Mama alkoholička
Ahojte potrebujem akukolvek radu, vasu skusenost, pomoc.
Moja mama je alkoholicka..nehovorim o niekom kto si da dva tri krat do tyzdna flasu vina ale o niekom kto je kazdy den skoro do mrtva ozraty (teraz ma obdobie rumu a lacneho vina). Trva to dlho, ja som to zacala registrovat od svojich 15 cize tych 10 rokov ...ale skor take obcasne pitie ale potajme. Ocino do nej nakrical a dalej neriesil (vsak co sa da, ja som sa s nou povadila ze je zas ozrata a tam to tiez skoncilo). Vzdy som si povedala toto uz je take zle ze to uz horsie ani nemoze byt, ale vzdy sa stane nieco kedy mi dokaze ze vzdy moze byt horsie).
Dlho mala pracu v masiarni, samozrejme o masiaroch je zname ze piju..cize zacinala prve dusky o 5 rano...chlapi si sice vypili ale kym dosli domov tak boli OK, ale moja mama si kupila este aj domov a dorazila sa. Nakoniec ich vsetkych prepustili a teraz chodi od roboty k robote, dlho nevydrzi vzdy tam zauraduje chlast.
Ja uz s nasimi nebyvam, odstahovala som sa koli nej pred dvoma rokmi lebo som bola z nej totalne na prasky, sestra ta s nami nebyva uz tych 10 rokov a v podstate sa tvari ze by aj daco riesit alebo pomoct jej aj chcela ale nevie ako a keby aj vedela tak na to nema cas. A ocino s nou ostal sam a caka kedy dostane naozaj ze infarkt lebo to co ona robi je uz cez. Ked nemala robotu, tak v poriadku stane sa ze clovek je nezamestnany, ale otec prisiel z roboty od krompaca a ona po celom dni ozrata spala, nenavarane, neporiadene nic..a co sa s nou da robit?
Teraz je ocino prvy mesiac na dochodku, ona ma pracu stylom od 6 rana do 9,10 ...na par hodin..kym pride domov cez cele mesto tak je na srot (o nejakej hanbe ktoru robi snad uz ani nevravim). Vyplatu nema stylom raz za mesiac, ale kazdy tyzden jej daco daju cize vobec my nemame prehlad o tom ako je ona na tom finance, ale furt ked sa od nej pyta ze daj daco na domacnost, byt, elektrinu, jedlo tak ona nema, a z coho ma dat, veduci ju nevyplatil (ale pollitrovka rumu pod vankusom - na to peniaze su). Do domacnosti netreba podla nej absolutne nic, oco taha celu domacnost, byt, poplatky, strava - dodavam ze siel na dochodok takze sa teraz naozaj boji ako to bude vsetko tahat (cely zivot robil na stavbe, nebavime sa o niekom kto pracoval na ministerstve a peniaze mu padali do vrecak). Ona k zivotu potrebuje chlast, cigarety a mlieko (v noci sa donho pusta). A takto prebiehaju jej dni....pred tyzdnom zaspala v strede kuchyne ozrata, dosikana ....Situacie ako ze necha zapnutu ruru a ozrata zaspi, alebo vytopi susedov su bezne.
Otec jej ma plne zuby, rozviest sa s nou ale nechce pretoze by ju musel vyplatit, ona by tie peniaze tak ci tak prepila a ostala by na krku mne. Ocino furt mysli na zabezpecenie mna a sestry preto s nou zije len na ukor toho aby nemusel predavat byt a ostal nam. Ked som bola za jej doktorom on mi povedal ze nemoze s nou nic robit, nariadit liecbu kym nieco nespravi (kym naozaj nezaspi ozrata pri vareni a nevypali kuchynu - az potom jej sud moze nariadit liecbu). Ona sama sa nepovazuje v ziadnom pripade za alkoholicku (jej oco zomrel na rakovinu, mamu zrazilo opitu auto a brata pred pol rokom tiez) cize je to v rodine.
