Mám zotrvať v takomto vzťahu?
Ahojte. Včera som si tu prečítala jednu diskusiu , ktorá vomne rozprúdila všelijake myšlienky. Posim , vynechať komentare , že som sprostá , naivná a pod. To už viem , Ďakujem. Tak , s priateľom žijeme spolu už 6 rokov , stoho mame dvojročnú dcérku. Neplanovali sme , vzhladom na vek , (24 a 29) ale stalo sa proste. Tak sa narodila , tešili sme sa všetci , všetko v poriadku. Už popri tehotenstvu prichádzali temy o svadbe , bývani. Svadba bokom , musíme riešiť bývanie. Fajn.. Kedže som už bola vo vysokom štádiu tehotenstva , s nastupon na MD , samozrejme že nam nedali spolu úver , (kvôli nizkemu platu , že mi to nevychadza, mesačny plat som mala cca 540e čerstvo po škole , ale snažila som sa) Tak si uver vzal sam , ručiteľ bol jeho brat. Dom je už vo výstavbe , samozrejme všetko financuje on , lebo však čo ja zafinancujem zo 400e mesačne. On robí v zahraničí. Projekt domu , pozemok (dostali sme od jeho rodičov darom) , a všetky vecí su písane len a len naňho. Keď sa ho pýgam na svadbu , odpoveď znie všelijaká , len nie to čo chcem počuť , same vyhovorky. Čiže ďalšia slobodná mamka , ktorá nea lma nič. Ako pobiem , mne nejde o to bývanie , peniaze...ale čo ak sa niečo stane jemu , tak čo budeme my? Z čoho žiť? Vlastne si aj uvedomujem , že ani druhe dieťa s ním nechcem. Načoo?? Serie ma to ve..muslím , keby som mu povedala , nech aj mňa zapíše do lista vlastníctvsmial by ma. ĺmi , že proste berie len pre seba
@panelacikova Otec zakratko zomrel. Myslim, ze mama je stastna a spokojna so svojim zivotom.
@liljana To nie je pravda. Ja som sa vydavala v 4. rocniku na vysokej a uz vtedy sme pracovali na dietati. Podarilo po 3 rokoch, teda ked som isla na matersku, mala som 2 roky odbornej praxe (ano robila som od 18, ale nekvalifikovanu pracu z pohladu mojho studia). Byvali sme vo svokrinom byte. Nikdy som "tvrdo" nepracovala. Skolu som dostudovala, lebo mi isla lavou zadnou a bolo mi luto to nechat (kvoli rodicom 😀)
@liljana tak to je zase iná situácia. ale ver tomu, že aj mama by ostala zatrpknutá, keby si otec užíval svoj život, na vás by absolútne kašlal a ona by celý život drela, aby seba a vás zabezpečila.... a práve tieto zabezpečenia sú aspoň čiastočne upravené zákonom o majetku manželov. autorkin chlap je chuj, ktorý hrabe iba pre seba, mohol jej pokojne ponúknuť, ako bolo spomínané, že počkajú tie 3 roky, budú žiť napríklad u jeho rodičov, zaplatia im náklady na bývanie. samozrejme, vezmú sa. potom, keď pôjde dieťa do zariadenia, sa ona vráti do práce a spoločne vezmú hypo na dom. všetko sa dá, len on nechcel. a niektoré tu z tejto autorky robíte zlatokopku. a to, ako som už spomínala niekde skôr v tejto diskusii, patrím k osobám, ktoré sa väčšinou v diskusii zastávajú mužov... ale v tomto prípade teda nie. okrem seba poznám množstvo ďalších žien, ktoré takto ojebabral chlap, ostali fakt s holou riťou a majú čo robiť, aby utiahli náklady na bývanie a živobytie. a to dokonca niektoré boli aj vydaté, ale dali sa zlanáriť napríklad na rekonštrukciu domu svokrovcov s vidinou, že raz ostane im.... pán muž si potom našiel štetku, svoju ženu a matku dieťaťa odkopol, ona nemala žiaden doklad o tom, že do rekonštrukcií šli vlastne aj jej peniaze...... no a problém je na svete... je kopa ľudských osudov, nad ktorými by si oči otvárala. preto som ja pri tejto konkrétnej téme a autorke zdržanlivá a v žiadnom prípade sa nemienim zastať toho chlapa...
