icon

Mama ma komanduje a zosmiešňuje.

19. mar 2020

Pekné dobré ráno všetkým, ako som sa už v nadpise zmienila, riešim svoju mamu a jej potrebu ma komandovať a najlepšie pred druhými.
Najradšej na návštevách. Boli sme s mamou na návšteve mojej sesternici, narodili sa jej dvojčatá a sesternica mi jedného dala na ruky. To ma hneď začala mama okrikovať, že ho mám poriadne držať aby nespadol, že mám dávať pozor, že ho nemám moc stláčať, stále len POZOR POZOR DÁVAJ POZOR. Viete, ako som sa cítila? Veď ma úplne zosmiešnila. Cítila som sa ako idiot.
Alebo keď sme niekde na oslave, napríklad spomeniem dávnejšiu udalosť, promócie sesternice, tam to bolo rovnaké, keď sme sa fotili, tak komandovala, choď trochu dozadu, čo robíš s nohami daj ich normálne, vystri sa... Pritom sa všetci super smiali na môj účet 😞 Keby to bola aspoň oprávnená kritika, ale nie je. Mám veľa kamošiek s deťmi, viem ako držať dieťa, veď sa o ne koľkokrát starám keď potrebujú postrážiť.

To si fakt neuvedomuje ako má strápnňuje? Že zo mňa robí neschopnú hus? A potom sa tak aj cítim 😞

Strana
z2
sissy27
19. mar 2020

a očakávala si čo? Lebo naozaj nie je v našich silách zmeniť tvoju mamu a ani tvoj postoj k celému problému. Rád si tu dostala nespočetné množstvo, aj dnes, aj v predchádzajúcej diskusii a výsledok? Žiadny.

catherine1989
19. mar 2020

Buď jej povieš, že ti to je nepríjemné, uráža ťa to a bolí ťa to a poprosíš aby s tým prestala ( ale to určite neurobí), alebo sa úplne odstrihneš a domov prídeš raz za dva mesiace na obed a kávu. Inak, ja si tiež pamätám už viacero tvojich fór, kde si opisovala vlastne jeden a ten istý problém, tak načo všade chodíš s mamou? Načo jej dávaš príležitosti strápniť ťa? Sesternicu s deťmi predsa zvládneš navštíviť aj sama, nepotrebuješ predsa asistenciu svojej mamy

petkaaa
19. mar 2020

Akú požičaj, takú vráť ... nabudúce jej pri fotení povedz: mami, to ako stojíš, veď sa vystri, prelož nohy, veď ako to bude vyzerať ... alebo keď bude držať dieťa: mami, drž ho poriadne, nie že spadne ... potom sa jej opýtaj, či to je príjemné... možno pochopí

eva112014
19. mar 2020

Dám ti jednu fungujúcu radu. Mne toto robila vždy v puberte. Začni ju kritizovať skôr ako ona teba. Ver mi a urob to. Choď do jej "pozície". Musíš to vydržať, ale je to dlhodobý beh. Potom prestane.

mala_hobitka
19. mar 2020

Normálne si s ňou pohovor, že to preháňa a že ti ťa to ponižuje. Tak snáď ťa ľúbi dosť na to aby pochopila čo vlastné robí.
Ak to nepomôže tak preháňaj rovnako ako ona sarkastickými odpoveďami:
"Nestláčaj to dieťa!" povedz "Jaj ono nie je ako bublinková fólia na praskanie?"
"Čo robíš s nohami!" povedz "Bežne nimi kráčam, ty nie?"
"Vystri sa!" povedz "Keď budeš kričať viac môžno sa aj prestriem ako stôl."
A keď nepomôže, proste povedz nech prestane alebo rovno "už mi vážne lezieš na nervy".

gabika128
19. mar 2020

😂 Skús sa vždy keď začne komandovať správať ako "debil" s prepáčením. Keď povie "ako stojíš, ako máš nohy?" tak sa postav naschval uplne zle, urob si z toho jednoducho srandu. Ludia sa potom budú smiať na nej a nie na tebe. Môj muž ma takú povahu, keď ho mama alebo ja na niečo upozorníme,hneď to zneužíva a preháňa ešte viac. Ide ma z neho aj poraziť ale zároveň to otočí na srandu. Keď som ho upozornila aby dobre chytil dieťa tak v tom momente "hop, jezis skoro mi spadlo" a rehotal sa ako vôl. 😅