Zazila som s nou situacie ako si ozrata rozbila hlavu, ako si balila veci do tasky ze "toto mi oblec do truhly a ja sa idem zabit" a rozne vyhrazky...ked je ozrata je strasne agresivna, ja som teraz tehotna a bojim sa jej ze mi ozrata daco spravi tak tam chodim minimalne ked je doma oco. O smrade ktory nam ide z bytu ...to si neviwte predstavit. Ocino spava v detskej, obyvacku pred nou zamyka a ona ma pristup len do spalne a kuchyne. Ale smrad po celom byte, ona vyzera v dezolatnom stave, nekupe sa, neumyva a teda ked aj ozrata chvilu rano nie je totalne smrdi az vas z toho nadrapuje.
Vyhrazky, agresia, ohrozovanie rodiny podla mna ....da sa s tym daco robit? Za kym ist ak moznost donutit ju ist na liecenie nie je v ziadnom pripade prijatelna ???
@sono2 no funguje to nejako tak ze ak si po nom clovek da co i len poharik, je mu tak strasne zle ze si uz potom dalsi pocas uzivania neda ani raz. Kazdy musi raz skusit ako mu je v kombinacii liek - alkohol zle....a viac to neriskne. Praveze pocas uzivania by abstaky nemali byt, preto je dobre ak mu ten liek dava niekto kto s alkoholikom zije aby vedome nevynechal davku. Samozrejme zavislak musi potom vediet ze uz nesmie pit. Paradoxne ze treba sledovat pri uzivani pecen, ako keby chlast peceni neskodil. Poznam par ludi u ktorych to pekne fungovalo, avsak ked potom liek prestali uzivat a nesli na liecenie k chlastu sa vratili.
@alaguema vysachovat mamu z bytu je svinstvo,ako si napisala ty.Nemysli si to,ved keby to chceli urobit tak staci 2lrumu a mama podpise pripravene papiere.V tomto pripade je vidiet,ze dcera a otec maju zaujem jej pomoct.len neda sa a tu by naozaj nebolo od veci,keby matka skoncila na ulici-to je to dno,a potom jej podali pomocnu ruku,nic ine sa neda urobit,bohuzial
@gebeente77 veď na ten prepis ona ako spolumajiteľ bytu, musí dať súhlas...či ako si to predstavuješ?
@sono2 odkedy je dieta zodpovedne za alkoholizmus rodica .. co mala ona v 15 nastich s nou riesit .... preco jej mama pije vie ta mama sama a nerobi s tym nic lebo NECHCE ...
ja nechapem jedno preco tu tolki obhajuju len to ze mame treba pomoct a mama je obet... Obetou su jej deti ... tie su tym poznacene dokonca zivota. Jej mama mala a ma pravo volby ci bude pit tie deti to nerozhodovali.
Ak sa otec alebo mama rozhodnu nieco s tym robit tak vtedy sa da podat pomocna ruka resp. odporucit poradit sa .. ale skor nie. Nema to zmysel.
tak ako je alkoholizmus choroba je chorobou i pedofilia a predsa nikto nebude tvrdit ze ked pedofil ublizi dietatu tak och je to choroba on za to nemoze chudacik je to silnejsie ako on... tak ako sme nachylny to robit u alkoholikov ktori tiez ublizuju svojim rodinam svojim spravanim.
@mihula to je ale celkom iný vzťah a iný prípad. Dieťa si zrejme poslala preč zo svojho a nie z jeho bytu a nepripravila si ho podvodom o majetok. Vo vzťahu rodič dieťa predsa veci fungujú inak a určite človek cíti za situáciu aj veľkú zodpovednosť, kde sa stala chyba, prečo sa to stalo. Musí to byť strašne, strašne ťažké, ale nedá sa to porovnávať s touto situáciou. Veľkú rolu hrá aj vek, zdravotný stav a pod. Mladý človek skôr nájde motiváciu niečo zmeniť a vtedy vyhľadá rodiča a ten pomôže. Neviem si ale predstaviť dostať na ulicu rodiča alkoholika, ktorý má možno okolo 60-tky, pravdepodobne s podlomeným zdravím a asi už bez veľkých cieľov, s psychikou poznačenou dlhodobým pitím. To jej rovno podpíšu rozsudok.
