Mama, bordel a nezvládnutie kritiky
Ahojte zeny, mam taky problem, uz dlhsie si vsimam, ze moja mama je strasny bordelar, naozaj, vzdy ked k nej dojdem, neskutocny bordel, vyslovene az špina.... Ja sama musim mat doma vyluxovane tip top.... Je mi to az tak luto, ze neviem, preco je taka pohodlna.... Ma teda viac robot, ale napriklad nedelu ma celu volnu, ze keby spravi kazdu nieco, tak to da do poriadku.... Snažila som sa jej castejsie naznacit, ze toto co tu mas alebo tak, ale nic nezaberalo stale rovnako....vyslovene nakupuje stále rozne haraburdy, ma ich kadetade po byte polozene, kupelnu neumyvala snad neviem koľko, riad poriadne neumyts, no cele zle vsade kam sa pozriete.... Tak dnes som to uz nezvladla tak som jej povedala, prečo si neuprace, ze fakt bordel, spina... Ze jej to nehovorím v zlom, prave v dobrom, ze moze jej nahodne prist nejaka navsteva a aby ju neohovarali.... mama ocividne nevie zvladat kritiku, uplne vybuchla, ze mam sa starat o seba, smarila kavu do drezu, ako nejake rozmaznane decko .... Uplne sa urazila na mna.... Neviem, co s tym robit, fakt mi to je luto, naozaj sa sama prichytavam, ze som u nej a idem pit a kontrolujem si pohar, aky je spinavy a tak.... Este ked som byvala s nou, som upratala ja, ale, co byva sama, naozaj to ide dolu vodou, co by ste mi poradili? zachova rozmaznane, ktoremu nikto nemoze nic vytknut aj ked jej chce dobre.....
Hovorí sa ako to ma človek vnutri, tak vypadá jeho okolie. Jeho prostredie je obrazom jeho duše. Skus sa s mamou porozprávať ako človek s človekom, čo ju trápi a poteš ju dobrým slovom.
Inak môže byť aj chorá presvedčí sa pre istotu aby to nebolo horsie
Prečo jej neupraces ty ? Moja mama je veľmi cistotna ale nieked naozaj nestíha pre prácu a tak k nej raz za čas pribehnem, operiem, utriem prach, povysavam, stiahnem podlahu a umyjem kúpeľnú aj wc. A to mám tiež svoju domácnosť, 2 deti a zverinec. A keďže žije sama tak často navarím viac a nosím jej do práce obed aby nebola na donaskach.
Zijete v jednej domacnosti?
@lenka1993 lebo tiez nestiham pre pracu, tiez nemam len jednu, rovnako ako ona..... Plus k praci teda este svoje všetko
@nini1010 nezijeme v jednej domacnosti
Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Pokial nemáš snahu jej pomôcť tak nemáš právo ju kritizovať. Ja moju mamu ľúbim a keď sinpredstavim koľké roky kým som vyrastala upratovala ona po mne tak ke moja psia povinnosť jej ísť pomôcť.
@lenka1993 ja svoju tiez lubim, dokonca ked sme spolu byvali som upratovala domacnost len ja.... Od nejakych 13 rokov..... Takze nie je to, ze by som sa nechala v detstve od nej obskakovat a teraz ju kritizovala.... Ale ona nena pracu ako som spominala vyssie, ze by bola od rana od 6 do 8 dovecera v praci.... Robi ucitelku, zvycajne je uz o 1 doma.... A potom ma este hodku druhu pracu.... Cize ma viac casu ako ja dokonca a este nema doma dve deti a manzela a plus ma maly byt a ja mam dom....
Ak nezijes doma tak si naozaj myslim nech je akykolvek bordelar prist k nej a kritizovat ju za neporiadok je fakt nevhodne.Kazdy poriadok vnima inak (vid ja a moj muz 🤦♀️)ale hlavne co ta do toho?ak uz tak namiesto sekirovania jej povedz mami co povies,mozem ti pomoct poupratovat?pod spolocne to budeme mat rychlejsie!Urcite jej dopne ze tam ma neporiadok,ale nebude to tak nevhodne a drzo povedane.Oceni pomoc.Moja mama bola od mojho detstva strasny Monk na poriadok a upratovanie.Naozaj az chorobne.Aj my sme museli od mala makat a upratovat svoje "rajony" v byte a nielen svoju izbu.Dnes ma 61,stale pracuje a chodi domov z roboty znechutena a extremne vycerpana a upratovat uz nestiha a ani nema ziadnu chut.Pre koho?pre seba ked je byt uz bez nas deti a tatkovi na tom aj tak nezalezi.Nemala by si sa do nej starat skor chytit handru a pomoct.A to ze to na teba nevrha dobre svetlo se ma.ona neupratane??Dobra blbost.
