Mám zotrvať v takomto vzťahu?
Ahojte. Včera som si tu prečítala jednu diskusiu , ktorá vomne rozprúdila všelijake myšlienky. Posim , vynechať komentare , že som sprostá , naivná a pod. To už viem , Ďakujem. Tak , s priateľom žijeme spolu už 6 rokov , stoho mame dvojročnú dcérku. Neplanovali sme , vzhladom na vek , (24 a 29) ale stalo sa proste. Tak sa narodila , tešili sme sa všetci , všetko v poriadku. Už popri tehotenstvu prichádzali temy o svadbe , bývani. Svadba bokom , musíme riešiť bývanie. Fajn.. Kedže som už bola vo vysokom štádiu tehotenstva , s nastupon na MD , samozrejme že nam nedali spolu úver , (kvôli nizkemu platu , že mi to nevychadza, mesačny plat som mala cca 540e čerstvo po škole , ale snažila som sa) Tak si uver vzal sam , ručiteľ bol jeho brat. Dom je už vo výstavbe , samozrejme všetko financuje on , lebo však čo ja zafinancujem zo 400e mesačne. On robí v zahraničí. Projekt domu , pozemok (dostali sme od jeho rodičov darom) , a všetky vecí su písane len a len naňho. Keď sa ho pýgam na svadbu , odpoveď znie všelijaká , len nie to čo chcem počuť , same vyhovorky. Čiže ďalšia slobodná mamka , ktorá nea lma nič. Ako pobiem , mne nejde o to bývanie , peniaze...ale čo ak sa niečo stane jemu , tak čo budeme my? Z čoho žiť? Vlastne si aj uvedomujem , že ani druhe dieťa s ním nechcem. Načoo?? Serie ma to ve..muslím , keby som mu povedala , nech aj mňa zapíše do lista vlastníctvsmial by ma. ĺmi , že proste berie len pre seba
@ericka2503 No s tou zamilovanostou neviem. Autorka otehotnela ked uz s partnerom boli cez 3 roky (9mes tehotenstvo a 2 rocne dieta). Takze teraz su spolu cca 6 rokov.
Podla mna sa uz po troch rokoch dostava vztah do istej rutiny, bud fungujucej, alebo nie. A podla mna by sa uz malo zacat zodpovedne bavit o dalsom postupe...buducnost, manzelstvo, spolocne byvanie, deti (najidealnejsie v tejto postupnosti).
Milá autorka tvoj prvotný príspevok je úplne iný a aj vyznieva inak ako píšeš teraz, a jeho vzťah k tebe sa nezmení ani keby ta zrovna zapísal na lust vlastníctva a rovnako načo by si ta aj bral keď už má všetko, ženská kt sa o všetko po stará, oprdené trenky operie, podrží keď treba, dieťa má jeho meno... Ma full service od teba... On nepotrebuje meniť nic
Ja som jednoznacne za manzelstvo, som asi z tych staromodnych, ale u nas vzdy bolo vsetko NASE a nie moje a tvoje. V prvom rade boli nase 3 deti a potom boli nase spolocne ucty, nase spolocne nehnutelnosti, nase spolocne problemy.....manzelstvo je beh na dlhe trate, kolko zien sa stara cely zivot najprv o deti, potom o rodicov, o svokrovcov, o vnucata, o manzela..
... Skoda ze dnes sa na vsetko vsetucko pozera tak, ze co ak sa rozvedieme-rozideme....
Nečítala som diskusiu ale ja ta autorka úplne chapem. Nieje to fér, baba porodí dieťa, prvé roky aj keď pracuje kariéra nič moc, pretože niekto musí pre to dieťa chodiť do škôlky, byť s ním na ocr, s prvakom sa učiť do školy. Proste 10 rokov pracovných obmedzení. Keď ma muža co sa plne venuje kariére, podnikaniu alebo ma prácu že chodí domov až úplne večer ci týždňovky tak na nejaké rozbehnutie kariéry môže na dlhé roky zabudnut
A chalan pohoda klidek, doma ma zázemie, môže pracovať koľko len chce kde chce. Postaví si dom, zabezpečí sa a potom v 40 babu kopne do prdele a vymení za mladší model. Však pohoda, ved všetko je jeho, ved ona vlastne sedela na zadku a starala sa o deti - a toto sa na SK stále berie ako ničnerobenie a sedenie na zadku.
@dadis To je v pohode, ja ani netvrdim, ze aktivne hladam 🙂
Ja sa stazovat nemozem. Mam vlastne byvanie, to mi dava aspon dalsi zmysel v zivote mat zodpovedny pristup nielen voci vlastnym peniazom, ale aj postarat sa o vlastnych rodicov.
Ja zijem velmi pokojny a vyrovnany zivot pretoze nemusim riesit co je koho a preco ma druhy nalozene v tanieri viac nez ja a ine tomu podobne omacky.
Pre mna je LV moje meno na kuse papiere. Nic to nemeni na fakte, ze rodicia su tam takisto doma ako aj ja.