Preco pije, na to nemusi existovat ziadny racionalny dovod. Prepila sa jej matka, aj brat. Velku ulohu tu zohrava fakt, ze pije matka. Keby bol alkoholik otec, vacsina prispevkov by sa niesla v duchu, ako zachranit mamu od alkoholika. Ale v rovnakej pozicii je teraz jej otec. On nema narok na dostojnu starobu? Vpasoval sa do ulohy obete, aby ochranil vlastne dcery. On si tymto podpisal rozsudok.
@alaguema nikoho som nikde nevyhnala,ale poviem ti slova odbornika.Ok chces niekomu ozaj pomoct a je jedno,ci je to rodic,dieta,surodenec,manzel alebo niekto koho mas rada,a on odmieta liecbu,lebo priznajme si to,ani jeden alkoholik nema problem s alkoholom a ma to pod kontrolou,tak potom jedina zachrana je ho nechat padnut na hubu,to citujem odbornika,ktory sa alkoholikmi zaobera 45rokov a ma velke uspechy
Kolko kecov v jednej teme ...ze ,,musite ju odrezať od alkoholu,, odniesť na psychinu atd...to pišu teoretici - moja mama popija ,,rekreačne,, uz roky ....nepomoze NIČ pokial sama nechce, boli sme aj na Hraničnej a istu dobu chodila na Entizol...bez vysledku, ,,šnury,, ma dodnes...a keby sme ju vyhodili z domu tak skonči ako bezdomovkyna. Ja necitim ziadnu spoluzodpovednost za to ako zije - ja som urobila čo bolo mozne chodila som s nou na Hraničnu ....potom uz ona nechcela, povedala ze nechce tie lieky - a to proste nedonutite človeka, ktorý nechce a ni ziadnymi ultimatami, vyhražkami, krikom, vyčitkami....
A preto ja to mam uz na haku, neriešim, nestaram sa, mam svoj nazor, viem ze ked je triezva je v pohode, ale proste musi si občas dať a to sa ja vtedy pakujem domov a neriešim...ja si svoj zivot už nebudem ničiť bojom s veternými mlynmi, ak bude chcieť a bude sama rozhodnuta tak pomozem lebo mam rada svoju mamu velmi, ale ak nechce tak sa nestaram. Nie je ťažka alkoholička ale da si...mrzi nas to všetkých, kolko hadok a kriku a hanby sme zažili to je na roman, ale uz to nie je moj zivot ani moj ciel meniť človeka, ktorý nechce. Radím všetkým pokial alkoholik sam nechce, nechať ho tak a len mu z času na čas ponukat pomoc - nič za neho neriešiť nech padne na hubu, pokial maju pomoc taku ze vy za nich riešite veci ako je domacnost atd...tak načo sa menit...niekomu pomoze ked konečne uvidí tu vlastnu biedu a niekomu ani to nie...sme mali susedu čo pošťata spala v zime v snehu opita ...proste nepomoze nič...tak to je, to je realita a ja uz s nou viem žiť.
Dovodom preco mama pije - nejaky hlavny zlom sa nevie. Jej rodicia pili cely zivot, sposob zivota akym zili ich v tom len podporoval, a alkoholizmus je dedicny...v zmysle ze u cloveka vznika predispozicia, a clovek je nachylnejsi alkoholu podlahnut. To nam furt hovori ocino nech si na to so sestrou davame velky pozor.
