Mama alkoholička

123sima123
21. nov 2015

Ahojte potrebujem akukolvek radu, vasu skusenost, pomoc.

Moja mama je alkoholicka..nehovorim o niekom kto si da dva tri krat do tyzdna flasu vina ale o niekom kto je kazdy den skoro do mrtva ozraty (teraz ma obdobie rumu a lacneho vina). Trva to dlho, ja som to zacala registrovat od svojich 15 cize tych 10 rokov ...ale skor take obcasne pitie ale potajme. Ocino do nej nakrical a dalej neriesil (vsak co sa da, ja som sa s nou povadila ze je zas ozrata a tam to tiez skoncilo). Vzdy som si povedala toto uz je take zle ze to uz horsie ani nemoze byt, ale vzdy sa stane nieco kedy mi dokaze ze vzdy moze byt horsie).

Dlho mala pracu v masiarni, samozrejme o masiaroch je zname ze piju..cize zacinala prve dusky o 5 rano...chlapi si sice vypili ale kym dosli domov tak boli OK, ale moja mama si kupila este aj domov a dorazila sa. Nakoniec ich vsetkych prepustili a teraz chodi od roboty k robote, dlho nevydrzi vzdy tam zauraduje chlast.

Ja uz s nasimi nebyvam, odstahovala som sa koli nej pred dvoma rokmi lebo som bola z nej totalne na prasky, sestra ta s nami nebyva uz tych 10 rokov a v podstate sa tvari ze by aj daco riesit alebo pomoct jej aj chcela ale nevie ako a keby aj vedela tak na to nema cas. A ocino s nou ostal sam a caka kedy dostane naozaj ze infarkt lebo to co ona robi je uz cez. Ked nemala robotu, tak v poriadku stane sa ze clovek je nezamestnany, ale otec prisiel z roboty od krompaca a ona po celom dni ozrata spala, nenavarane, neporiadene nic..a co sa s nou da robit?

Teraz je ocino prvy mesiac na dochodku, ona ma pracu stylom od 6 rana do 9,10 ...na par hodin..kym pride domov cez cele mesto tak je na srot (o nejakej hanbe ktoru robi snad uz ani nevravim). Vyplatu nema stylom raz za mesiac, ale kazdy tyzden jej daco daju cize vobec my nemame prehlad o tom ako je ona na tom finance, ale furt ked sa od nej pyta ze daj daco na domacnost, byt, elektrinu, jedlo tak ona nema, a z coho ma dat, veduci ju nevyplatil (ale pollitrovka rumu pod vankusom - na to peniaze su). Do domacnosti netreba podla nej absolutne nic, oco taha celu domacnost, byt, poplatky, strava - dodavam ze siel na dochodok takze sa teraz naozaj boji ako to bude vsetko tahat (cely zivot robil na stavbe, nebavime sa o niekom kto pracoval na ministerstve a peniaze mu padali do vrecak). Ona k zivotu potrebuje chlast, cigarety a mlieko (v noci sa donho pusta). A takto prebiehaju jej dni....pred tyzdnom zaspala v strede kuchyne ozrata, dosikana ....Situacie ako ze necha zapnutu ruru a ozrata zaspi, alebo vytopi susedov su bezne.
Otec jej ma plne zuby, rozviest sa s nou ale nechce pretoze by ju musel vyplatit, ona by tie peniaze tak ci tak prepila a ostala by na krku mne. Ocino furt mysli na zabezpecenie mna a sestry preto s nou zije len na ukor toho aby nemusel predavat byt a ostal nam. Ked som bola za jej doktorom on mi povedal ze nemoze s nou nic robit, nariadit liecbu kym nieco nespravi (kym naozaj nezaspi ozrata pri vareni a nevypali kuchynu - az potom jej sud moze nariadit liecbu). Ona sama sa nepovazuje v ziadnom pripade za alkoholicku (jej oco zomrel na rakovinu, mamu zrazilo opitu auto a brata pred pol rokom tiez) cize je to v rodine.

Zazila som s nou situacie ako si ozrata rozbila hlavu, ako si balila veci do tasky ze "toto mi oblec do truhly a ja sa idem zabit" a rozne vyhrazky...ked je ozrata je strasne agresivna, ja som teraz tehotna a bojim sa jej ze mi ozrata daco spravi tak tam chodim minimalne ked je doma oco. O smrade ktory nam ide z bytu ...to si neviwte predstavit. Ocino spava v detskej, obyvacku pred nou zamyka a ona ma pristup len do spalne a kuchyne. Ale smrad po celom byte, ona vyzera v dezolatnom stave, nekupe sa, neumyva a teda ked aj ozrata chvilu rano nie je totalne smrdi az vas z toho nadrapuje.