lidia73
19. mar 2020

to robi aj moj muz mojej mame, ale tak v ramci srandy a mozem povedat, ze to komandovanie moju mamku po case prejde 🙂

nickpick
19. mar 2020

@perdulka7 😄

lune
19. mar 2020

Rovno jej povedz ..mami pri vsetkej ucte..ale chod uz do riti s tym komandovanim 😃

simik22
19. mar 2020

Vďaka bohu, za môj vzťah s mamkou 🤣 minule som sa v praci porezala s nožíkom na papier keď som si robila " manikúru", fotila som to mame, napísala mi : mas 30 rokov, a rozumu nič 🤣🤣 moja odpoveď? : po tebe, maminka♥️♥️🥰🥰

zuzanalila20
19. mar 2020

@heln Ahoj, myslím, že máš pravdu s tým odpustením, ale to nestačí, musí sa s mamou konfrontovať. Konfrontácia s rodičmi normálne nastane v puberte, keď máš ale mamu diktátora, nemusí prebehnúť a následky sú na celý život.
Autorke odporúčam neospravedlňovať mamu. V ideálnom prípade pokojne a bez zvyšovania hlasu (nech už bude mama reagovať akokoľvek) jej povedz, že sa ti jej správanie nepáči a daj jej konkrétne príklady jej nevhodného správania. Ďalej jej povedz, že sa z tohoto dôvodu v jej prítomnosti cítiš zle a ešte aj dlho potom, a tak bude lepšie, ak sa aspoň na nejaký čas prestanete stretávať.
Ideálne veď tento rozhovor na verejnosti - v reštaurácii, kaviarni. Tam sa diktátori zvyčajne správajú menej hlučne a pre teba zraňujúco, ako keby ste boli doma, či už u nej, alebo u teba. Ak bývate spolu, máš jedine možnosť sa odsťahovať, inak to nepochopí nikdy.

Keď ti mama bude volať akoby sa nič nestalo, prípadne ti vyčítať že sa nekontaktujete, a začne sa znova nevhodne správať, povedz "znova mi ubližuješ, skladám telefón, ahoj) resp odíď z jej prítomnosti.

dopolbokaodrata
19. mar 2020

Hm, máš tu už asi desiatu tému a stále nič, len sa ľutuješ? Tu už asi každá rada zbytočná.

foxsoul
19. mar 2020

Prečítaj si o rôznych typoch toxických rodičov a čím skôr odíď a preruš kontakt. Taký čovek sa nezmení ani keď mu milo vysvetlíš, že ti ubližuje 🙂 viem z vlastnej skúsenosti... Podľa mňa nemá cenu útočiť nazad a klesať na jej úroveň ale zas by si ju nemala poslúchať a robiť čo povie (viem, je to niekedy ťažké hlavne ak si od mala zvyknutá, že čo povie treba spraviť) ale to prejde. Ale fakt bude najlepšie proste prerušiť kontakt a nenechať si zo života robiť peklo.

katkaboky
19. mar 2020
linexys
19. mar 2020

Moja to robí od nepamäti pri každej "verejnej rodinnej" udalosti...A potom sa diví aký mám k nej vzťah..

jana_eyre_2
19. mar 2020

Mame by som mimo takýchto konfliktných situácii povedala ako má strapnuje a ako sa pritom cítim, či si fakt neuvedomuje že si dospelá a svojpravna..

Ja už síce mamu nemám 16rokov, ale teda takto sa voči mne nikdy nechovala..

ljzozv
19. mar 2020

To je zaujimave, ze tu mas trefnu odpoved uzivatelkam hned, ktorých odpovede ti nevyhovuju, a dokonca celkom k veci.
Bude teda je to vymyslene a niekto si robi pracu na odpovediach alebo sa niekto len nudi. 🤔

nnnuuunnn
19. mar 2020

Keby sa na mne smiali vsetci na oslave, odisla by som prec, pred zrakmi vsetkych. Nasledne ignoracia po telefone... a ani by som nedala o sebe vediet dobry tyzden. 😀

tinapa
19. mar 2020

Volila by som prístup- ako ty mne, tak ja tebe- a tiež by som ju skritizovala a esšte dvakrát viac. Určite to zaberie.. 🍀

dolijalu
19. mar 2020

@pavucikvet top rada👏👍
Myslim, ze vsetci z rodiny uz autorkinu mamu poznaju a presne budu vediet, kam tym smeruje
Urobila by som to iste😁 iba obratit strany niekedy pomoze otvorit oci, mozno si to potom uvedomi