Aj keby som dom nemal, pod mostom by som nezil 😉
Nie som majetnicky typ cize kym mam strechu nad hlavou, je mi jedno kto je majitel 🙂
Lenze tychto ludi mas na oboch stranach mura. Poznam pripady kedy muzi pracovali v zahranici a zenam doma bola kratka chvila tak si nasli nabijacov.
Ja sa nepohybujem v spolocnosti kde ludia vedu dualne zivoty 🤷🏻.
Vsetci moji kamarati ziju naplnene zivoty a manzelstva im tiez funguju uplne v pohode. Hold, treba si aj spravneho partnera zvolit.
Ja ked tu citam niektore pripady tak sa sam seba pytam ci su niektore zeny slepe alebo hluche lebo podaktore maju absolutnych buranov pod vlastnou strechou a slubuju na smrt svojich deti "on taky nebol".
Veru bol len si zakryvali oci pred realitou lebo vela zien slepo veri, ze laska k zene muzov zazracne zmeni.
Bohuzial, sebaklam je casto kamenom urazu. 🙂
Nečítam komentáre. Myslím si, že nemáš byť prečo zatrpknutá, keďže je to len priateľ a všetko - bývanie financuje zo svojich peňazí, takže nevidím dôvod, prečo by si mala byť na LV.
@hopsadobrandejsa to isté môže byť aj na opačnej strane..no nic zavesiť mu na krk dieťa nech sa stará teraz on a ona nech si ide zarobiť...bude to spravodlivé
@hopsadobrandejsa ako čo z takéhoto vzťahu...veď on robí pre seba je to jeho a ona sa mu stará o dieťa a full servis...tak ak ona sa stará a všetko je čisté jeho,tak potom nech jej platí ušli príjem, nakoľko je s dieťaťom...alebo nech dajú dieťa do jaslí, ktoré budú splácať obaja a obaja nech sa podieľajú na rodičovských povinnostiach a starostlivosti o dieťa...on nech si buduje a ona nech si pomaly šetrí na vlastné bývanie tiež... veľmi rýchlo by ho ťa deľba práce omrzela...a potom by sa videlo kto z koho
Autorka, prečítala som si diskusiu aj tvoje odpovede a vôbec nepôsobis ako nejaký zlatokopavy typ.
Som dosť prekvapená co ti tu ženy píšu, všetky vidia len to ako mu rodicia darovali pozemok a tým pádom nemas na nič právo a na spolocny dom zabudni. Lenže keby tu píšeš o 15 rokov že s chlapom je to zle ale nemáš kam ísť tak tie isté ženy by mudrovali že prečo nieste zobrati a tak ti treba mala byť svadba.
Nepoznám ťa, ani tvojho priateľa ale celé mi to príde akokeby tu svatbu odmieta práve koli majetku. Lebo kým ste všetko iba plánovali, kým ste boli rozhodnutí vziať hypotéku spoločne tak hurá budeme manželia. Len tebe hypo nedali, otehotnela si a podla mňa už začal v hlave preratavat že však teraz budeš pár rokov bez príjmu tak prečo by sa delil. Teraz si hrabka majetok iba pre seba a ty sama zivis seba a dieťa z toho mizerneho rodicaku. Kde je jeho príspevok pre matku, kde je výživné, čo on vlastne investuje pre vás všetkých do rodiny? Absolútne nič.
Ahoj, ja ti rozumiem. a podľa mňa máš pravdu a cítila by som to rovnako. On ťa vlastne podviedol, oklamal. Proste sa zachoval absolútne nefér. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú, to je presne tento prípad. Nie je spravodlivé, že žena zostane uviazaná doma s dieťaťom a chlap môže zarábať, všetko si nechá pre seba a tvári sa, že je to v poriadku. keď to chcel takto, ok, ale načo si robil to dieťa a pripútal k sebe ženu? To, že spravil dieťa, naňho predsa položilo istú zodpovednosť, aj voči dieťaťu, aj voči tej žene, ktorá teraz ťahá za kratší koniec. Keby ste boli v ideálnom svete, mal by si ťa okamžite zobrať (argument čo sa budeš vydávať tehotná neobstojí, svatba môže byť aj s dvoma svedkami na úrade za pár šupiek a veselicu ste mohli mať aj neskoršie), takisto aj dom by ti mal spolovice patriť - tak to býva, že jeden vytvára rodinné zázemie a tým umožňuje druhému bez starosti o tieto veci zarábať peniaze. To, že si ho nezahrnula aspoň do finančnej starostlivosti a jeho dieťa, bola veľká chyba - práve preto si to mala urobiť a urob to čo najskôr, lebo nie ste zobratí. Požiadaj na dieťa toľko peňazí, koľko dávaš sama, alebo keď chceš byť fér, polovicu výdavkov. Ovšem zrátaj všetky výdavky, aj napr. lieky, oblečenie, topánočky, - ak tata chodí v nových, cenu nových. Ak tata chodí v bazárových , nuž, cenu bazárových. Pozri sa tuto https://www.akmv.sk/vypocet-vysky-vyzivneho-na-... .