Ked si rozbila ozrata hlavu a brala ju zachranka bola vtedy tri tyzdne doma a nevychadzala z domu (mala pol hlavy vyholenu tak nechodila ani do roboty) a vtedy som ani ja sa dako nevenovala nicomu inemu len som s nou bola doma, kecali sme , kukali telku, venovala som jej vsetok cas a bolo vsetko super a clovek by cakal ze sa to zmeni. Po prvom dni v robote si vsetko vynahradila. A dovody na pitie, ktore uvadza v slabych chvilkach su - nudim sa doma, rodicia mi zomreli (pred 10 rokmi), susedu vyhodili z roboty,..alkoholik si dovod vzdy najde...su chvilky kedy si to prizna ale naozaj len raz za cas a ked jej chceme pomoct tak povie nech sa starame vsetci o seba ze ona sa do nas tiez nestara.
Raz som sa bola pytat aj na psychiatrii,povedala som im celu situaciu, chcela som sa informovavat ake su sposoby ako ju nejako presvedcit aby sa sla liecit - doktorka ma zvozila, ci kukam vela filmov, kde som bola doteraz, a ze liecba je na zaklade dobrovolnosti cize ak by sme mamu aj nejako presvedcili v slabej chvilke ona s nou odmieta spolupracovat za podmienok ze to trva takto dlho (no uplne ma odbila).
Preco som to neriesila ked to zacalo? No mala som 15 rokov, takze ja sama asi tazko by som daco mohla riesit. Preco to neriesil otec to uz nevieme. Mam teraz 25 a stale to neviem vyriesit, cize 15 rocna tazko.
Debaty na temu byt, vysachovanie z bytu, podpisanie papierov a podobne veci ktomu nemusite nic komentovat my by sme to nikdy nespravili. My sme so sestrou rozmyslali aj tak ze jej zaplatime len podnajom, kazdy mesiac najom bude zaplateny cize neskonci pod mostom (ona so svojim prijmom nie je schopna si zaplatit byvanie) a to co zarobi nech si s tym gazduje ako chce - ci si kupi chlast alebo chleba uz je na nej. Odpoved : NIe nie nie ona nepije, problem nema, preco by mala odchadzat zo svojho domova a nechape co jej to rozpravame vsak ziadny problem nieje.
Este jedna vec - ked pije muz, mozgove bunky sa mu obnovuju, cize aj ked prestane pit dokaze sa dostat znova do normalu v ramci moznosti, ale zene mozgove bunky odumieraju a ludovo "osprostieva". Cize debaty s nou nemaju ziadny zmysel, nemaju hlavu a patu, ona nevie co sa okolo nej deje, kebyze ma ist niekde na urad, nie je schopna nieco vybavit, v 6 mesiaci mi povie nech uz porodim ze sa nejde dockat ze "ved to dáko to malé zvladne", napr ja doma so sestrou uz vobec nejeme, lebo ked vidite ako to pripravuje, ako je vsade bordel, hygiena jej nic nehovori no neodvazili by ste sa to dat do ust.
A ked som zistila ze som tehotna myslela som ze mozno sa aj daco zmeni, bavili sme sa spolu o tom ze bude sa venovat vnucatu, bude chodit ku mne domov- z bytu do velkeho domu - kde moze robit v zahrade co vravi ze ju bavi a tak. Ale ona si to predstavuje stylom dva tyzdne pijem, potom vas pridem na dva dni pozriet a potom znova budem pit, co je absolutne nepripustne. To dieta nieje este na svete ale uz teraz ho milujem z celeho srdiecka a nechcem aby ta osoba za takychto podmienok pri nom bola.
My mame uz teraz pataliu s tym, ze by mala prist za mnou do porodnice - ak aj triezva ale co ten smrad...a rozmyslame ze jej to ani nepovieme ked to pride.
Hovorite ze ona je obet, ja si myslim ze viac ako robime pre nu uz nemozeme spravit. Mne sama odbornicka povedala ze sa mame na nu vykaslat..ako pisete nech padne na hubu...dolezite su nase zivoty. A diagnoza ludi, ktorí ziju s alkoholikom je spoluzavislost, co je stokrat horsie ako zavislost ...lebo zavisly clovek uz nevie co sa okolo neho deje ale spoluzavisly ano.