modra_cakanka
20. mar 2020

Ruska

nika3136
20. mar 2020

Ja mam dve rady 😃
Jedna je z cias, ked som este byvala s nasimi, na dedine, prisla nedela a ja som nepocuvala NIC ine len to, co som si to obliekla do kostola, preco som si nevzala ine topanky, preco som mala rozpustene vlasy a nie uces, preco som bola taka vymalovana 😃 prestali s tym v momente, ked som prestala ja chodit do kostola, jednoducho som mi to za to nestalo. Ked sa im nepacilo, ako idem oblecena do skoly tak smola, ja zmrznem, ja sa pobavim na tej fotke o par rokov, ze stojim krivo. Aj keby som sa na nej chcela sparat v nose, co ich je do toho, kym sa nesparam v ich 😃 cize bud uplny ignor.
Alebo zacni robit to iste. Zacala som to robit chlapovi a skvelo to funguje. Pri vsetkom. Mal taky blby zlozvyk ma za vsetko "vysmiat", akoze umely usmev haha aka som vtipna (trapna). Prosil ma doslova na kolenach!!!! nech s tym prestanem, odvtedy to neurobil 😂 obcas som mu este povedala, ze som sa zabudla zarehotat hhh. 😃 ale robim to.vlastne pri vsetko....nepocuva ma? Uplne ho odzrkadlim. Tuka si na mobile? Aj ja si budem, ked na mna rozprava 😃 dost rychlo si to potom uvedomi. Skus to na svoju mamu. Spytaj sa jej, preco si vzala take skarede tricko, ze jej vidno kazdy zahyb, povedz jej, ze sa netvari vobec dobre, ze jej tento uces nepristane a ty by si sa za to hanbila 😃 drzim palce

janinka84
20. mar 2020

Ahoj, presne takýto typ odpovede je ten pravý. Vedieť sa slušne ohradiť, aj so štipkou humoru. Ved ty to parádne dokážeš, ale ja viem, ľahšie je to dat písomne, ako nazivo, keď musíš reagovať pohotovo. Chce to len tréning a nezabúdat, že máš svoju hodnotu. To bude dobre, ak to podas slušne, mamina si zvykne a ty tiež.

janikovaanicka7
20. mar 2020

@ljzozv presne toto napadlo aj mne.

katkami123
29. mar 2020

To, čo napíšem asi bude veľmi bolieť, ale pravda je taka, že tvoja mama si veľmi dobre uvedomuje čo robí a robí to vždy a hlavne za účasti nejakého diváka, alebo, keď nie ste samé, vtedy ešte viac. Pravda je taka, ze to nie ty, ale v skutočnosti ona má vážny problém a ze to ona ma v skutočnosti nízke sebavedomie a ty jej slúžiš ako dvíhači jej nízkeho ega tym, ze ťa ponižuje a keď je to ešte pred inými ľudmi, dodáva jej to na sile. Nezmení sa nikdy a vekom a rokmi je to ešte horšie a spravanie takejto osoby sa iba stupňuje. Neberie ťa ako svoju dcéru, ale ako svoj majetok s ktorým má ona výlučne právo narábať tak ako chce ona, takze jej majetok nemá právo sa ozývať, ze sa mu nepáči ako s ním zachádza. Mozes budovať sebavedomie, ale nie s jej prítomnosťou, to je nemožné, lebo ona každý náznak zvýšeného sebavedomia vycíti a opäť ťa zrazí dole, pretože ťa potrebuje mat nesebavedomu a tichu, lebo vtedy jej neodporuješ a môže si robiť čo chce. Tu pomôže iba jediná vec, a síce je to matka, prerušiť kontaktná žiť si svoj život. Toto sú ľudia, ktorý nerešpektujú druhých nie, zasahujú do osobného priestoru druhého a myslia si, že všetko sa točí okolo nich a oni a ich názory a potreby sú stredobodom celého vesmíru. Vinu bude hádzať na teba, bude ta kontaktovať, aj keď jej povieš, ze nechceš aby sa ozývala. Pretože nepozná slovo nie. Bohužiaľ, nie všetky matky sú tie milujúce a obetavé stvorenia, sú medzi nimi aj zeny , i keď to mám takto povedať, ktoré na materstvo nemajú citovú výbavu a sú citovo nezrelé a nedozrejú nikdy. Pozri si na nete hraničná porucha osobnosti a narcisticka porucha osobnosti, určite tam nájdeš mamu...

Strana
z2