Vyhrazky, agresia, ohrozovanie rodiny podla mna ....da sa s tym daco robit? Za kym ist ak moznost donutit ju ist na liecenie nie je v ziadnom pripade prijatelna ???

123sima123
autor
21. nov 2015

A dat jej nejake ultimatum..ak neprestanes pit rozvediem sa alebo co nehrozi. Ked som jej oznamila ze so tehotna (prve vnuca), prve male babatko v rodine ale vobec ju to nezaujima ked jej poviem ze ho ani neuvid. Ked jej poviem ze s malou tam nikdy nepridem tak mi povie "a co mas co ku nam chodit, bud si doma" a za 10 minut rozprava ako sa tesi na malu. Takze nejake ultimatum z nasej strany nehrozi. ☹ ☹ ☹

bosoriak
21. nov 2015

@123sima123 Sama si si odpovedala v poslednej otazke. Nie, neexistuje nijaka ina moznost, kym dany clovek sam nechce.

Ze sa vy vsetci "obetujete" v mene nejakeho zabezpecenia a majetku a cakate, kym ju trafi slak ma byt akoze chvalyhodne? Ja si svoj zivot vazim natolko, ze v neprijatelnych podmienkach jednoducho nezijem. A ano, prezila som si cosi velmi podobne. Ale jednoducho, nemozes nechat potopit cely svoj zivot len kvoli cudzej zavislosti. Tvoja mama je dospely svojpravny clovek. Ak chce byt opita cely zvysok zivota, je to jej volba. Ak tvoj otec a tvoja sestra v tom ostavaju, je to zas ich volba. To im skutocne stoji za to zazivat kazdy den ten hnoj alkoholika len za cenu nejakej polovice bytu? Toto nikdy nepochopim.

Takze ak by to bolo na mne, poradila by som otcovi aby vystihol mamu niekedy skoro rano, ked este nie je na srot a dokaze si pamatat veci. Dat jej ultimatum. Je to skor formalita, lebo v tomto stadiu uz podla mna nie je pomoci. Ak ho nedodrzi, podat ziadost o rozvod, rozviest sa, rozdelit majetok a slusne zit. Ked vasej mame nezalezi na tom, ako zije, preco by na tom malo zalezat vam?

A pochopitelne, ziadne navstevy ani nic podobne. Nech pride otec so sestrou k tebe na navstevu, ked sa chcete vidiet.

marcela305
21. nov 2015

Asi ta moc nepotesim ale co najrychlejsie sa o nu prestan zaujimat ..pretoze alkoholika ostatni ludia nezaujimaju ani ich nazor pokial si sami neuvedomia ze maju problem,.. pretoze ak by aj sla na liecenie zakial sa nechce vzdat svojho neduhu sama nic to nepomoze ...pije moj svokor aj dedo a u svokra to stoplo ked teraz mu nasli cysty na peceni tak sa zlakol a prestal.. mozno ked dobre padne na hubu tak sa spamata.. zainteresovala by som aj oca aby siel za jej zamestnavatelom a nech jemu chdoia peniaze na ucet ked je natoto hadam bude suhlasit s hocicim aby nemala prijem a za co pit ,skuste obaja vystihnut moment kedy je triezva a navrhnut jej to.. mozno by to trochu pomohlo keby nema pristup k peniazom..

123sima123
autor
21. nov 2015

@bosoriak on cely zivot odkladal všetky peniaze na naše vysoke skoly, na to aby sme do zivota nieco mali a teraz jej ma hodiť 20 000 pockat kym ich prepije a skonci nakoniec aj tak pod mostom, bude mi chodit domov vyklopavat a robit hanbu? To bude mat aky zmysel. Pochopila si to trosku zle. Ja chcem vediet kedy je mozne zobrat ju na liecenie proti jej voli, zbavenie sposobilosti a pod. len neviem za kym ist..komu to povedat...policii, doktorovi komu.