@mihula nechať padnúť na hubu ale asi neznamená obrať ho o majetok, že? Znamená to niečo, ako píše @sardinka335 ...a síce nechať ho žiť a občas ponúknuť pomoc a nie doraziť tým, že ho pripravím o polovicu bytu a skončí na ulici, z ktorej sa pravdepodobne už nepozbiera, lebo nemá už vek, energiu, má labilnú psychiku a na tej ulici s bezdomovcami sa pravdepodobne upije úplne a expresne.
Neexistuje žiadny legitímny dôvod na to, aby dospelý človek zbavil svojho rodiča nejak nenápadne jeho majetku, lebo aby ho neprepil...Nech sa s ňou chlap rozvedie a ak prepije, tak len svoju polovicu. A potom ak skončí na ulici, tak to bude len následok jej rozhodnutí.
@sardinka335 presne tak, iné sa nedá robiť. Zažila som to s otcom a žiaľ, nakoniec neuropatia a neskôr úplné psychické odchádzanie, zomrel nevládny. Napriek všetkému som sa k nemu do poslednej chvíle chovala ako dcéra k otcovi, mal všetko, čo potreboval a nezomrel niekde na ulici, ale v prítomnosti svojich detí, v slušnej izbe, čistý a dúfam, že aj zmierený.
@minnie55 prepac, bez ironie, ale mna by naozaj zaujimalo, ako je mozne v tomto pripade nariadenie sudu o nedobrovolnej liecbe. tato osoba zatial nikoho netyra (ak, tak sa vsetci, ako citam, nechavaju dobrovolne), nic nespachala... tu by snad sud uz zasiahol doslova do jej ludskych prav:(
- dalsie "srandovne" odporucenia - Antabus bez vedomia alkoholika - rozhodne nepredpise obvodny lekar, a uz vobec sa nesmie uzivat bez vedomia pacienta (a nie som si ista, myslim, ze Antabus uz asi ani neexistuje, nejaka nahrada, neviem...) proste tu sa moze jednat len o dobrovolnu hospitalizaciu - ambulantne v ziadnom pripade - neviem, ci by bola moznost odviezt ju na Hranicnu v pripade nejakeho deliria a tam ju potom "nechat" podpisat suhlas s hospitalizaciou, viem, svinstvo, ale pre nu mozno zachrana. a suhlasim tu s tvrdenim, ze uspesnost uplnej abstinencie alkoholikov je miziva, musia mat rodinne zazamie, musia s niekym byt, takze ak ju vyhodia na ulicu a zostane sama, i v pripade liecenia vysledok takmer nula bodov.
- neviem, odkial si, skus sa popytat na Hranicnej priamo v prijmovej ambulancii, myslim, ze sa netreba objednavat, mozno poradia, odporucam skor lekara, nie lekarky (neviem, ci je tam este Dr. Palkovic a ako na tom je), mozes tam ist aj sama
- minnie55 - prepac, ale toto na sudne nariadenie nie je, to by sme tu mali desattisice pacientov na lieceni, za ktorych to chcu v dobrom rieist rodiy, znami....
- v kazdom pripade treba ratat s tym, ze ak sa na to da, po navrate musi byt s nou niekto 7/24, mate na to cas, chut nastahovat si ju domov?
- no drzim palce a suhlasim s tymi, ktore tu tvrdia, ze v tomto pripade uz ale cez "cez to dno" ☹
@123sima123 presne ako pišeš tam debaty nemaju ziadny zmysel...so setrou rozmyslate dobre len ten byt bude ako chliev po čase...tak ťažko povedať čo je lepšie. Doktorka ma pravdu bez toho aby mama chcela je to len strata času, nasilu sa nič nedá.