@panelacikova Autorkin problem, nie je svadba a majetky, ale to ze ako ziju na dialku sa odcudzili a vyzera to na rozchod podla toho, ako sa k nej sprava. Je nastvana, resp. si mysli, ze ak by bola vydata, mala by aspon narok na "odskodne" pri rozchode, z toho co zarobil. Kedze zarabala malo (540 eur), aj to malo sa urcite minulo na zivotne naklady a posledne dva roky bola doma s dietatom. Na pozemok darovany od rodicov nema narok. Mala by akurat narok na polovicu splatenych splatok za par rokov, co tiez nebude bohvieaka vysoka suma.
Skor by sa mala zamerat, co urobila zle. Preco si neurobila skolu, preco si najskor neodlozila pred dietatom, preco im nevysiel vztah ... Ju trapi iba nerealizovana svadba a peniaze.
@liljana Na polovicu zaplatenych splatok by ako manzelka narok mala, iba ak by bol dom stale jeho. Ak by bol byval dom v spolocnom vlastnictve (bez pozemku), musel by jej vyplatit polovicu hodnoty nehnutelnosti (uver by sa zohladnil pri vysporiadani)...pri takomto modely spoluzitia, ze chodi domov raz za 4 tyzdne, by mohla ostat byvat az do 3 rokov, dieta by nic nepocitilo. Potom, ako pojde dieta do skolky, by si nasla byvanie a mohla by riesit vlastne byvanie (pokojne aj v obecnom byte napriklad)...ale vychdzala by z uplne inej pozicie...
Neviem co sa tu pise na 9 stranach, ale mne je luto tvojrj situacie...
Ty si ostala zakotvena v bezpenaznom stave s dietatom na par rokov. Typek si ta nechce vziat, lebo by si mala narok na dom aj ty (staval by sa pocas manzelstva). Vezme si ta az nastupis do prace, polka tvojej vyplaty kvazi bude jeho. Ak si ty kupis maly bytik aby si mala nieco svoje - aj toho bytiku bude spola majitel on.
Takze ked on si takto vydzubane hrabka na svoju kopku, ani bohovi by som si ho nevzala za muza.
@lilitela no je to mozne... ale niektorí nadobudnu taku povahu aj casom,mozno castokrat s uspechom... ze sa boja zeby o cast prisli keby...ako ja za seba tiez mozem povedat ze "nemam nic" ale u nas je to zas iny pribeh a nejakeho zleho konca (z muzovej strany) sa nebojim... a tiež najprv prisli deti az potom po case svadba...
@liljana v akej zlatej klietke ? ten kto žije v zlatej klietke sa má podstatne ale podstatne lepšie čo sa týka materiálna. Dopadla hrozne a nielen ona , ale ďalších množstvo žien ktoré prichádzajú do našej kancelárie pre radu . Okradnuté , ponížené partnerom ktorý im sľuboval že všetko bude ale najprv deti . S čím s tebou súhlasím , mala ho poslať do " rite " omnoho skôr a začať sama a znova. To bola chyba.
No tak a teraz ti poviem...svoj príbeh 👌Otehotnela som ako 16 ročná....ze to bolo ťažké obdobie to ti písať nejdem...ale malá sa narodila a my sme bývali u svokrovcov...nastupila som na brigády a to som nemala ani 17...a dcéra ešte ani rok....tak to išlo ďalej...az keď som mala 18 som si našla prácu...pochadzam s chudobnejšej rodiny a od rodičov som nemohla žiadať nič...bola som rada že majú sami pre seba...v tom čase si partner dokončil školu a ja som sa vzdala strednej...lebo trebalo chodiť do práce a po práci dieťa...a nakoniec sme začali stavať dom....jeho rodičia mu darovali pozemok...na kt.si ja samozrejme nároky robiť nikdy nebudem....no a prispievala som ako sa dalo....a až po 14 rokoch manželstva sme sa vzali a máme druhé dieťa...a manžel je stále väčšinový vlastník...a to som momentálne hlavný dlžník ja..ma úvere....pozri nechcem ťa nijako uraziť ale chápem že si na materskej....ale vždy sa dalo priložiť ruku k činu "...ako 22 ročná som už bola vo svojom dome...a som hrda že som sa podieľala na tom dome dokonca nie len finančné ale aj fyzicky...podávala som tehly pri murovani....miesala beton ...maltu atď...🙂....tvárnice na komín do furika a šup nosiť tomu kto ten komín staval....všelijako som sa podieľala na tom dome....a teraz ma dcéra 14 rokov a máme 10 mesačného synčeka...som na materskej a do práce nemusím..nie preto že máme dostatok peňazí ale chcem si užiť materskú lebo pri dcére som makala jak drak...a keby sme sa raz rozišli tak kľudne s čistým štítom by som mohla vyhlásiť je to aj môj dom...nie preto že máme deti ...tak to nechodí...ale preto že som sa činila.... hoci to je smutné ale naozaj nieje divné že niesi v Lv....iba preto že si matka jeho dieťaťa...?...