margarita
21. nov 2015

lekar ma bohuzial pravdu, policia ju zbali "az" ked niekoho opita napadne, alebo podpali dom alebo inak ohrozi verejnost.
myslim ale, ze by mohol pomoct psychiater, len ako ju tam dostat. lebo viem, ze nejaki znami to takto urobili, zbavenie svojpravnosti sa neda len tak z nicoho nic, pripadne mozno socialny pracovnik niekde na mestskom urade by vedel poradit.
skus sa popytat, sanca tam je, ale fakt len zavriet na psychiatriu s mrezami, inak sa aj v nemocke nejako dostane von, proti jej voli ju tam drzat nebudu....podpise reverz a koniec.
drzim palce, nech sa to nejako podari.....

natuska87
21. nov 2015

Tak, ako radi odbornik...Nechat ju padnut, az na same dno...Bud sa postavi na nohy, alebo nie...Ma naozaj "stastie", ze stojite pri nej, ibaze ona uz nema silu si to uvedomit...Za to mate môj obdiv, vsetci! Drzim Vam palce, nech to vyjde!

elisadavinci
21. nov 2015

viem čo preživaš, tá bezmocnosť ...... prežívam to isté len dvojnásobne ..... žiaľ, kým ona nebude chcieť (a to ti garantujem, že nie) tak ty s tym nič nespravíš. neexistuje žiadna možnosť ako ju proti vôli niekam zavrieť na liečenie, iba ak by niekomu fyzicky ublížila a mala by to nariadené súdom. dovtedy sa môžete len bezmocne prizerať ako sa ničí a robí hanbu ..... žiaľ v dnešnom svete je to tak 😠

matakal
21. nov 2015

Ja som kontaktovala al-anon. Maju v urcitych miestach stretnutia anonymnych alkoholikov a chodia tam aj rodinny prislusnici. Skus sa ozvat niekomu z tvojho okolia a urcite sa ti budu snazit nejako pomoct. Moju dostali na liecenie. Vela šťastia. Nie je to lahke a ver ze nie si jedina.

123sima123
autor
21. nov 2015

@matakal ahoj. al-anon som navstivila, este ked som byvala doma a bolo to somnou zlé (chodili tam cisto rodinny prislusnici), Ale prestala som chodit,,.vacsinou tam boli ludia ktorym pil manzel/manzelka...nik z nich nemal vztah matka-dcera a myslim si ze to hra nejaku rolu. Ja kebyze mam muza alkoholika tak sa s nim rozvediem, ale co s mamou, zvlast ked je to naozaj ze rodina, zena ktora mi dala zivot. A al-anon teen pre deti alkoholikov na okoli nikde nebol.

Ked som sla za odbornikmi, psycholog, ale profesorka u nas na skole ktora sa venovala spoluzavislym tak kazdy mi povedal ze vykaslat sa na nu a zamerat svoj zivot na seba a nie na nu. A to som aj spravila preto som sa odstahovala o nej a zacala riesit svoj vlastny zivot, najlepsia pomoc je nepomoc je velmi pravdive ale tak strasne tazka. Kebyze s nou ocino nebyva necham ju tak a nech sa ozve ked sa uvedomi, ale ide mi teraz hlavne o tu situaciu doma, co ocino a tak...ako mu pomoct.

bosoriak
21. nov 2015

@123sima123 Nie, ty si to pochopila zle. Ak je prednejsich 20.000, nez slusny zivot, potom ok. Je to jeho volba. Ty nezmozes nic, proti niekoho voli na liecenie nikoho nedostanes. Ak by aj spravila nieco, na zaklade coho by sud nariadil ustavnu liecbu, proti voli nikoho nevyliecia.
Cim skor toto pochopis ty a tvoji blizki, tym skor budete normalne zit.

gebeente77
21. nov 2015

@123sima123 A byt je pisany na oboch, ci len na ocina? Zeby ho prepisal na teba a sestru? Pripadne Vam ho predal za 1€, nakolko darovacia zmluva sa da napadnut. A tam by uz to ultimatum malo vahu...

123sima123
autor
21. nov 2015

@gebeente77 oni ho normalne pocas manzelstva nadobudli, ocino vsetko co sa dalo poistky, vkladne knizky a taketo veci prepisal na nas ale z bytu by ju musel vyplatit.