@nini1010 to, ze je vycerpana by som pochopila, ale asi si necitala celú diskusia, mat doma plesnive veci a podobne, to uz mi dojde lenivost, kednniekto nie je schopny ani nieco vyhodit.... Keby uz aj mala neupratane
Takže ti ide o teba. Veď čo by povedali ostatní.
Ale ja to chapem,aj to ze sa ti to nepaci.Fakt.Ja len hovorim ze je od veci ju za to kritizovat.Zijes tam?je to tvoj byt?musi sa ti spovedat?Proste bud jej to pomoz upratat alebo to nechaj naozaj tak a tvar sa ze to nevidis.No napriklad ja nemam vacsej zlosti ako ked pride ku mne moja mama a nejako mi naznaci ze cosi doma nemam podla jej predstav,no okamzite ju zaparkujem.Fakt na to nemas ziadne ale ze ziadne pravo,nechaoes?ani sa necudujem ze sa urazi.
@rebeka7501 nejde mi o seba, ja neviem, asi ste tiez necitali celu diskusiu, ide mi o to, aby sa aj ona citila lepsie, ved urcite, ked ma bordel a plesnive veci a neviem co, nemoze sa citit dobre.... Plus som tu viac krat riesila, ci nema nejaku depku, ked je taka apaticka, cim to moze byt, takyto pristup...
@nini1010 ved nebudem jej hovoriť, len mi to uz dojde take nenormalne mat ja neviem plesnive veci a nevyhodit to, ze uz som riesila aj tu v diskusii, ci fakt nema nejaku depku, vtedy byva clovek taky apaticky aj ku svojmu okoliu, lebo sa mi to nezda, aby clovek bol spokojny v takomto prostredí
Joj,ty stale svoje dookola.Jedina podstatna vec cosa ti tu snazime odovzdat je ze je to jej vec,jej byt hoc tam bude s prelacenim aj hovna prekracovat a ty nemas pravo ju upozornovat a sekirovat.Ale asi to nechapes vidim.Takze pekny den
@nini1010 ved je to jej vec, ide o to, ci je to lenivostou alebo tým, ze ma nejaky problem, depresiu alebo nieco, co by bolo treba riesit, keby to bolo tak.... Keby je to lenivostou, ok, s tym ja asi nic neurobim, ale keby ma nejaky problem mozem jej pomôcť
Ja osobne chodím upratovať byty, a ver, že nie každý potrebuje mať doma "múzeum". Ak to mame vyhovuje tak je to jej vec. Ak má viac zamestnaní, tak určite posledné na čo myslí je upratovanie.
Možnosti je viac. Prvá, ist jej upratať je pre teba nereálna. Druha možnosť je že sa to naučíš ignorovať. Tretia že k nej prestaneš chodiť a povieš jej že ti vadí jej bordel, ďalšia je že jej zaplatíš nejakú pani ktorá jej 2x do mesiaca urobí nejaký základný poriadok a plesnivé veci vyhodíš ty za 10 minút vo si u nej a posledná že s ňou sadnes porozprávate sa a ponúkneš sa jej že jej upracete spolu.
@lenka1993 no bola som po incidente u nej uz, ale teda nic nejako extra sa nezmenilo, ale uz som jej nic nehovorila.... Tak uvidim, do buducna zvazim este ten rozhovor, pripadne spolupracu pri upratovaní
A tym sa akoze co vyriesi, ze jej to nebudes hovorit a neupraces? Odkladaj si peniaze bokom, lebo ked tvoja mama zomrie; budes musiet 3 velke kontajnery objednat + plus nova malovka a novy nater proti plesniam.Roboty ako na kostole.To fakt uzasne rady dostavas, ze nemas mamku kritizovat, nech tam aj zhnije.Ale ze ten byt sa od smradu rozpadne, to uz neni problem.Ja neviem, ale mi vsetci trochu mimo pripadaju Ked sa to tebe nechce upratat, zavolaj na Gazdinky do domacnosti ci nejak podobne sa bola ta agentura a ma cennik tak nech jej tam upracu
Keby mamka odmietla, povedala by som jej, ze ku nej chodit nebudem z dovodu bordelu a mohla by salku kavy aj z okna vyhodit- nezajem
@karolinakr rozmyslala som, ze zavolam niekoho, len to je problem, ze tam je hlavny bordel haraburdy, a to teda v podstate uz vidim ako by mala zachvat, ze som jej snad vyhodila veci, ktore ona chcela.... Ktore "pouziva".... Momentalne som ticho, ale v hlave si teda preberam, ako jej to povedať nejako slusne, aby sa nenasrala.... Pripadne nejako sa dohodnut, ze to poriesim s ňou

x