MOja mama prišla za mnou do porodky ze z nej bolo citiť alkohol, zase ,,zhukana,, nebola ze by sa tam potacala to nie, ale citila som ze si dala , ale tak prežila som, druhých ludí neriešim.
Tvoja mam je uz osprostená, moja mama take reči ked ma ,,hladinku,, ked som mala prve dieťa ze ona sa bude o maleho starať a ja mam ist do roboty....Potom raz išla so synom v kočiku von na prechadzku a hodiny nechodila. Ako nebala som sa čo sa deje ..išla som ju hladať po uliciach a videla som ju ako nese maleho na rukách resp. v jednej ruke a druhou tlači kočik, oči uz prezradzali ze bola na vinku...ako kludnym pokojnym hlasom som jej povedala, ze ked chce ist piť tak nech si maleho nebere so sebou - začala ma vyhadzovať z domu ze nech vypadnem. Išla som domov a ona zrejme išla vyspavať opicu....večer mi volala či je všetko ok ja ze ano, prečo? proste vtedy to neni ona, hovori z nej niekto iny, niečo ine...nema zmysel sa z nou hadať, dohovarať ona si aj na 5 minut uvedomi a potom po týždni je to v starých kolajach...Ale inak ma aj dobre vlastnosti, ked je ok tak navari, postraži deti, pomoze....len proste keby nepila.
@123sima123 na tvojom mieste by som sa teraz venovala sebe, si tehotná...Nechápem, prečo to riešiš práve teraz. Otec je dospelý, poradí si a ak toho bude mať naozaj dosť, tak sa s ňou rozvedie, byt predajú a bude žiť v kľude. Byť tebou, poviem mu, aby to urobil.
@alaguema tak tak , neda sa robiť nič pretože ona nechce a ja som z tejto vychovy a situácie v rodine akurat tak skončila na antidepresivach čo furt ako decko v strese, po večeroch sami doma, nikdy som nevedela či pride domov triezva a či opita - uz podla štrngania kluča v zamke som vedela ako na tom je ani vidieť som ju nemusela, kolk okrat tak varilal ze kuchyna ako po vybuchu, pomylila si ocot s olejom a hadzala vinu vzdy na nas ze my sme to zamenili , ak niečo nevedela najsť tak my sme to schovali...a to nevysvetliš. Mojho otca napadla nožom...proste užili sme si svoje. Napriek tomu neviem akym zazrakom sa mame stale radi, aj ked ja som zial ostala voci nej tak citovo chladna - neviem ju spontanne objat, dať pusu..to su pozostatky toho ako som zila. Ale ako vravim - ked je triezva tak je všetko viac menej ok, pomoze navari, deti postrazi, napečie...ja ako dcera vzdy pomozem ak mozem, chrbtom sa neotačam a ked vidim ze ma hrcnute tak idem domov po svojom a potom ked sa z toho vyspi tak potom sa kontaktujeme.
Byt tebou, porozpravala by som sa s otcom, ci sa rozhodol zostat s nou len kvoli vam dceram a ubezpecila by som ho, ze taku velku obetu od neho neziadate, a v podobe financnej podpory, ze vam raz zostane byt, uz vobec nie. To za to nestoji. Ta polovica bytu jej patri, to je bez debaty, ako si s tym nalozi, bude uz na nej. A ty ako si spravne pisala, sustred sa hlavne na svoj zivot, lebo tu ozaj niet vychodiska.
@alaguema teraz som to zas zacala riesit z dovodu ze ten ocino ostal doma na dochodku, ona mu vykrikuje ze nechodi do roboty, a je s nou v podstate nonstop kedze ona pride z roboty o 10 rano. Tak isto to riesim preto ze sa blizia sviatky kedy zasa potiahne svoju dvojtyzdnovu snuru bez akychkolvek vycitiek - vsak su sviatky, a blizi sa mi porod, krstiny a podobne veci.
