icon

Mám zotrvať v takomto vzťahu?

10. jan 2022

Ahojte. Včera som si tu prečítala jednu diskusiu , ktorá vomne rozprúdila všelijake myšlienky. Posim , vynechať komentare , že som sprostá , naivná a pod. To už viem , Ďakujem. Tak , s priateľom žijeme spolu už 6 rokov , stoho mame dvojročnú dcérku. Neplanovali sme , vzhladom na vek , (24 a 29) ale stalo sa proste. Tak sa narodila , tešili sme sa všetci , všetko v poriadku. Už popri tehotenstvu prichádzali temy o svadbe , bývani. Svadba bokom , musíme riešiť bývanie. Fajn.. Kedže som už bola vo vysokom štádiu tehotenstva , s nastupon na MD , samozrejme že nam nedali spolu úver , (kvôli nizkemu platu , že mi to nevychadza, mesačny plat som mala cca 540e čerstvo po škole , ale snažila som sa) Tak si uver vzal sam , ručiteľ bol jeho brat. Dom je už vo výstavbe , samozrejme všetko financuje on , lebo však čo ja zafinancujem zo 400e mesačne. On robí v zahraničí. Projekt domu , pozemok (dostali sme od jeho rodičov darom) , a všetky vecí su písane len a len naňho. Keď sa ho pýgam na svadbu , odpoveď znie všelijaká , len nie to čo chcem počuť , same vyhovorky. Čiže ďalšia slobodná mamka , ktorá nea lma nič. Ako pobiem , mne nejde o to bývanie , peniaze...ale čo ak sa niečo stane jemu , tak čo budeme my? Z čoho žiť? Vlastne si aj uvedomujem , že ani druhe dieťa s ním nechcem. Načoo?? Serie ma to ve..muslím , keby som mu povedala , nech aj mňa zapíše do lista vlastníctvsmial by ma. ĺmi , že proste berie len pre seba

soldi
10. jan 2022

este mozes urobit to, ze pokial to on chce takto striktne teraz delit, tak si normalne sudnou cestou poziadaj o vyzivne na seba a na dieta.

ale aby si teda nehadzala flintu do zita s nim, tiez mam dobru kamosku, co mala s muzom prve dieta neplanovane, byvali unho v byte, potom unho v dome, a po par rokoch spolocneho zivota a dvoch detoch (teraz uz maju 4), si ju zobral a prepisal na nu polovicu domu, aj ked bol nadobudnuty cisto z jeho financnych prostriedkov kedze ona doteraz nepracuje

1didiana1
10. jan 2022

@soldi presne to som chcela napisat, ze ono sa to moze vsetko inak nakoniec vyvrbit a clovek by sa nemal obzerat len po urcitych veciach a potom tie dolezite nevidi. otazka znie, ci ho milujes alebo nie

mishka81
10. jan 2022

@taglietta ale zaroven ju zivy. On plati vsetko, ved to sama pisala. A nevidim tam zeby sa stazovala ze jej to nejak vycita. Akurat sa boji ze nema nic. Ale tym padom treba po materskej na tom zamakat. A taktiez maju doriesit svadbu, ale nie sa pisat na list vlastnictva.
Na druhej strane keby je to naopak a on nema nic, ale ona pozemok od rodicov a za vlastne stavia dom, tak by sa jej tiez nepacilo ze on neprispeje nic ale na LV by chcel byt.

panelacikova
10. jan 2022

@liljana ak by ostala sama, tak áno. ale ak ho úprimne ľúbi a verí vo vzťah na celý život? musí sa cítiť všelijako, ak mu navrhla svadbu a on zrazu cúva... mne by to teda príjemné vôbec nebolo a to som človek, ktorý má svoj majetok a nikdy som nebola závislá na financiách partnera. v každom prípade by mi blikala riadna kontrolka, že prečo nie svadba, keď prv bola o nej reč (mimochodom, aj s tým mám svoje skúsenosti, tiež som ex navrhla svadbu, keď som otehotnela. najprv áno a po rozhovore s mamičkou zrazu nie)... a už vtedy som mala svoj nadobudnutý majetok, čiže nešlo mi o to, aby mi niečo dal zo svojho o nejaké roky. šlo mi o to, aby dieťa malo "oficiálnu" rodinu na papieri. po porade s mamičkou to padlo. tak nech. potom som aj bola rada, že som mala omnoho jednoduchší odchod od neho ako slobodná, než keby sme boli manželia....