Je mi luto ak to vyzera tak ze nas nezaujimaju jej problemy ale len peniaze. Keby bolo na mne dam hocico za to len aby sa to vyriesilo, resp. mala som od nej pokoj. Ale ocino nie...ak cely zivot makal a robil vsetko preto aby po nom daco ostalo, neda mu to polku dat jej na zi si, prepi to a nemysli na dcery.

alaguema
21. nov 2015

@123sima123 nemôžeš ju zbaviť svojprávnosti. Dokonca pokiaľ viem, to zákon umožňuje už len v krajných prípadoch a všeobecný trend je taký, že sa od tejto praktiky skôr upúšťa a bude nahradená miernejšími formami opatrení, niečo ako obmedzenie spôsobilosti na právne úkony. Alkoholikov nemôžu ani násilím zavrieť na psychiatrii, ako ti tu niekto radí, pokiaľ vyslovene niekoho neohrozuje. Aj k hospitalizácii na psychiatrii je potrebný jej písomný súhlas rovnako ako pri nástupe na protialkoholické liečenie. Obe je dobrovoľné a so súhlasom pacienta.
"Vyšachovať" mamu z bytu, ako radí @gebeente77 je podľa mňa svinstvo, ktoré by ju zrejme potopilo úplne a ty by si možno nakoniec mala výčitky svedomia, je to predsa len mama, nech je už aká je.
Jediné férové riešenie je rozvod, rozdelenie majetku, ktorého polovica jej patrí, či sa vám to páči, alebo nie a ak ju aj prepije, tak prepije svoje a nie tvoje peniaze a nakoniec úplné prerušenie kontaktu s tým, že jej povieš, že ak by mala záujem sa liečiť, kontakt obnovíte a vy dcéry ju podporíte.

gebeente77
21. nov 2015

@alaguema ja som nepovedala vysachovat, povedala som prepisat majetok. Pretoze povedzme si pravdu, tie peniaze by splachla dolu hrdlom, teraz to robi so svojim prijmom a cela domacnost je na pleciach otca. Nespomenula som ani slovom to, ze ju z toho bytu maju vyhodit!

123sima123
autor
21. nov 2015

@alaguema Urcite ju niekto nechce vyhodit na ulicu ani nic take, len ten byt je dovod preco sa s nou oco surovo nerozvedie.

Hneva ma to ze to protialkoholicke je dobrovolne a ze clovek odtial moze hocikedy odist. Ved prave vtedy mu maju pomoct, vtedy ked mu je najviac zle. Ja viem, ze ak sa vyliecit nechce tak sa nevylieci ale skusit to aspon takou formou, na silu ju tam pridrzat kym sa jej to svinstvo z tela nedostane von, a nech uvidi aky aj zivot na triezvo je fajn. Ved ona uz ani nevie preco pije, keby zistila aky by mala fajn plnohodnotny zivot, kebyze vie ostat triezva tak mozno by ju to nakoplo nepit.

olivia85
21. nov 2015

vela sil prajem. Ine vzchodisko nemate. Iba liecenie.... sama to nezvladne, musi ist na liecenie a tam sa uvedomit. Ani to nebude 100 percentne riesenie, pristup bude stale k alkoholu. Alkoholizmus je velmi vazna vec. V prvom rade aby Vam vsetkym ulahcila zivot, musi chciet sama.

malabiba
21. nov 2015

@123sima123 skús anonymných alkoholikov ako ti radia vyššie - prešli si tým peklom závislosti a sebaničenia a mnohokrát sú to veľmi inteligentí ľudia - ochotní pomôcť...mali sme podobný problém a pán z tejto organizácie sa začal takejto osobe venovať, prišiel k nim a postupne ju presvedčil na liečenie

bonaqa2013
21. nov 2015

Ak pije muž je zle, ale ak matka to je ešte horšie. Môj mm vie o tom svoje, svokra mala problémy s alkoholom a oni 5 detí neskutočne trpeli. Nakoniec sa svokra z toho dostala - síce neviem ako často pila, ani či bola na liečení - mm nechce o tom rozprávať, vraj pre neho obdobie ktoré nestojí zato, aby si naň vôbec spomenul. Len že neskutočne TRPEL ako dieťa.

emilia25
21. nov 2015

Ja mám taku istu mamku ked som odišla z bytu do pol roka on prišli krásny veľký 2 izbovy byt dostali len 50 tisic na ruku a uz boli hotový a to nehovorim ze ho chcels predst ked som chodila este do školy aspoň vtedy na mňa dala automaty a alkohol a chlapy to je život mojej mámi a vtedy nám deťom vyvoláva aký má óns zivot ze sa ide zabit.a mne stačilo dodrbsne detstvo takže som rada ze mám svoju úžasnú rodinku a hlavne úžasného muža ze uz vtedy a kvoli tomu neušiel odomns ale zobral má odtiaľ prec a uz sme desať rokov spolu.takže pokiaľ si alkoholik neprizna s tym druhy clovek nic neurobí.len naozaj čakať kedy sa upije az na....