@sardinka335 ja ju nedokazem uprimne postiskat, dat jej pusu, hnusi sa mi ako clovek, ked si predstavim ze den pred tym prisla domov posrata, alebo zaspala na zemi a posikala sa ...to si myslim ze je pochopitelne. Keby ze naozaj prestala tu podporu u nas ma a myslim si ze aj taky maly drobec by ju mohol nejako zmenit, mozno, neviem. Ked je triezva je sice absolutne v zivote nepouzitelna, neporadi vam ani nic ale da sa s nou pokecat na urcitej urovni ale to malo kedy. Ked su s ocom sami doma a ze je triezva tak aj on sa snazi s nou normalne bavit, zahraju si karty, kuknu film ale to su dni ktore spocitam na jednej ruke. Ona tiez nemoze cakat ze jeden den sa ozerem a druhy den sa vsetci tvarime ze sa nic nestalo.
Ked sme kupili dom tak som ju sem nezavolala, vsetci sme boli tu, malovali, riadili a taketo veci a ona bola skoro tyzden sama doma ..jasne ze pila...ale ked sa blizila oslava ze ma prist sestra s priatelom, a vsetci sa mame stretnut a jej doslo ze ju asi nik nezavola tak tyzden sa drzala. Potom bola oslava, vsetko v pohode a potom potiahla ozrata cely mesiac. A teraz idu sviatky, to je najblizie take kedy sa vsetci stretneme (sestra domov uz nechodi len ku mne) tak co nechat ju samu doma? Nech ma ponaucenie ze ak nevydrzi bude sama doma aj cez krštiny? Neviem ako na nu, lebo ked nejaku motivaciu ma tak dokaze byt chvilu triezva ale naozaj len chvilu a ako nahle to dosiahne tak je zasa samostatna jednotka.
Mojmu ocovi raz chcela hodit fen do vane, kedze sa "kupe" raz za tyzden a minule som tam spala tak mi povedala "nechaj mi vodu po tebe ja pojdem do nej" ..budis aspon daky kontakt s vodou. Vysla po troch minutach ze som ju chcela zabit, ze ta voda je totalne vriaca (ano v takej sa idem kupat v 8 mesiaci, samozrejme) a ze teda sa kupat nejde. Po sidlisku o nas rozprava kadeco, aky sme zli, protivni...vymysla si situacie ktore sa nestali, potom za nami chdoia lkudiaco to rozprava. Ja s priatelovou rodinou som povadena, lebo zistili ze pije a mi to vykricali (oni su tiez kapitola sama o sebe, a ak si mylsia ze to ze ona pije je moja zasluha tak asi ich mozgova kapacita nie je ok cize ja s nimi dako nemam o com). Cize ja sa s nimi nebavim a ona mi vykrikuje ze ...ved ani vlastna svokra ta nema rada.
Ale stale je to lepsie ako to bolo ked som byvala doma, mala sa ucit na statnice a ona sa mi ozrata vyhrazala ze zabije bud seba alebo mna alebo dakoho. Mam teraz svoj klud v ramci moznosti, kym nejdem domov a som ovela vyrovnanejsi clovek ako som bola ked som byvala doma.
Na tomto fore som naozaj len chcela zistit ci su nejake sposoby ako to nejako vyriesit i ked som vedela ze skor nie ako hej .
@alaguema nik tu nepise,ze obrat rodica o majetok,to len ty stale krutis dookola.Autorka to nikde nenapisala,a je vidno ako velmi chce svojej mame pomoct.Ale,jedine riesenie je to....nechat padnut na to dno aj za cenu,ze pride nachvilu o byvanie.A keby sa zadarilo,kludne jej majetok vratit nazad.
Zamyslam sa nad tym,čo by sa stalo s bytom,keby teraz otec ochorel a zostal by lezat v jej opatere.Myslis,ze by dokazala ten byt udrzat,alebo by skoncili na ulici obaja?