Aj ty ako nevydatá matka máš nárok na výživné od otca dieťaťa, 2 roky od pôrodu, volá sa to výživné pre nevydatú matku. Bez emócií mu predostri, ako vidíš situáciu a ako by si si predstavovala jej riešenie. Ak nebude prístupný dohode, polož mu na papier čísla a požiadaj ho o výživné na dieťa a ak je do 2 rokov od pôrodu, na seba. Výživné býva cca 10 - 20 percent príjmu. Ak sa nedohodnete na výživnom, určí ho súd. Ak nedoloží, koľko zarába, súd bude brať že zarába 20 násobok životného minima. Ovšem keď on sa o dieťa vôbec nestará, keďže je vonku, o to viac by sa mal podieľať finančne a ty finančnú starostlivosť nahrádzaš osobnou - si s dieťaťom, krmiš, chodíš vonku atď. Samozrejme, je v záujme najmä dieťaťa, aby ste sa dohodli, zobrali a len čo skončíš materskú, môžeš začať aj ty prispievať (hoci žena starajúca sa o dieťa si veľmi v práci nevyskočí - stále choré, škôlka do štvrtej a podobne). Brata potom ako spoludlžníka alebo teda ručiteľa zrušiť a zapísať seba ako dlžníka - manželku, plus zapísať na list vlastníctva. Držím palce.
@lindusss2016 Úplne s tebou súhlasím, veľmi rozumný názor. Len sa chcem opýtať. Keď píšeš, že je xy možností, ako si privyrobiť doma... Nevieš, aspoň jednu serióznu poradiť? Lebo tiež si zháňam prácu z domu, ale veru že je to veľmi náročné vôbec nájsť.
@lilope ďakujem 😃isto to bude tou genitaliou😃 dorazil/la/lo ma, že ľutuje mňa, som odpadla,a lezala do teraz😵
Už v praveku fungovalo žena sa starala o oheň a deti a muž lovil...no muž sa podelil s obzivou
@hopsadobrandejsa precitaj si co píše autorka. Ako ich ten chlap zabezpečuje? Na dieta ani jej peniaze nedáva, všetko ťahá baba sama z toho biedneho rodicaku. Chalan si akurát stavia dom sám pre seba a partnerku ma ťažko na salame.
Jasne, v zahraničí ženy robia. Ale majú k dispozícii jasle, škôlky otvorené do 18.00, polovičné pracovné uvazky - nič z toho vo väčšine väčších slovenských miest nieje. Dostať dieťa v takej Bratislave do jaslí ci škôlky je ťažšie ako dostať ho na vysokú.
@lujza123 Mňa by napríklad zaujímalo, kde ona teraz býva a kto to platí. Z rodičáku to určite nejde. A píše, že ona nič nemá.
A hádam dom nestavajú niekde na samote. Škôlky, jasle, aj súkromné sú všade. Ak ju dieťa brzdí v kariére a zarábaní ako Ty píšeš - už malo byť dávno v jasliach a ona sa mohla realizovať v práci. Nie je jej povinnosť byť doma tri roky - to si len ženy takto vysvetľujú.
Vo finále sa aj napriek dieťaťu môžu rozísť. Dnes je máloktorý vzťah navždy. Rozvod môže kľudne iniciovať žena a v prípade, že by ju dal ľahkovážne na LV, príde o svoj majetok a majetok, ktorý mu darovali rodičia. Toto totiž nie je vzťah, že spolu začínajú od nuly a budujú - on je z lepšie situovanej rodiny. A zrejme mu rodičia vedeli aj poradiť. Navyše, dieťa nebolo plánované. Stalo sa. Ktovie, čo by bolo s ich zo vzťahom bez neho
Manželstvo vždy totiž chráni len chudobnejšieho partnera. Bohatší človek sa mu radšej vyhne - alebo si hľadá sebe podobného, ktorý niečo tiež má.

@johnnyboi ano , odpoviem hromadne , este som nestihla , vela X som mu povedala , ze chcem ist s nim do nemecka , ze nechcem tu byt takto sama , ze sa mi nepaci zit na Slovensku , nikoho tu nemam , aspon by sme boli castejsie spolu. Jeho odpoved poznate vsetci , NIE , naco by si tam sla , coby si tam robila. No a mile zienky , nemyslite si omne ze som zas nejake povalacne drevo , som mlada , dovolim si povedat sikovna , pekna , nemam problem sa chytit proste hoc čoho. Naucila by som sa ci uz rec , alebo fungovat v zahranici. Vsak kolke z nas to zvladli???? Kolke ??
@ruzovakrava vidis , mohla som to robit , mohla som si odkladat vsetko , kludne , s pocitom bezviny. Ale nerobila som to , preco ? Lebo som mala v hlave , chudak , trapi sa v robote , je prec , zaraba , pomozem mu aspon cosi , aspon tu stravu financovat... sprosta krava ...strasne ...