minnie55
21. nov 2015

Zobrať ju pod pazuchy a rovno odniesť na psychiatriu - bez ohľadu na to, či s tým súhlasí alebo nie. Pôjde síce o nedobrovoľnú hospitalizáciu, ale súhlas na liečenie dá zdravotníckemu zariadeniu súd. Pracovala som presne na takýchto veciach a ver mi, nič lepšie pre ňu nemôžete urobiť. To je fakt jediný spôsob, ako jej pomôcť. Alebo ju necháte tak a budete sa dívať, ako sa ničí. A budeš si to vyčítať až do konca života, že si mame nepomohla.
Na psychiatrii si zažije zopár ťažkých dní, ale určite jej pomôžu a keď ju vy - rodina podporíte - určite to zvládne. Ona je veľmi chorý človek - nečakaj, že niečo so sebou urobí sama, v tomto stave to už nie je možné. Naozaj potrebuje vašu pomoc.

sardinka335
21. nov 2015

@minnie55 nikoho nemozete nasilu odviest na psychiatriu ak nechce si to uz uvedomte ludia. Bez suhlasu dotknutej osoby nemozete NIČ!!!
Alkoholik uz nepremyšla racionalne...treba ju nejako presvedčiť na liečenie v opačnom pripade ...zial, prepije sa nebude prva ani posledna - mame to v rodine a komu nie je rady tomu nie je pomoci.

jeannna
21. nov 2015

Suhlasim s nazorom @bosoriak. Zo vsetkych sil by som sa snazila pomoct tvojmu otcovi, co najskor sa dostat z tohto bytu. Aj uver by som si zobrala, aby som mu zabezpecila ludske byvanie. To, ako zije s vasou matkou alkoholickou, je na gulku do hlavy, prepac, ze to takto pisem. A nepriamo by ste pomohli vasej matke, aby padla na hubu, prepila svoju 1/2 bytu a bola nutena riesit svoju existenciu.

malabiba
21. nov 2015

@jeannna prečo hádžeš vždy ľudí cez palubu....?

jeannna
21. nov 2015

@malabiba Alkoholik sa sam hadze cez palubu ...

malabiba
21. nov 2015

@jeannna veď preto treba hľadať riešenie ako pomôcť

papinotata
21. nov 2015

Tvoja mamina potrebuje pomoc.........ano, je alkoholicka......prave preto, ona si sama nevladze pomoct a odkopnut ju ako prasiveho psa?? ved je to vasa matka, to co rozprava tie nezmysly, to je len alkohol, ktory rozprava..Musite nasilu ju odrezat od pristupu k alkoholu, nech radsej do prace nechodi...aj tak to teraz nema ziadny vyznam... Snazte sa byt niekto pri nej, ked bude v stave, ze nebude pod vplyvom, ak sa to podari...donutte ju ist na to liecenie...Bu de to velmi tazke, ale musite zacat konat...

jeannna
21. nov 2015

@malabiba a jej otcovi netreba pomoct? Vies si predstavit, ze by si takto zila? Ja teda nie. A pokial ich matka nepociti vaznost situacie, nikto s nou nepohne. Nepije rok, ani dva, podla prispevku si uchlipkava cely zivot a osudy svojich najblizsich ma ocividne na haku.

loginexistuje
21. nov 2015

niektore toto zjavne nezazili ..

psychicky choreho cloveka /aj alkoholizmus je psychicky problem/ proste nedonutite ist na liecenie k lekarovi atd.. pokial mu to nenariadi sud ...

Jej mama je svojpravna osoba a niekedy je nejlepsou pomocou NEPOMOCT .... a nechat to na tom cloveku bud sa spamata a bude SAM chciet sa liecit /a az potom pomoct/ alebo to skonci zle.. ALE to nie je vina tych ludi okolo ale len a len jeho.

a nikto nikoho neodkopava ona posobi UTRPENIE svojim blizkym a nie oni jej.

malabiba
21. nov 2015

@jeannna jej manžel sa rozhodol sám s ňou zostať - za ňu rozhoduje závislosť, žiaľ

jeannna
21. nov 2015

@malabiba Otazka je, kto z nich dvoch to dlhsie potiahne, aby sa nestalo, ze matka zdedi cely byt.