panelacikova
10. jan 2022

@soldi na seba asi výživné nemôže, keďže nie sú manželia. ale na dieťa by som určite požiadala.....

oliolijanka
10. jan 2022

Tu pomoze iba jedno. Priatel da vypoved vo svojej robote, ty mu das dieta do ruk a odchadzas do zahranicia zarobit na svoju polovicu domu.
Vtedy obaja pochopite, ze musite tahat za jeden povraz.

soldi
10. jan 2022

@panelacikova vyzivne na dieta mozes ziadat aj v manzelstve. Vyzivne na partnera neviem ako presne je, to by som kecala, myslim ze to skor suvisi s rodnym listom nez so statutom manzelstva

number19
10. jan 2022

Ja chapem, ze sa staras o jeho dieta. ALe zaroven si si uz asi aj sama uvedomila, za na dieta sa neda v nicom spolahnut. A ty si sa spoliehala az prilis a teraz si nastvana, ze sa dietatom vas vztah tak ci tak nikam neposunul, a este aj stracas...ach zeny, kedy si to uvedomite?
Kvoli dietatu si ta partner ani po 6 rokov nezobral a kvoli dietatu na teba neprepise majetok jeho rodicov (pozemok ktory mu dali) a dom, ktory cisto sam financuje.

Neviem ti poradit, myslim, ze si isla na to nespravne, naco si vobec bola 6 rokov s muzom, ktory vztah nikam neposunul?
Jedine fakt poziadat vyzivne a ist do roboty.
Ak chces byt na materskej 3 roky, budes musiet akceptovat holu r...podla mna ho uz k nicomu neprinutis.
Nechala by si dieta muzovi a sama odisla zit do zahranicia? Bola by si schopna najst si pracu v zahranici?

panelacikova
10. jan 2022

@soldi výživné na dieťa môžeš žiadať, ale nie výživné na seba, ak nie ste manželia....

liljana
10. jan 2022

Kedy ludia pochopia, ze obed zadarmo, ani nehnutelnost zadarmo nie je. Nespadne sama z neba. Treba na nu robit cely zivot a zarobit. Rodicia sa nadreli, darovali pozemok svojmu synovi a nie pre cudziemu cloveku. Autorka moze ist akurat vynadat svojim rodicom, ze jej nic nedali. Prepisali by ste na partnera svoje dedicstvo, alebo dar po rodicoch, uspory, byt za slobodna? Jasne, ze nie. Ale naopak sa to caka so samozrejmostou.
Venuj sa teraz dietatu, mozte sa vymenit na materskej. Ked zacnes chodit do prace, zober hypo, kup si vlastnu nehnutelnost, daj tam najomnikov, byt budu splacat, byvajte u muza a problem vyrieseny.
Ale jednoduchsie je nic neurobit, dupkat si, hadzat sa o zem, aj ja chcem nehnutelnost, na ktoru nemusim pohnut prstom.

a_adamcova
10. jan 2022

A teraz sa reálne pozri na to z opačnej strany. Ty by si svojho partnera zapísala do listu vlastníctva, kebyže to je naopak? On je doma, do domu ani do pozemku nedá nič. Ty pracuješ, hypotéku platíš ty, lebo on zo svojho nízkeho platu nemá čo do toho dať. Ono je logické, že by si bola obozretná, a tiež by si ho nezapísala do listu vlastníctva. Lebo môže sa stať hocičo, fakt hocičo, a si zober, že aj napriek tomu, že do ničoho neprispel, tak by si sa s ním pekne musela deliť na polovicu. A on veľký pán, by si naplnil vrecká, kým ty drieš, a za svoju snahu by si akurát prišla o všetko.
Tak takto to je asi aj z jeho strany. Tiež je len obozretný, aby nezostal s holým zadkom, a prepáč ani by som nemala guráž, žiadať priateľa aby ma zapísal do listu vlastníctva, ak som neprispela do domu.
Ja mám byt, kupovala som ho sama. Tiež nemám priateľa zapísaného do listu vlastníctva, pretože som ho kupovala ja, zo svojich peňazí.