@dadis Keby bolo keby ... Ale nestrcila. Lebo sa stretli dvaja rozumni, slusni a pracoviti, co chceli spolu sa starat, spolu stavat, pomahat si a spolu aj financovat. Tu pocujeme iba autorku, ako je nestastna, ze je bez svadby, lebo jej nizky prijem pred materskou, nizka materska a nizky rodicovsky v 24 rokoch nevyniesli ziadne podiely na majetku. A este maju vztah na dialku zrely akurat tak na rozchod.
@dadis presne toto je to.. Pokial su obaja partneri cestni, zreli ludia, vztah funguje, veci sa daria, je tam pomoc a podpora tak sa da vselico.. Ale autorka je v nestastnom vztahu, v ktorom taha za kratsi koniec, jej partnera nezaujima ako to ma ona..
@sonka333 no.... ak je manžel ešte stále väčšinový vlastník, tak veru nemôžeš vyhlásiť, že je to aj tvoj dom. dom je tvoj len v takom pomere, akým si za vlastníka určená na LV 🙂 prajem ti krásne manželstvo do konca života, ale nikdy nehovor hop, kým si nepreskočila. podľa tvojich slov máš 30, tak nejak aj muž.... ani zďaleka netušíš, či mu okolo 50 niečo "neprebehne" hlavou... na tvojom mieste by som riešila tiež majetkové pomery teraz, kým je muž ešte ohýbateľný. aby ste to dali 50/50, aby si bola rovnocenným vlastníkom. figu borovú ti bude platný tvoj pocit z dobre odvedenej práce, ak by ste sa o 20 rokov náhodou rozišli, ak si vlastníkom povedzme len z 20%...
@liljana Bola uplna hlupost nechat skolu. Svoju nezavislost si tym uplne pochovala. Jej zivot je prikladom, ako to nerobit, ako zo seba nerobit zavislu osobu. To ze sa nestalo nic zle, ze ich muz lahkovazne nenechal a nakoniec ma aj podiel na dome (nerozumiem preco mensi, ale to nie je moja starost) nie je jej tvrdou pracu - je to neuveritelne stastie...ju by som za priklad mojej dcere rozhodne nedavala!!!
@panelacikova 😃je aj môj dom....väčšinový vlastník iba preto lebo jemu darovali rodičia pozemok....a v tom čase sme neboli zosobášený 😃ja v tom mám jasno...keďže viem hodnotu domu tak viem aj môj podiel ak by k tomu došlo že sa rozideme...presne percenta viem takže nieje to malá suma 🙃takže môžem vyhlásiť že dom je aj môj 🙂a ešte jedna vec...ak by došlo k rozvodu tak môj podiel nechám detom keďže ja niesom nenásytný človek...da sa začať od nuly stále...len netreba byť vypočítavý 😘prajem krásny deň 🙂
@sonka333 tak potom to máš poriešené, v poriadku. tá posledná veta bola voči mojej osobe úplne zbytočná.... a len nechaj deťom všetko 🙂 držím palce, aby ti to na starobu aj patrične oplatili 🙂
@liljana nie, nemá... v ZA je v ponuke za fakt smiešnu cenu domček v super lokalite. síce starý, ale v takej lokalite, kde len pozemky idú za 300 000 (600-800 m2)... ten dom je dlhodobo v ponuke za cca 140 000, pretože pozemok je nevysporiadaný, neprislúcha k domu a navyše, má asi 20 vlastníkov (nebol roky záujem o jeho vysporiadanie). čiže človek by si kúpil dom. bez pozemku. čo je teda veľmi, veľmi riskantné 🙂
@panelacikova Praveze ma. Dom je pevne spojeny s pozemkom. Majitel pozemku moze prist a povedat, aby majitel domu zbural stavbu na jeho pozemku. Neviem dokonca, ci teraz nie je zakonom ustanovene, ze pri novostavbe musi byt pozemok sucastou nehnutelnosti. Aby developeri/predajcovia najskor nepredali novym majitelom stavbu, potom by vydierali a ziadali dodatocne peniaze aj za pozemok.
