by som mala deň noc stáť v robote...a drahé krúžky?no to prežijú ak by som nato nemala náhodou....
@sonka333 ale prosím ťa... veď ty si taká šikovná, že si si mohla urobiť 3 vysoké školy v období "medzi deťmi"..... teda minimálne jednu áno. keby to bolo u vás všetko tak ružové, ako opisuješ a ty by si bola tak úžasná, že všetko zvládaš, určite by si si doriešila minimálne tú maturitu (to by boli max. 2 roky externého štúdia a skúšky). a aj VŠ by si stihla. prosím ťa, radšej už nepíš. ja som šla tiež pracovať pár dní po maturite, aby som si mohla čím skôr dovoliť úver a byt. a výšku som si dorobila neskôr, externe. ešte som si ju aj kompletne hradila. čiže ak by to bolo u teba super, dala by si to. tým, ako tu ospevuješ, ako si sa obetovala a neviem čo.... no - mňa si fakt nepresvedčila.
a prečítaj si kompletnú diskusiu a skús čítať s porozumením, ak sa ti dá. pochopíš, že autorka je v tomto fakt nevinne a bez účelu "hrabať"....
Autorka, myslim, ze viacero zien nepochopilo, coho sa bojis. Zijem rovnako v muzovom dome, ktory sice ziskal pocas manzelstva, ale darom. Cize moje nie je nic. Raz mi v hadke vykrical, ze ked sa mi nepaci, mozem odist. A ano, v pripade nasho zlyhania ako partnerov, by som s detmi musela odist. Darmo, ze dom sme s detmi obyvali spolocne, ze som do domu investovala, zveladovala, udrziavala, starala sa v nom o deti. Proste je to jeho nehnutelnost a bodka. Nemam pravo od neho ziadat, aby ma pripisal na LV. Ale ked uz sme rodina a to doslova, tak by som ocakavala od manzela, aby to on spravil. Ale nespravil. A prave toto dokaze nastrbit vztah. Autorka si mysli, ze s nou jej priatel do buducna nepocita. Preto on nechce ani svadbu, ani ju zapisat do majetkov ci pripisat k hypoteke. Oni dvaja si riesia kazdy svoje, ci uz zivoty, ci financie. A ja sa autorke necudujem, ze je z toho nervozna. Pri tom ich fungovani je naozaj velkym otáznikom, ci spolu ostanu, kedze jej chlap nejak pozabudol, ze ma rodinu. Hrabe si pre seba, zatial co ona je doma pribita kvoli dietatu. Praca ide mimo nu, lebo ma male dieta a partnera v zahranici, cize ked dieta ochorie, neostane on s nim doma, aby ona mohla ist do prace. Zena velmi vela obetuje vo vztahu, v zivote...
@panelacikova kto píše o dokonalom vzťahu?kto píše že som to zvládala?ale jedno som veru zvládla a pokial mi zdravie slúži tak zvládať budem...a to je živit samú seba a svoje deti....tak a teraz si prečítaj poriadne čo píšem ja...a autorku neodsudzujem ....nech dá dieťa do jasli a nech ide do práce...toť vše 👋je mladá a zdravá...človek vždy musí mať zadné vráta.....ako som vravela ...čo je dnes nemusí byť zajtra a poprosím trošku miernejšie...ja tiež sa nevyjadrujem takto zdvorilo """na tvoju adresu....takže kľud...
@panelacikova a ešte jedna vec.. kto si ty?aby som ťa ja mala o niečom presviedčať ?premna cudzí človek takže ver že nebudem plakať do vankúša 😒..každý má svoj problém každý má svoje trápenie....ale keď človek chce všetko ide vyriešiť....vies čo je beznádej?ak nie tak choď sa pozri na detskú onkologiu a vtedy uvidíš že všetko ostatné sa nadobudnúť dá ak človek je zdravý...vždy sa dá začať od nuly
@ajuga Absolutny suhlas, takato nerovnovaha vedie k manipulacii medzi partnermi. A cele to tam viedlo evidentne od zaciatku, ked on si s nou nechcel zobrat uver, lebo by sa zadlzil, preplacal by tu hypo. Takze si to vypocital tak, ze svojpomocne, zo svojho platu, a vobec by som sa necudovala, znova spomeniem tych jeho rodicov, keby mu este sem tam bez jej vedomia nejaku tu sumu nepodsuchli, co este viac moze prehlbovat tie pocity, ze toto je jeho a jej nie je nic, si stavia pre seba. S jeho postojom, je len otazka casu, kedy jej presne taku istu vetu splechne do tvare on.
Och ja ozaj nerozumiem, ako si niektori mozu mysliet, ze taketo zeny su nejake zlatokopky, ved keby chcela fakt peniaze, albo zit si jak vo vaticke, tak si moze najst nejakeho stareho plesniveho bohateho dedka, co hlada mladuchu. Ved ked spolu zacali tito dvaja fungovat, ani on nic nemal, nic nestaval, o com teda ona mohla snivat, ze k akym majetkom by cez neho prisla?

@liljana Aj keby sa zobrali a stavali na tom pozemku ako manzelia..nikdy by ten pozemok do bsm nespadal...nerozumies tomu? Pozemok dostal muz darovanim - dary (ktore nie su darmi spolocnymi) su vynate z bsm.