laska86
10. jan 2022

Neboj dedicom bude vase dieta..ak ho nelubis tak odid cim skor..nieje to dnes lahke a hlavne kde uz je dieta😢

charlinka111
10. jan 2022

Viem o čo sa ti jedná. Na tvojom mieste by som mu povedala - našla som si prácu v zahraničí, dobre platenú aj by som mu ukázala akú atď. a teraz sa vymeníme, ja si idem zarobiť na môj dom a ty sa teraz staraj o dieťa. Možno by si to trochu uvedomil, keby mal chodiť obrazne v tvojich topánkach.

hindakus
10. jan 2022

Starostlivost o dieťa je tiež práca ... len sme si ju nechali strašne podhodnotit. My ženy. Ivkazba je taká múdra, že nemala dieťa hneď v mladosti, ale teraz potrebuje náhradnú matku zo zahraničia..

number19
10. jan 2022

@hindakus "Starostlivost o dieťa je tiež práca ... len sme si ju nechali strašne podhodnotit. My ženy. Ivkazba je taká múdra, že nemala dieťa hneď v mladosti, ale teraz potrebuje náhradnú matku zo zahraničia.."

Preco ju vo svojom prispevku aj patricne neoznacis? @ivkazba

liljana
10. jan 2022

@hindakus Predstav si, ze mas dceru s dietatom, ktorej zomrel partner. Ona bude cakat od teba, ze budes ako rodic chodit do prace, zivit ju a ona bude sediet dalsich 20-30 rokov doma, lebo jej predstava je, ze jej jedina povinnost je starat sa o svoje dieta doma a tvoja povinnost je ju zivit a kupit jej nejaku nehnutelnost. Nechas ju vysedavat doma, ty budes stara padat na hubu, aby si uzivila 3 krky?
Alebo jej poriadne vynadas, ze vysedava cele dni doma, posles do prace a pomozes jej tym, ze moze u teba byvat, postrazis jej obcas dieta?

panelacikova
10. jan 2022

súhlasím so ženami, ktoré píšu, že odovzdať dieťa oteckovi, nech ostane doma a stará sa a autorka nech ide na zárobky. na tri-štyri roky, nech si zarobí aspoň na základ na byt, môže sa naučiť jazyk, potom si ľahšie nájde prácu tu, vráti sa, prevezme od otecka školáka (samozrejme, oteckovi nedá ani hovno, však ona drela v zahraničí, on robil hovno, len ležal doma a pozeral sa na dieťa...) no a za štyri roky bude za vodou. svojho školáka dá do školy a radosť žiť 🙂 a otecko si môže potom dostavať tú svoju nehnuteľnosť a nasťahovať si do nej novú ženu, pri ktorej už bude poslúchať na slovo, len aby s niekým bol 😀

number19
10. jan 2022

@charlinka111 Otazka je, ci si je autorka schopna najst si dobre platenu pracu v zahranici. Ono to nie je v dnesnej dobe az take lahke.

sense
10. jan 2022

A polož si otázku čo budeš mat keď zo vzťahu odídeš, tiež hoľu rit s prepáčením a ešte o berieš dieťa aj o otca ak zapísanie do listu vlastníctva je tvoj problém. Ono keby ste sa zobrali pred svadbou tak by vám po svadbe úver nedali lebo potreboval aj on sám vyšší príjem. A ak by sa niečo stalo dedí dieťa, a ak by ste sa aj teraz zosobášili aj tak máš smolu len s tm že by nededilo potom už len dieťa ale aj ty, inak by si mala papierovo stále hoľu rit
Ešte môžeš poslať chlap na materskú a ty začni zarábať a potom mu daj polovicu, zapísanie na list vlastníctva

liljana
10. jan 2022

Rozist sa preto, ze si doma s dietatom, on ta zivi a ty si ale ocakavala, ze na teba napise pozemok od rodicov, napise na teba dom, ktory bude splacat sam? Laska ako hrom. Tak chod hladat dalej dostatocne solventnu "lasku" svojho zivota, co na teba konecne napise nehnutelnost a zakazdym s dalsim maj dalsie dieta.