@123sima123 ahoj,nemozes robit nic ine len sa starat o svoju rodinu. Matka sa nezmeni,otec to musi s nou vydrzat. Bud potiahne vsetky financie sam,alebo si vezme mensi byt. Presvedc ho,ze o vas dcery sa uz starat nemusi- myslim tym ze vam nemusi drzat byt. Jedine by nemal kupovat matke chlast. Ak si kupi sama,to je jej problem. Je svojpravna,takze ani na liecenie ist nemusi. A ak by sa nedajboze otcovi nieco stalo prvemu,v momente predajte byt a dajte matku do penzionu,viem ze to je krute,ale ona sama fungovat nedokaze
@mihula keby bolo keby...tých variant čo všetko by sa mohlo stať, je x a ja fakt nemám dôvod polemizovať o tom, čo by kto dokázal, alebo nedokázal. Muž sa môže so ženou rozviesť, majetkové pomery poriešiť férovo a žiť dôstojne. Ale tu sa práve to rieši, že to tak ten otec nechce, lebo by sa musel deliť a deti by kvázi prišli o budúce dedičstvo, lebo ona by svoj diel prepila. Ak toto nie je o majetku, tak potom fakt neviem o čom...Keby som bola na mieste dcéry, tak by som otca presvedčila, že také obete nečakám a nech sa rozvedie, nech si podelia majetok a nech žije každý tak, ako chce. On v kľude sám, alebo možno aj s niekým a ona ako sa už rozhodne - sama a s alkoholom, alebo s rodinou a bez alkoholu. Dcéry sú dospelé, môžu svoj majetok zveľaďovať vlastným pričinením.
@nada1326 byt - deti bez jej suhlasu nepredaju. penzion - bez jej suhlasu nie, navyse 1.) alkoholika nevezmu, 2.) poplatok je v nom niekolkokrat vyssi ako najomne za byt.
Jedine riesenie - navrh na rozvod zo strany otca, rozdelenie majetku, otca prichylit alebo mu prispiet - dolozit na nove byvanie..
Este je tu MINIMALNA sanca, ze ona pocas rozvodoveho konania "sa uvedomi".
"Kde niet rady, niet pomoci"... Inak to asi nepojde, len komplet vsetci sa od nej odstrihnut, inak vas stiahne na to dno vsetkych:(
@loginexistuje veď ok ok, potom, načo to rieši teraz. To už je totálne pase.
@123sima123 skoda, ze si to takto zhodnotila, ze nie su sposoby, ako jej pomoct. Ja som ti napisala, co mozete robit, ale ked viac veris tomu, ze sa to neda...nebudem reagovat na prispevky, ze nedobrovolna hospitalizacia je porusovanie zakladnych prav a slobod....totalne bludy. Niektore si to zamienaju s liecenim. A spajaju dve uplne rozlicne veci.
tu na MK je to bohuzial vacsinou tak - cokolvek clovek napise, pustia sa niektore "najmudrejsie na svete" donho a roznosia ho v zuboch. Stale si vravim, ze uz viac nebudem prispievat do fora a vidim, ze sa to fakt neoplati. Ja som napisala osobnu profesionalnu skusenost s osobami zavislymi na alkohole a napriek tomu sa najdu zeny, ktore napisu, ze to je hlupost a ze sa to takto neda. Skoda slov .......
@minnie55 nie nie urcite som to nezhodnotila tak ze sa to neda. vyssie som pisala ze cez tyzden to idem zacat riesit....idem domov porozpravat sa s ocom, pojdem za jej lekarkou a chcem to vyskusat....googlila som a aj dovody kedy clovek moze byt nedobrovolne hospitalizovany..ju som nasla vo viacerych takze urcite pojdem to skusit touto cestou.

@amy2408 Ahoj, mňa to jen zaujalo, som si O tom lieku prečítala, len on sa nesmie užívať pokiaľ človek ďalej pije alebo droguje. Nesmie sa užívať, kým je človek závislý. ., hrozia veľké absťáky A treba sledovať pečeň A obličky.