@liljana fakticky si protirečíš. práve si napísala to, že dom a pozemok nemajú spoločné nič 🙂 pretože majiteľ môže prísť a trvať na tom, že pozemok chce a ide ho predať niekomu. bolo by to síce zložité, nemôže si len tak mírnix-dírnix zvaliť cudzí dom, ale proste opletačky ako sviňa. jednoducho dom a pozemok nemajú fakt nič spoločné. to, že dom stojí na pozemku neznamená, že pozemok patrí domu alebo dom patrí pozemku 🙂 aj na katastri máš evidovaný dom stojaci na pozemku. dom patriaci tomu a tomu a pozemok patriaci tomu a tomu... toto neobídeš. jednoducho sú to dve odlišné veci. pravdou ostáva, že takáto situácia je dosť zapeklitá a celkovo neriešiteľná alebo riešiteľná s obrovskými problémami pre obe strany. ja som sa tiež čudovala jednej kamoške, keď chlap zdedil pozemok a ona šla s ním do hypo na dom, ktorý na tom pozemku postavili... tiež mi to prišlo divné, ale ona potom povedala, že chlap sa vyjadril, že keď skolaudujú, prepíše jej polovicu pozemku. čiže on sa zachoval celkom super. hoci tento konkrétny pozemok nebol v nejakej extra vychytanej lokalite, ale ona má aspoň taký dobrý pocit, že polovica zo všetkého patrí jej....
dodám ešte, že píšem o prvom dome, ktorý je starý, čiže ak sú nejaké nové zákony, tak naňho nespadajú a druhý dom (kamoškin), oni stavali pred 5.rokmi a vtedy bol normálne pozemok jeho a dom šiel pol na pol (sú manželia)
@panelacikova to bola otazka na Dadis
Naozaj dom nema nic spolocne s pozemkom, na ktorom stoji?
Mile Bravicko. Mam 24 a este som si nevysu.ala ziadnu nehnutelnost. Je toto normalne? 😅
nevysukala
@dadis pozri poviem ti len toľko....keď nejde o život tak ide o ho...🙂najprv rátaj 😃čo urobila autorka preto aby bola na Lv?porodila dieťa...to stačí?vieš ty dnes koľko je takých žien že nedajú ani euro do ničoho lebo oni sú na materskej atď.. a keď je rozvod tak chcú podiel ?toto je spravodlivé?akože?tak najprv si to mala poriešiť ináč...a to slovne...odporúčam ešte raz prečítať text od autorky...🙂neodsudzujem nikoho ale začať sa dá stále...a keby mna vykopol muž s dietatom...no to choď povedať matkám kt.su v tej situácii a žijú?žijú 🙂ako vravím keď nejde o život tak ide o ho... každý máme nejaké priority a ja mám na prvej priečke že sme zdravý 🙂ja a moje deti...a nech sa stane hocičo...stále nejako bude...pokial je zdravie tak všetko sa dá....vždy sa dá začať od nuly....
@panelacikova ja som prispela k rekonstrukcii chaty s babatkom v nosici najviac ako sa dalo - rezala som vsetky stromy a kry (rucne), nosila plne furiky a vedra, lopatovala i ten beton miesala. Co myslis, rata sa to muzovi? Ne, celu ju sam opravil 🤣🤣
@sonka333 dobre pre teba, ze tvoj je milsi/vdacnejsi, drzim palce aby to tak ostalo.
@sonka333 Autorka si chcela s otcom dietat vziat uver na dom este predtym ako neplanovane otehotnela. Tehotenstvo to zmarilo. Na pozemok by narok nemala tak ci tak, ale uver tak ci tak splacaju spolocne (ziju v spolocnej domacnosti). Aku vacsiu zasluhu na tom dome ma ten muz? V com? Skus mi to pls vysvetlit..

@liljana tvoja mama je úžasná. môžem sa opýtať, kde bol otec? staral sa o vás? brával vás aspoň 2 víkendy v mesiaci k sebe? financoval vám náklady navyše (napríklad mimo výživného)? lebo to, že to mama zvládla, je naozaj obdivuhodné. ale ja som jedna z tých, ktorá vie, koľko obety za tým stojí. žena sa stará, častokrát prichádza o príjem alebo dokonca prácu (ako bolo spomenuté - stačí 1-2 diagnózy alebo často choré dieťa a financie idú dolu kopcom), žena obetuje svoj súkromný život mnohokrát (lebo vychováva deti, stará sa o ich blaho, o domácnosť, atď), kým pán stvoriteľ si žije život na vysokej nohe, nič ho nezaujíma, ani tie deti...? ako to bolo u vás? lebo ak takto, tak mi je tvojej mamy úprimne ľúto. všetko, celý život obetovala vlastne kvôli vám. vy to ale nikdy nepochopíte, kým to nezažijete. vziať si všetko na vlastné plecia, lebo "pán stvoriteľ", tzn. otec detí, sa o nič nestará a nezaujíma...