srnqqa
10. jan 2022

@panelacikova ale môže, volá sa to niečo ako náklady nevydatej matke, náklady s preležaním.

kikiballa
10. jan 2022

Môj názor je taký,že teba štve niečo úplne iné a toto je iba povestná posledná kvapka. Nepíšeš nič o vašom vzťahu s priateľom. Či si rozumiete, či sa zhodnete na všetkom, okrem tej svadby. Pozemok dostal ako dar od rodičov. V tak mladom veku stavia dom,aby ste nemuseli žiť v podnájmoch. Klobúk dolu pred ním. Ty si v podstate ešte nepracovala a máš vysoke nároky. Už chceš majetky, predpokladám,že chces nové auto a 2x do roka dovolenku. No ono to takto nefunguje. Si predstav,že by pozemok a dom bol napísaný na jeho rodičov. Čo potom? Radšej by si žila v podnájme ako v dome? lebo veď princíp? Sa zobuď. Dieťa vieš dať do jaslí, o rodičák neprídeš. Nájdi si prácu a rob na sebe. Veď všetky výdavky platí tvoj priateľ. Tak mi nehovor,že hoci aj z 500€ výplaty plus rodičák nič nenašetríš. A kebyže ste manželia a jemu by sa niečo stalo, tak ty ako manželka dedíš aj jeho dlhy.

panelacikova
10. jan 2022

@srnqqa tak to som netušila.... škoda. mohla som to žiadať od bývalého 😀 tie náklady s preležaním sa mi páčia 😀 doslova 😀

srnqqa
10. jan 2022

@panelacikova ono sa to nejako špeciálne volá, neviem už, či je toto ten správny termín. Nárok zaniká myslím po 2 rokoch? Ale nárok treba aj vyčísliť, nie je to len hocijaká vymyslená suma a chlap má platiť.

panelacikova
10. jan 2022

@srnqqa ja ti rozumiem. ja to teraz už nechcem, som takmer 6 rokov mimo a šťastne vydatá, kašlem mu na to, ale v tom čase, kedy som sa starala fakt o VŠETKO a to doslova a on si sedel 8 hodín na stoličke a nosil prachy, ktoré som ja nemíňala, som toto mohla vedieť 😀 no už nič teraz 🙂

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
srnqqa
10. jan 2022

@autorka Ja mám byt, ktorý som nadobudla s ex - toho som ale nakoniec vyplatila, nakoľko sme si nerozumeli. ALE.. v podobnej situácii je teraz môj priateľ súčasný. Sťahuje sa ku mne. No neznamená to, že ho zapíšem na list vlastníctva. Áno, bude prispievať na energie, stravu - z akého dôvodu by toto všetko mal mať zdarma? Avšak splátky úveru a väčšia časť nákladov bude hradená mnou. Byt sa ale stane naším SPOLOČNÝM DOMOVOM. A teda napriek tomu, že nie je a nebude na liste vlastníctva, bude tu doma, o byte rozhodujeme spoločne, nikdy som mu nedala a nedám pocítiť, že toto je výlučne moje vlastníctvo.

taglietta
10. jan 2022

@johnnyboi "ty si len jedna diera, kde bude robit deti." ?!? 😮 Tak toto ste prehnali.

srnqqa
10. jan 2022

@panelacikova ja som o tom vedela, ale nežiadala som. Aj keď som mu tým pohrozila. Mohla som sedieť na riti a nie popri dieťaťu mať 3 práce. Naháňala som sa, aby som zarobila na byt. Vďaka mne sme k nemu prišli. No on potom dal vklad po roku zase. Obdobie to bolo hodne stresujúce, kedy som sa skutočne naháňala a už by som nechcela. Rada by som ešte 1 bábänko, byt je, financie tiež, už by som si len užívala MD 🙂

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená